Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Алтернативни Методи за Лечение на Депресия


Recommended Posts

Здравейте,

Интересно ми е, какво мислят психолозите и психотерапевтите във форума за проучванията за използване на психоделици за лекуване на депресия и други mental disorders.

Ето някои интересни линкове:

https://www.independent.co.uk/news/long_reads/psychedelic-drugs-new-class-antidepressant-albert-hofmann-lsd-a8437201.html

https://www.vox.com/science-and-health/2018/5/21/17339488/psychedelics-mental-health-michael-pollan-lsd-psilocybin

https://bigthink.com/21st-century-spirituality/its-time-to-integrate-psychedelics-into-therapy

Дори Джордън Питърсън (канадски клиничен психолог и професор по психология) говори за психоделиците в някои от клиповете си в youtube.

 

Изрично подчертавам, че никога не съм употребявала друга дрога в живота си, освен кофеин, алкохол, никотин и SSRI под формата на Золофт за около 4 месеца. 

По натура съм краен скептик, което донякъде ми пречи да преборя страховете и депресията си. Психолог ми препоръча регресионна терапия и някакъв метод СуДжок като начин за преодоляване на травми от детството. 

На регресионната терапия не вярвам, особено на някакви спомени за минали животи, защото темата за прераждането ми е напълно чужда. На хора, които си спомнят някакви минали животи, не вярвам. Не мисля, че лъжат, а мисля, че мозъкът им е доста услужлив в определени ситуации. 

Моля, въпросът ми, изложен по-горе, да не бъде възприеман като реклама на нещо. 

 

 

Редактирано от Glasberg
тавтология
Линк към коментар
Share on other sites

Когато има бедстващи корабокрушенци в северно море .Не може да пратиш лодка и др подобни заради силното вълнение . Не може да ги изтеглиш на хеликоптера заради бурята .Ще направиш само възможното . Ако може ще им хвърлиш спасителни лодки , с термо пособия . Това не е спасение , само стъпка по далече от неизбежното .  Има нужда да се напомни , че лекарството е според нуждата . А лечителя преценява рисковете . Да и политическите , в които некомпетентни хора , забъркват , лекарите .

:)

ето ти малко четиво     

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

На регресионната терапия не вярвам, особено на някакви спомени за минали животи, защото темата за прераждането ми е напълно чужда. На хора, които си спомнят някакви минали животи, не вярвам. Не мисля, че лъжат, а мисля, че мозъкът им е доста услужлив в определени ситуации. 

Тука има семка :) ... Да умът е услужлив . Може да се сравни с перпетумобиле . На където го бутнеш на там задълбава . Не е нужно да се вярва в миналите животи при  регресивната терапия .Тя изкарва на повърхноста скрити преживявания . Не е нужно и да са същите които в процеса на терапията виждаш . Едно преживяване може да се повтаря в различни случки . Тя , работи с отношения и преживявания , като ги предлага на ново преосмисляне . То е същноста на лечението .

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Интересно е да се запитаме защо сега се възражда интересът към психеделичните изследвания, след подозрително рязкото им прекратяване в края на 60-те години? Та нали още тогава изследователите са съзирали терапевтичния им потенциал. Сигурно има много конспиративни теории по този въпрос, които би било любопитно да разберем. Но да приемем, че възобновеният интерес към психеделиците е продиктуван от главоломното нарастване на психологичните страдания, с които медицината не може да се справи, а психотерапията не може да смогне.

Ако за един пациент са необходими няколко години, за да преодолее тревожно разстройство или личностни дефицити, една голяма част от това време е посветена на своеобразна "подготовка" на този пациент да стане способен на трансформиращи преживявания (инсайти). Това е време, което често протича тягосно както за пациента, така и за терапевта, и през което понякога и двамата имат чувството, че никакъв особен напредък не се случва.

Мисля, че точно тук психоактивните вещества биха имали огромна роля - чрез способността си да предизвикват разширяване на съзнанието и намаляване на его-защитите биха могли да фасилитират/ ускорят/ катализират терапевтичния процес. Но ще могат ли да заместят психотерапевтите? Страхувам се, че без опитен водач в психичната реалност резултатът би бил толкова плачевен, колкото не един психеделичен евангелист вече е изпитал върху себе си.  

Можем само да се надяваме, че уроците отпреди 50 години са научени и "магичните" субстанции, използвани от хилядолетия да свързват човека с трудно достъпни области от психиката ни, ще останат само това - полезен инструмент в ръцете на здравомислещи и обучени медиатори (психотерапевти).

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

По натура съм краен скептик, което донякъде ми пречи да преборя страховете и депресията си.

Здравейте :) Мисля, че вие вече сте открила причината. Значи половината от пътя е измината. Не виждам нужда от външен стимул или помощник. Скептицизмът е време да порасне във вяра и любов. Но не от тип психеделичен евангелист. 

Когато започнах да чета Учителя, бях нещо средно между краен скептик и безнадежден мечтател-фантазьор. И двете водят до еднакви резултати в живота - разочарование. Вече бях осъзнала, че причината за това е нещо сбъркано вътре в моята система от ценности. Търсех помощ, т.е. егото се беше трансформирало от доказващо правотата си в търсещо нови хоризонти и форми. Учителя ме научи да бъда щастлив реалист. 

Въпросът, зададен в темата е за психеделиците, но аз мисля, че постигнатото с цената на съзнателно търсене и работа над себе си, е истинският резултат. От личен опит препоръчвам, вместо наркоподобни вещества да се опита въздействието на:

- Паневритмия

- музика от Учителя

- формули и молитви - но само ако са осъзнати и приложени

- беседи от Учителя - Неделните от самото начало са най-подходящи. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...