Jump to content
Порталът към съзнателен живот

07. Мястото на красотата в природата


Recommended Posts

Следующата тема ще бъде върху красотата: „Мястото на красотата в природата“.

Красивото в живота

 

Линк към коментар
Share on other sites

Всичко в природата е изградено върху строго определени и неизменни закони и в същото време разнообразието в природата няма граници. Въпреки единните принципи, няма повторения, няма еднаквост, а единствено подобие. Всичко създадено от природата е рационално, съобразено с необходимостта на живота да се прояви при съответните условия. И да, природата винаги намира решение какви форми да предостави на живота  за неговите нужди.

Линк към коментар
Share on other sites

Мястото на красотата в природата!

 

В Хармонията от форми, цветове, звуци и ухания.

Хармония, докосваща сърцето и възприета с ума.

 

Линк към коментар
Share on other sites

7. Мястото на красотата в природата

В хората има заложени критерии за красивото/красотата, които обаче не ни е лесно да изкажем/обясним. И въпреки липсата на обяснения, болшинството хора ще определят едно и също нещо като красиво, а друго нещо като грозно - било то образ/картина, съзвучие/музика и т.н. Оказва се, че хармоничните(правилни, симетрични и пропорционални) линии/фигури импонират на нашето възприятие и ги определяме като красиви, както и обратното. При музиката е същото - има разработена дисертация от компютърен инженер/музкант, който е измислил начин да проектира музиката като образи/фигури (подобно на изображението на сигнали чрез осцилоскоп); хармоничните съзвучия, които се определят като благозвучни от 99% от анкетираните от него хора, образуват правилни, симетрични фигури.

В природата наблюдаваме една феерия от разнообразни форми, но като правило всички те са правилни, симетрични ... с една дума хармонични и респективно красиви. Т.е хармонията е в основата на сътворената природа и затова именно ние я определяме като красива.

Има и друго - хармонията (т.е красотата) е и най-ефективното решение, оптималния модел/план, най-подходящото съчетание ... Винаги, когато изследваме природата, в крайна сметка установяваме, че това, което наблюдаваме в нея, е най-изчистения, съвършения модел. Човек съзнателно или несъзнателно копира хармонични форми, съчетания и т.н. от природата и тъкмо тогава се получават най-сполучливите човешки творения.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Мястото на красотата в природата

 

Къде седи красотата в природата? 

В някаква съразмерност или в свободата без всякакви мерки?

Ако ли понечим с ума си да я измерваме и сравняваме, все ще откриваме не-красотата на задушената в мерките ни природа. Ако сърцето просто се радва на каквото Е, а умът го следва, ще успее да съзре красотата в свободата на живота.

 

Къде седи красотата на природата? 

А къде ли НЕ седи? Заловим ли се да се взираме и да избираме къде - да и къде - не, ще търсим с широко затворени очи и ще намерим сянката си. Ще пожелаем да застине времето, за да се любуваме на красотата на формата и не ще усетим диханието на Живота в нея. Красотата седи в изгубването на красотата и придобиването на новата красота - отново и отново.... 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 years later...

Ние наблюдаваме със и чрез своите пропорций .То е нашето виждане което мислим за правилно , за разлика от другите пропорций определени , като грозни . Но нещо ни кара и тласка към непознатото и когато в него открием познато , виждаме красивото . С понятие за красиво , нещо в нас изразява радоста от живота .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...