Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Липса на сексуално желание при млад мъж


Recommended Posts

Здравейте.

На 29 съм и имам проблем,нямам никакво сексуално желание,имам сериозна приятелка от 2г и половина с която живеем заедно.Липсата на желание не е само към нея, а и към други нямам желание.Също имам проблем с тревожност,без причинна.Тя ми е останала от паник атаките,които започнаха преди 7 години вследствие на смесване на алкохол и трева.Паник атаките ги има и до ден днешен но са доста по рядко ,това не ме притеснява.Получавам ги докато шофирам,в банята и къде ли не.Вече ми е все тая и усетя ли че идва даже се радвам защото след това ми олеква доста и спя прекрасно.Вече нямам проблем да ходя навсякъде,преди ме беше страх да не получа ПА.От половин година водя по здравословен начин на живот,без захар и без хляб,вследствие на което свалих 20 килограма и в момента съм 80кг височина 1.82.До преди година не употребявах алкохол,трева вече 7г не съм употребявал.Алкохол обаче всяка вечер пия по 4 5 бири или 200 300мл уиски.Цигари също пуша по кутия и половина на ден.Правя редовно дълги разходки.Дали е възможно алкохола и цигарите до такава степен да влияят на либидото ми,че въобще да не ми се иска?

Редактирано от dominator
Линк към коментар
Share on other sites

Три са факкторите които потискат сексуалното ви желание.На първо място е тревожността, никое животно не се размножава когато е тревожно.Второто е хмела от който се прави бирата , третото е спирта в концентрата .

Но, най-важното е тревожността.Справете се с нея, спрете алкохола и всичко ще се оправи.

Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам.С тревожността съм на моменти,след голямо физическо натоварване е доста ниска,с годините се научих и да не и отдавам внимание и да не я разглеждам.Медитацията също до голяма степен ми помага да я сваля.Имам и голям набор от мотивиращи текстове,които преразглеждам редовно и обновявям.Видях,че когато се отказвам да направя дадено нещо когато не се чувствам ок не води до нищо хубаво и си пропилявам живота и вече ходя навсякъде,независимо как ме карат да се чувствам физиологиите.Просто понякога неусетно задълбавам в тревожността и виждам,че е все едно по инерция.Нещо,което забравих да спомена,когато се сетя за бившата ми приятелка тогава имам желание.С нея обаче приключих и няма да се върна при нея,понеже имахме доста опити за 3 години и не се получаваше да се разбираме и да сме заедно.Тя е доста токсичен човек,винаги сме имали скандали за нейната ревност и опити да има контрол над мен.Вече не ми е криво за нея,поне така си мисля,но защо все още имам сексуално привличане към нея и защо винаги са ме привличали жени дето ми ходят на инат,а тези които правят всичко за мен не ги отразявам?

Редактирано от dominator
Линк към коментар
Share on other sites

В 13.09.2020 г. at 20:08, dominator каза:

защо винаги са ме привличали жени дето ми ходят на инат,а тези които правят всичко за мен не ги отразявам?

Защото тези ходещите напреки отразяват твои психични модели, които си носиш. 

Относно сексуалното желание - д-р Първанов ти дава добри насоки за махане на алкохолната дрога. Отвъд това, правил ли си си обстойни медицински изследвания при добри ендокринолози и андролози? Освен годността на половата система и нивата на тестостерона, сексът се случва и стимулира от мозъка. Цялата ендокринна система също силно му влияе. Ето едно скорошно изследване по темата:

"Плюсът се стреми към минуса. Минусът към плюса. Мъжът към жената, а жената към мъжа. Когато доближим два магнита, ясно можем да доловим магнитните притеглящи потоци. Междуполовите взаимоотношения при биологичните видове отразяват този глобален принцип.

Мъжът се притегля от жената, възхищава се на грацията, красотата, уханието и чара и. Иска му се да се потопи в обаянието и, да се прелее в него.

