Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Значение на кърменето. Важно ли е то?


Иво

Recommended Posts

"Съвременните" майки вярват в доста митове относно кърменето - че ще им развали бюста, че е болезнено и т.н.

Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене до 6тия месец.

Важно ли е кърменето за детето?

Ако да, какво дава то на детето и родителите?

Полезно ли е за здравето?

До колко месеца или години трябва да бъде кърмено малкото човече? Как се определя?

Има ли организации, които се занимават изцяло с въпросите на кърменето?

Линкове в нета, статии по въпроса?

Вашето лично мнение и опит?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 49
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ще споделя опита на моето семейство . Преди да се роди първото ни дете прочетохме една книга с автори семейство Никитини от Русия - Москва, които са многодетни родители / имат 4 или 5 деца/. Там те споделят свой метод за отглеждане и възпитаване на деца , изграден на основа на дългогодишния си опит. В резултат от приложението на този метод първо върху собствените си деца са постигнали следните цели : децата израстват здрави / в смисъл ако боледуват от общоразпространените детски болести това е много по-малко от средната продължителност на заболяванията на другите деца/, жизнерадостни, подвижни, надрастват в умствено отношение връстниците си с 2-3 години. Много важен елемент от приложението на този метод е кърменето и по-точно засукване на коластрата / първата кърма/. Постарахме се да приложим с подробности всичко от прочетената книга , като в резултат и двете ни деца практически не са употребявали медикаменти при редките си заболявания. Приканвам настоящите и бъдещи родители да намерят тази книжка, като за съжаление не помня името и, както не мога да намеря и моа екземпляр от нея/ издадена е около 1983-1984 год. на български език/. При положение, че някой има интерес от Вас по тази тема и не можете да я намерите в библиотеки, архиви и др. готов съм да споделя приложеното и запомнено от мен от този метод с подробности. Но по темата - кърменето на детето възможно най-дълго време е изключително важно за по-нататъшната му съдба - физическото и психическото му изграждане като личност. Мисля, че всички еднозначно ще се съгласите с мен.

Линк към коментар
Share on other sites

Кърменето е от изключително значение за здравето, както на детето, така и на майката. Това не означава, че ако не се кърми детето ще е болно, а означава че ако се кърми ще е по-здраво, отколкото ако е на адаптирано мляко и това е индивидуално за всяко дете. С кърмата детето получава храната в нужното количество, с нужната температура и нужните съставки индивидуално за всяко човече.

Ползи има и за майката - кърменето не разваля бюста, ако бюста се промени, то това е от самата бременност, а не от кърменето. Ако една жена се грижи за бюста си, то той никога не би се отпуснал. Кожата също е от голямо значение и всичко е индивидуално за всяка майка. Кърменето, особено по-продължителното предпазва от рак на гърдата, както и от някои други форми на рак и други заболявания.

Кърменето е нещо несравнимо. Да знаеш, че можеш да дадеш на детето си храна, която е специално подготвена за него и няма никъде да намери по-подходяща от кърмата на майката. За бебето кърменето дава уют и спокойствие, то се чувства защитено и обичано. С кърменето то не получава просто храна, а засища глада, жаждата си, нуждата от гушкане, от милване, от топлина, от любовта на майка си.

Световната Здравна Организация препоръчва изключително кърмене до 6 месеца. Това означава бебето да не получава нищо друго освен кърма. Не са му необходими нито вода, нито сокчета, нито някаква друга храна. Първото мляко, което потича е по-воднисто, наричат го предно мляко - то цели да засити жаждата на бебето, след което идва гъстото или т.нар. задно мляко, което цели да засити глада на детето. Задното мляко е като кремче, когато го видях за първи път дори не можах да повярвам, че е толкова гъсто.

Голям мит е, че майките нямат кърма. Само един много малък процент от жените в цял свят (беше 1 или 3%) нямат кърма и то е по чисто физиологични причини. Примерно липса на млечни жлези и други аномалии. Всички останали майки имат кърма. Всичко е въпрос на желание за кърмене и стимулиране на лактацията. Примерно малко майки знаят, че хормона стимулиращ лактацията се произвежда в най-голямо количество през нощта. Ако трябва да слушаме GP-тата и педиатрите си чели последно материали относно кърменето от преди 30 или 40 години, а дори отпреди 20 те насърчават за кърмене на 3 часа и никакво кърмене през нощта. Да се дават сокчета от 20-тия или 40-тия ден и пюрета от 2-3 месеца, общо хранене на 6 месеца с кисело и прясно мляко. Детските кухни за 6 месечна възраст предлагат храни с прясно краве мляко :blink: На 20 дни детското стомахче още привиква към кърмата специално създадена за него. Още има колики към най-нежната за неговия организъм храна, а какво остава да му се дават сокове, които биха причинили допълнителна болка на малкото дете.

