Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Закон за цялото и закон за частите


Ваня

Recommended Posts

“Човек с достойнство е онзи, който има обработен ум и схваща правилно нещата. Достойнство има онзи, който разполага със своето добро сърце и счита, че всички хора са създадени добри.

Гледайте и вие на хората като на добри по естество, а не по прояви.

Ръката на човека е добра дотогава, докато е свързана с тялото и функционира правилно. Следонателно, човек е добър, докато е свързан с цялото.

Оттук изваждаме два важни закона: Закон за цялото и закон за частите. Законът за цялото включва в себе си закона за частите, но законът за частите не може да обхване закона на цялото.Законът на частите може да има някои специфични закони, които да не се отнасят към закона на цялото, но всички закони на цялото са едновременно и закони на частите. Тъй щото, добър човек е онзи, който функционира правилно в Божествения организъм. Ако чавек вярва в любовта на Бога, той трябва да вярва, че по естество всички хора са добри.Вън от цялото човек не може да обича. – Това значи докато ръката е свързана с тялото, тя може да прави добро, да милва и да обича. Откъсне ли се от тялото, тя престава да бъде добра.

Следователно, докато човек е свързан с цялото, с Божествения организъм, той функционира правилно, изпълнява всичките негони заповеди. Този човек е добър, любещ. В който момент се откъсне от общия организъм, той губи доброто в себе си.

Отделянето, откъсването на човека от Божествения организъм наричат “грехопадение”. То прилича на отделянето на ръката от тялото.

Обаче, човек може повторно да се прилепи към Божествения организъм и да продължава да се храни от Него.

Отделянето от Първата Причина, от Божествения организъм и връщането му отново към Него, е въпрос на съзнанието. Тия процеси се изживяват в съзнанието и затова човек винаги трябва да бъде буден. Няма ли будно съзнанине, той всеки момент може да прекъсне връзката си с Божественото съзнание.

Щом се усъмни в Първата Причина, човек се отделя от Нея. Щом започне да мисли лошо за хората, той пак прекъсва връзката си с Божественото съзнание.

И тъй, ако намерите, че някой човек е лош, знайте, че той се е отделил от Божествения организъм, затова направете опит да му помогнете отново да се прилепи към Него. Щом се върне на мястото си, той моментално става добър. Това значи да се обърне човек към Бога.

Ако искате да се върнете към Бога, трябва да поставите съзнанието си на мястото, отдето се е отделило. Всяко нещо трябва да се постави на мястото си. Постави ли се, хармонията сама по себе си се възстановява.”

Дънов – “Постоянни и непостоянни величини”, 21.11.1928г

Линк към коментар
Share on other sites

Следователно, докато човек е свързан с цялото, с Божествения организъм, той функционира правилно, изпълнява всичките негови заповеди.

“функционира правилно” – как го тълкувате?

Значи човешкшя организъм тяло-ум като част от Цялото, просто ФУНКЦИОНИРА? Както функционира една част от машина например. – Има изпълнителни функции, извършва определена работа, която е програмирана.

Което е казано по-нататък от Дънов:

“изпълнява всичките негови заповеди” – какво значитова според вас? Означава ли, че тази отделна част, която просто функционира, има свободна воля като например свободата да избира? – например, да избира какво да прави и какво не?

Което пък също е казано и от Исус: “не моята воля, а Твоята” !

Линк към коментар
Share on other sites

Споко :D

още малко ще пиша тук, за да не се смущават някои хора :D

Само да довърша беседата на Дънов, защото нищо не оставям недовършено. :P

Моля те, частичке мила, не се отделяй от цялото! :D

Линк към коментар
Share on other sites

Въпрос с повишена трудност:

Щом Бог е Цялото, което значи че няма нищо друго извън Него,

то къде бих могла да отида? (и къде би"изпаднал" този, който се е "отделил")

Освен това форума ви е много ограничен, а аз обичам свободата :D

Тук се гледа много частно-собственически на този форум от създателите-администраторите-модераторите :D

А на мен всяко ограничение върху свободата ми е НЕДОПУСТИМО :dancing yes:

Така че ще минете без цялата беседа на Дънов

Тя беше съвсем случайно избрана, а не някоя специална. Просто исках да ви покажа, колко много неща могат да се извлекат от една беседа и колко много може да се разсъждава и да се прилага след това.

На добър ви път!

