Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Манов мед


Recommended Posts

Здравейте,

Запознати ли сте с лечебните свойства на Мановия мед и как се прилага?

Посъветваха ме да изпивам сутрин на гладно чашка вода, в която от вечерта е разтворена една лъжичка мед.

Дали някой го е прилагал за лечение на белите дробове и как?

Благодаря.

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 30
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Предполагам, че няма да навреди в такива дози, а само може да помогне. Все пак съм чувала, че не бива да се прекалява с мановия мед, понеже е по-силен. Като свършиш буркана, просто продължи с обикновен мед. В прекалени дози мановият мед е токсичен. Пчели, оставени да зимуват на манов мед, умират бързо. Пиши "манов мед"в някоя търсачка и ще научиш много. Например, че вместо нектар от цветята, се получава посредством използване на секрети, отделени от насекоми, живеещи по листата на дърветата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Може би вече е малко късно да си предложа услугите :) ,но все пак ,ако все още те интересува за мановия мен знам доста неща ,прилагала съм го доста често,а баща ми е един от големите производители,за съжаление обаче неговия манов мед се изкупува директно за чужбина ,защото е много скъп за нашия пазар.Мановия мед ,който се продава на нашия пазар смея да твърдя няма нищо общо с истината ,дозата на глюкоза в него е доста голяма.В което всъщност няма нищо лошо,просто по този начин лечебните му свойстав са намалени до минимум.Ако те интересуват конкретни рецепти за конкретни заболявания пиши ми.

А за храненето на пчелите през зимата ,не не умират просто се прави концентрет от манов мен вода и още нещо.

Добавям обаче че рецептите са изпитани само с меда за който говоря т.е. абсолютно чист ,неразреден,добиван на място в което няма никакво движение на хора и автомобили на километри.За всякакъв друг мед използван при рецептите не гарантирам успех. Много полезни рецепти има с прополис и цветен прашец.

Линк към коментар
Share on other sites

Мановия мед е силно лековит,но има определени дозировки и съставки за определените рецепти .Тежки алергии не предизвиква ,а напротив има рецепти за лекуване на рзлични видове алергии.Ако човек обаче по принцип има непоносимост към меда , с употребата на този вид мед тази непоносимост се проявява по бързо.Също така е много силен имуностимулатор ,особено в комбинация с други съставки.Доста видове анемии също се облекчават с използването точно на този вид мед.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Взимаш малко пчелен мед разтапяш го на водна баня маже се на кърпа слага се на гърдите и на гърба покрива се с хартия може и весник.Преспива се с тоя компрес .Помага при възпаление на белите дробове,

при упорита кашлица.Става и при малки деца.Може да се използва всякакъв мед .За да нямате съмнения за качеството меда копувайте озахарен.

Редактирано от mihailo
Линк към коментар
Share on other sites

Мановият мед е много полезен за човека. Подходящ е за болни, страдащи от анемия, за поддържане и повишаване защитните сили на организма.Важно е обаче да се купува от сигурен източник.

Десет правила за закупуване на пчелен мед

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички за отговорите и съветите. :3d_047:

Така и така съм отворила тема за меда, та бихме могли да обменим инфо кой как го използва или обича да го хапва.

Малко общо инфо за меда:

Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността. Той се усвоява изцяло от организма. От 1 килограм мед в организма на човека се разграждат 3400 калории енергия.
Съвременната медицина препоръчва медотерапия при различни стомашно-чревни, белодробни,чернодробни,бъбречни и сърдечно-съдови заболявания и кожни рани. Медът се използва и като козметично средство – за подхранване на кожата и изглаждане бръчките на лицето.

И два съвета от 'Книга за здравето' на Учителя:

Ако човек яде много мед, има опасност да развали стомаха си. Ако никак не яде мед, пак има опасност за неговия организъм. За веселост и жизнерадост - яжте мед!
Колкото по-дълго се задържа храната в устата, толкова по-лесно се всмукват част от хранителните вещества и от храната. Така те отиват направо в нервната система. Ония сокове, които не се всмукват в устата, отиват направо в стомаха, дето става пълно смилане.

Затова когато ям само мед, слагам една лъжица в устата и го смуча. арежда с енергия.