Оказва се, че мъжкият мозък точно отразява този процес чрез играта между и преобразуването на тестостерона в естроген, водено от ензима ароматаза. Дори в телесната кръвна плазма и мозъка да "прелива" от тестостерон, в степента в която процесът по трансформацията му в естроген бъде инхибиран, в същата степен намалява и сексуалната тяга към женския пол. В статията се дава пример с най-масово ползваните SSRI антидепресанти, които докато задържат обратното захващане на серотонина в синапсите, въздействат и на ароматазата и потискат сексуалното желание и функция.

Обратно, катализирането на тестостероновата трансформация в естроген в мозъка, би рязко повишило сексуалността до компулсивна непреодолимост... Под предлога лечение, а всъщност по пазарно-търговски причини, търсенето на начини за стимулиране на този механизъм, е в процес..."

https://neurosciencenews.com/male-sexual-desire-17004/?fbclid=IwAR2DbxyaALmFnDE5iENMxFg8h0uuKJqnr4y2mponzz7a51-Fts19hJeKS04 (Клик за статията)

Но, освен споменатото преобразауване на тестостерона в естроген, способствано от ароматазата, има много други чисто медицински фактори. Та, правил ли си обстойни изследвания при наистина качествени ендокринолози/ андролози? Друго - пиеш ли антидепресанти? Те пряко влияят на сексуалното желание и способност. 

Ако действително всичко е много цялостно и добре изследвано чисто телесно и нещата са о'к, ако не приемаш медикаменти потискащи сексуалната функция, тогава можем да говорим за психичните фактори. Има определени характерови черти свързани с един вид оттеглено, непроявено либидо. Какво точно обаче се случва при теб характерово-психически, се вижда при среща с психотерапевт. 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте г-н Баев.Правил съм изследвания щитовидна жлеза,както и всички останали.Думите на андролога бяха мъж в най голямата си сила.Другите изследвания сичко е наред,единственото е ниско кръво,което е 90 на 60.Понеже имах инсулинова резистентност минах на диета без хляб и захар и свалих 20кг.Сега след диетата със сигурност инсулина е в много по малки количества.Анти депресанти никога не съм пил,други медикаменти също за щастие.Спортувам редовно.Бил съм при двама терапевти още в началото на всичко,не се получи.Истинските терапевти са прекалено заети,което е разбираемо.За това опитвам сам.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, 

Със сигурност качествената храна, спортът и медитациите дават прекрасни резултати и едновременно с това редовният прием на алкохол и пушенето също оказват своето влияние. 

Искам да обърна внимание върху нещо, за което и д-р Първанов е писал - няма как да си едновременно тревожен и преживяващ качествена, удовлетворяваща сексуалност. 

Изключвам механичната, рутинна сексуалност и мастурбирането за успокояване, които не са рядкост при мъжете - именно защото могат да са ползвани и като метод за емоционална саморегулация. Те обаче не са равностойни на качествената, свързваща, любяща сексуалност. 

Какво е за теб сексуалността, какво преживяваш през нея, какво получаваш? Как би го назовал - като нежност и близост, възможност да се чувстваш по-уязвим или напротив - силен, доминантен? Вариантите са още много. 

За някои хора сексуалността е по-плитка и фокусът им е в задоволяване на нагона, за други е вратичка, през която преживяват партньорството по още начини. Някои допускат до себе си през сексуалността, за други физическата близост не е равностойна на душевна и емоционална. 

Как се чувстваш във връзката си? Как гледаш на тази връзка? Напиши няколко думи по тази тема. 

В 13.09.2020 г. at 20:08, dominator каза:

защо винаги са ме привличали жени дето ми ходят на инат,а тези които правят всичко за мен не ги отразявам?

Защото във всеки мъж живее инстинктът на ловеца - макар при някои да е приспан. :) Ако една жена прави всичко за теб, какъв ловец си? Това е неестествено спрямо тази твоя първична природа.

Пишейки това, естествено не сме само диваци и се намесват и други модели - за които Орлин е споменал. Тук влизаме в темата каква е представата ти за жените изобщо - какви са жените в твоя свят? Какъв е образът на твоята майка, който носиш в себе си?  

Можеш да прочетеш тази статия и тя да те насочи към някои отговори, свързани с връзката ти. 