Съжалявам, че следващото нещо върху което исках да пиша е точно темата за СВОБОДАТА - но може би нещата не се случват СЛУЧАЙНО! :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

"“Бог ни изпитва по всички възможни начини – каза учителят (Парамаханса Йогананда). Той само проверява нашите слабости, за да ги опознаем и превърнем в добродетели. Той ни изпраща изпитания, които изглеждат непоносими; понякога Той почти ни отблъсква от себе си. Но мъдрият търсещ Бога казва: “Господи, аз искам само Теб. Нищо не може да ме спре при моето търсене. Моля се с цялото си сърце: никога не ми изпращай изпитанието – да забравя Теб.””

Ваня, ще ми липсваш и не само на мен! :huh:

Може би, това е изпитание за теб?

Може би, Той проверява твърдостта ти?

Лесно е да се поеме по-лекия път, но винаги се оказва, че той е по-дълъг.

Защо да бягаме при всяка една трудност? Нека се борим със себе си!

Чел съм, мъдреците казват така:

"Когато нещо не ти харесва у другите - промени себе си!" :) /това се отнася и за мен/

А... и друго. Мисля, че започна нещо в този форум /нямам предвид само темата ти/, според мен, то остава незавършено така. :smarty:

:yinyang::yinyang::yinyang:

""Разговорите на учителя блестяха със сравнения и притчи. Един ден той каза:

”Аз гледам на всички, които са на духовния път като на състезатели по бягане. Някой тичат, други вървят бавно напред, а някой даже бягат назад.”

Друг път отбеляза: “Животът е едно бойно поле, на което хората побеждават своите вътрешни врагове – користта и незнанието. Мнозина ще бъдат наранени от куршумите на техните страстни желания и въжделения.”"

Цитатите са от П. Йогананда

Линк към коментар
Share on other sites

Бележка от екипът на портала: Ваня, може би не си прочела внимателно правилата за участие във форумите на портала. Там ясно пише, че един участник участва с едно потребителско име. Там не пише, че можеш да участваш с няколко потребителски имена + анонимни включвания + разговори сам със себе си?

Има разлика между свобода и свободия!

Модераторите сме били повече от толерантни въпреки очевидното нарушване от някои участници на правилата за писане. НО това си има своите граници.

Чувствай се свободна да участваш или да не участваш във форумите на портала. Това е твое право и избор. Но ако участваш, моля спазвай правилата.

Линк към коментар
Share on other sites

:D много ме надценявате, не съм хакер :D

нека тогава някой се опита да се регистрира с няколко потребителски имена?

ако успее - значи вие не сте си свършили работата :D

а това, че си имам помощници е друг въпрос :lol:

край по въпроса за портала, който е заключен, пък и се вижда, че не води до никъде... :harhar:

Линк към коментар
Share on other sites

Ваня, отново си останало с грешно впечетление. Не само портала прави хората, а и хората правят портала... Така че накъде водят форумите на портала зависи единствено от пишещите в него - включително и от теб. Освен това този сайт няма претенции да дава "най-правилните" отговори или да води някого, а е само един опит да се създаде среда, в която участниците да се учат един от друг, както и да черпят от древната мъдрост. Тук го пише ясно:

"Целта на Портала е, не да дава директни отговори на търсещите, а по-скоро да предоставя подходяща виртуална среда, в която те да четат, мислят и споделят своя опит. Учейки се един от друг и черпейки от изворите на древната мъдрост, участниците имат възможност да преоткрият нови аспекти на собствената си същност, да разберат по-добре себе си и света."

Има и някои други като теб, които си мислят, че тук във форумите цари свободия. НО не е така. Освен това сме достатъчно заети с някои чисто технически въпроси и нямаме време да си играеме на обиден-необиден, ще пиша-няма да пиша. Писахме ти лично съобщение, ти не отговори. Сега имаш и публичен отговор. Чувствай се свободна да правиш каквото решиш. Ако решиш да участваш - заповядай, но спазвай правилата за участие, ако не искаш - това си е твое право и избор. Всичко е в твои ръце.

Поздрави,

Екипът на Портала

Линк към коментар
Share on other sites

Ваня, остани, ако ти е добре сред нашите части. Иначе си знаем, че от Цялото няма къде да се загубиш. Тук имаш много приятели, които ти се радват. Ти даде ценни неща лично на мене, но не бих се стремила да те задържам против желанието ти. То и аз имах период, когато ми се напускаше, но ей ме на - не удържах и останах. Ако и ти останеш, ще се радвам много!

