Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Синдром на експлодиращата глава


Recommended Posts

Здравейте,

Има ли хора тук, които са запознати с т.нар. "Синдром на екплодиращата глава" (Exploding Head Syndrome)? Преди около 2 седмици ми се случи и бях ужасена. На 2 пъти чух ужасяващ шум при заспиване (или съм била заспала и се събудих), който идваше от главата ми и по-конкретно от челото, отвътре. Усещането е страшно. 

Прочетох, че често се съчетава и със сънна парализа, която също не ми е чужда.

Поздрави и хубав ден! :)

 

Линк към коментар
Share on other sites

B)Така или иначе пишеш в темата за ОИТ, а не във форума за Псхотерапевтични насоки онлайн.

Кое си избираш - синьото или червеното хапче?B)

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

Бях заложил на избор на "червено хапче", но виждам, че избрахте "синьо".

В подобни статии можете да се запознаете с четири от възможностите за промяна в животът ви, ако бяхте избрала "червеното хапче" :) .

В този вариант на времевия поток като следствие на Изборът Ви, СИГ(синдромът на избухващата глава) е показател за духовно пробуждане и промяна на възприятието. Последващо развитие на ситуацията е ОС (осъзнати сънища) и ОИТ(опитност извън тялото или т.н. астрални проекции). Обаче, СИГ също би бил и показател за електромагнитно облъчване. Като цяло "удобните рамки" на "нормалното" обществено, в които да поставяте оценките Ви на света, се размиват.

Както виждам, в липсата на усет за смисъла на шегата, сте по-склонна да се придържате към конвенционалната представа в обществото за феномените на Живота. Съответно, за това "виждам", че избирате "синьото хапче".

"Ако вземеш синьото хапче - историята приключва, събуждаш се в леглото си и вярваш в това, в което искаш да вярваш". В това, в което обществото те е научило да вярваш, че искаш да вярваш.

В такъв случай, приемете си това, което описва и статията в Уикипедия за СИГ или Exploding head syndrome.

Приемете си, че този странен, "режещ" звук при прехода от съновното в будно състояние е признак на психическо натоварване. Че причината за това е неизвестна. Че вие сте поредната от жените, по-склонна към прояви на този синдром и че това се дължи, вероятно, на множеството възможни неврофизиологични реакции на това психическо натоварване, предизвикващи "разтоварването на багажа".

Лично на мен, първият и единствен път, когато това ми се случи, беше по време на гръмотевична буря и усещането беше доста готино.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Ви! :) Изобщо не се сетих за паралела с 'Матрицата'. 

Доста неща изчетох по темата - и свързани с конвенционалната медицина, и такива, които свързват СИГ с духовното пробуждане. Затова се надявах на повече подробности за второто, защото информацията е оскъдна.

За мене усещането, както и при сънната парализа, е по-близко до неприятно, отколкото готино. 

Редактирано от perply
Линк към коментар
Share on other sites

И аз Благодаря!

Само че ще си позволя да комуникирам с Вас на Ти, щото ми е прекалено претенциозна учтивата форма.

perply, информацията по отношение на второто изобщо не е оскъдна, даже напротив. Прекалено много е!

Ще добавя и моята интерпретация(спекулация) по въпроса. Голямото количество се дължи на личните интерпретации на практикуващите и ненадраснатото им Его + леко доловима "щипка сол" от друго място.

Също така споделената информация е фрагментирана и рядко можеш да намериш някой, дори и Робърт Мънро(бих казал "най-вече той", първият популяризатор, добил широка известност) , който да прави асоциация между следните две:
1.Телесните усещания ( "режещият звук", сънната парализа) и астралните (ОИТ) преживявания (тази връзка е подчертавана от всички, а пък най-смахната от тях ми е била, че сънната парализа е "болката от връщането на душата в тялото")

2. Специфичините "дестинации", които посещават практикуващите, но вече като архетипни истории. Истории, показващи "несмлените" вътрешни  конфликти. Изразяващи, на символния език на подсъзнанието, потиснатите и изтласкани там неприятни спомени за "болки и страдания", "неприемливи характеристики" и всичко, което не сме искали да видим или с което да се идентифицираме като поведение.