Успех! 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Инес.

Какво е за теб сексуалността, какво преживяваш през нея, какво получаваш? 

С всяка жена е било различно,при някои съм преживявал нежност и близост, при някои просто задоволяване на нагона.Нежността е била при тези,които трудно съм уловил,така да го нарека.С тях съм изпитвал сила и удовлетворение ,предполагам защото трудно съм ги уловил.

Как се чувстваш във връзката си? Как гледаш на тази връзка? 

Не мога да кажа,че се чувствам напълно добре.С това момиче съм най вече защото ми е вярна,това е нещо което винаги съм искал за човека до мен.Двамата се грижим постоянно един за друг,всичко е ок в този аспект.Проблема е в сексуалната част.Нямам желание да е с нея, заради което се чувствам тъпо.С времето всичко се изпари.На кантар съм да търся нова връзка,нещото което ме спира е страха дали ще намеря вярна и да се разбираме,както и да живеем заедно.Някак все едно насила съм с нея.От това произлиза и яд,защото дълго време я търсих.

Тук влизаме в темата каква е представата ти за жените изобщо - какви са жените в твоя свят? Какъв е образът на твоята майка, който носиш в себе си?  

Образът на майка ми е тревожен,загрижен и отговорен човек.Аз самия съм по безотговорен от нея,загрижен съм само за най належащите неща.Друг е въпроса, че съм доста тревожен за незначителни неща.Не разбрах какво имаше предвид за това,какви са жените в моя свят?

Линк към коментар
Share on other sites

Когато биологията е о'к, остават поведението, психиката, социалното присъствие. Като цяло в повечето от нас се наблюдава това "омръзване" в сексуален план. Донякъде е биологично заложено. В Щатите го наричат Кулидж ефект:

"Оотишъл президентът Кулидж на посещение в една просперираща ферма. Собственикът му показвал това, онова, изтъквал иновациите и постиженията си. Спрели се пред кокошарниците и човекът посочил един петел. 

- Този петел е уникален. Прави го постоянно, непрекъснато, не се спира! - възкликнал възхитено фермерът.

- Само с една кокошка ли? - отговорил президентът.

- Не, не - никога само с една, постоянно търси нови и ги сменя. 

- Моля идете съобщете този факт на президентшата! - сериозно заръчал г-н президентът..." :)

Правени са множество експерименти с различни животински видове. Освен при моногамните, което е рядко изключение, при повечето видове се наблюдава следният факт. Когато на мъжкия е предоставена женска, той с охота я обладава. Случва се още няколко пъти. Постепенно или по-бързо, интересът на самеца към самката намалява, докато тотално изчезне. Когато обаче му бъдат "пуснати" нови женски, веднага в него се събужда сексуално желание и предприема действия по копулация. 

Ако човек не е силно интровертиран характер с оттеглено либидо, а сниженото желание се проявява избирателно, единствено към партньорката с която сме свикнали и сексуалната потентност е налице спрямо други обекти, гореописваният механизъм е в действие. Него обаче го е имало винаги, поне докато през еоните сме се проявявали през тяло на бозайник. Какво казвам с това? Ами, през хилядолетията това партньорско омръзване е било факт, но сме продължили да се размножаваме, че и да имаме устойчиви семейни взаимоотношения. Какво се е променило? Разбиранията за семейство, партньорство от една страна и сексуалната свръхстимулация от друга. Партньорството хилядолетия наред е било свеждано до семейство, зад устойчивостта на което са стоели механизмите на социална регулация - общественото мнение, порицание, приемане и отхвърляне. Стояла е и силно уважаваната и явяваща се част от тези механизми, църква. В съвремието ни семейството буквално се разпада пред очите ни. Социалните нрави все по-експлицитно приемат промискуитета, серийното моногамие или полигамието. Църквата никак не успява да апгрейдне присъствието си и тотално губи стигането си до човека, а оттам и въздействието си. Силен фактор се явява и порнографията - за мъжкия мозък въздействието ѝ може да се сравни с това на хероина (или дори да го надхвърли), като това никак не е пресилено твърдение, а обстоятелствено изследван научен факт. А ползването на порно е свързано с едно постоянно кликане върху нови образи и сцени, нови и нови самки... Която и жена да е, богиня да е, не може да отговори на тази порно свръхстимулация и смяна, прихващаща биологичната, а оттам и психична предразположеност на мъжа към възбуда от нови самки. 

