Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Blue Planet най-големият аквариум в Европа


Recommended Posts

570x238-images-stories2-770-Germ_ER-blue

На осем километра от Копенхаген, на брега на пролива Ересун, Дания, на 22 март 2013 беше открит най-големия аквариум в Европа. Във водоемите на  Blue Planet на публиката се демонстрират повече от 20 000 риби и други водни животни. Обърнатият към морето, възвишаващ се над скалите комплекс е проектиран от архитектурното студио  3XN, спечелило това право на международен конкурс през 2007 година. 
 
Обликът на комплекса напомня водовъртеж, който "завлича" посетителите в морските дълбини, за да могат те да се запознаят с техния живот. Както разказва Ким Херворт Нелсен (Kim Herforth Nielsen), креативен директор и ръководител на  3XN: "Нашето желание беше да запознаем посетителите колкото е възможно по-подробно със света на рибите. По този начин конструкцията  Blue Planet отразява историята за водата и живота в морските дълбини. Ние представяме съоръжение, което като водовъртеж завлича посетителите в подводния свят, за да ги обогати с интересни знания за рибите и морските обитатели на цялата планета".
 
 

За водните обитатели са построени 53 аквариума, с обща вместимост около седем милиона литра вода. Прясна морска при необходимост  постъпва в тях направо от морето по тръби, общата дължина на които надвишава 1, 7 километра. Използваната вода не се връща обратно в морето, а се филтрира, дезинфекцира и се връща в аквариумите. 

Най-големият аквариум в комплекса тежи около 60 тона. Неговите размери са 16 метра дължина и 8 метра ширина. За да се противостои надеждно на налягането на четирите милиона литра вода в него, са използвани акрилни стъкла, които са 10-20 пъти по-здрави от обикновеното ударо-устойчиво(нечупливо) стъкло. 

При проектирането са били използвани съвременни технологии. Важна роля изиграло 3D-моделирането на аквариумите и стоманените конструкции. Носещата система се състои от 54 уникални стоманени рамки, съставящи основата на извитата фасада. Освен това тематичните аквариуми са снабдени с технологични системи за поддържане на условия на обитаване, характерни за съответния регион. 

"За 600 милиона датски крони  ($107,6 млн.) ние успяхме да построим уникално съоръжение, архитектурата и оборудването на което надхвърля и най-смелите фантазии" - смята Бент Франк  (Bent Frank), ръководител на  Blue Planet.

Най-големият аквариум в Европа  Blue Planet стана дом за разнообразни морски обитатели.  Най-големият "квартирант" е акула-чук, която в природата достига дължина до 3-4 метра. 

Освен мисията за образоване на населението и популяризация на природата,  Blue Planet ще участва в мероприятия за защита на околната среда, ограничаване на улова на риба и борба със замърсените океански води.

 

По материали на :  Inhabitat

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...