Липсата на подобно асоцииране, поне на мен, ми "щраква лампичката" и ме кара да се замислям. Защо бре, аджаба, никой не си прави труда да го направи? Дали, защото, описани като свързани, тези две характеристики на преживяването не са показател за масова психоза? За социален инженеринг и "направлявани" обществени процеси, базирани на огромното, вече, количество изследвания на човешката психика и произтичащите от това индивидуални и обществени модели на поведение. Може би!

А може и да е опит "да се повдигне" нивото на съзнание в обществото като цяло?! Но, според мен  -не. Защото това, като процес върви единствено в западното общество ( атлантическо-евразийското, Ню ейдж културата) с опониращият му "бурнен руски опит за противостоене" и запазване на устоите на сибирския шаманизъм, с търсената подкрепа чрез провеждането на "японския канал" на Рейкито . Щото в Китай вървят други процеси, в Индия, Южна Корея и Япония също, в Африка също. В Южна америка няма как да се диференцират - под "тежкия ботуш" на американците са, но пък си имат наследството на амазонския шаманизъм( Перу, Еквадор и Бразилия), който вече е пуснал корени и в Щатите, наред със североамериканския шаманизъм и "пейоте" и "аяухаска" церемониите са доста често, но неофициално посещавани.

Абстрахирано, откъм емоции, обективното твърдение е, че става въпрос за сблъсък на култури. Сблъсък, предизвикан от глобализацията. Ала, това, което се опитах да опиша, е просто мой индивидуален поглед  върху (форма, извикана от) съдържания от колективно несъзнавания ни слой, текущо проявени, които обединих в някаква умствена представа на света. 

Всеки човек е индивидуалност! Всеки е "призма", която пречупва по различен, индивидуален начин "входящата" информация от заобикалящия го свят. Някой може в цялата гореописана "дандания" да вижда "розови облаци" и "уникорни, препускащи по цветната дъга". Други пък - "наказание за човечеството", "отклонило се от Божественото". Както казват руснаците - "на вкус и цвет таваришч нет";).

Но каквото и да е личностното развитие и нивото на самосъзнание, такова ще е и астралното преживяване, докато не се преодолеят "несъзнаваните прегради - филтри", с които "пречупваме" информацията извън нас и в нас.

В тази насока, вече бих ти препоръчал преди да се впуснеш в "по-широкото" да поработиш в "по-дълбокото". Защото: 

Твоя случай в моите очи е следния : на малко по-дълбоко ниво "под повърхността" си с прекалена, външно, прявявана наивност в контраст с изразен, несъзнаван, вътрешен свръхконтрол. А като поведение в обществото това се проявява от смирена разумност и изпълнителност, за сметка на самоограничените възможности за проява на импулсивност.

Ако съм прав, ти препоръчвам да пробваш "бънджи скокове"! Със сигурност би ти повлияло много добре, тонизиращо. Ако пък не посмееш това - помоли някои от колегите ти да застане зад теб и да те хване, след като се отпуснеш и "полетиш" назад. Прости игри, но заредени с доста смисъл.

Ако пък горното ти се струва "несериозно" - направи лека консустация с психотерапевт. Попитай на какво се дължи наивността, с която си "поддържала" връзката ти с човека, която описваш в темата ти във "Психотерапевтични насоки онлайн". Опитай, водена от професионалист, да "задълбаеш" и в характероопределящите зони, "ядка". 

Ако "тръгнеш" към астралните проекции, ти препоръчвам подобна "вътрешна работа", което е добре да бъде съвместно със специалист, познаващ и дълбинната и трансперсоналната психология. Според мен!

Приятно и ползотворно! Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

В 26.11.2019 г. at 19:27, kipenzov каза:

Ако "тръгнеш" към астралните проекции, ти препоръчвам подобна "вътрешна работа", което е добре да бъде съвместно със специалист, познаващ и дълбинната и трансперсоналната психология. Според мен!

Сега се усетих, че изказах неаргументиран съвет!

При първото ми и за сега единствено "астрално проектиране" без да мога да направлявам събитията,  от "тренажора" се "заредих" направо в ситуация, която друг път съм сънувал като сюжет и касаеща един мой дълбок страх.