Ако нощем се спре кърменето, това означава, че лактацията няма да бъде стимулирана в най-необходимото време. На 2-3 месеца бебето още не е готово за захранване, то не може да преглъща, не може дори да седи. На 6 месеца то седи самостоятелно или облегнато и вече гледа с интерес към храните, а когато такава му бъде предложена вместо да я плюе, то умее да я преглътне.

Храненето на малкото бебе се препоръчва да бъде:

1. на първо място с майчина кърма

2. ако това е невъзможно с изцедена майчина кърма

3. ако и това е невъзможно с кърма от друга майка

4 и едва на последно място с АМ (адаптирано мляко)

Световната Здравна Организация препоръчва до 6-тия месец, детето да бъде кърмено или да му бъде предлагано АМ (при невъзможност на другите точки), но да не се захранва преди това с други храни.

Детето трябва да бъде кърмено до тогава, до когато то иска, т.е. когато то самото е готово да се отбие. Препоръката на СЗО е до 3 годишна възраст. На много майки това им се вижда много, но дотогава децата са в кърмаческа възраст и е по-полезно да получават майчиното си мляко, отколкото това на някоя крава. Кравето мляко си е за нейните малки и по-състав се различава от човешкото майчино мляко, макар и най-близко по-състав. Краве кисело мляко не се препоръчва да се дава на деца под 1 годинка, а краве прясно мляко под 18 месечна възраст. Неправилно много майки смятат, че децата им се отбиват на няколко месечна възраст, когато се изживяват няколко лактационни кризи. Тези кризи са свързани с рязко повишената нужда на детето от кърма и невъзможността майката веднага да увеличи производството на кърма. Обикновено тези кризи отшумяват за няколко дни, когато нещата влизат отново в нормалния си ритъм. Понякога детето отказва да суче, но след няколко пропуснати хранения или ден, то възстановява кърменето, стига да има кой да му предложи.

Най-добрия начин за стимулиране на лактацията е самото бебе, ако то суче вместо на препоръчваните 3 часа, тогава когато то има необходимост е повече от сигурно, че майката ще има необходимото количество храна. Несравнимо е изцеждането било то на ръка или чрез помпа за изцеждане на кърма и това бебето да изсуче необходимото си количество мляко. Понякога изцеждането се налага, ако гърдите са препълнени леко да омекнат или ако майката е болна и пие несъвместими за детето лекарства, докато спре да ги приема и се изчисти организма и от тях или ако и се налага да пътува без бебето, за да стимулира лактацията си. Но в обикновеното ежедневие това дори не е необходимо. Ако кърмата намалее има лактогонен чай - най-добрия според мен от тях е най-обикновения лактогонен български чай. Има и хомеоптаично лекарство Рицинус Комунис, но с него трябва да се внимава тъй като потенция 5 е за стимулиране на лактацията, а 30 за спиране на лактацията.

Още един голям мит е, че жена с вдлъбнати зърна или с плоски зърна не може да кърми. Абсолютно възможно е. Има и коректори за зърна, които са облекчили в днешно време майките.

La Leche League е световна организация подкрепяща и насърчаваща кърменето. Ла Лече Лига има и в България. Всяка последна събота от месеца в Пловдив се организират срещи на Ла Лече Лига България. Там засега е единствения лидер за България. Но за лидери се обучават и майки от София и Стара Загора. Майки помагат с опита си на други майки. Ла Лече Лига подкрепя и насърчава кърменето като предоставя нужната на майките информация за това.

В нета има много информация относно кърменето, както на български, така и на руски, английски и всякакви други езици, за които се сетите. Най-богатия източник, този който и на мен самата ми помогна най-много е библиотеката за къремене в бг-мама.

Аз съм щастлива, че имах и имам кой да ме подкрепя в лицето на моя съпруг. Кърмя бебето си вече 13 месеца и ще продължа, докато тя е готова да се отбие.

