Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Въпрос за психиатър


Recommended Posts

Здравейте!
Обръщам се към вас с молба за координати на добър психиатър в София. Извинявам се предварително за дългото обяснение.

Моят баща е на 76 години и има ХОББ (хронична обструктивна белодробна болест). Беше диагностициран късно – преди 3 месеца, когато капацитетът на белите му дробове е измерен като 26% от капацитета на здрав мъж на неговата възраст. В момента (няма да обяснявам всички подробности оттогава досега) капацитетът при него е вероятно 20% или дори може би 15%. Допълнителен проблем (освен белодробната болест) е, че баща ми страда и от изхабени тазобедрени стави, поради което има неприятни постоянни болки и много трудно се движи.

От самата ХОББ произтича една непрекъсната непреодолима умора и задъхване при всяко най-малко движение, оттам – невъзможност за що-годе нормален живот, ограничаване на социалните контакти и на всякакви дейности – уморява се от всичко, мести се от леглото да креслото и обратно, до тоалетната и под., като всичко много го уморява. От друга страна и поради това, и поради възрастта си страда от безсъние, което много го измъчва. Иска да му бъде предписано “истинско” приспивателно, за да може поне нощем да спи; но каквото и да е сънотворно е абсолютно противопоказно при неговата болест, защото всяко едно въздейства и чрез потискане на дишането…

В материалите за ХОББ, които съм прегледала, пише и че болните от нея освен други последствия от болестта развиват и депресия; обяснимо е – не можеш нищо да правиш, уморяваш се от всичко, не се движиш, няма как да се разсееш с някакви занимания, защото всичко те уморява. Все още при нас не е най-зле положението, защото засега (…) все още баща ми става сам и от време на време отива до някъде из апартамента, а примерно веднъж седмично го водя на гости на някоя съседка в нашия вход, като го возя с количка, за да се уморява колкото може по-малко.

По повод желанието на баща ми за приспивателно – пулмологът ни каза да потърсим психиатър, на когото да се каже за болестта му (ХОББ) и той да предпише някакво лекарство – успокоително ли, антидепресивно ли – не знам. (При баща ми има дни, в които той се е измъчил от нищоправене и еднообразие, болки в ставите (според него и “навсякъде”) и липса на сън, и започва съвсем да се обърква – обажда се на бърза помощ и хем казва, че има болки, хем иска да му изпишат приспивателно. По негови думи се върти в леглото от една страна на друга и никак не може да се намести, а при всяко движение се задъхва, но не може да се намести; измъчва се много и душевно при това).

Самите пулмолози казват, че болните от ХОББ имат нужда от психологическа помощ, но у нас… не сме стигнали до там за съжаление.

Трудно ми е да говоря и мисля за това, но няма начин, трябва да опитам да направя нещо (за самата болест не искам да пиша по същество, много неприятна работа е, а и това са други проблеми за посрещане).

Не знам дали успях да се изразя що-годе ясно, но имате ли някаква идея при кой психиатър мога да отида, да разкажа случая и да намеря нещо, с което да го облекча поне малко?

Вече няма накъде да се пазим от зависимост, пристрастяване и под.

Ако можете, посъветвайте ме нещо.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...