Латина

Аз пък не съм против моноспектаклите. Забавно е да разпознавам някого зад новото име /имам предвид друг, не Ваня!/ и да наблюдавам какви ги къдри. Човек не се идентифицира само с името си, макар и в това виртуално пространство. Има си начин на изразяване, на реагиране, стил на писане, разни издайнически думички... Вероятността да се скрие е нищожна. Ама ако иска, нека го прави.Свободен е по някаква основателна причина да се представи под друго име - примерно да се защити или хем да каже каквото мисли, хем да не нарани приятел. Или пък да използва някое кракнречиво нарицателно име, което спестява соста обяснения. Човек с личното си име остава открит за нечия агресия и публично омаскаряване. Ако направи нещо с цел самозащита - не бих му пречила и не бих го обвинила. Само дискретно бих го поздравила.

Моля модераторите да не бъдат толкова строги и при уважителна причина да позволяват нова регистрация без санкции! Не е задължително всички в публичното пространство да знаят кой кой е. Би могло например някой да използва псвдоним, когато споделя лични неща. Такова нещо е позволено в реалния свят, тогава защо не и тук - във виртуалния?

Закон за Цялото и закон за частите. Ако на някоя част й хрумне да не работи за Цялото, от което е излязла и благодарение на което съществува, Цялото първо прави опит да я излекува, а ако не - отхвърля я да не пречи и да й дойде акълът. Известно време се наслаждава на свободата си, но после започва да я стигат бумеранзите на прявения й егоизъм и идва времето за плащане.Тогава започва да разбира, че не си истински свободен, ако не си във вътрешна хармония с останалите части на Цялото. Всяко отклонение встрани от това положение води до сблъсъци, удари и болка.

Линк към коментар
Share on other sites

споко :D

ще влизам по някога да видя какви сте ги накъдрили :D

и ще пиша под други имена, въпреки че ще ме разкриете :D

не се дръжте за името си и формата си, те са нетрайни и вие не сте това!

опитайте, не боли :D

и така човек по-леко гледа на себе си, както и на другите, също и по-лесно се отлапя от егото си, което е нищо друго освен име, форма и купчина мисъл-форми :D

с много Любов :feel happy:

а къде са ви тук картинките със сърчицата? ;)

Малко пояснение :)

Та така…

Когато реших след доста време, сигурно повече от година да вляза във вашия форум, не можах да вляза с “Ваня” и след няколко неуспешни опити се регистрирах под друго име.

Но след известно време ми се даде нова парола за “Ваня” – и така се оказах с 2 имена. :whistling:

При което админите се усетиха чак след доста време – мен това не ме интересува, дори ми е смешно. :D

Да си мислиш, че контролираш нещо и висша проява на егото, а ако това са другите – още повече…

Не съм добричка, и не искам да се представям за такава. :D

...затова ще си пиша с най-различни имена

когато ми дойде музата :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

Добри или лоши, всички сме Божии деца! :)

Всяко дете само решава, как да се държи? :dancing yes:

Бог отговаря със Своите закони!

Никой не може да избяга от тях и получава според делата си!

:feel happy:

А ето ги и сърчицата.

:wub::wub::wub:

Има толкова много омраза в този свят,

но дори и тогава, сърцата са пълни с любов.

Излезте навън и кажете на всилената,

че нищо не може да спре тази любовна приказка!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Аз пък не съм против моноспектаклите. Забавно е да разпознавам някого зад новото име /имам предвид друг, не Ваня!/ и да наблюдавам какви ги къдри. Човек не се идентифицира само с името си, макар и в това виртуално пространство. Има си начин на изразяване, на реагиране, стил на писане, разни издайнически думички... Вероятността да се скрие е нищожна. Ама ако иска, нека го прави.Свободен е по някаква основателна причина да се представи под друго име - примерно да се защити или хем да каже каквото мисли, хем да не нарани приятел. Или пък да използва някое кракнречиво нарицателно име, което спестява соста обяснения. Човек с личното си име остава открит за нечия агресия и публично омаскаряване. Ако направи нещо с цел самозащита - не бих му пречила и не бих го обвинила. Само дискретно бих го поздравила.

Моля модераторите да не бъдат толкова строги и при уважителна причина да позволяват нова регистрация без санкции! Не е задължително всички в публичното пространство да знаят кой кой е. Би могло например някой да използва псвдоним, когато споделя лични неща. Такова нещо е позволено в реалния свят, тогава защо не и тук - във виртуалния?

