Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво мислите за захарта?


4in4ila

Recommended Posts

захарните изделия-сладки изкушения-горчив живот

какво мислите за захарта

според мен захарните изделия са пагубни за човешкото общество -в България особено захарната индустрия процъфтява ,децата ни се тъпчат с всевъзможни боклуци пълни с всичко друго но не и с някакви естествени съставки -децата боледуват ,възрастните също -трябва да спрем това самоизтребване.Мили хора трябва да помогнем на необразованите в това отношение,като изтръгнем от българина фразата -Една душичка нося-що да не и дам".Само че тук става въпрос за даване на душата не веднъж в годината а всеки божи ден.Искрено се надявам да помогнм на тези хора-разчитам на вашата подкрепа

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 42
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Захарните и шоколадови изделия.

Спор няма - вредят с опустошителна сила. За моето здраве те са противопоказни и не само моето разбира се.

Бялата захар и шоколадовите изделия съсипват кръвоносната ни система и нарушават естественото равновесие и работа на панкреаса. Много е интересно какво ни подтиква към "тъпченето" със захарни изделия. Оформя се, с годините, изключителна стръв и апетит - постоянна не насита. Като наркотик. Дали само - като? Все още установявам и търся истинската липса, която те изкарва от енергийния баланс и създава тази зависимост.

Честото приемане на пресни плодове нормализира и гаси глада за сладко. Пиенето на много течности (вода и чай, сокове фреш) също помага на това.

Интересна тема, поздрави!

:smarty::yinyang::smarty:

Линк към коментар
Share on other sites

:):1eye: хааапвам си периодически шоколад( натурален ) и то баш от позицията на душичката :huh::o приемам го като хомеопатия :rolleyes: преди бях голяма ламя шоколадена...течен, аеро :o ама знам че си е капан голям - за малки и големи при сегашните динамични времена и съмнително качество на съставките :sleeping: при мен медът е спасител - заместител и сушените плодове - стафидките, фурмите:lol:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

:)

Съюз на производителите на захар и захарни продукти

Адрес: Пловдив 4000, бул. България 117, Захарен комбират "Кристал" АД

Тел.: .032/ 952-375

Факс: 953-900

e-mail: headoffice@crystalbg.com

тук

:)

Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България

Адрес: София, 1164, ул. Криволак 24 Тел.: 963 3189, 963 3179

Факс: 963 3189, 963 3179 e-mail: office@fbcb-bg.org

тук

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Привет Благост!Благодаря ти за тези два адреса-но нали не очакваш да се изправя срещу тях и да им обявя война?Захарните изделия ще си ги има-идеята ми е да светнем малко самите хора по въпроса за захарта.Ето например моят дядо е убеден че в щоколада и вафлите има енергия ,сила и здраве и било по-добре за детето да яде шоколад защото ще върже мръвка, а с ябълки и банани ще сплита краката и ще припада.Ето за това говоря-за промитото съзнание на хората.Мили хора -аз немога да затворя тези комбинати-но всички ние можем да помогнем на хората да бъдат здрави и никога да не познаят болестта а част ат нея се крие именно в захарта. Могат да се предложат аналози на хората-например сусамовият тахан смесен с пчелен мед напълно превъзхожда вкуса на шоколада и за разлика от него може само освен да засити организма ви за сладко да бъде и изключително лекарство и балсам за стомаха...

Разчитам на всички вас в този форум -нека помогнем на хората,нека предотвратим бъдещи болести ,като диабет високо кръвно налягане, затлъстяване и пр.Разкажете им повече за захарта и те ще се замислят.Ще бъда безкрайно щастлива ако помогнем заедно на някой.!

Линк към коментар
Share on other sites

Струва ми се, че само от един ъгъл ги гледате тези. Въглехидратите са си въглехидрати, натуралната захар - натурална, а какаото е... Идва от днешните територии на Мексико, където маите пиели странна напитка, наричали я "чокоатъл" ( мисля, че нещо като "горчив плод" ), от нея черпели сили...

70-те години, заедно с кафето, какаото май бе признато за лек наркотик, но оттогава насам много нещо се изговори и изписа и то на базата на науката. Вече дори за кафето няма еднозначни определения...

Моето мнение е, че твърде малко познаваме човешкия организъм и още доста време ще е така, че да правим генерални изводи за конкретни въздействия, винаги ще бъдат ограничени и едностранни...

