Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Арабски точки. Теоретични основи.


Recommended Posts

Арабските точки, както и Лунните възли са тема, която кара повечето занимаващи се с астрология, щом се сблъскат с тях да нижат безкрайни изречения от мистификации. Но преди всичко трябва да се търси здравия разум. Старите астролози са били практични, пестели са усилия и не са се впускали в излишни разсъждения. Точно поради тази причина има арабски точки на всички основни хранителни стоки, с помощта на които може да се прави прогноза за тяхната цена.

 

Но все пак има седем основни арабски точки, които се получават от сумите на планетите, чиито имена носят.

Формулите за изчисляване на седемте точки са:

 

Точката на Форуна или точката на Луната – описва човешкото тяло, неговото здраве, богатството, репутацията, начина на мислене и заниманията.

 

За дневно раждане – Луната + Asc – Слънцето

За нощно раждане – Слънцето + Asc – Луната

 

Точката на Меркурий – описва враждите, слуховете, знанията, ръкописите.

 

За нощно раждане – точката на Духа + Asc – точката на Фортуна

За нощно раждане – точката на Форуна + Asc – точката на Духа

 

Точката на Венера – описва веселието, насладите, любовните удоволствия.

 

За нощно раждане – точката на Фортуна+ Asc – точката на Духа

За дневно раждане – точката на Духа + Asc – точката на Фортуна

 

Точката на Духа или точката на Слънцето

 

За нощно раждане – Слънцето + Asc – Луната

За дневно раждане – Луната + Asc – Слънцето

 

Точката на Марс – описва силата, властта и гнева

 

За нощно раждане – Марс + Асц – точката на Форуна

За дневно раждане – точката на фортуна + Asc – Марс

 

Точката на Юпитер

 

За нощно раждане – точката на Слънцето + Asc – Юпитер

За дневно раждане – Юпитер + Asc – точката на Слънцето

 

Точката на Сатурн

 

За нощно раждане – Сатурн + Asc – Фортуна

За дневно раждане – Фортуна + Asc – Сатурн

 

Може би най-известната арабска точка е Колелото на съдбата или наричана още точката на Луната. Тя, както и всички останали точки, се изчислява за дневно и нощно раждане. Има автори които отричат това разделение и ротация на формулата, такъв е още Птолемей, но делението по вида на раждане е основно за цялата традиция на астрологията. Като тази, така и всички останали точки взимат силата си от планетите, които ги изграждат, ако Слънцето и Луната са слаби в хороскопа, няма как да имаме подчертана Фортуна - дееспособна, а ако пък те са силни, а диспозитора на точката е слаб ще имаме „колос на глинени крака”.

 

Колелото на съдбата може да се използва в няколко техники при работа с хороскопа. Преди всичко и може би най-важно, Колелото на съдбата може да се ползва като втори асц, получава се един вид двойно счетоводство, което може да се използва за извличане на допълнителна информация, която да поясни основната извлечена от хороскопа. Знака, в който попада точката на Луната се приема за първи дом. Тази техника работи със системата знак – дом, фактически един знак е един дом, без оглед на това каква домова система използваме при построяването на хороскопа. Значението на домовете производни отпозицията на Фортуна са описани от римския астролог Манилий в неговата „Астрономика”.Първи дом описва дома, земевладенията, съдбата, Втори дом – война, чуждиградове, Трети дом – търговията, приятелството, Четвърти дом – съдилищата, Петидом – брачните съюзи, Шести дом – личните ресурси, Седми дом – опасностите, Осми дом – привилегиите и обществения статус, Девети дом – децата, Десети дом –характера, Единадесети дом – здравето и силата и Дванадесети дом – успеха, обществените амбиции.