Ако сме болни и имаме хрема правя запарка в 50 мл вода от една кафяна лъжичка лайка, щипка сода, щипка сол и 1/2 кафяна лъжичка мед. Много помага. Особено при малките деца - по-добро е от лекарствата за хрема.

А и много обичам оцедено охладено кисело мляко, полято отгоре с мед. През лятото е супер десерт! А в много от случаите си е цяло хапване, особено за броящите точки.

Редактирано от Ася Иванова
Линк към коментар
Share on other sites

Манов мед не близвам! Латина вече каза как се добива. Мановият мед се получава от екскрементите на листните въшки. Поради това, че са сладки-пчелите се лъжат и го събират-а той е вреден за самите пчели, затова пчеларите старателно го изваждат своевременно от кошерите. Пари да ми дават, няма на вкуся манов мед.

Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Преди два месеца си купихме манов мед от Родопите - продават го на китни сергии край пътя заедно със смилянски боб. Дали е с глюкоза, не знам. Определено обаче по-вкусен мед не съм ял през живота си - различен е на вкус и аромат, консистенция! Има светло - кафяво - златист цвят. Сега като прочетох, че пчеличките го правели от акото на листните въшки, се учудих. Явно доста добре се справят с преработката, защото е чудесен. По-горе прочетох и че е лечебен и дори по-силен от билковия мед! Браво на пчеличките! Като ходим в Родопите - пак ще си купя - поне два буркана - да има! :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Да, точно така е. Мановият мед се придобива като пчелите ходят по екскрементите на листните въшки, които са сладки. На запад много се цени, поради факта, че съдържа много микроелементи, но и аз като Макс предпочитам да хапвам мед, който е преработен нектар на цветята.

Линк към коментар
Share on other sites

Манов мед не близвам! Латина вече каза как се добива. Мановият мед се получава от екскрементите на листните въшки. Поради това, че са сладки-пчелите се лъжат и го събират-а той е вреден за самите пчели, затова пчеларите старателно го изваждат своевременно от кошерите. Пари да ми дават, няма на вкуся манов мед.

Знаеш каква имфомация носи минералната вода от пластовете на 1500м. дълбочина за смърт имено тя помага да оздравеем.

Редактирано от mihailo
Линк към коментар
Share on other sites

Искам да уточня за мановия мед . Ето какво пояснение намерих из нета .

''В пчеларската практика под мана се разбира сладък сок, който се отделя директно от някои иглолистни и широколистни растения или пък е сладък сок, който се отделя от растенията след като техни части са прегризани от други насекоми. Възможно е сладкият сок да е част от метаболизма на някои видове листни въшки, които го отделят в околната среда. При това листата и дори земята под такива дървета стават лъскави от отделените сокове.При отсъствие на нектар в природата, пчелите охотно събират тези сладки сокове.

...В зависимост от региона в който се намират пчелините се получават различни манови медове.Ползата и силата на този мед са относителни и в литературата по този въпрос има различни, често напълно противоположни мнения. Последното най-вероятно се дължи на по-горе споменатата причина, а именно, че мановите медове се различават в зависимост от региона от който са събирани, и по-точно в зависимост от растителните видове от които е събирана мана. Картината се усложнява още повече, тъй като през различните години при различните природно-климатични условия количеството и състава на маната, отделяна от различните растения също варира.

''

Пчелният мед – чудото на пчелите

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Отдавна не бях влизала в тази тема и сега като видях какви неща сте писали за мановия мед :D :D ама в голяма заблуда сте бе хора особено Максим.

Като дете на трето поколение пчелари ,които сабират САМО манов мед в района на Странджа да кажа и аз нещо.

Не знам за други райони ,но специално там,мановия мед се получава от дъбова мана и по рядко от липа,тази мана предствлява дървестни сокове които избиват по повърхността на дърветата в следствие на резките промени на температурите през деня и ноща.

Мановия мед се добива от пчелите през април и май,защото тогава тези амплитуди са най често ,от пчеларите се събира към средата на юни.

Заради специфичния материал от който се получава мановия мед е с рядко съчетание на много полезни за организма съставки.Тези сокове идват от сърцевината на дърветата :) не знам нещо по силно от това като качество на консумиран от нас продукт.

Тази мана може да се види най добре по липовите цветове ,когато има резки промени в температурите между деня и ноща,от техните цветове капе гъст и лепкав сок.

