Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Дехипноза?


Recommended Posts

Здравейте,

Попаднах случайно на думички като "дехипноза" и "разегосване". Предполагам, че става дума за техники, които счупват изградените стереотипи и са полезни за промяна на мисловния модел в полза новото. На това, което не сме забелязвали или ни е било страх да забележим, за да не разрушим удобната рутина - същата, която прави живота ни скучен, понякога неуспешен и пречи да се опитаме да реализираме на някои от съкровените ни желания. Разегосване много ме развесели - самата думичка направи его-то да не изглежда толкова значимо и сериозно, да не е нещо немоделищо се, в което сме се вкопчили и най-вече, че търпи позитивни промени.

Иска ми се да узная малко повече, примерни техники и малко съвети как ефективно да разегосваме излишното напрежение, което често сами си създаваме. Нямам възможност да отида на консултации, поради обективни причини. Но като всеки човек търсещ положителните промени в живота си се опитвам чрез добрите съвети на опитни запознати да научавам и прилагам техники помагащи ни да израстнем и да търсим щастието.

Благодаря предварително за съветите ако можете да ми дадете такива :)

Редактирано от Completing
Линк към коментар
Share on other sites

До като чакаме компетентно обяснение на конкретните термини , можем да помислим по обичаен начин за модела ,,обективни причини" . За мен общоприетото значение на този термин е неудовлетворителен и неотговарящ на същноста , Има разминаване . А същноста е че не знаем как ,или не можем  за сега , да стигнем до определени резултати .Или пък се оправдаваме с обективните условия по навик ,Като думите , мислите и действията са  разнопосочни :) Например ,, не мога да свързвам двата края " , изтърси Никола и внимателно постави пурата на ръба , на масата ...За страничен и безпристрастен , наблюдател е видно че в повечето случаи желанието не е достатъчно мотивиращо .И това изважда ,,обективните причини".

 не,, Аз" , а егото се вкопчва във всичко търсейки стабилност и удоволствие .От човешката същност извират потбудите и желанията , а егото ги моделира в действия .Съвремения човек прави това , дистанцира се от егото и постепено овладява контрола му .

 

Упражнението ,,дистанциране" се базира на твърдението , че човек действа обикновенно по навик , не винаги е внимателен към случващото се и често се оказва изненадан даже от самия себе си . Подготвително упражнение е , ежедневното мисловно разглеждане събитията от деня с идеята --как можех да постъпя още по добре .Втората задача е ,разглеждайки случките да откриеш източника на подбудите , защо си казала или направила точно това . Целта е , опознавайки се да можеш , да създаваш алтернативно поведение .Всяка случка се разглежда от множесто страни .Тя е валидна за много гледни точки .Когато понатрупаш опит . Можеш и на живо да опиташ , да се дистанцираш .Да наблюдаваш какви ги върши егото :) .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...