Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хорарна астрология. Теоретична основа.


Recommended Posts

Хорарната астрология или часовата астрология е техника, в която карта се построява в момента на задаване на въпрос. Според фигурата се дава съждение за отговора на въпроса. Преди да се прави анализ на картата трябва да се има нейната радикалност или доколко картата е "годна" за анализ. Радикалността на картата определя до каква степен въпроса е състоятелен.

 

Но колкото и нерадикална да е една карта, това не отменя правото й да даде отговор. Самата радикалност разделя картите на два типа - такива, които описват състоянието на обекта, и такива, които се изразяват във времето, всяка ситуация в крайна сметка ще има край или завършек - радикалност. Когато картата има силно изразена радикалност, отговор може да се постигне и само с определянето на природата на сигнификатора, дали той е добре поставен есенциално, дали променя знака, и ако да - то как ще се промени природата му. С картите касаещи време може да се мине и с по малко радикални карти. Но като основен коректив, радикалността определя, до каква степен обекта, кверента, участва във ситуацията, неговата ангажираност.

 

Авторитетът в хорарната астология Уилям Лили дава следното определение за радикалност на хорарната карта:

„Въпросът ще бъде радикален или подходящ за тълкуване,когато управителя на часа във времето на задаване на въпроса и построяването накартата, а също така управителя на Асцендента или първи дом, се отнасят къмедин триплицитет, или са една и съща планета, или имат една и съща природа.”

 

Синтезирано това правило има следният вид:

 

Асц е в Овен/Лъв/Стрелец, а управителя на часа е Слънце/Юпитер/Сатурн

Асц е в Близнаци/Везни/ Водолей, а управителя на часа е Сатурн/Меркурий/Юпитер

Асц е в Телец/Дева/Козирог, а управителя на часа е Венера/Луна/Марс

Асц е в Рак/Скорпион/Риби, а управителя на часа е Венера/Марс/Луна

 

Планетите с една природа са: Слънце и Марс – горещи/сухи,Меркурий и Сатурн – студени/сухи, Луна и Венера – влажни/студени и Венера и Юпитер – влажни/горещи.

 

Асц в Лъв – управител на часа Марс

Асц в Скорпион – управител на часа Слънце

Асц в Дева – управител на часа Сатурн

Асц в Козирог – управител на часа Меркурий

Асц в Телец – управител на часа Юпитер

Асц във Везни – управител на часа Луната

Асц в Стрелец – управител на часа Венера.

 

Акцент тук се поставя на управителя на часа, в който е зададен въпроса. Това е основна разлика между това, което практикуват днешните астролози и тези преди векове. Управителя на часа може да определи, спрямо позицията си в картата, и за какво мисли кверента, дори в определени ситуации може да стане и главен сигнификатор на въпроса, а често пъти дава и допълнителна информация, явявайки се общ диспозитор, а съответно и връзка, между сигнификатора на кверента и квезита. Но във всички случаи той подсказва и дава насоки.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Още малко за радикалността:

 

Клод Дарио:

 

"Трябва също да се оцени, дали въпроса е радикален. Това можеда се узнае, като се разгледа управителя на асцендента и управителя на часа, защото, ако те са с еднаква природа или принадлежат към един триплицитет или ако една и съща планета се явява техен управител, то въпроса ще бъде радикалени може смело да се даде отговор. Ако е обратното, то отговор на въпроса не трябва да се дава."

 

Джон Мидалтън:

 

„Ако управителя на асцендента е в знак от същия триплицитет, както и управителя на часа или ако изгряващия знак в картата на въпроса принадлежи към същия триплицитет, както и асцендента на наталната карта на кверента или картата от революцията на дадената година, това означава че въпроса е радикален и по него може да се даде отговор.”

 

В правилото за радикалност на Д. Мидалтън има нов момент. Първо той предлага да се види, ако не са спазени правилата от горните автори, да се погледне дали управителя на асцендента на хорарната карта не се намира знак, от същия триплицитет както и управителя на часа, в който е зададен въпроса. Например, ако управителя на асцендента е Юпитер и той се намира в Телец, а управителя на часа е Марс и се намира в Козирог. Двата сигнификатора са различни по природа, управляват различни триплицитети, но в този конкретен случай, се намират в общ тригон, което прави въпроса радикален. Следващият момент е да се намери връзка между управителя на асцендента от хорарната карта и управителя на асцендента от наталната карта, и отново ако те са свързани с общ трилицитет въпроса е радикален.