Ако въпросът е така формулиран не става ясно че има видове и видове захари, някои от които сигурно са и жизнено важни.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Пчелният мед обаче е наистина полезен, лечебен и вкусен. И е добар заместител на захарта. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Когато бях ученичка често се чудех защо децата боледуват толкова често, страдат от кожни проблеми, акне в пубертета, омазняване на косата и кожата. Започнах да наблюдавам в училищните лафки какво най- често се купува от учениците. Най- употребяваната храна са кифли, вафли, мазни банички, понички и т.н. Винаги съм се чудела защо в училищата няма такава инициатива за здравословно хранене, защо не се продават плодове например?

Линк към коментар
Share on other sites

Могат да се предложат аналози на хората-например сусамовият тахан смесен с пчелен мед напълно превъзхожда вкуса на шоколада и за разлика от него може само освен да засити организма ви за сладко да бъде и изключително лекарство и балсам за стомаха...

Честно да ви кажа, като видях темата, така ми се прияде вафличка, че не се сдържах и схрусках една. Захарта сама по себе си не е отрова, важно е да не се прекалява с нея. Като се смеси с повече водосъдържащи витаминозни храни и други по-бавно разграждащи се съставки, няма страшно. Който не е противник на смесеното хранене може да оцени балансиращата кръвната захар роля на сложните въглехидрати, целулозните храни, мазнините и белтъчините. По мое мнение разделното хранене лекува, но и изнежва.

Като ме хване депресията, имам три лекарства - едното е кола, второто - кафе с мед и по възможност мляко и какао, а третото е шоколад с лешници. Докато се наслаждавам на шоколада, ми идва много добро настроение. Животът въпреки всичко е хубав...

Медът и сушените плодове са чудесно решение как по-често да се избягват изкуствените, с високо съдържание на захар (и какви ли още не боклуци) сладки изкушения. Благодаря за идеята - може някой път децата да предпочетат сушени кайсии, ябълки, стафиди или фурми за училище вместо вафли. За съжаление сушените плодове, които продават по магазините, също са обработени с какво ли не.

Сусамов тахан и мед е прекрасна комбинация, която много заприличва на течен шоколад, ако се смеси и с какао. Може да се яде така или да се маже на филии.

Вече нямам проблем с лекуването на болни гърла, откакто изнамерихме медените близалки. Децата сами отиват при буркана с меда, гребват с една лъжичка и смучат. Изобщо няма нужда да ги следя или подканям.

Човек има нужда от захар под различна форма (нямам предвид само захарозата). Зависи по колко и как...

Линк към коментар
Share on other sites

:):D:lol::P Дай на маймуната захар!

Захарта представлява най-чистата форма на свързана светлинна енергия и възниква в растителния свят като продукт на фотосинтезата, при която светлината на слънцето се хваща и натрупва във формата на гликоза, захароза или фруктоза. Преди всичко първите две, които днес се съдържат в прекомерни количества в почти всички индустриално произведени храни или които консумираме в почти чиста форма във вид на сладки неща, лимонади и други напитки, нашето тяло превръща непосредствено в енергия и така те създават състояние на възбуда и безпокойство, което лесно може да бъде сбъркано с естествения импулс или фактическата сила. В деиствителност обаче ние само сме възбудени и рухваме веднага, щом тялото ни бъде лишено от дрогата.

Във всеки случай си заслужава да опитаме временно да се откажем или поне да ограничим консумацията на съдържащи захар храни и напитки, за да видим как ще повлияе това на сексуалното ни желание. Повечето от нас -- и преди всичко „скучните типове" бързо ще разберат, че без дрогата захар са не само по-малко „похотливи", а и като цяло по-малко раздразнени и стресирани, защото сега тялото им работи на базата на един по-реалистичен енергиен бюджет. И благодарение на тази проста мярка ще могат по-лесно да съберат сексуалната си енергия, за да се изравнят с малцината късметлии, които са били снабдени с повече енергия при зачеването сн.

Впрочем този прост трик често има още един положителен резултат, ако го разширим, отказвайки се не само от захарта, а н от всички сладки храни, включително и естествените сладки вещества. Защото според Кастанеда сладкото е постоянна съставна часг на синдрома „горкого дете", тьй като в рамките на нашата социализация почти всички сме били утешавани или награждавани със сладки неща. Така „сладкото" е за повечето от нас доказан утешител или награда с „разтворима" енергия, която ни внушава, че всичко е наред, докато в деиствителност нашето положение е толкова безутешно, колкото и преди.