Линк към коментар
Share on other sites

Буги сподели моля те. Мен ме интересува...

Моето дете също не е боледувало. Няколко пъти вдигна Т при никнене на зъби (придружено с хрема), но това е нормално за зъбоникненето и не смятам, че е заболяване.

Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя това , което си спомням от книгата и разбира се сме приложили на децата ни. Най-важното за детето започва още преди раждането . Бъдещата майка трябва да бъде спокойна, да се разхожда много сред природата, да посещава концерти, кино, театър - по желание . Да преживява само положителни емоции , като се избягват съответно негативните изживявания . Да се храни с желаната от нея храна, като се набляга основно на пресни плодове и зеленчуци според сезона.Много важно е веднага след раждането детето да се вземе възможно най-бързо от майката и да лежи върху/до нея - например 1-2 часа след р. Вече писах за засукването на първата кърма.На второто ни дете , което се роди през м.11 съпругата ми още в АГ-то му правеше слънчеви бани на закрито в стаята, които продължихме и след излизането от болницата.Важно нещо, което трябва задължително да се приложи до 6 месечна възраст на детето и от което много родители биха се уплашили / които нямат здрави нерви да не четат нататък/ да използват е закаляване в екстремални условия. Например ако бебето е зимно в студен зимен ден еднократно да се изнесе вън от къщи разповито и се държи на ръце за 2-3 минути. Единствено по този начин според авторите на книгата се отключва втора допълнителна имунна система в малкия човек, която го съпътствува цял живот. Опитахме и с двете деца и Ви уверявам, че наистина е така. Когато детето проходи да се оставя да ходи само, без да се пази от възрастен да не падне. Когато се движи само то се адаптира автономно и за евентуално падане. И да падне случайно един път втория ще се задържи, ще изгради собствена система за безаварийно придвижване . Когато стане на 3-4 год. в къщата /апартамента/ трябва да му се отдели едно кътче, което да бъде само негово - там то може да прави каквото си иска без да му се правят забележки , в т.ч. да драска по стените, да майстори играчки и приспособления. Забравих да спомена по-рано да му се оставят на разположение всякакви инструменти - чук, пирони, трион, клещи, водни бои, фулмастери, листи и др. Добре е ако има възможност да се монтират и малки гимнастически лост и успоредка / или да се приспособят такива с подръчни материали/. Там то да си играе на воля. Авторите изрично съветват / и ние сме го опитали в практиката/ детето да не се оставя в ръцете на "неразумни" баби , които да го навличат с дрехи, прехранват, да му се карат. Да се използва допълнително методите на закаляването, като най-подходящо е да се започне през летния сезон с хладка вода. Ние използвахме за целта морето. Хладното време да не се навлича с много дрехи. Да се оставя детето да контактува изцяло с окръжаващата среда , разбира се под скрито наблюдение на родителя. Имайте вяра в Бог , който за своите малки деца е предвидил индивидуална защита. Просто не му пречете. Има и други специфични съвети в зависимост от характера на самото дете, но записаното до тук според мен е най-важното. Радвам се ако съм ти бил полезен, Иви.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря :thumbsup2:

Макар, че не съм чела въпросната книга гледам, че и ние се водим по същата програма. Всички ме питат защо е леко облечена и няма ли да настине, но не настива, а според мен голямо значение имат каляването и кърменето. Аз не съм я калявала по описания начин, просто не я навличам и стига да не вали сме на разходка :) Много ми хареса идеята за кът, в който да рисуват по стените :dancing yes: Добрата новина е, че вече има миещи флумастри :thumbsup: Благодаря за ценните идеи :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте! Аз кърмих моя син до една година и половина. Дори и след това много трудно си спрях кърмата и имах проблеми. Но тогава всички ме съветваха, че вече трябва да спра и аз ги послушах. Изживяхме трудни три седмици - кошмар.

Кърменето беше лесно и много приятно, нямаше и много зъбки. На годинка и един месец му излезе първото, доста по - късно второто зъбче. А когато майката се храни правилно и не спазва диети, бюста се запазва все така хубав! Съхранява се и здравето на майката - шест месеца след спиране на кърменето организма възтановява липсите от калции и ни предпазва от остепороза. Знам, че още през бременоста бебето се грижи за своята прехрана – изпращайки хормон към мама. Колкото повече, толкова повече.......

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен майките, които не кърмят, за да си пазят хубавия бюст, са престъпници!