Умишлено не говоря през дихотомията добро-лошо, а просто споменавам социални процесни факти. Ще изразя отношението си към промените в света с метафорите: Злото е лявата ръка на Бога и служи на една по-мащабна цел, без дори да го знае.

Повече за това в тези текстове по говоренията на този така стойностен български мистик Елеазар Хараш: "Тайната на злото 1" и "Тайната на злото 2". 

...

Какво практически може да направи един съвременен мъж, когато споменатото омръзване се прояви в съжителството с подходяща на всички други нива партньорка?

Някои податки: разкарване на порното, утвърждаване на адекватни, реалистични вярвания относно продължителното партньорство, повишаване стойността на партньорката в собствените очи, биване умен мъж...

Моля опитай да поразсъждаваш, да предположиш относно качественото съдържание на горните 4 податки, а след това ще се включа отново. :)

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

В 18.09.2020 г. at 14:52, dominator каза:

Някак все едно насила съм с нея.От това произлиза и яд,защото дълго време я търсих.

 

В 18.09.2020 г. at 14:52, dominator каза:

Образът на майка ми е тревожен,загрижен и отговорен човек.Аз самия съм по безотговорен от нея,загрижен съм само за най належащите неща.Друг е въпроса, че съм доста тревожен за незначителни неща.

Ето отговорът за ниското ти либидо.

За либидото ти няма място в твоя свят в момента - затиснал си го под всичките си тревожни мисли. 

Имаш да преразгледаш убежденията си към света, към живота си досега, да си изясняваш някои неясноти тепърва. 

Не са само тези проблемите на съвременните връзки - сложих статия, прочети я, имаш какво да вземеш от нея.

Основната трудност е, че в съвремието, за разлика от миналото връзките ни допринасят за нашата собствена идентичност - изневярата или смяната на партньори е също търсене на себе си - кой съм аз с теб?

Търсене на идентичност е. Няма общо с други фактори толкова, колкото именно с това - какво откривам за себе си с теб?

В миналото хората са се разделяли, защото са нещастни (а допреди това дори и тогава не са) а сега, защото могат да бъдат по-щастливи.

В основата на това е как самите ние се отнасяме към себе си и връзката си - дори и да смениш партньора, след време те налягат същите екзистенциални въпроси, които имаш и сега - защото носиш себе си навсякъде. 

Казано простичко - объркан си, случват се процеси в теб, които не са ти съвсем ясни, изпитваш коктейл от чувства и емоции, които също се преливат едно в друго и влияят пряко на качеството ти на живот. Нормално е да преживяваш всичко това, не си "счупен", просто си млад мъж в съвременния свят, в който тепърва свикваме с постоянните промени. 

С писане тук няма как да постигнем онова, което може да бъде постигнато в терапия, обаче, а според мен тя има място в твоя живот в момента. Най-малкото за да те научи как да "смилаш" стреса и да общуваш с тревожността качествено. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...
В 20.09.2020 г. at 11:38, Ines Raycheva каза:

 

Ето отговорът за ниското ти либидо.

За либидото ти няма място в твоя свят в момента - затиснал си го под всичките си тревожни мисли. 

Имаш да преразгледаш убежденията си към света, към живота си досега, да си изясняваш някои неясноти тепърва. 

Не са само тези проблемите на съвременните връзки - сложих статия, прочети я, имаш какво да вземеш от нея.

Основната трудност е, че в съвремието, за разлика от миналото връзките ни допринасят за нашата собствена идентичност - изневярата или смяната на партньори е също търсене на себе си - кой съм аз с теб?

Търсене на идентичност е. Няма общо с други фактори толкова, колкото именно с това - какво откривам за себе си с теб?