Очевидно нашето предпочитание към сладкото е не само въпрос на наследственост, нещо, което са ни предали нашите космати предци, които подобно на всички примати особено много обичат сладките, богати на енергия плодове, а и средство, с което биваме контролирани и сами се държим под контрол в света на всекидневието. Това е напълно в интереса на воладорес и може да се каже, че в метафората за кокошарника захарта представлява един вид концентриран фураж, с който, от една страна, биваме угоявани, и който, от друга страна, има качеството да ни прави зависими и да се грижи да оставаме в рамките на нормите или поне винаги да се връщаме в сферата на тяхното влияние. Може би това е пълното послание на известната поговорка: „Дай на маймуната захар!"

Пътят на воина - Норберт Клаусен

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:):D развесели ме + малко от серията детски смешки...питат децата Дядо Боже...дали правилно са разбрали "еволюцията"...Ти, Боже значи първо си създал Адам и Ева, а после човекът произлязъл от маймуната :dancing yes: за захарта ...май не знам :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Проблемът си е достатъчно сериозен, едно време папах огромно количество захар и без други особено големи грешки в начина ми на живот се сдобих с разни проблемчета, но много от тях изчезнаха или спряха да се развиват, щом като спрях захарта. РПризнавам си, че много трудно я спрях, всъщност чак след като започнах много ясно да осъзнавам, че резките колебания в организма ми са именно и главно от нея. Човек трябва напълно да я спре за доста време, даже малко да погладува и се пречисти и после пак да опита ако иска малко - тогава вече адекватните инстинкти са пробудени и може да я усети като отрова... Всичко зависи и от дозата, разбира се, но ако човек вече се е натровил порядъчно, може да реагира и на неголеми дози. Всъщност даже на концентрирани захари от рода на меда и ненакиснатите сушени плодове - те са по-добри от захарта, защото имат витамини и минерали, но в големи дози и неразредени причиняват резки обменни колебания, а и подхранват гъбичките в червата и другаде в организма. Медът може да се яде по малко и разтворен, а сушените плодове ако са редовно меню, да се накисват от вечерта с вода. Опитайте и ще видите, че без "фитила" на концентрираните захари моторът на организма ви ще заработи по-плавно - без нездрави екзалтации, но и без резки енергийни спадове... Разбира се, пристрастяването към захар, кафе и какао, си има и други, общи с "по-сериозните" наркомании причини, като търсенето на любов в един до потресаваща степен безразличен свят е една от основните. Има разлика, но не чак толкова голяма, към какво е конкретно зависимостта - към храни, дроги, лекарства, сетивно-интелектуални маратони или нездрави отношения. Чрез всички тях в действителност ние бягаме от висшето предназначение на душата си. Каквато и да е зависимост е подобна на заравянето на главата в пясъка. Разбирам и съчувствам на себе си и на всички други, когато сме "щраусови" и правим точно това... Няма смисъл да се оправдаваме, че всъщност вършим нещо друго, когато развиваме каквато и да е зависимост...

Линк към коментар
Share on other sites

Разликата между отровата и лекарството е в дозата...

Под захар лично аз разбирам кристалната захар (тръстикова, от цвекло и т.н.), изкуствено произведената захар, и естествените "захари"...

Има моно-, ди- и полизахариди...Всъщност, от гледна точкана химията, "сладкото" де "получава" поради наличието на -ОН- група, и колкото повече такива групи има, толкова по-сладичко...Ако проучим що за структура има една молекула глюкоза, и ако освен като химични връзки, групи и т.н., съставим и структурата, ще се натъкнем на доста интересни неща...Захарта е енергоинформационна структура, притова- с висока степен на "поглъщаемост" , затова кристалната захар е магичен продукт- в буквалния смисъл при това...Преспете върху бучка захар под възглавницата, и в нея ще се "запише" всичко....Ако някой, който можа да "свали" информацията от тази захар- тома може да стане както ако си я сложи в устата като бонбонче, така и без да прави това, а само да я "погледне"...

Но, "сладкото" започва още от групата на т.нар. "алкохоли"- явно -ОН- групата има специално отношение, защото степента на сладост зависи от корличеството такива групи...

Всъщост, организмът на клетъчно ниво се хпрани само с глюкоза- това е единствения енергиен източник на физическо ниво - има си няколко пътя на разграждане, като започнем от анаеробния път, преминем през пентозофосфатния, и естествено стигнем до т.нар. цикъл на Кребс, в който глюкозата се разгражда с възможност за освобобождаване на максимабния потенциал енергия в нея...

Някой да е опитвал глицерина на вкус? Сладък е, и представлява поливалентен алкохол, ако не се лъжа с три -ОН- групи...и в същото време е и след най-добрите "овлажнители"...