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря! 

Можем ли да вярваме на това

Например утре - петък изгревът е почти в 7 часа по лятното време. Това означава ли следното:

7-8 = Венера

8-9 = Меркурий

9-10 = Луна

10 - 11 = Сатурн

11-12 = Юпитер

12-13 = Марс

13-14 = Слънце

14-15 = Венера и т.н. 

как се определя управителя на първият нощен час след изгрева - този, който е следващия по реда на дневните или се започва отново от венера (или съответния за деня)?

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря! 

Можем ли да вярваме на това

Например утре - петък изгревът е почти в 7 часа по лятното време. Това означава ли следното:

7-8 = Венера

8-9 = Меркурий

9-10 = Луна

10 - 11 = Сатурн

11-12 = Юпитер

12-13 = Марс

13-14 = Слънце

14-15 = Венера и т.н. 

как се определя управителя на първият нощен час след изгрева - този, който е следващия по реда на дневните или се започва отново от венера (или съответния за деня)?

 

Да, последователността на управителите на часовете е тази, по низходящ ред в последователността на септенера. Разликата в часовете идва от продължителността. По стандарт разделяме денонощието на равни двадесет и четири часа, докато в в системата на планетарните управители деня, от изгрев до залез, се разделя на дванадесет части, а знаем че през лятото деня е по дълъг, а през зимата по къс. Това определя и различната продължителност на часовете.

 

Например днес, за София, часа на Венера започва в 07:04 и продължава до 08:09, часа на Меркурий 08:09 до 09:13 и тн.

 

Има пряка връзка между управителя на деня и първият управител на часа. Ако петък е управляван от Венера, то първият час също ще е управляван от Венера. Часовете следват последователността си до следващия изгрев, когато управител на първия час става четвъртата планета от управителя на часа от предходния ден. Така ако първия час в зората на петък е под властта на Венера, то първия час на съботата ще се подчинява на Сатурн.

 

Относно значенията и символиката на часовете, то те рядко имат общо със значенията, които са описани в линка, който си постнала. Както казах вече в уводния пост, управителите на часовете могат съвсем спокойно да играят ролята на сигнификатори в картата и от тази гледна точка управителя на часа, като функция, е строго специфичен за всеки. Един вид биоритмичен часовник, според който се активизират отделните сигнификатори в наталната карта.

 

Например, аз съм с Asc Скорпион и започнах да пиша това мнение в часа на Марс, както и вторниците са ми най-продуктивните дни :).

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

За да илюстрирам ролята на часа в хорарната астрология, ще дам два примера, които получих днес като въпроси.

 

Данните на първия въпрос: 14.05.13 16:25h Час на Слънцето

Въпросът беше за отношения, да поясня - любовни.

 

В тази карта Асц е Везни, по правилата за радикалност, природата на Слънцето не се съчетава с управителя на знака, което прави картата нерадикална. Когато една карта е нерадикална, тя не може да описва обекта или както е в случая - субекта на питане. Такъв просто липсва. Слънцето попада в осми дом, което не описва ситуацията, а неговият диспозитор е Венера, което ни препраща отново към Асц, но тя самата няма връзка с Марс.

 

Ако оставим показателя за радикалност и се позовем само на планетите сигнификатори, то и Слънцето и Марс са в знак на Венера, което показва нейната симпатия към тези две планети, но те не отговарят по никакъв начин, защото нямаме аспект, нямаме и рецепция.

 

Често пъти управителя на часа, положението му по дом, дават ориентир точно от какво се интересува питащия. Позицията в осми дом, веднага ни препраща към идеята за получаване на пари.

 

Такава беше и ситуацията, основния проблем на питащия беше свързан с получаване на пари, питането за отношения е било моментна хрумка и любопитство, дали някой изпитва симпатия към питащия.

 

Вторият въпрос, който получи днес, беше ясно и точно ориентиран към това, дали ще бъде отпуснат паричен кредит.