Това ме накара да се замисля и да се осъзная, че е по-добре да поработя върху вътрешните ми страхове в будно състояние, защото страхът е това, което автоматично ти връща фокуса на наблюдение в тялото и не можеш да изследваш пълноценно астралния свят.

А и също така не спирам да разглеждам самото преживяване от перспективата на психологията. Защото от тази страна, тези ми субективни преживявания прекрасно се вписват в рамките на психична реакция, следствие от емоционалното претоварване в работата и семейните отговорности по отглеждането на две деца.

 

 

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за отговорите и добрите съвети. Разбирам много добре какво имаш предвид и работя върху себе си, колкото и да ми е трудно да пусна контрола :)

"Ако "тръгнеш" към астралните проекции, ти препоръчвам подобна "вътрешна работа", което е добре да бъде съвместно със специалист, познаващ и дълбинната и трансперсоналната психология. Според мен!" - би ли ми препоръчал такъв специалист? Ако трябва и в лично съобщение.

Скок с бънджи... Мисля, че ще ми се пръсне сърцето още във въздуха. Предпочитам по-плавните преходи, без насилие над волята. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 20 часа, perply каза:

работя върху себе си, колкото и да ми е трудно да пусна контрола :)

Иронията в този аспект е, че в реалния живот( това, което конвеционално сме приели за реалност - материалното проявление) "отпускането на контрола" води до едно синхронизиране с колективните потоци и "намаля вътрешното напрежение". Докато в астралното преживяване, "отпускането на контрола" води до загуба на силата на намерението(разфокусиране), а от там до резки промени в емоциите, докато не ни обхване страха и не си "върнем фокуса на наблюдение" в тялото.

Така се получава "сънната парализа" - телесна(соматична) реакция на емоционално претоварване, както след астрално преживяване(проектиране на тяло в съня), така и след липсата на спомен за такова или обикновен сън. Дори, според наблюденията ми върху мен си (щото проверката е висша форма на доверие ;)), когато сутрин съм се събуждал с неква скованост в тялото, при положение, че не е било от неудобна поза за сън или пък от температурата в стаята през съня ми, съм си правил труда "да върна спомена" за съня, щото и астралното преживяване си е един вид "сън". Всеки път, когато се опитвам да възпроизведа спомена за съня, то стигам до неква "преграда", отвъд която ми е останал само откъслечен спомен за чувствата, които съм изпитал по време на съня. Това, поне на мен, недвусмислено ми говори, че преживяванията са били отвъд предела ми на поносимост на емоционална болка. Но пък в съновните ситуации, в които съм изпадал, явно съм добивал някаква опитност чрез действията ми, която напоследък доста бързо след съня ми се налага да прилагам в реалния живот в реални ситуации, на които до преди това не съм обръщал внимание каква символика съдържат(каква огледална проекция на некви вътрепсихични съдържания отразяват) и какво значение има всяко едно мое действие за последващата "реакция на средата".

Горе-долу от горнонаписаното, като аргументация, следваше и съвета ми, че е по- " добре да бъде съвместно със специалист, познаващ и дълбинната и трансперсоналната психология". Защото при специалисти-психотерапевти, с опитност в това "поле на вътрешната работа", можеш да получиш "имена" на тези вътрешни потоци и динамиката на взаимодействието им. По този начин можеш да си отвориш широко поле за вътрешна работа, но тя ще е предимно лична, с леки напътствия, за да не се губи а да се преоткрива пълноценната връзка и с външния свят, де. Изисква се пределна мобилизация, кураж и силно желание, щото "преградите", с които ще се сблъскваш са "дълбоко в теб", характероопределящи. Личностноформиращи. Един вид - взимаш "червеното хапче" и "потегляш към безкрая" без сигурността на предноустановената ти себепредстава, която ще се мени с всяка стъпка към "по-дълбокото Тебе". 