Алкохолът- етиловият алкохол, или т.нар. "хранителен спирт" е такъв, защото осигурява максимабнво количество енергия в минимално количество продукт, при това- без да "натоварва" организма- разгражда се изцялбо и напълно, при това има специфично отношение към липидната обмяна...а не знам защо са му дали такова име "спиритус"...получения по естествен път етилов алкохол чрез ферментация на гроздовите захари се нарича "спиритус вини", а казват, че истината била някъде в него...но това е уравнение, в в което неизвестното- "истината" може да се разбере само ако разглеждаме не веществото, а информацията (и енергията естествено), които се съдържат в това вещество, и способността на едно съзнание да борави с тази информация...което всъщност ще доведе до извода, че колкото хора по света, толкова различни видове истина има- т.е. реалността е субективна за всеки, и няма нито един критерий за обективност...и въпреки това, човечеството "трескаво" търси и консумира "полуводата"- ОН- групичката от хилядолетия, без да знае защо го прави...и как една сладост може да "заоробва"...

Не е виновна захарта за това, че приемайки излишно голямо количество от нея, организмът има способност да я превръща в тлъстина...каквито са емозционалните модели на които робува един човек, такива ще са последствията от консумацията на захарта...

Защо някой, който не се чувства обичан, а се чувства тъжен, отхвърлен, не чувства радостта и т.н. си похапва сладичко? Това е интересен въпрос за проследяване...

Съвсем друг е въпросът с вафлите, шоколадчета, и прочие "храни"...

Доказано е, че консумиралият алкохол човек е неправоспособен..не контролира реакциите си, може да стане агресивен..т.е. има толкова много енергия в него, която го прави нестабилен и търси минималния повод да се изразходва...

Същото е валидно е за някой, който е похапнал три сникърса и едно шоколадче....при това - официално няма "замъглено" съзнание и е отговорен за действмията си...

Какаото е било използвано в началото като напитка- чоколатъл, която е употребявана на първо място от войните, т.е от онези, които трябва да бъдат изпълнени с две неща- енергия и агресия, склонност към разруха, за да могат да спечелят една битка...но също така е било известно, че въпросния чоколатъл е афродизиак- стимулант, който "отпушва" сексуалността...

И така, забъркани заедно, захарта, какаото, и алкохола (всъщност, няма шоколад, вафла или подобен продукт, в който да не присъстват тези три съставки) създават структура, която:

-има висока степен на енергоинформационна наситеност;

-има висока степен на усвояемост;

Науката не съсипва индустрии....защото така би съсипала самата себе си...т.е. науката такава каквато е днес, ще си остане "сляпа" за някои неща, и никога няма да видите на шоколада надпис "шоколадът отнема живот"...

И в същото време, ако някой си "поиграе" да изучава свойстватан а кристалната захар, може да разбере, че всъщност няма по-точно "диагностично" средство от кристарлната захар, а до голяма степен - и лечебно...

И така, с увеличаването на "сладостта" докъде се стига в изменението на вкусовото възприятие? Сладкото в степени има праг, след който се възприема като горчиво...а горчивото е вкус, който се свързва с отровата, рефлекторно предизвиква гадене и повръщане....а знае ли някой психоемоционалните еквиваленти на гаденето и повръщането?

Известно е това, че с бучка захар всяко животно може да се дресира много по-лесно...така че, ако дадем захар и на маймуната, и на коня, и на кучето, можем да ги накараме да правят това, което пожелаем...за да си получат "сладкото"...

Днес хората са "маймуни", подчинени на сладкото...но честно казано, дресираната маймуна приемаме като постижение...а дресирания чрез захарта човек третираме като зависим, болен, че и още по-такива неща...

Изследвайки свойствата на захарта, ще стигнем до извода, че няма животинка, която да не се подчини на "насладата"....

При все това- захарта е и лекарство- едно от най-добрите лекарства които могат да излекуват рака например, но тези свойства на кристалната захар все още не са познати...Принципа е прост- дайте на раковата клека захар, и я накарайте да си върне "нормалния" облик и да си "стои на задника" в органа или тъканта от която произхожда....Как? Ами просто- вкарайте в кристалната структура на захарта "цвят", или казано по разбираемо- информация, която да се реализира в тази клетка, и тя отново ще се върне към естествения си вид и режим на работа...