Много се радвам, като видя такива чудесни постинги като вашите! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Мога да споделя личният си опит. Сина ми е кърмен до 8 месец и се отби сам, защото го захраних с пюрета и му беше по-лесно. Израстна здрав и спокоен.

За дъщеря ми имах кърма само 2 м. и съжалявам, защото тя имаше нужда от това.

Но е много важно с какво се храни майката, дали пуши и употребявя алкохол, защото това вреди много на детето. Също и да е спокойна и да предаде на детето си това спокойствие. ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Аз пък не смятам, че може да се дават такива крайни определения, кой е престъпник и кой не е затова си има съдилища. Аз съм за изключителното кърмене и кърмих първото, докато забременях с второто...и то не защото аз реших да я отбия, а защото тя категорично отказа да суче повече, вероятно заради промяната във вкуса на кърмата...Като родя, ако иска ще и дам да суче, но определено не смятам, че трябва да се изпада в такива крайности кой бил престъпник и кой не. Всяка майка смята, че прави най-доброто за детето си...или поне почти всяка :feel happy:

Редактирано от Иви
Линк към коментар
Share on other sites

Ахммм... :1eye:

Исках да кажа: Жената, която не кърми детето си по нарцистични причини, създава предпоставки за бъдещи психически проблеми у него! Такава майка обича имиджа и бюста си повече от детето си. Типичен случай на "студена майка". А такава майка залага много проблеми в детето си за в бъдеще - психични и соматични.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Малък трик за всички майки на които кърмата им намалява, а те и бебето желаят кърменето да продължи. Давайте една кофичка кисело мляко на близък човек сутрин, който излиза от вкъщи. Трябва вечерта този човек да ви върне обратно кофичката и вие да я изядете. Ако не обичате мляко може да дадете всичко което е благоприятно за кърменето при условие, че ще ви го върнат и вие ще го изядете. Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Чувала съм, че след раждане жената се възстановява много по лесно ако гладува известно време, или просто премине на плодов режим. Та въпросът ми е как влияе гладът на кърменето. Намалява ли кърмата при глад или просто по лека храна?

Линк към коментар
Share on other sites

Буболече, от какво толкова трябва да се възстановява жената след раждане? От излишните килограми ли? Те ще се стопят с кърменето и грижите за детето. Да ядеш само плодове докато кърмиш ми се струва изтезание и за майката, и за бебето. Кърмачката има нужда от разнообразна храна(няма да изброявам). Ако по време на бременността се е хранила без да преяжда и не се е лишавала от разходки, ако избира продукти, които наистина имат стойност, а не само празни калории от типа-вафли, бял хляб, безалкохолно и маргарин и пр., дори не мисля, че би напълняла много. От 9 до 12 кг мисля беше нормално наддаване по време на бременност. Голяма част от тези килограми изчезват със самото раждане, теглото на бебето и околоплодните води.

Плодовите диети не са подходящи за майката, която кърми.

Линк към коментар
Share on other sites

Възстановяването след раждане е по-бързо при разтоварващи режими, но ако майката не кърми! Със сигурност всяко разтоварване намалява кърмата (с изключение донякъде на еднодневното, но и то е добре да бъде на плод+зеленчук+малко ядки или кълнове и евентуално някои естествени хранителни добавки от рода на бирена мая или цветен прашец). Ограничаването на солта също не е много полезно в тоя период, освен ако майката и преди това е била свикнала на безсолна храна и организмът й се е приспособил да икономисва важните за задържането на кърмата натриеви йони. Далеч по-безопасни са разтоварващите режимипо време на самата бременност, отколкото - ако искаме достатъчно кърма - през следващия период. Най-добре е обаче и храненето, и целият начинна живмот да се изчистят няколко години още преди забременяването. :3d_137::3d_133:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Чувала съм, че след раждане жената се възстановява много по лесно ако гладува известно време, или просто премине на плодов режим. Та въпросът ми е как влияе гладът на кърменето. Намалява ли кърмата при глад или просто по лека храна?