Когато пчеларя иска да увеличи още повече качеството на меда и да затвори цикъла,по време на захранването на пчелите ,не ги захранва със захарен сироп (както се прави масово с което се разваля качеството на меда),а ги захранва с произведения от тях мед ,така при отлежаване на меда той се втвърдява със гъстотата на маргарин например ,силно захаросания мед ,който става много твърд ,показва силното наличие на захар в него.

А за екскрементите на листните въшки :) това дори по пътя на логиката е невъзможно :) ,за да добие 1 тон мед баща ми от един пчелин ,колко дървета трябва да са въшлясали и да екскрементират въшките ?Няма такова нещо.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Мале-е! Преди година съм прочела нещо в нета и съм се произнесла... О-ох! Каква съм специалистка! Дори съм успяла да повлияя на други хора.

Пропуснала съм да споделя личния си опит. За разнообразие преди време реших да купя на децата манов мед, исках да получат нещо различно като хранителен състав. Обясни ми продавачката, че е много силен, да внимаваме с количеството. Е, не зная дали се дължи на токсичен ефект, но след около две седмици употреба бъбречното заболяване на дъщеря ми се влоши. Оттогава не съм посмяла да дам такъв мед. Купувам обикновен. Ако бъда сигурна, че не това е причината за възникналите проблеми, бих го включвала в храната понякога, но по-скоро бих го смесила в някакво безопасно съотношение с обикновен мед, примерно 1:8, за да бъде приеман наистина в малки дози. Разбира се, не само акото на въшките се използва от пчелите за производството на манов мед. И така да е - не ми пречи, то е преработено по някакъв начин и не е нечисто.

И друго си мисля - дали пък върху цветенцата няма акота на разни насекоми. Вероятно толкова, колкото и по листата на дърветата. Насекомите са от по-нисш клас, те нямат толкова сложна обмяна, екскрементите им не са отровни. Дори зная за коремното съдържимо на охлювите - то е лекарство за стомашно-чревни заболявания, включително язва. Какво представлява - частично преработена, смляна трева, обогатена с някакви ензими и слузеста маса. А слузта им какво лекарство е за кожни проблеми... Продават се разни кремчета, жени си мажат охлюви по лицето против бръчки и пъпки... Жабите пък се ползвали за бързо заздравяване на рани. Мене не ме е гнус, видя ли жабка, хващам си я, радвам й се, ако може я показвам и на децата. Харесвам червеи, бръмбари, скакалци, всякакви малки и големи животни и птички. Животинките също ни помагат. И още по-добре - без да стават жертва, само с отделените от тях ценности, в буквален, преносен и ироничен смисъл - както щете го разбирайте. Има много рецепти, от най-различни животни. Предимно за външна употреба, тъй че не е проблем. Нали после ще се измием. Благодарим!

В малки дози и отровата е лекарство. Дозата е важна. Мановият мед на едни хора може да помогне, на други - да навреди. Така е и с обикновения мед. И с много други храни.

Линк към коментар
Share on other sites

Диди, напротив :rolleyes: Участвал съм в курс по пчеларство, и преподавателката, която е пчеларка каза че е от листните въшки. Дали пък не ни е излъгала :rolleyes::huh: Ти как смяташ?

Линк към коментар
Share on other sites

Максим не е излъгала,

но % съдържанието от листни въшки е много малко + това се преработва от пчелите

в пчелната им гушка ... докато стане от мана на мед има доста пчелни процедури.

Мановия мед:

''В пчеларската практика под мана се разбира сладък сок, който се отделя директно от някои иглолистни и широколистни растения или пък е сладък сок, който се отделя от растенията след като техни части са прегризани от други насекоми. Възможно е сладкият сок да е част от метаболизма на някои видове листни въшки, които го отделят в околната среда.
Линк към коментар
Share on other sites

Диди, напротив :rolleyes: Участвал съм в курс по пчеларство, и преподавателката, която е пчеларка каза че е от листните въшки. Дали пък не ни е излъгала :rolleyes::huh: Ти как смяташ?

Не Максим ,не ви е излъгала просто не е много наясно с добива специално на манов мед.

Освен това тази теория за листните въшки я разпространиха някои"специалисти пчелари" през деветдесетте години ,но тя беше научно опровергана.