Само човекът в природата търси непрекъснато "наслада" при това- произвеждайки огромни количества от нея...до степен да му се вгорчи живота...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте!Нека първо обясня на всички-става въпрос за бялата рафинирана кристална захар.Не я бъркайте с необходимите за човешкият организъм захари ,които се съдържат в естествените храни.Седна дума -става въпрос за вафли ,бонбони,шоколади/без черният горчив натурален/и всякакви други в блестящи опаковки ,съдържащи захар,яйчен меланж,оцветители,какао на прах,соев лецитин,малтодекстрин,Е117 и т.н.Прочетохте ли нещо,което отделно можете да си купите и изядете?Защо не си вземете от някъде яйчен меланж например?Или какво ще кажете вместо следобедна закуска да си хапнем малтодекстрин например?/от къде ли се купува?/...

Не се залъгвайте дори и с привидно натурални десертчета.Всичко ,което се продава и е направено от няколко съставки в едно-вярвайте че няма нищо истинско в него...Помислете за кристалната захар в чистият и вид-не за захарта в плодовете-това са две съвсем различни неща. :dancing yes:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Обожавам захарните изделия и по специално Шоколада. Мисля, че немога без сладко. Ама не само мисля, а знам, че немога. И тъй като не обичам плодове и мед няма с какво да го заместя. :hmmmmm: Но пък се чувствам здрава и щастлива! :D

Линк към коментар
Share on other sites

Хората не разбират, че повечето хранителни вредности не са като острите отрови, макар че в отделни случай, напр. при тежки алергии се проявяват и като такива. Още по-слабо се разбират хранителните зависимости. Мозъкът има нужда от захари, но в най-балансирано състояние те са в плодовете. Когато вместо тях се яде рафинирана захар, мозъкът също я използва, по-голямата й концентрация дори го свръхстимулира и някои изпадат даже в еуфория. тя е и една от причните за пристрастяването. Но това влече след себе си не равновесие и хармония, а бързи смени на настроенията и нагоре, и надолу. При здрава наследственост по-сериозни проблеми, особено физически, се появяват по-късно, но обикновено още в първото десетилетие от свръхупотребата, в частност ако тя е редовно и особено пък ако и останалото хранене е небалансирано. При някои се почна със зъбите, при други с костите и ставите, или получават все повече газове в корема, или отслабва имунитетът, така че ги "хващат" повече простуди и им излизат херпеси... Но като започне едно от тия неща, ако човек продължана да яде по половин кило захар (както аз навремето), не е много далеч моментът, когато и най-здравата наследственост прогресивно ще почне да се подкопава. Поне досега не съм срещал изключения, ако наистина се говори за дълъг период от време. За разлика от това дори умереното месоядство понякога се компенсира по-добре. Едно време са употребявали понякога месо повечето български столетници, макар че постите са намалявали до минимум влиянието му поне върху здравето. Но захар повечето не са употребявали или само по празници... В Родопите сладкишите са ги наримали "имишлици" и са ги давали по малко главно на децата, когато много тичат и хабят енергия. И главно са ползвали - както и на мн.др. места в храната - разни ошафи, които освен доста захари си съдържат и почти зцелия биологичен комплекс от съставки на плодовете.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, за интересните факти и насоки за размисъл на Кристиян!

Някои неща обаче бих искала да ги уточня, за да няма разминаване, за какво именно говорим.

Първо под изкуствена захар какво разбираш, различните изкуствени подсладители като аспартама например ли? Те определено имат различна структура и молекула и по-добре да ги разглеждаме отделно.

Кристалната захар (тръстикова, цвеклова) се произвежда по два начина - чрез рафиниране или без. Добиването на нерафинирана захар датира от много векове и за нея бих казала, че съдържа много от полезните качества на растението. Друг е въпроса с рафинираната (бялата) захар, в която наистина много малко полезно е останало.

Що се отнася до

Захарта е енергоинформационна структура, притова- с висока степен на "поглъщаемост" , затова кристалната захар е магичен продукт- в буквалния смисъл при това
, бях останала с впечатлението, че повечето вещества, чиято структура е под формата на кристална решетка, могат да се ползват с успех именно с такава цел. Ти обаче го обясняваш с молекулата на захарта и по специално алкохолната група -ОН, това е много интересно, би ли обяснил допълнително. Почти сигурна съм, че кафявата нерафинирана захар например не е пригодна за това.

А с това направо ме изплаши:

И така, забъркани заедно, захарта, какаото, и алкохола (всъщност, няма шоколад, вафла или подобен продукт, в който да не присъстват тези три съставки) създават структура, която:

-има висока степен на енергоинформационна наситеност;

-има висока степен на усвояемост;

- какво искаш да кажеш, хем сами сме се натресли в романа на Оруел "1984", хем ни е драго...

А що се отнася до лечебните качества - опитай да посипеш кристална захар върху охлузна или порезна рана - резултата е супер.