Аз примерно имах много тежки здравословни проблеми последните 3 месеца от бременността и не можех почти да се движа-тромбофлебит.До тогава бях наддала малко,но при това лежане..и като родих си бях 7 килца отгоре на нормалното ми.Може би защото и след това многото ходене и стоене на крак ми носеше болки в крака.Въобще не искаха да се свалят,въпреки че не съм се спирала покрай детето и къщата..е,време за разходки нямах много.Но..всичко с времето си...дойде лятото,слънцето..и готово.А за постите..опитах житен режим за 3-4 дни докато кърмех,като си мислех че житото е достатъчно богато за да даде кърма..ядях и плодове...но както си беше обилно млякото спря почти,детето се ядосваше и..проядох.Свикнала съм с гладолечението,помага ми да си върна не само килограмите,но най-вече да погледна от високо материалния свят и да открия себе си.Оказа се ,че не мога да гладувам и да кърмя.Та като хапнах и на следващия дем дойде изобилна кърма.Но мисля ,че еднодневен пост би бил по-добре.Поне на мен не ми се отразява на кърменето..а и детето вече е голямо и се храни.Майките са си майки,даже да не са манекенки,по-важното е да са здрави и детето да е добре.

Моето дете е на 2 годинки и още иска да суче.Преди си мислех,че поне на 2 ще може да се отбие,а аз не искам да я насилвам,тя си знае най-добре.До 6 месеца не искаше нищо друго,после поиска и опита малко доматче,това беше.Колкото и да я карах да опита сокчета,вода ...никак не искаше.Чак на 8 месеца с появата на първото зъбче опита и картофче...но до 1.3 м не ядеше почти нищо-само сучеше..даже и вода не пиеше.Като изникнаха всички зъбки и проходи на 1.3 почна да си иска да яде.Не съм я хранила -тя сама си се научи с лъжицата и не ми дава да я храня и сега .Все още не яде много,много,и аз все се терзая ,че е заради сученето-засища я ли,не знам,но не яде.През деня я кърмя 1-2 пъти и после през ноща ..тя иска постоянно,..не можем да се наспим ни тя,ни аз,затова сега се опитвам да я науча веднъж поне.

Не знам за Световната организацията,но аз знам от Учителя, че детето трябва да суче до 3 годинки,после само да се храни.А това за кравето мляко,че е за теленцето..съгласна съм абсолютно,затова и ние с таткото не консумираме дори млечни продукти.А детето-тя просто не иска.И се радвам-такава е своенравна ,че бабите не могат да я накарат да яде нещо ,което аз не и давам.Купувам и кравешко мляко и пие понякога по малко,и кажи-речи на сила.Мисля ,че кърмата за 2 годишно дете не е достатъчна и все се притеснявам ..затова и и давам мляко..пък и заради пустите баби...да мирясат.Но както каза Иви-то си е за теленцата и е съвсем друго,за техните стомахчета.

Баба ми е разказвала как една майка в селото и нямала кърма и вместо да дои козата,слагала детето под нея и то си сучело..после козата си търсила детето...да суче... .смешничко,но факт..малък тарзан!

Горещо препоръчвам на майките да кърмят още веднага след раждането,и да слушат по-малко педиатърки със стари знания-недознания. :3d_109:

Линк към коментар
Share on other sites

Кърмата, освен хранителната си стойност, има отношение към правилното развитие на имунната система. Лигавицата на храносмилателната система на новороденото е пропусклива за цели протеинни молекули (за разлика от храносмилателната система на възрастния човек) и чрез кърмата в организма на новороденото постъпват имуноглобулини от организма на майката. Неестественото хранене на детето в този важен период повишава риска от развитие на заболявания, свързани с дисфункция на имунната система - алергии, астма и т.н.

Достатъчно подробна информация, представена на достъпен език, намерих тук и тук.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Буболече, от какво толкова трябва да се възстановява жената след раждане? От излишните килограми ли?

Е това доста ме издразни, честно казано...

Да си чувала приказката че жената когато ражда е с единия крак в гроба?

Имаш ли си идея какъв хормонален стрес е раждането, а за каква болка става дума, или може би не е уморително и матката и мускулите й не работят 16-18 часа /средно при първо раждане/ без почивка.

А колко кръв се губи и рана с каква огромна повърхност представлява матката след раждането!?!

И това при положение че всичко е минало идеално, няма разкъсвания, епизиотомия, шевове /над 80% от случаите има такива/, риска от родилна треска и други екстри, а ако е секцио, да не говорим, то си е същинска операция....

Толкова няма от какво да се възстановяват родилките, че педиатрите не им позволяват да си вдигат и носят бебенцата, ако не е само колкото да го вземат да го кърмят седнали леглото, защото и 3-4 дни след раждане има реален риск да колабират и да изпуснат бебето.