 

Данните на въпроса са: 14.05.13 20:15h Час на Луната

 

В този хорар имам съгласуваност между управителя на часа и знака на Асц - Скорпион.

Управителя на часа се намира отново в осми дом, което, заедно с радикалността, ни дава достатъчно право да тълкуваме картата и да дадем отговор на въпроса.

 

Два хорара, зададени в един и същи ден, по различен начин описват подобни ситуации. В първият случай основният въпрос беше прикрит, но нерадикалната карта, както и положението на управителя на часа, дават ясна насока за истинското питане.

При втората карта, когато въпросът е основателен, имаме радикална карта, и отново ясно и точно положение на управителя на часа.

Редактирано от Йордан Анов
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

За любителите на статистиката, и тези, които обичат да подлагат астрологията на научна проверка ще дам данните на хорар за кредит, който е публикуван в темата "Хорарна астрология. Практикум." миналата година.

 

10 юни 2012 18:29 София.

 

В този хорар, както и хорара от тази тема, отново на въпрос за кредит ( 14.05.13 20:15h София ) управителите на часовете са в осми дом или колкото и клиширано да звучи - "парите на другия". 

 

И отново да се повторя.

Управителя на часа описва ситуацията, много често буквално, а понякога посочва и скритите мотиви на питащия. Когато управителя на часа и знака на асц-та са в унисон, картата е радикална, а това може да ни помогне в определени ситуации. Но всичко зависи от картата.

 

 

Самата радикалност разделя картите на два типа - такива, които описват състоянието на обекта, и такива, които се изразяват във времето, всяка ситуация в крайна сметка ще има край или завършек - радикалност. Когато картата има силно изразена радикалност, отговор може да се постигне и само с определянето на природата на сигнификатора, дали той е добре поставен есенциално, дали променя знака, и ако да - то как ще се промени природата му. С картите касаещи време може да се мине и с по малко радикални карти. Но като основен коректив, радикалността определя, до каква степен обекта, кверента, участва във ситуацията, неговата ангажираност.

 

 

 

За да илюстрирам написаното ще дам един пример за хорар свързан с време.

Въпросът беше зададен на 28.05.13 в 15:26h София. Въпросът беше "Кога ще си получа пратката?"

 

Знака на Асц е Везни, управителят на часа е Марс - абсолютно нерадикална карта. По принцип авторите на астрологична литература препоръчват такава карта да не се тълкува, защото тя не е състоятелна, въпросът не е важен или самият въпрос не е зададен коректно. Но няма как да съберем всички потенциални питащи на курс по задаване на въпроси или да определяме, кое е важно за някой и кое не е. просто трябва да намерим отговора.

 

Като по шаблон, стъпка едно винаги е да се погледне Луната, като "ход на действието". Но това е валидно, само в случаите, когато тя има някакво отношение към въпроса, било като управител на някой от интересуващите ни знаци, било като диспозитор или като пренасяща светлина от един сигнификатор към друг. В последния случай, трябва да се има предвид, че не всяка Луна може да пренася светлина. Например, Луна в Козирог или Скорпион е неспособна да пренесе светлина между сигнификаторите. 

 

Но ако се върнем към хорара. Управителя на часа е Марс, това е и планетата, която управлява седми и осми дом по системата на Региомонтанус. Седми дом е Този който праща пратката - осми дом - чуждата собственост. Асц и втори дом управлявани от Венера, са Питащият и неговото имущество.

 

За да отговор на въпроса "Кога" можем да минем и без Луната. Основното е винаги да определим сигнификаторите на въпроса, за да отсеем участващите планети.

 

В случая Марс е на 27 градуса в Телец, а върха на девети дом, който се управлява от Венера е на 28 градуса. Разликата е един градус, което е и еквивалент на един ден, ако се има предвид естеството на въпроса и характера на времето, в което се простира той.

 

Ето така и домовете могат да участват, то сигнификатори в решаването на въпроси.

А както се видя, когато става въпрос за време радикалността не е от такова голямо значение, макар че сама по себе си картата е радикална, дотолкова доколкото управителя на часа се намира в осми дом - притежанието на другия, което трябва да стане мое.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...