За рака също съм чувала, но малко по по-друг начин сякаш ...

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че тук е момента да обърна внимание върху вредата от употребата на заместителите на захар:

1. Аспартам, съставен от аминокиселините аспартамова киселина и фенилаланин - 130-200 пъти по- сладък от захарта;

2. Ацесулфам К - 150-200 пъти по-сладък от захарта;

3. Захарин - 200-700 пъти по-сладък от захарта;

4. Цикламати - 30-80 пъти по-сладки от захарта.

Всички тези неща се съдържат в така наречените light храни и напитки. Ще се позовавам на различни статии, които съм чела в интернет.

Аспартамът е генно инжинерен невротоксин или така нареченият нутрасуит, който се съдържа в:

* безалкохолни напитки

* дъвки без захар

* какаови смеси

* подсладено кисело мляко

* мултивитамини

* напитки с кофеин

* сокове

* разтворими чай и кафе

* сосове

* бързи закуски

НУТРАСУИТ: ДИЕТИЧНА ЗАХАР ИЛИ ТОКСИЧНА СУБСТАНЦИЯ?

Националният съюз за безалкохолни напитки (НСБН) на САЩ, представляващ 95% от компаниите за безалкохолни напитки, излезе с протест, който беше отпечатан в изданието на Конгреса на 7 май 1985 г., описващ аспартама, като нестабилен химикал. След като престои в условия на топъл климат няколко седмици (30гр. по Целзий или 80гр. по Фаренхайт), по-голямата част от аспартамът, поставен в сoда, се разгражда до различни съставни вещества, между които - формалдехид метанол (дървен алкохол, смъртоносен или ослепителен за хиляди алкохолици) и фенилетилаланин. Веднъж поет метанолът се превръща в формалдехид и после в мравчена кисекина - остра отрова (отрова от жилото на мравките) . Формалдехидът е балсамиращо вещество, клас А-канцероген. Фениланинът и аспартамовата киселина са токсични, когато не са заедно с други аминокиселини в протеините.

Най-сериозно засегнати са пилотите. През май 1992 г. официалното издание - “US Air Force Magazine” (Летателна безопасност) пише: “По време на бременноста ефектът на аспартама може да се прояви директно върху плода, даже и в много малки дози. Хората получават неблагоприятни странични ефекти от аспартама от много малки дози, дори и такива съдържащи се в пакетче дъвка. За пилотите, които пият сода по време на полет, това означава , че могат да получат замайване с леки конвулсивни потрепвания или потрепванията да индуцират епилиптична активност. Това също означава, че пилотите могат да бъдат потенциални жертви със загуба на паметта, световъртеж по време на полет или постепенна загуба на зрението.”

АДХ е получила оплаквания от над 10 000 консуматори заради НутраСуит, което е 80% от всичките оплаквания, свързани с хранителни добавки. До сега АДХ не е предприела нищо за да удоволетвори оплакванията на хората, предполагащи, че щом толкова широко е рекламиран аспартамът, би трябвало и да е абсолютно безвреден.

АДХ е документирала 92 симптома на отравяне от аспартам : вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадане, сърцебиене, наддаване на тегло, неразположение, раздразнитерност, безспокойство, амнезия, замъглено зрение, обриви, удар, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост и загуба на слух. Някой заболявания биват отключени от аспартам: мозъчни тумори, мултиплена склероза, епилепсия, Болест на Грейвс, хронична умора, Ебщейн-Бар, Паркинсонова болест, Алцхаймерова болест, диабет, ментална ретардация, лимфом, дефекти при раждането, системен лупус и смърт. Според американския US Force Magazine е възможно директо преминаване на хемато-плацентарната бариера и увреждане на плода у бременните.

източник: например ТУК

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

:thumbsup2: пълно единомислие+за тръстиковата захар някой нещо може ли да сподели + ще вреди ли на 11 месечно бебе :dancing yes:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Редактирано от Благост
Линк към коментар
Share on other sites

Тръстиковата зехар е добра, но е трудно да се намери чиста. Тъй като оцветява силно, към нея обикновено примесват много повече от бялата... На малките деца най-добре действат соковете от сладки пресни и настойкта от изсушени плодове. Хем подслажда, хем има повече витамини и минерали от всеки друг подсладител...