В миналото хората са се разделяли, защото са нещастни (а допреди това дори и тогава не са) а сега, защото могат да бъдат по-щастливи.

В основата на това е как самите ние се отнасяме към себе си и връзката си - дори и да смениш партньора, след време те налягат същите екзистенциални въпроси, които имаш и сега - защото носиш себе си навсякъде. 

Казано простичко - объркан си, случват се процеси в теб, които не са ти съвсем ясни, изпитваш коктейл от чувства и емоции, които също се преливат едно в друго и влияят пряко на качеството ти на живот. Нормално е да преживяваш всичко това, не си "счупен", просто си млад мъж в съвременния свят, в който тепърва свикваме с постоянните промени. 

С писане тук няма как да постигнем онова, което може да бъде постигнато в терапия, обаче, а според мен тя има място в твоя живот в момента. Най-малкото за да те научи как да "смилаш" стреса и да общуваш с тревожността качествено. 

Здравей,

Стреса го смилам с медитация,физическо натоварване.Понякога дори прекалявам физически съм си докарвал ръцете до мазоли и кръв,с времето вглъбяването в това да се изтощавам физически за да няма адреналин понякога взима връх.От всичко това има добри ползи,само това мога кажа.С паник атаките и тревожността до толкова съм свикнал, че не ми пука къде и как ще я получа,това не ме спира да правя всякакви дейности.Знам,че е за известно време и минава. Като цяло съм много объркан,въпроси на които не мога да си дам отговори.Внимавам да не се впускам в прекалено обмисляне,защото видях,че мозъка може до безкрай да развива филми и че в почти всички случаи ме лъже.След твоето мнение и на Орлин преосмислих някои неща.Стигнах до извода за предишните ми връзки как са се развили, еуфорията в началото преминава след известно време,няма смисъл да се впускам в нови и нови връзки за да търся тази химия при положение,че сега имам стабилен човек до себе си,с който имаме взаимно уважение и всичко е ок в изключение на сексуален план.

За терапията знам,че има място при мен.Просто в началото опитах с двама но не се получи,нищо лошо не мога да кажа,смятам че просто не успяхме да си говорим на един език.Успях сам да се убедя,че паник атаките и тревожността не ме ограничават за нищо,понякога съм в състояние хич да не ми пука за нищо и тогава се чувствам най добре.Добрите терапевти са прекалено заети,разбираемо е,в днешно време много хора на всякаква възраст имат проблеми от този род.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Здравей отново, @dominator!

Изпращам ти две статии, които да прочетеш. 

Как да създам успешна съвременна връзка?

Тревожността днес е толкова често срещано явление, защото...

Има разлика между интимност и сексуалност и при повечето двойки нарастващата интимност води до понижена сексуалност - това може да звучи контраитуитивно, но е много ключово.

Колкото повече се сливаме с другия, толкова повече нуждата от моста на сексуалността се стапя - защото и границите ни се размиват - свикваме един с друг, близки сме, а там където няма тайнство и сексуалното е различно, търсенето и откриването отпадат - всичко е ясно, познато.

 

Това е основа за добра интимност, но не и за пламенна сексуалност. 

 

Редактирано от Ines Raycheva
Линк към коментар
Share on other sites

В 25.10.2020 г. at 11:13, Ines Raycheva каза:

Здравей , @dominator@dominator :) Интересен ник нейм, подтиква ме да се замисля дали липсата на либидо не лекува човека в неговата дълбочина. Да, явно не ти се прави секс, някои юнгиански аналитици казват, че в такива моменти либидото пада в по дълбоките слоеве на психиката, което дава от своя страна шанс за проявление на нови идеи и импулси за живот... . И на мен ми е интересно отвъд твоето ниско либидо какво ли те вълнува?Ако приемем, че ниското либидо е бич за ума ти и за мъжката ти част, то е напълно възможно и да е невероятно лечебно за твоята личност и разгръщането на женската половина вътре теб. Състрадание, разбиране, смирение, тук говоря за чисто духовни аспекти, които се случват... Въпрос на гледна точка е, или го приемаш като наказание или шанс за проявление на нови черти от личността ти... 