В това отношение, неангажиращото ми мнение е, че можеш да се обърнеш към Орлин Баев, най-малкото за насоки. Стелиян Славов също ми подсказва интуицията, че има опитност. А можеш да "пробваш" и хипнотична регресия с д-р Първанов, от чиито мнения в постове за характеристиките, същността и насоките на практикуваната от него регресия, съм си направил извода, че е доста вероятно да ти бъде полезен или поне да те насочи към подходящ негов колега, практикуващ хипнотична регресия в близост до теб. Моята терапевтка, при която съм ходил вече три пъти за 1,5 г., май няма свободно време и за това не виждам смисъл да ти я посочвам

Но като гледам какво си споделила като вътрешно усещане, по-адекватни на настройката ти действия биха били "по-щадящи" подходи, базирани на оценка на вътрешното ти състояние от специалист и последващи съвети за справяне с тези състояния с цел хармонизирането ти със средата, в която живееш. В това отношение във форума за психотерапевтични насоки онлайн можеш да се обърнеш към всеки от специалистите за среща или поне за насоки. Инес Райчева и Диляна Колева ще са ти също полезни по този път за ориентиране във вортексите на личните ти чувства.

 

П.П. Това, от което "ще ти се пръсне сърцето" е проявление на дълбок вътрешен страх, от тези за които ти пиша, че отработването им е "вътрешна работа" ;) и Нео не можа от първия път да скочи между небостъргачитеB)

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

И аз Благодаря! Приятно е да оценяват труда ти!

А с това "Още веднъж" станаха 3 (3ме кефи) и в знак на благодарност ще ти подам жокерче, което на мен ми беше полезно. Принципно последните три планети (без Хирон,де) се "застояват" повече време в един дом, та така "орисването" им важи за цели поколения.

От Плутон така или иначе за нашето поколение си идват "проблемите във връзките", а от Нептун - "интуиция, вяра, религия, състрадание, жертва, Божествената Любов. Музика, кино фотография, танци, внушения, заблуди, измами, зависимости (от опиати, лекарства, хора, телевизия, Интернет и др.), море, океан, течности. МЪГЛА. Психология, мистика, духовност. Транс, хипноза, екстаз, нирвана, мир, покой, единение, разтваряне на границите, медитация, усамотение, разсеяност, розови очила, влюбване".

Обаче от Уран  нашето поколение е орисано "да е поколение, което трябва само' да намери истината за своето съществуване." Ние сме "Всъщност това поколение просто е доста объркано, защото няма модел, който да следва. То трябва да изработи модела. Основната му житейска задача ще бъде да се самодисциплинира и да изгради един по­позитивен поглед, както към света, така и към себе си."

И допълнителен бонус:

Прегледай си Северния лунен възел, в който са "заложени" предизвикателствата ти в живота, а от противостоящи му Южен възел пък ти идва "наследството"!

Предполагам, че от горните ще си добиеш доста ключове за "затворените врати" в "коридора на Пътя ти".

А пък, ако искаш пак да ми благодариш - моля те недей,  щото ще станат 4, а четири все още не ме кефи. 

Т.е. не се занимавай с други тегоби по-често. Научи се и да приемаш, а не само да даваш.

Линк към коментар
Share on other sites

Хайде и от мен едно жокерче: ако послушаш kipenzov и започнеш да си гледаш наталната карта вероятно ще попаднеш на някои крайно негативни статии в интернет, описващи съчетания на небесни тела. Изобщо недей да се плашиш. При даден човек един аспект може да е определящ, а при друг да е само щрих в цялата картина. А и в повечето случаи съдбата ни дава възможност да минем по "прекия път", като научим уроците си доброволно. Самият факт, че си попаднала в този форум показва, че имаш потенциал да минеш по "прекия път". А какъв е "прекият път"? Вероятно чрез себепознанието се стига до него. И аз това се опитвам да разбера :)

Ако имаш интерес пиши ЛС и ще ти препоръчам няколко чудесни астрологични сайта, с които можеш да си анализираш сама.

В този раздел има информация, достатъчна за първоначален анализ и е написана на достъпен език.

Бог здраве да ти дава :)

Редактирано от аз-съм-си-аз
Линк към коментар
Share on other sites

Напълно подкрепям аз-съм-си-аз!

Щото от Плутон до Уран са си "показателни" за цели поколения. Но вероятно, ако тръгнеш към себе си и по пътя на астрологията, няма да спреш единствено до тях, а ще продължиш и по-навътре в Слънчевата система :). А така вече става по-сложно щото си има индивидуални специфики за всеки човек и въпросът за тълкуването може и да не ти резонира единствено позитивно.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...