Помисли реално -няма логика и практически е невъзможно .Дадох ти пример за производството на 1 тон манов мет който се събира за около 2 месеца максимум ,колко дървета трябва да са въшлясали и да има екскременти за 1 тон добив на 1 пчелин от 200 кошера ?Разбираш ли колко е нелогично и абсурдно е това твърдение.

А какво представлява маната обясних доста подробно а и bee_bg си е направил труда да го доуточни .

Незнам за курса който си водил ,но аз съм израстнала в тези среди и по температурите и времето през пролетта ,по сланата сутрин и т.н. се определяше дали ще има мана тази година и съответно дали ще има добив и колко.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Диди, напротив :rolleyes: Участвал съм в курс по пчеларство, и преподавателката, която е пчеларка каза че е от листните въшки. Дали пък не ни е излъгала :rolleyes::huh: Ти как смяташ?

Не Максим ,не ви е излъгала просто не е много наясно с добива специално на манов мед.

Освен това тази теория за листните въшки я разпространиха някои"специалисти пчелари" през деветдесетте години ,но тя беше научно опровергана.

Помисли реално -няма логика и практически е невъзможно .Дадох ти пример за производството на 1 тон манов мет който се събира за около 2 месеца максимум ,колко дървета трябва да са въшлясали и да има екскременти за 1 тон добив на 1 пчелин от 200 кошера ?Разбираш ли колко е нелогично и абсурдно е това твърдение.

А какво представлява маната обясних доста подробно а и bee_bg си е направил труда да го доуточни .

Незнам за курса който си водил ,но аз съм израстнала в тези среди и по температурите и времето през пролетта ,по сланата сутрин и т.н. се определяше дали ще има мана тази година и съответно дали ще има добив и колко.

didi В голяма заблуда си за получаването на мановия мед!

1.Според всички световни енциклопедии както и в УИКИПЕДИЯ манов мед е

"Манов мед — мед, получен главно от екскретите на смучещи насекоми по растенията или от секрети на живи части от растенията. Маната може да е животинска мана или медена роса."

:):):)

Манов мед Когато около пчелина няма нектарни източници, пчелите събират маната и я преработват в манов мед. Маната е сладникава течност, която съдържа въглехидрати, предимно глюкоза и фруктоза. От тризахаридите по-често се среща фруктомалтозата и по-малко мелицитозата. Намират се и олигозахариди.

Сладостта на мановия мед почти не се различава от сладостта на нектарния мед, но понякога има леко неприятен горчив вкус и своеобразен аромат. Мановият мед се различава от нектарния по големия процент декстрин, мелицитоза, белтъци, минерални соли и други вещества. Мановият мед има обикновено масленозелен цвят, наподобяващ минерално масло, а понякога тъмнокафяв до червен цвят. Той превъзхожда цветните сортове мед по съдържание на сухо вещество, минерални соли. По-тъмните видове мед са по-богати на минерални вещества. Съдържанието на захароза в нектарния мед е до 5%, а в мановия мед до 10%. Мановият мед се отличава и с повишено диастазно число и понижено съдържание на инвертирана захар. Притежава антибактериално и антипротозойно действие.

При хроматографски анализ е установено, че мановият мед съдържа рафиноза, малтоза, мелицитоза, захароза, глюкоза, фруктоза и др. От свободните аминокиселини са установени: аланин, аргинин, аспаргин, цистин, глутамин, глицин, хистидин, левцин, лизин, метионин, пролин, серин, треонин, триптофан, тирозин и валин.

Кристализацията е най-често дребнозърнеста. Тъмнокафявият мед кристализира по-рядко и дава големи зърна с течна субстанция между тях. Често кристализира още в килийките на питите. Този вид манов мед съдържа повече мелицитоза. Когато мановият мед съдържа ерлоза, той не кристализира. По-хигроскопичен е от цветния мед, поради което поглъща повече влага и вкисва по-бързо, особено когато не е бил запечатан в килийките.

Мановият мед е много полезен за човека. Подходящ е за болни, страдащи от анемия, за поддържане и повишаване защитните сили на организма.Важно е обаче да се купува от сигурен източник.

Енергийността на меда е средно 1272 джаула или 304 кал на 100 гр.