Линк към коментар
Share on other sites

:) Благодаря + имаме актуална дискусия по тази тема с няколко млади майки + настойката от сушените плодове е точния вариант :thumbsup2: за тръстиковата захар и другите заместители - ще видя технологията + производители + произхода на суровините :sleeping:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Поздравления за ценната тема! :thumbsup2:

Лично аз също съм голям враг на захарта, уточнявам - НА БЯЛАТА РАФИНИРАНА ЗАХАР. Всъщност, уточнението е почти безсмислено, защото се оказва почти невъзможно да се наери истинска натурална (сурова, нерафинирана) захар. В повечето от случаите това, което се предлага (и осоебно българската "кафява захар" на заводите в ?#8220;орна Ораховица) е не повече от 10-20% натурално - обикновено е получено от заливане (може би е най-точно да се нарече боядисвеане) на рафинирана захар с нерафиниран сироп, с цел да придобие желания (от кого???) кафеникав цвят. БЛА?#8220;О?#8221;АРЯ, АЗ ?#8221;А НЕ БИ ?#8221;А КУПУВАМ НЕРАФИНИРАНАТА ЗАХАР ЗАРА?#8221;И ЦВЕТА?!?! Същия доста тъповат трик от доста време се прави и от хлебопроизводителите - боядисват хляба с натурални или (по-често) изкуствени съставки (най-обикновени "хранителни" оцветители, Е-100 и нещо си), за да добие желания (отново питам, от кого???) тъмен цвят, но това е друга тема.

А иначе, по мое скромно мнение, наистина захарта (захарозата, но и монозахаридите - глюкоза и фруктоза) в големи количества е вредна, независимо дали се консумират в натурално или в рафинирано състояние. ОБАЧЕ, все пак, убеден съм, че основната вреда при тяхната консумация идва от внасянето на т.нар. "празни калории" в човешкото тяло, което става при консумация на РАФИНИРАНИТЕ захари. Вредата при това идва от факта, че разграждането и използването на каквато и да било храна, човешкото тяло трябва да включи в действие голямо количество сложни ензимни процеси. При тях част от ресурсите от витамини, минерали и микроелементи се изразходват (колкото и да е усъвършенствана системата за рециклиране, все пак рециклирането не е 100%, иначе нямаше да има нужда да приемаме витамини и минерали с храната, след като веднъж сме "заредили" тялото си). ?#8221;А, ОБАЧЕ, същите тези, уж много полезни, защото дават енергия за тялото (рафинирани, чисти) захари, хем предизвикват тялото да мине в режим на повишена активност, хем самите те не осигуряват никакви ресурси за ензимните му системи. Но захарите вече са приети и вкарани в системите, трябва по някакъв начин да се използват. И тялото ги използва, като посяга към собствените си запаси от ценни суровини. Съответно, съвсем логично е, че при хора, които приемат голямо количество подобни захари, в тялото съществува постоянен (лек или по-силен, зависи от цялостния им начин на хранене) дефицит на витамини, минерали и микроелементи. Специално за разглеждания случай на захарните празни калории, най-честият и забележим дефицит в тялото е този за калций - оказва се, че е необходим много калций за "покриване" на празните захарни калории. Създадените дефицити, освен всичко друго, и подтикват организма към по-енерго- и ресурсоспестяващи процеси. Ами, оказва се, че един подобен ресурсоспестяващ вариант е приетата храна да се преработва и складира във вид на мастни запаси, които са доста инертни и за "отглеждането" им не е нужна кой знае колко допълнителна енергия (за разлика от положението при мускулите, които сами по себе си изразходват много енергия и ресурси). Всеизвестно е, че складът от мастни запаси се подхранва и при какъвто и да е излишък на приети калории (който често е свързан с прекомерна употреба на захар)...

За да не оставя случайно грешно впечатление, искам да уточня и че съм голям противник на изкуствените подсладители. ?#8221;а, има страшно много данни за вредното им влияние върху целия организъм, в частност върху мозъка. А за причините за това, че почти никой не разгласява подобни факти, мисля можете да се досетите. Накратко - зад подобна "пасивност" винаги се крият много сериозни лични финансови интереси от една страна и много сериозна (до глупост) наивност и/или незаинтересованост за личното здраве от друга. Почти същите неща могат да се кажат и във връзка с доста тънките и редки гласове против рафинираната захар, между другото...