 

Цитат

 

 

Редактирано от Stefan Grekov
Линк към коментар
Share on other sites

В 25.10.2020 г. at 11:13, Ines Raycheva каза:

Здравей отново, @dominator!

Изпращам ти две статии, които да прочетеш. 

Как да създам успешна съвременна връзка?

Тревожността днес е толкова често срещано явление, защото...

Има разлика между интимност и сексуалност и при повечето двойки нарастващата интимност води до понижена сексуалност - това може да звучи контраитуитивно, но е много ключово.

Колкото повече се сливаме с другия, толкова повече нуждата от моста на сексуалността се стапя - защото и границите ни се размиват - свикваме един с друг, близки сме, а там където няма тайнство и сексуалното е различно, търсенето и откриването отпадат - всичко е ясно, познато.

 

Това е основа за добра интимност, но не и за пламенна сексуалност. 

 

Здравей Инес.

След прочитането на статиите ти и написаното в горе споменатото в мнението ти,обмислих по задълбочено и мога да кажа,че е напълно възможно интимността да е изместила сексуалното.До сега не съм имал 24/7 съжителство с интимен партньор и е напълно възможно това изместване.Впрочем,намалих алкохола и нещата в сексуален аспект се подобриха осезателно.Възможен проблем е,че се сещам за бившата ми приятелка и я искам.Опитвам се да се отрезвя от мислите за нея,там всичко свърши и колкото и да ми се иска правя всичко възможно да не се върна.Имам опит в това и знам че трябва още време за да ми мине.Опитвам се да се нагодя към сегашната ми връзка, защото винаги съм искал до себе си човек като нвя,не искам да я губя и да се впускам в нови сериозни връзки.А относно тревожността,при мен от това което виждам в умственото ми действие тя се поражда от тези пререкания в мен,за бившата приятелка.Не ми пречи да получавам паник атаки всеки ден,случва ми се и докато шофирам в най големия трафик в София,случва ми се и докато работя,понякога имам вътрешно чувство че ще умра,сърцето ми толкова силно бие,до толкова не ми стига въздух.Нощем също се случва да ставам и да не ми стига въздух.Това не го казвам с цел да се оплаквам, до някаква степен се гордея,че до толкова съм надраснал всичко това,понеже усещанията от всички тези физиологични реакции за човек,който не ги е изпитвал достатъчно пъти са доста плашещи.Съдя по себе си в началото,но знам че е за малко,че в такива моменти адреналина кара мозъка ми да си мисля какви ли не неща за липсваща опастност и знам че след малко ще съм ОК,даже доста по добре след като се е излял стресовия хормон.

преди 43 минути, Stefan Grekov каза:

 

 

Здравей Стефане.

Относно ник нейма ми,когато си правих регистрация в този сайт,това беше първото което ми хрумна. На базата на това,че имах мотоциклет Хонда Доминатор преди доста години.Не е свързано с желание да доминирам и т.н.

Като цяло приемам,че всички тези случки,които се случват с мен са за да ме научат на нещо.Търся позитивното и поуката в тях.Нещо,което за напред ще ми помогне да правя нещата по добри например.Ниското ми либидо,поне според мен е в следствие на алкохола,макар и в не големи количества,както и грешките в мисленето ми.От опита ми,не се питам вече защо на мен и т.н.Просто опитвам да извадя поука и положително от случката.Не мога да си кривя душата, като видя определен тип привлекателна жена започвам да си мисля как да я спечеля.

Отвъд либидото ми имам някои интереси.В последно време все повече се отдавам на тях,защото се чувствам добре в кожата си и забравям за всичко останало.

Иначе ме вълнува да създам семейство,с човека до мен да се разбирам и живота да върви,да си гледам хобитата и да посещавам нови места,да правя нови интересни неща за мен.Ясно ми е,че не всичко ще е идеално,на този свят има както добро така и лошо.Това също не е точно така,защото всеки вижда различно,за някои може дадено нещо да е лошо,за друг добро.Въпрос на гледна точка.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...