По материали от книгата „Пчелните продукти - храна и лекарство” от д-р Стоимир Младенов /лекар - апитерапевт/

В епруветка се слага 1 част мед, 2 части дестилирана вода и 10 части спирт 95 градуса. Съдържанието се разклаща за да се разтвори меда. Ако разтворът е бистър и няма утайка - няма манов мед. Ако разтворът стане млечнобял и се получи утайка - има манов мед.

По БДС за манов мед се смята мед, чиято електропроводимост е по – висока от 0.8 милисименса /800 микросименса/. Най – високата е 1480 микросименса. Това наистина е елитен манов мед. За такова качество мечтае всеки пчелар.

Линк към коментар
Share on other sites

Във нета и по книгите пише мнооого неща ,а че не съм в никаква заблуда е повече от ясно на хората които се занимават с това ,а щом се държи на източници ето още:

"Като манов мед се определя мед, който е събиран от пчелите от мана. Необходимо е да се поясни, че думата "мана" има много значения. Тя се среща като име на река, като заболяване по лозите, причинено от плесени, остров Мана в архипелага Фиджи. Последното не е случайно, тъй като в Малайзия и Полинезия мана означава някаква свръхестествена сила, чийто носител могат да бъдат хора, животни, духове и която служи за постигане на някакви близки цели - хубаво време, урожай, успех в битка, споделяне на любов и др. В България е разпространен терминът "манна небесна", който има най-общо значение като небесна благодат, изобилие от блага. Терминът мана е доста близък до манна, което означава храната, която е изпратил бог на народа Му в пустинята. Има също така брашнеста мана, картофена мана и др. заболявания по растенията.

В пчеларската практика под мана се разбира сладък сок, който се отделя директно от някои иглолистни и широколистни растения или пък е сладък сок, който се отделя от растенията след като техни части са прегризани от други насекоми. Възможно е сладкият сок да е част от метаболизма на някои видове листни въшки, които го отделят в околната среда. При това листата и дори земята под такива дървета стават лъскави от отделените сокове.

При отсъствие на нектар в природата, пчелите охотно събират тези сладки сокове.

В рускоезичната литература мановият мед се дели на мед, който се събира от така наречената медена роса и падевый мед. Подобно е делението на този мед и в немско-говорящите страни. Съответните термини за манов мед там са Honig aus Honigtau, Waldhonig, Tannenhonig, Blatthonig. В англоговорящите източници терминът за мана е Honeydew.

Различава се широколистна и иглолистна мана, т.е. мед, който се събира от сладки сокове, които се отделят от широколистни и иглолистни растителни видове. В зависимост от региона в който се намират пчелините се получават различни манови медове.

Неправилно и спекулативно е да се твърди, че мановият мед е най-полезният или най-силният. Ползата и силата на този мед са относителни и в литературата по този въпрос има различни, често напълно противоположни мнения. Последното най-вероятно се дължи на по-горе споменатата причина, а именно, че мановите медове се различават в зависимост от региона от който са събирани, и по-точно в зависимост от растителните видове от които е събирана мана. Картината се усложнява още повече, тъй като през различните години при различните природно-климатични условия количеството и състава на маната, отделяна от различните растения също варира. Не трябва да се подценяват също така пристрастията и субективизма на пчеларите, които произвеждат манов мед. През последните години се получават сведения от западни специалисти за това, че мановият мед има изразени лечебни свойства. От своя страна руските сайтове от 2005 г. публикуват негативни оценки за ползата от мановия мед, като достигат дори до твърденията, че не трябва да се използва за лечение. Към тези данни трябва да се отнасяме критично. Като достоверни могат да бъдат приети съобщения в специализирана медицинска литература, проведени със съответна статистическа обработка на резултатите.

Цифрите, които ще бъдат по-късно публикувани в този сайт на това място ще дискутират състава на мановия мед и на нектарните медове и ще бъдат дадени съответни препратки към източниците. До момента в българското интернет пространство и в достъпната българска пчеларска литература няма такива данни."

Това е ,май правилно обясних за маната в случая.

А това че е ГЛАВНО от екскременти са си направо недоказуеми глупости.

За проверката го знам доста добре чудех се дали да го напиша,но не сметнах за необходимо,доста пратки се върнаха от Германия ,заради бай ганьовски опити за фалшификации.