Редактирано от String
Линк към коментар
Share on other sites

Захарта като наркотик

Злоупотребата със захар е може би най-малко обсъжданата и една от най- разпространените форми на "тиха" зависимост в света. "Най-печалният пример са булимиците, които се тъпчат с богата на захар храна, след което я повръщат или пък взимат разхлабителни, само и само да погълнат колкото се може повече захар. Както с всички стимуланти, поглъщането на захарта е съпътствувано от кратък еуфоричен "кик", след който обаче идва ред на депресията и чувството на вина. Зависимостта от захар рядко се среща в чист вид - най-често е съчетана със зависимости от други субстанции, например кофеин. Има обаче и други деструктивни модели на поведение, свързани със злоупотребата със захар. Някои от пристрастените взимат хапчета за отслабване заради наднорменото си тегло, а след това успокоителни, за да преодолеят стреса, причинен от първите. Освен това много деца, както и възрастни, се пристрастяват към консумацията й и по този начин заживяват в нова мотивационна сфера, регулирана най-вече от променливите им настроения, в основата на които стои влечението към захарта." 48 Давайки за пример подобни случаи, Дженис К. Фелпс казва следното: "Хората, които описваме, всъщност са развили зависимост към една от най-мощните субстанции, които съществуват - рафинираната захар. Зависимостта от захарта е реален, мъчителен и крайно сериозен проблем, защото лишава индивида от жизнените му сили не по-зле от всяко друго адиктивно вещество. Липсва ли въпросният химикал, се проявяват и характерните абстинентни симптоми; както при всяка зависимост, задоволяването на психологическия глад оказва разрушително въздействие върху тялото и може да се стигне до момент, в който консумацията е също толкова болезнена, колкото и въздържанието. Цикълът на химическата зависимост вече е постоянен и същевременно непоносим."

И Аннмари Колбин, известната специалистка по въпросите на храненето, твърди: “захарта създава физическа зависимост, също като наркотика. “Разликата между зависимостта от захарта и зависимостта от наркотиците”, пише Уилям Дъфти в “Захарна меланхолия”, “е предимно въпрос на степен”. Две от реакциите на консумиращия захар човек я квалифицират като създаващо зависимост вещество: (а) изяждането дори на малко количество – бонбонче, хапка сладкиш – предизвиква желание за още захар; започнат ли веднъж, някои хора просто не могат да се спрат; (б) рязкото спиране на захарта предизвиква симптоми на отвикване, които могат да продължат от три дни до три седмици: силен копнеж, умора, депресия, отпадналост, резки промени в настроението, може би главоболие.”

Захарта прилича на дрогите не само защото води до пристрастяване, макар и по-слабо, но и защото тя действа подобно на тях: след първоначалния подем на енергия вторичният ефект е изтощение. Това се потвърждава и от авторитетен източник като Медицинската енциклопедия Рецепти за лечение с храни и хранителни добавки: "Избягвайте рафинираните захари - те "изключват" мозъка. Повишаването на енергията благодарение на простите въглехидрати (захарите) скоро преминава в депресия и умора." 52 Научното обяснение на този факт се свързва с повишеното отделяне на хормона инсулин, който стимулира невротрансмитера триптофан да навлезе в мозъка. А триптофанът се използва от мозъка за образуването на серотонин., който е един от релаксиращите невротрансмитери. В случая ефектът на релаксацията преминава в умора, защото е бил прехождан от интензивна превъзбуда.

Това се потвърждава и от друг текст в горецитираната Медицинска енциклопедия: "Избягвайте приемането на алкохол и захар.Те първоначално стимулират, но след това предизвикват умора." Нека обърнем внимание на триадата хранителни наркотици: захар, алкохол, кофеин - не е случайно, че и трите дроги в началото дават енергия, но като вторично действие отнемат енергията от организма и водят до изтощение.

Всъщност нищо ново под слънцето. Още преди 80 години Хенри Форд е прозрял, без да е бил диетолог, кои храни не дават истинска енергия. “В професионалното училище, основано от него 1928 г., наред със занаятите, учениците трябвало да усвоят и неговия начин на хранене. Захарта, бонбоните, бисквитите, сладкишите, кремовете и други видове сладки десерти били забранени в училището, така както и чаят, какаото..."

Освен наркотизиращото действие, захарта има доказано вредно въздействие върху почти всички органи и системи в човешкото тяло. Прекомерната консумация на захар ( тя е един от стълбовете на глобалната хранителна наркомания) е свързана с множество разпостранени проблеми: хипогликемия или хиперинсулинизъм, диабет, сърдечни заболявания, висок холестерол, затлъстяване, лошо храносмилане, късогледство, себоричен дерматит, подагра, генетично стесняване на таза и челюстта, сгъстяване и малформация на зъбите, свръхактивност, проблеми с концентрацията, депресия, тревожност, психологически проблеми, психични разстройства и дори насилническо поведение.

Модераторска бележка: Моля посочете източник на текста!

Линк към коментар
Share on other sites

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...