 

Преди да се започне работа с арабските точки трябва да се определи тяхната сила и дееспособност. Трябва да се вземе под внимание силата, есенциална и акцидентална, на планетите, които участват като компоненти в изграждането на точките – от две слаби не можем да получим едно силно. На второ място трябва да разгледаме две положения – съвпадите на точките с планети и техните диспозитори. Точките работят и се проявяват точно чрез диспозиторите си, когато не са в съвпад с някоя планета. Също така трябва да се вземе под внимание, кои теми в картата управлява диспозитора на точката, с която се работи. Това ще даде яснота за проявлението на точката, или темите, които ще вземат участие в проблема.

 

Когато тези фактори са оценени можем да използваме точките в няколко техники за прогнозиране.

 

Например, както стана дума вече, при силно Слънце в картата при дмевно раждане, можем да правим тематична карта за съвпада на транзитното Слънце върху наталната Фортуна/точка на Духа, това се случва един път годишно или ако имаме силна Луна при нощно раждане, можем да разглеждаме ежемесечния възврат на Луната в наталната позиция на Фортуна.

 

Друг вариант за работа с точките е ежедневно да се прави корекция за транзитното положение на планетите, които участват във формулата на дадената точка, като се използва наталният асц. По този начин да се разглежда новата точка, да се разгледат нейните съвпади и диспозитори, темите които управляват и темите, в които се намесват.

 

Третия начин за работа с точките е като се използват като сигнификатор на наталната карта. Когато искаме да разгледаме дадена тема в наталната карта, а имаме недееспособни планети, било то в падение или изгнание или в слаба акцидентална позиция, да прибегнем до точките и техния диспозитор. Той ще опише темата, която ни интересува, а вече с помощта на възврати, прогресии и тн, можем да съдим за динамиката и развитието на разглежданата тема.

Линк към коментар
Share on other sites

По темата за Колелото на щастието/точката на Фортуна няколко интересни афоризма:

 

“Ако Колелото на съдбата се намира в трети дом, това означава, че роденият под такава конфигурация, бил той мъж или жена, ще се ожени за чужд на него човек.”

 

„Ако Колелото на съдбата е в съединение с Марс в девети или трети дом, това означава, че роденият в такава конфигурация ще бъде жесток и безпощаден.”

 

„Ако Колелото на съдбата се намира заедно с Венера, в коетои да е място, в което тя има сила, означава че роденият ще има дълъг живот и щехарчи много, ще получава помощ от жени, възможно е и да се отличи средмъдреците и ловците.”

 

„Когато Колелото на съдбата се срещне с Марс или Юпитер,това означава че роденият ще бъде смел и отдаден, прославен и храбър рицар, изявен пълководец в битки и сражения, на който му е съдено да спечели не малко победи.”

 

„Роденият получава определена полза от своите братя и те отнего, ако управителя на дома на братята се намира в съединение с Колелото на щастието или с неговия управител се намира в силна позиция.”

   „Ако Слънцето образува аспект с Колелото на Съдбата, а диспозитора й се намира под неговите лъчи, това означава, че роденият ще падне от високо място.

Ако управителят на Колелото на Съдбата се намира под лъчите на Слънцето това ще доведе до смърт на родения съгласно природата на знака, в който се намират. Още повече, това се случва когато управителя на Колелото е изгорен или е разположен в  „сърцето на Слънцето”, но ако той избягва изгарянето, нищо подобно не се случва.”

„Ако една от двете зловредни планетисе намира в съединение с Колелото на щастието или с неговия управител, или образува с него квадратура или опозиция и особено, ако откриеш, че този аспект се сключва от един от ъглите, а Луната се намира в неблагоприятно положение и от своя страна образува аспект към Колелото, това означава че ще се появят кредитори и врагове във връзка с натрупаното богатство, от което те ще отнемат голяма част.

Ако Марс образува нараняващ аспект, богатството ще бъде отнето от врагове, грабители и недоброжелатели.

Когато Колелото на щастието и Луната образуват апликиращ аспект към най-благоприятната планета, а управителя на Колелото не е поразен, това означава съхраняване на собствеността и че нищо от него няма да бъде откраднато. Разходи ще се правят само по воля на собственика, за собствено удоволствие и полза.