Надявам се че малко по ясно е положението с Мановия мед.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Я, каква позабравена тема! Преди няколко дена ми го прехвалиха този мед и реших да се поразровя в гугъл. Обаче, много противоречиви мнения. Тези преработени фекалии не ми вдъхнаха доверие, пък нека да са в малки количества. Защото за уринотерапия съм чувал, но с фекалотерапията няма да се разберем. Лошото е, че руските учени били против, а аз на братушките съм по-склонен да им вярвам. Не знам.

Ако някой разполага с по-свежа информация, нека сподели.

Интересно е Учителя за кой мед говори.

Линк към коментар
Share on other sites

Основните съвременни разработки и открития за меда и медодобива се правят от словенците, а не от руснаците.

Така че в случая, те не са най- компетентните.

За мановият мед съм писала доста обосновано из цялата тази тема.

Но наистина старата информация за фекалии и какво ли още не, която е доста добре насадена е трудно оборима.

Всъщност, "фекалиите" при маната, може да ги отъждествим с "повръщаното" на пчелите, така наречения мед.

Защото, ако в маната има "фекалии" на членестоноги , то медния продукт е "повръщано" на пчелите.

Ще обясня за пореден път защо.

Маната се отделя от растенията при определени климатични условия (описала съм го в предни постове), по време на размножителния период на членестоногите те се хранят със сока от растенията, това става с пробиването на листата със специалните им хоботчета. Когато пробият листото от него започва да изтича сок - мана дълго време след пробива, която пчелите събират. И сега за прословутите фекалии ще цитирам група от автори специалисти в областта:

"Практическо пчеларство" С.Недялков; Б.Бижев;Б.Митев;Т.Симидчиев;Б.Венов

"Тези насекоми се хранят със сладкия сок, който изсмукват от растенията. Установено е, че там, където са направени пробиви за смучене на сок, дълго време след това продължава да изтича сладка течност. Освен това храносмилателната система на тези насекоми е специално устроена (както и при пчелите), поради което не всичкият сладък сок преминава през стомаха. Хранопроводът им прераства в тръба, която образува т.н. филтърна камера. Тя дава възможност излишните захари да минават направо през нея навън, а белтъците и другите хранителни съставки, необходими за храненето на паразита, се задържат от филтърната камера и попадат в стомаха където се усвояват."

Ако подчертаното с черно се разбира като "фекалия", значи някаква част от маната има някакъв примес от тези отделени захари, които между другото изобщо не преминават през организма на насекомото, и то в определен сезон. Които обаче се събират от пчелите, в техните гушки се смесват с редица ензими и т.н. да не изпадам в подробности, понякога се препредават от "уста в уста" между пчелите занася се в кошера ....... и това не е мед.

Медът става след дълга работа, след "изплюването" в килийките , започва дъъълго пърхане с крилца (за което си има специални пчелички) за да се изпари излишното количество вода, стават редица химични процеси, следва натъпкване, запечатване и т.н. до като стигнем до същественото- меда, който ние консумираме.

Ами това е....... всеки да реши за себе си.

Фактите са че:

В мановия мед има от 5 до 9 пъти повече минерални вещества.

Най- голям брой свободни аминокиселини.

Има силно противовъзпалително и диуретично действие.

Успокоява нервната система.

И други специфични особености, затова е подходящ, когато се провежда лечение на определени системи, като отделителната например и най- добрият при лечение на анемии.

Редактирано от didi_ts
Линк към коментар
Share on other sites

Онзи ден дядото на пазара ни препоръча да си купим Манов мед, но се га като чета от какво се добива се замислям за 15 те лева, които дадохме. Иначе е вкусен. А по принцип аз от 6 месеца използвам само мед, като подсладител, за направа на сладки и съм слабичка, кръвната захар ми е в норма, просто чудесно се чувствам.

Линк към коментар
Share on other sites

И от какво се добива???

От сока на дърветата, най- просто казано. И това ако не е безценно....... незнам какво да кажа.

Между другото има манов мед от иглолистни дървета и от широколистни. Първият е по- богат на етерични масла и смоли, богати на алдехиди, особено подходящ е за лечение на рани. Това го няма в никой друг вид мед, също.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...