Изказването ти, и като жена и като майка на двама ми е много обидно. И се изненаднам че жена може да има такова безчувствено отношение към родилките...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

За мен какъвто и да е вид режим на хранене, различен от нормалния, към който е привикнала кърмачката, води до намаляване на кърмата. Без да преяждам и да ям "боклуци" качих с първата си бременност 16 кг, а с втората 19. И двата пъти след раждането свалих само 5-6 (бебе - 3, плацента и вода) останалото си останаха мои излишни килограми. С първото дете бях голяма паника - кога да захранвам, как да захранвам, постоянни тревоги да не би да е гладна и недохранена :D . С второто тези неща ги няма, сега отчитам фактора храна. С първото дете от разходки и грижи по това правя ли всичко достатъчно добре, забравях да се храня и все се чудех защо нямам достатъчно кърма. Сега се храня нормално и действително кърма имам много повече, когато забравям да се храня намалява, но вече се сещам и за причината. Друго, което масово кърмачките пропускат е да пият достатъчно количество течности. Доста често ми се случва някоя позната майка да ме пита какво да правя за увеличаване на лактацията и аз започвам - да се храниш, да пиеш течности, да си почиваш, ако това не е достатъчно тогава еди си какво. Обикновения отговор е - ами аз май забравям напоследък да се храня или да пия течности, или не остава време да си почина. Познавам майка веган, факт е че нейното детенце скоро ще стане на 3 и още суче. Майката се храни с кълнове, плодове и предимно пресни зеленчуци. С такъв тип храна храни и детето си.

Що се отнася до това какво преживяват родилките...всяка родилка преживява раждането по свой си начин. Ако е настроена положително помни хубави неща, ако се е натъкнала на лоши специалисти остават много негативни емоции. Аз по лекарска препоръка бях секцио и ресекцио. Въобще не съм убедена, че така трябваше, но така прецених така се случи. След първото раждане ме бяха наплашили да не кърмя веднага, да не вдигам бебето и т.н. глупости. С второто си го закърмих на 2рия час, веднага след като излязох от пълната упойка. Същите лекари, които бяха и на първото раждане вече твърдяха, че няма проблем да кърмя. Изправих се след няколко часа, ходех си нормално и си разнасях бебето навсякъде. Когато идваха да прибират бебетата, моето не си го давах. Сменяха им памперсите точно преди кърмене, а моето пълнеше памперса когато почнеше да суче...ако чаках на тях следващите 3 часа трябваше да стои с тортичката си. Всичко е до нагласа на майката. Въобще не е задължително да е слаба и да колабира. Не говоря за тежки случаи, а за сравнително нормално протичащите раждания.

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина всяка жена възприема раждането по различен начин.

От двете си раждания помня само, че имаше болка. Бяха трудни, тъй като съм с болно сърце и по принцип не би трябвало да раждам. Болката минава и отминава. Но мигът, в който поемаш детето си в ръце, остава за жял живот. Това са дарове, които можем да получим един-два пъти, може и повече, зависи от броя деца. Но си заслужава.

Конкретно за кърменето, в една друга тема бях писала, че пушенето с пелинови цигари на определени точки стимулира отделянето на кърмата. Аз прилагах една бабешка рецепта. Сутрин си запарвах (за около час) в 1л. вода една малка лъжичка семе от копър . По някои краища на страната слагат и анасон. Пие се по една чашка (топла отвара) около 1/2 час преди кърменето. Стимулира. Според мен и изпиването на чаша топла вода би трябвало да има същия ефект. Нямаме си на идея колко е вредна дехидратацията за организма ни. Оттам и за бебчо. Много често най-елементарните препоръки, като тази просто да пием около 1.5 л вода на ден, ги приемаме несериозно. И си вредим сами.

Когато майката е неспокойна кърмата сякаш се пресича и бебето, дори и да е гладно, не иска да суче. Така че и малко положително мислене няма да навреди. На родителите, които сами отглеждат децата си и няма помощ от баби определено им е много трудно. Но това са хубавите моменти. Да сме като сторъките божества и да се справяме с всички задачки.