Да разбира се, тук не става въпрос за догми или заповеди, а за правила, които считаме, че улесняват поддържането на хармонията във форумите и коректността в общуването.

Ако Ваня беше ни обяснила по имейл или чрез лично съобщение за проблема, щяхме да и съдействаме да го реши. Важи и за другите. Пишете ни като имате технически проблем или като имате някаква основателна лична причина да искате да се скриете под друго име. НО не ни услужнявайте живота и не ни губете времето с детски номера...

Така че Ваня (или който и е друг) чувствай се свободна да се свържеш с нас, ще ти съдействаме както можем и според каквото е по силите ни. Ще намерим решение. Но правилото си остава - един човек-един ативен акаунт за писане...

А относно това какво забелязваме или какво не, Латина добре го е казала. Всичко е много прозрачно....

Ваня, моля имай предвид, че нямаме нищо лично против теб, да не останеш с грешно впечетление. Просто държим на определени принципи при общуването и обмяната на опит във форумите на портала.

Поздрави,

Екипът на Портала

Линк към коментар
Share on other sites

Да разбира се, тук не става въпрос за догми или заповеди, а за правила, които считаме, че улесняват поддържането на хармонията във форумите и коректността в общуването.

Ако Ваня беше ни обяснила по имейл или чрез лично съобщение за проблема, щяхме да и съдействаме да го реши. Важи и за другите. Пишете ни като имате технически проблем или като имате някаква основателна лична причина да искате да се скриете под друго име. НО не ни услужнявайте живота и не ни губете времето с детски номера...

Така че Ваня (или който и е друг) чувствай се свободна да се свържеш с нас, ще ти съдействаме както можем и според каквото е по силите ни. Ще намерим решение. Но правилото си остава - един човек-един ативен акаунт за писане...

А относно това какво забелязваме или какво не, Латина добре го е казала. Всичко е много прозрачно....

Ваня, моля имай предвид, че нямаме нищо лично против теб, да не останеш с грешно впечетление. Просто държим на определени принципи при общуването и обмяната на опит във форумите на портала.

Поздрави,

Екипът на Портала

:thumbsup:

Любов - Мир - Доброта -Смирение - Честност - Уважение - Благоприличие

:wub::wub::wub:

Линк към коментар
Share on other sites

Админ,

проблем не съм имала :)

проблема си е ваш :D

Аз и сега ако искам, намам проблем да си пиша с различни имена,

въпроса е дали ще имам желание? :dancing yes:

Синева, много са ви срамежливи сърчицата :hypocrite:

Продължавай да цитираш админа, и ще постигнеш

Любов - Мир - Доброта -Смирение - Честност - Уважение - Благоприличие

във вид на цитати, де! :lol:

Линк към коментар
Share on other sites

Администраторите в този форум си гледат работата много добре.

Ваня, май този форум беше за търсещите истината.

Бал с маски не съм посещавал, но съм виждал хубав форум унищожен

от хора пишещи под различни имена.

:)

Илюзиите в живота са достатъчно много и без това.

Ваня, търси Божието царство и истината. Останалото ще ти се прибави.

Линк към коментар
Share on other sites

Докато четях последните реплики си мислех каква е връзката им към темата. И се сетих, че връзка има. Размножаването на или по-скоро раздробяването на една цялост е онагледено от желанието и способността един човек /една цялост/ да се разцепи на няколко части, вска от които го сътавлява/представлява. В конкретния случай - чрез многото имена, зад кото стои едно и съща личност. Не виждам смисъл това да се прави, за актьорите е по-подходяща сцената, да си ту такъв, ту инакъв, да се превълъщаваш и вживяваш. Внимание - ако не си професионалист има опасност да се изгубиш зад многото образи и имена. Което ме подсети за една форма психическо състояние, която се характеризира с несъзнателната склонност да се раздвоява личността. Е, в случая с Ваня не става дума за подобно нещо. Впрочем, в този форум аз идентифицирах един участник с поне две имена, напоследък пише само с едното. Както го разконспирирах ли? Нямам парапсихологични възможности, нито съм хакер. но мога да разчитам буквените съчетания, особено когато са написани отдясно наляво :) - "-Елементарно, Уотсън :"). Всъщност това ме забавлява. дори за миг си помислих, че въпросният двуимен господин би могъл, защо ли не, да се появи с женко име. Предизвикателство, нали, Ванка? :dancing yes:;)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...