Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какви са изискванията за отваряне на психологичен кабинет?


Recommended Posts

Здравейте! 

Интересувам се какви са изискванията да се открие частен психологичен кабинет? Притежавам бакалавър по психология, в момента уча за магистър по клинична психология и съм се насочила към една от школите. Достатъчна ли е квалификация бакалавър или трябва да завършва магистратурата си, според българското законодателство, за да се отвори кабинет и да практикува?Какъв е режимът за регистрация и как точно седи въпроса за отваряне на кабинет?  Някой би ли могъл да ми каже къде бих могла да прочета повече за това? Предварително благодаря за отговорите и помощта! :) 

 

 

Редактирано от marina.02
Линк към коментар
Share on other sites

Предполагам питаш за психотерапевтична, не толкова за психологична практика. ще отговоря върху тази презумпция.

Понастоящем в България няма законодателна база, регламентираща психотерапевтичната практика. Има проектозакон, но приемането му се очаква неизвестно кога. Според световните стандарти, които някога ще бъдат приети и тук, изискванията са магистратура по психология или медицина и психотерапевтично обучение в рамките на мисля, 1400 часа (плюс признаването на още 1800 от академичното образование) по психотерапия. 1400 часа теория, личен опит, лична психотерапия, супервизия. Вече всеки метод си доопределя броя лични сесии терапия и супервизии. 

Това, което се прави в България от терапевтите на свободна практика, е или откриването на фирма (еоод), или регистриране като самоосигуряващо се лице. Относно закона за психотерапията - от десетина години се очаква всеки момент да бъде внесен и приет... Това продължава и досега. Някога обаче, все пак, ще се случи, така че имай предвид горните изисквания. Успехи!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

Някой психолог може и да е много некадърен, без почти никакъв опит, но да приема хора и да им мъти главите. Може би отличните специалисти се броят на пръсти (образно казано). Сульо и Пульо се води психолог (даже и разни врачки дето ги дават по телевизията).

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...