Линк към коментар
Share on other sites

Освен двата добри линка ( http://www.lekar.bg/hranene-150/info-67 , http://www.biberonbg.com/info/imunna_zashtita.htm ) , бих потвърдил следните известни ми неща:

-- чрез кърменето се подсилва цялата мускулатура: гърди, черва, матка

-- кърмата има ензима лактопероксидаза - антибактериален, намалява риска от чревни инфекции, които са най-честата причина за смърт при некърмени деца - те имат 2,5 пъти по-висок риск

-- кърменето усилва контакта майка-дете

-- стимулира секрецията на храносмилателни ензими при кърмачето

-- майката и детето се успокояват чрез образуването на холецитокини, този хормон въздейства в/у центъра на съня

Освен това в кърмата се съдържат две важни за мозъчното развитие омега-3 мастни киселини: DHA и EPA

-- секреция на окситоцин: този хормон въздейства регулиращо в/у гладката мускулатура на матката

-- кърменето понижава риска от:

#рак на гърдата и на яйчниците

#остеопороза.

Има при все това известна опасност при кърменето - от персистентни вещества, които могат да се отлагат в гръдните тъкани (от индустриални отрови - напр. DDT, PCB); токсикологични изследвания на кърмата от последните години обаче показва намаляване на тези вредни вещества.

UNICEF също съветва да се кърми.

Тези данни са от скрипт по биология от Проф. Айхелберг към моя университет.

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

Ето и линк, по темата с мисли за кърменето от Учителя: http://www.beinsadouno.com/board/index.php?showtopic=5328

"Какво нещо е кърменето? То е цяла наука. Аз препоръчвам на майките и на бащите да изучават кърменето."

източник

"Една майка пита с какво трябва да храни детето си. Тя трябва да го храни със своето мляко. Ако майката няма мляко, да не ражда. Щом е родила едно дете и не може да го кърми, то човек няма да стане. Няма в историята пример, дето майките да не са хранили своите деца и да са станали гениални. Не само това. Но майка, която храни детето си три години, тя не трябва никаква лоша мисъл да има. .... В млякото на майката има разумна сила, в която майката влиза. Ако ти отхранваш едно дете с млякото на една овца, то ще замяза на овцата. Няма да бъде лошо, но няма да бъде това, което ти очакваш."

източник

"Една жена, щом е родила, щом е станала майка, тя трябва да кърми детето си със своето мляко, и когато го кърми трябва да живее чист живот, да не допуска отрицателни мисли и нищо не трябва да нарушава нейния мир. Тези кашички, които сега майките дават на децата си не могат да дадат на детето това, което майчиното мляко съдържа. В майчиното мляко се съдържат ценни елементи и разумни сили, които в друга храна в никакъв случай не можете да намерите, в никакви млека."

източник

"От качеството на майчиното мляко зависи бъдещия живот на детето. А млякото на майката се определя от мислите, които са минали през нея. Не е достатъчно само кърмачката да има мляко, но тя трябва да вложи в него най-хубавите си мисли, най-хубавите си чувства, най-хубавите си действия. Тогава нейното дете ще бъде най-хубавото. "

източник

"Ако майката се тревожи и гневи по няколко пъти на ден и кърми дете, тя ще отрови това дете с млякото си."

източник

"След раждането вътрешната връзка между детето и майката продължава, макар и по друг начин. Дете, което майка му не го е носила на ръце и не го е кърмила, губи нещо изключително ценно.... Прегръщането на бебето, особено от майката, е важно за неговото физическо и психическо здраве."

източник

"Когато майката кърми детето си трябва да е в най-хубаво разположение. "

източник

"Дете, което не е кърмено от майка си и което не е чувало гласа на баща си, е лишено от най-благоприятните условия на живота. Майката предава мекота на сърцето, а бащата - светлина на ума и сила на волята. "

изтоник

"Не е достатъчно, майката да знае, че е длъжна да кърми детето си – трябва да знае кога да го кърми и как да става това. Ако е разтревожена, по някой начин тя не трябва да го кърми. "

източник

"До три години майката може да кърми детето си, но от четвъртата година нататък то трябва вече да дъвче храната си."

източник

"Като кърми детето от лявата си страна, майката го подхранва с ония топли, благородни чувства, които му са необходими за живота. Като го кърми от дясната си страна, майката го подхранва със светли и възвишени мисли."

източник

"Колкото повече са пели на един плод, толкова по-сладък е той. Същият закон се отнася и за човека. Човек,който е откърмен с музика и песен, има светла мисъл и широко отворено сърце. Той се радва на всичко. Каквото срещне в живота си, той го разглежда от добрата му страна. "

източник

--------------------

Пази свободата на душата си!

