Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психотерапевт в София - ОКР


frost_

Recommended Posts

Здравейте! 

Обръщам се с молба ако някой може да ме насочи към добър психотерапевт в София, който има опит с ОКР. 

Ще се опитам да обясня накратко моят случай.

Преди около 2 години след силен стрес в работата ми се отключиха натрапчиви мисли и паник атаки. Като цяло от малка съм доста тревожна след прекарано трудно детство, съпътствано и от силен психически тормоз в семейството. След като успях да се откъсна от тази среда, постепенно започнах да се стабилизирам емоционално. Намерих си добра работа и срещнах моят настоящ съпруг, който е изключително мил и грижовен и моя голяма опора. За съжаление след период на голям стрес на работното място започнаха натрапчивите мисли и паник атаките. Дълго време дори не осъзнавах, какво се случва с мен, докато сама не открих за съществуването на ОКР, и открих множество подобни случаи на моя в интернет. Моя голяма грешка беше че в продължение на повече от година мислех, че мога да се справя сама, но това само влоши положението. Постепенно натрапчивите мисли се прехвърлиха към моя съпруг, което беше много трудно и за двама ни. Той и неговото семейство са семейството, което никога не съм имала и ме обичат и подкрепят изключително много. В един момент след интензивни епизоди на паник атаки и ОКР, започнах да се чувствам изключително празна, сякаш нямам никакви чуства към никого, нямам сили и желание да се занимавам с нищо. Съзнанието ми е заето на 99.9 % от мисли, че не обичам мъжа си, съмнения за връзката ми, страх че мога да му изневеря и др. такива изцяло свързани с това. Не мога да се съсредоточа в работата си, в останалото време плача, тъжна съм, знам че обичам съпруга си и искам да запазя връзката си, но сякаш тези мисли замъгляват съзнанието ми. След такъв ужасен епизод на ОКР реших да потърся психотерапевт. След проведени 5-6 срещи психотерапевта, когото посещавах ми каза че е безмислено да се виждаме повече, защото просто имам нужда от време и че тези неща явно се случват след стрес, както и че трябва да си вярвам повече.   

За съжаление, натрапчивите мисли  не отминават, и наистина имам нужда от професионална помощ, защото не искам да загубя семейството си. С времето ОКР се засилва все повече и ми е все по-трудно да водя нормален живот.

Наистина ще съм Ви много благодарна ако можете да ме насочите към психотерапевт или психиатър в София.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

Здравейте д-р Балджиев!

Много благодаря, че точно вие ми отговорихте!

Бихте ли ме приели за преглед и лечение, защото прочетох мнения на Орлин Баев и той обяснява, че само вие и д-р Първанов успешно лекувате ОКР?

Искам да ви опиша моя проблем и ако решите, че може да ме приемете, ако може да ми пишете на лични :)

Проблемът ми започна след като родих детето си. Аз родих преди 2 години. Аз и преди това бях маниак на тема чистота, но сега вече нещата излизат извън контрол. Постоянно си мия ръцете, след почти всичко, което докосвамам... дори започнах да ги мажа с белина (когато съм докосвала нещо "много" мръсно) и после ги мия със сапун и това понякога продължава 15 мин....в "лошите" ми дни изхабявам по 4 сапуна на ден...карам близките си да си мият ръцете...постоянно бърша всичко...дистанционни, телефони, дръжките на вратите, ключовете за осветлението...Гнус ме е да докосвам сурово месо и яйца - докосвам ги само с ръкавици...Внушила съм си, че когато някои е докосвал нещо мръсно и не се е измил "дълго и продължително", след това изцапва всичко, което докосва...Не знам мъжът ми как ме търпи...а на майка ми вече не и е приятно да идва в нас, заради "правилата"...Всичко това ми отнема много време и вече съм много изтощена и изморена...защото започнах да върша тези бърсания на дистанционни, телефони, дръжки на врати...през нощта...и понякога си лягам в 3 часа...Като изляза навън с детето постоянно мисля какво пипам, и непрекъснато се бърша с мокри кърпи...лошото е, че бърша и детето...Толкова много го обичам и ме е страх за него и заради това искам да се излекувам от тази ужасия....опитвам се сама да си наложа да не се мия толкова, но не става...не знам защо..Преди месец отидох на психиатър и тя ми изписа Флуанксол (който не ми подейства по никакъв начин...аз до сега не съм пила такива хапчета...), а вчера бях на контролен преглед и ми добави и Стимултон...Аз не искам да пия хапчета и според мен ми трябва психотерапия, а не хапчета...Д-р Балджиев ще ви бъда много благодарна, ако ме приемете :) Искам да се оправя най-много заради детенцето ми!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

лечение не е най-подходящата дума за ОКР, защото не е болест, а и няма нищо, което да е от компетенциите на медицината. Това е облекчаващо и мен условие, защото не съм д-р, а обикновен човек, психолог, биолог, фен на разни хобита и житейски смисли :)

Пиша ти лично съобщение.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

преди 7 часа, Nellli каза:

Бихте ли ме приели за преглед и лечение, защото прочетох мнения на Орлин Баев и той обяснява, че само вие и д-р Първанов успешно лекувате ОКР?

Не сме много в България, които се справят с окр. За себе си не е добре да се говори, би било самохвалене - работа на доволните клиенти е да препоръчват. Успехи - Георги ще направи най-доброто възможно в случая за вас!

Линк към коментар
Share on other sites

Ако сте в това състояние много дълго време, усилено сте работила по себе си психотерапевтично, но въпреки това не успявате, да. Като цяло обаче, не. Разчита се на психотерапията, първо и предимно на нея, а успоредното започване и на двете, гарантира не успех, а хронифициране.

Линк към коментар
Share on other sites

Като излезеш от медицинската терминология ще бъде много по-лесно.

Аналога на "пълното излекуване" в случая е живеенето с повиче радост, достойното трудене, поддържане на ефективни взаимоотношения, способност за изпитване на лекота в справянето с житейските ситуации и прочее. С други думи - субективното усещане за щастие би трябвало да нараства.  Това, последното, не може да бъде постигнато с нито едно лекарство.

Линк към коментар
Share on other sites

Не можеш да го махнеш, сякаш е грип. Нормален механизъм и работа на ума ти е, срещ който си почнала да се бориш, да се страхуваш от страха, да се "пазиш" с ритуално миене не от бацилите, а от сянката си. В психотерапия се учиш да осъьзнаеш срещу какво се бориш, да обичаш, приемаш сянката си, да обясняваш мислите си качествено, да се шегуваш, обичаш и знаеш, че си повече от мислите и мозъка си.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Приемането на себе си и виждането, че ти си това, което си, ще промени всичко за теб. Колкото повече бягаме от едно нещо и се страхуваме, то толкова повече се повтаря. Животът е много забавен, винаги ни поставя в ситуации, които в един момент ние смятаме за изключително лоши за нас, а в последствие се оказва, че са най-хубавото, което ни се е случвало. :)  Има много повече от надежда, има живот, изпълнен с радости и слънчеви дни.

Редактирано от Василена Христова
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...