А ако и неблагоприятни и благоприятни планети образуват аспект към Колелото на щастието и с неговия управител, без каквото и да е подобрение във формиращите се аспекти между тях, тогава разгледай положението на Луната по отношение на най-близната от тези планети, било тя благоприятна или неблагоприятна, а също така разгледай, с коя от тях образува аспекти каква сила има в това място”

 

„Ако искаш да узнаеш колко години ще се задържи някой на длъжността си, пресметни колко градуса има от планетата, която екзалтира в знака на Asc до управителя на знака, в който се намира Колелото на щастието. Приеми всеки градус за година и в съответствие с полученото число – толкова и ще се задържи, разглежданото лице, на длъжността.”

 

"Ако те попитат, дали си струва да се предприеме пътешествие или не, разгледай Слънцето, Луната, управителя на Asc, управителя на Колелото на щастието и управителя на знака където се е случило последното новолуние или пълнолуние. Ако те се намират в падащи домове, знай че това пътешествие ще се осъществи, особено ако управителя на Asc, образува апликиращ аспект към управителя на 7-ми и 3-ти дом или към Марс.”

 

"По такъв начин трябва да определиш и Колелото на щастието, ако някоя планета съставя с него аспект, значи към човека ще дойде изобилие, което ще отговаря на природата на планетата образуваща аспекта."

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Искам да споделя нещо изключително ценно, според мен, което толкова дълго е било пред очите ми, а не съм видял.

 

Става дума за Гвидо Бонати и неговата "Anima Astrologiae", в която той описва един изцяло творчески процес при работата с арабските точки. Няма да давам цитат, има линк към книгата в темата за Западна астрология.

 

Става дума за афоризъм 140, 144 и 146.

 

Най-практичен ми се струва афоризъм 140. Общо казано, в него Бонати описва техника, с която да решаваме хорарни задачи при липса на дееспособни сигнификатори. Това е рядка ситуация, дори ми се струва  невъзможна, но може да се пробва и при нормално функциониращи сигнификатори, като допълнение и проверка/застраховка.

 

Но дори да нямаме много възможности да я изпробваме, техниката, нейното наличие, ни дава право да работим с точките по един по свободен начин, да търсим нови връзки и поясняващи сюжета обстоятелства.

 

Друга интересна идея, отново от Бонати, е дъгата изчислена от двете планети участващи във формулата да се проецира не от градуса на Asc, а от неговия управител.

 

Това негово предложение дава няколко интересни положения за размисъл.

 

На първо място идва въпроса за функционалността на такава идея.

Знаем, че осите на домовете, лунните възли и арабските точки са фиктивни обекти в картата, те могат да действат само чрез управителите си.

За разлика от другите, Asc, респективно Dsc, могат да се приемат като обекти, защото те обозначават хоризонта, но все пак, тяхната проява дейност и функция са носени от техния управител.

 

Тук възникват два въпроса.

Коя планета да бъде управител на Asc? и

Какво правим, ако планетата, която сме избрали за управител по някакъв начин участва във формулата за изчисление на дъгата, която ще се проецира?

 

По първия въпрос е лесно. Планетата, която има достойнства върху Asc  и е силна по позиция - есенциално и акцидентално.

Що се отнася до вторият въпрос можем да се задоволим с планета, която не е толкова силна по позиция, но е в знак, който вижда Asc или някоя от планетите участващи във формулата.

 

Арабските точки са полезен инструмент за намиране на допълнителни сигнификатори, тяхната основна сила се корени в това, че те са строго индивидуални точно защото се извеждат от Asc, затова остава въпроса къде да се използва предложението на Бонати.

Лично за себе си мисля, че неговото решение, може да се приложи много добре в соларните и лунарните карти, защото, особено в соларните, асц не варира много по знак, съответно по позиция и не променя качествата си, което ще рече че и изведените от него точки, няма да имат голямо отклонение и няма да дават нова информация. Това ще се промени ако точките се извеждат от транзитния господар на Asc. Ще имаме нови точки и много нова информация.

 

 

 
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...