Пази силата на духа си!

Пази светлината на ума си!

Пази топлината на сърцето си!

Линк към коментар
Share on other sites

Буболече, от какво толкова трябва да се възстановява жената след раждане? От излишните килограми ли?

Е това доста ме издразни, честно казано...

Да си чувала приказката че жената когато ражда е с единия крак в гроба?

Имаш ли си идея какъв хормонален стрес е раждането, а за каква болка става дума, или може би не е уморително и матката и мускулите й не работят 16-18 часа /средно при първо раждане/ без почивка.

А колко кръв се губи и рана с каква огромна повърхност представлява матката след раждането!?!

И това при положение че всичко е минало идеално, няма разкъсвания, епизиотомия, шевове /над 80% от случаите има такива/, риска от родилна треска и други екстри, а ако е секцио, да не говорим, то си е същинска операция....

Толкова няма от какво да се възстановяват родилките, че педиатрите не им позволяват да си вдигат и носят бебенцата, ако не е само колкото да го вземат да го кърмят седнали леглото, защото и 3-4 дни след раждане има реален риск да колабират и да изпуснат бебето.

Изказването ти, и като жена и като майка на двама ми е много обидно. И се изненаднам че жена може да има такова безчувствено отношение към родилките...

Само да кажа, че имам идея какво е раждането, защото съм го преживяла. И като родих голямата си дъщеря, след силните болки, които тогава успях да изтърпя , като се роди бебенцето се усмихнах веднага и казах "ех, то не било толкова трудно". Три дни болеше, докато матката контрахираше по време на кърмене и това беше. Щастието от появата на детето беше толкова истинско, че родилните мъки веднага бяха забравени.

Но аз винаги изхождам от себе си и собственият опит. Така че мога да говоря единсвено за себе си.

Но все си мисля, в повечето случаи, когато няма усложнения, че майката бързо се възстановява (най-много седмица) и е толкова погълната от радостта и грижите за детето, че всичко си идва на мястото си.

Имах щастието да преживея и секцио, казвам щастие, защото по този начин се роди втората ми дъщеря и тогава усетих много повече болка, едва се надигнах на вторият ден сутринта, но когато на обяд ми донесоха бебето, вече ставах сама от леглото (с големи усилия). На третият ден всичко беше по-лесно, на 7 бях забравила вече болките.

Кърменето е благодат за майката и за детето. То е връзката между тях. Топлина, нежност, усещане, докосване, мирис.

Любовта от сърцето "извира" през гърдите като мляко, бяло, топло и чисто.

Редактирано от wonderful
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

"Съвременните" майки вярват в доста митове относно кърменето - че ще им развали бюста, че е болезнено и т.н.

Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене до 6тия месец.

Важно ли е кърменето за детето?

Ако да, какво дава то на детето и родителите?

Полезно ли е за здравето?

До колко месеца или години трябва да бъде кърмено малкото човече? Как се определя?

Има ли организации, които се занимават изцяло с въпросите на кърменето?

Линкове в нета, статии по въпроса?

Вашето лично мнение и опит?

Няма по-добро лекарство от кърмата.

Привържениците на изкуственото хранене твърдят, че освобождават майката от излишните грижи. А всъщност грижите стават много повече. Дечицата започват да боледуват по-често, а майките се чувстват безпомощни. Те са лишени от възможността да решат всеки проблем чрез магическото докосване на бебето до гърдата. Кърмещата майка има уникална дарба: това са нейните гърди.

Всевъзможните усъвършенствания на естествените, природни знания често пораждат проблеми. Майките от традиционните племена, които действат полагайки се единствено на своите инстинкти, топлото живо млекце и уверени, силни ръце, отглеждат децата си без особени усилия. “Цивилизованите” майки, заобиколени от всевъзможни неживи помощници, все по-често се признават за безпомощни и казват, че не знаят какво да правят с бебето.

Детето трябва да суче докато има нужда от това.

photo-11.jpg

Самуил 2.8 г. спира да "зареди" :D

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

pencil, прекрасно е това... :wub:

Кърмя вече 5 месеца и ще продължавам сигурно до 2-3 годинки на бебка.

Никога няма да забравя какво ми каза моя педиатър - Адаптираните млека са перфектни формули, в тях има всичко, но в тях няма живот.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...