Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Емоционална интелигентност


Recommended Posts

Тези дни често се натъквам на термина "Емоционална интелигентност". В различни източници се описва по различен начин, затова ми е интересно какво мислите вие по въпроса. Има ли въобще такова нещо като "Емоционална интелигентност"? Ако има как може да я развием и какво разбирате вие под този термин? Според вас занимаването с езотерика помага ли за развитието на такъв вид интелигентност?

Линк към коментар
Share on other sites

Има ли въобще такова нещо като "Емоционална интелигентност"? Ако има как може да я развием и какво разбирате вие под този термин

Чувствата имат логика да.

За мен емоционалната интелигентност е в дълбокото осъзнаване на логиката във всичките ни чувства - подсъзнателни страхове и комплекси, желания, също стари чувства като похот, омраза, мъка, ревност и презрение и съпътстващи обстоятелства и действащите лица.

Също, наблюдение и осъзнаване в дълбочина на любовта, благодарността, усещането за свобода и сигурност, приятелството, щедростта, общността и братството и др. Връзката на емоциите с мислите и дишането прави задачата нетривиална.

На запад сега се говори за емоционална зрялост разбирана като цялостност - integrity.

занимаването с езотерика помага ли за развитието на такъв вид интелигентност?

Зависи от езотериката. Учителят много ми помогна.

Също четенето на класиците и гледане на хубава драма, древногръцките например.

Линк към коментар
Share on other sites

:feel happy: чудесна тема + имах възможност преди осем години да присъствам на семинар по Емоционална интелигентност в САЩ, воден от Даниел Голман + тогава изчетох книгата му Emotional Intelligence - Why It Can matter more than IQ на един дъх + преводът и на български излезе 2000 + добро помагало ми беше и книгата на Hendrie Weisinger - Emotional Intelligemce at Work + благодаря за темата :thumbsup:

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Благост, преди няколко дена щях да бъда на семинар точно при Даниел Голдман. Отидох на семинара, но самия лектор не дойде в продължение на поне половин час и лекцията се отложи. Надявам се да се организира отново, въпреки че бях малко разочарована, че лектора не дойде, а имаше доста хора дошли да го слушат. Имах желание да купя и книгите, но засега реших да почакам, а и четох някой коментари, че книгите били на прекалено общи. Въпреки това неговото име продължава да ми се появява независимо какво чета. Ето дори и в този форум, ти споделяш за него. Явно има защо. Вярвам, че нищо не е случайно.

Ще пробвам да намеря и другата книга, която спомена. Благодаря, за което! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Линк към коментар
Share on other sites

Емоционалната интелигентност - и като възможност "да усетиш" другия, с който общуваш...

Основната нишка, която се вплита е Емпатията - да съ-преживяваш емоциите на събеседника си, като чувства, цветове или музика :sorcerer:

Емоциите - неразривно свързани с мислите, които ги предхождат.

Да си внимателен с "потока" им, да знаеш кога да си дадеш малко почивка и просто да поседнеш на брега, като ги наблюдаваш. Да им позволиш да се носят свободно и леко, без да даваш оценка - на себе си и на другите :rolleyes:

Да притихнеш в тишината на ума и да почувстваш покоя...

Именно когато подхождаш "не-оценъчно" можеш да се почувстваш Свободен...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

В ръцете си държа една много интересна и полезна книга на Мадлен Алгафари - Вяра имам. Мисля и друг път е ставало въпрос за нея - поредната искрена изповед на авторката - психотерапевт за житейския калейдоскоп, който нашите преживявания сътворяват. Тук в тази книга се споменава за Коефициента на емоционална интелигентност (EQ), като е приложен и един доста подробен тест, според който сами можем да си го определим. Заинтригувана, разрових из нета и ето на какво попаднах:

Днес все повече хора определят емоционалната интелигентност като особено важна за професионалното развитие и успех. Впрочем, редица компании през последните години започнаха да изпозват коефицента за емоционална интелигентност при наемането на нови кадри.
Още

Чували ли сте и какво знаете за този коефициент? Мислите ли,че неговите стойности биха могли да бъдат по-важни от тeзи на IQ - коефициента на интелигнетност?

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Бих искал да споделя с вас едни мисли на Рудолф Щайнер. Това, което ми направи впечатление е, че той много набляга на непоколебимия вътрешен мир и уравновесеност при всички изпитания в живота. Нещо повече - дава го като първо стъпало в пътя на ученика.

"Сега ясно трябва да осмислим значението на всичко казано до тук. Нека да се замислим за непрекъснатото развитие на "висшия човек". То е възможно само ако протича в условията на описаните вече "вътрешно спокойствие" и "сигурност". Външните обстоятелства притискат външния човек от всички страни, ако той не овладее своя живот и му позволи да го насочва насам и натам. Подобен човек е като растение, което е принудено да се развива в пукнатината на една скала. То загива ако не си извоюва жизнено пространство. А пространство за вътрешния човек не могат да осигурят никакви външни сили; това може да постигне само вътрешното спокойствие. Външните условия могат да променят само външната страна на живота; те никога не могат да пробудят "духовния човек". Окултният ученик трябва сам да роди в себе си новия, висш човек."

Източник

Линк към коментар
Share on other sites

Ето и още малко във връзка с коефициента на емоционална интелигентност от книгата на Мадлен Алгафари, което подкрепя цитата на braman:

Популяризира го американският журналист, дипломиран психолог Даниел Голман, базирайки се на експерименталната работа на изследователя от Йейлския университет Питър Соловей. Понятието "емоционална интелигентност" позволява да отговорим на въпроса, защо при еднаква обща интелигентност някои хора са по-успешни от други. За да се адаптираме към един постоянно променящ се свят, класическата интелигентност не е достатъчна. Начинът, по който приемаме промените, е определящ. Непрекъснато ни се налага да прибягваме към т.нар. емоционална интелигентност: нашата способност да използваме по най-добрия начин емоциите и интуицията си.
"Вяра имам"

Мисля също,че беседите на Учителя до голяма степен могат да развият и култивират нашата емоционална интелигентност.

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Много хубава тема и прекрасни мнения :thumbsup1:

Много е важно вътрешно да сме уравновесени, да заживеем в мир със себе си. Това е нашето съзнание. Да осмисляме своето място в живота, своите разбирания, да овладяваме емоциите си...

Външните условия са само фактор, чрез който Бог ни учи, израстваме... Стига да сме о-съзнали това :)

Ценна мисъл за деня:

Не е знанието това, което ни води към самите нас. Мъдростта е тази, която ни води. Трябва да правим разлика между знание и мъдрост, защото те не са еднакви. Основният начин да използваме знанието е да общуваме помежду си, да се съгласяваме за това, което възприемаме. Знанието е единственият инструмент, който имаме за да комуникираме, защото хората почти не общуват със сърцата си. Важното е как използваме сърцата си, защото ставаме роби на знанието си и повече не сме свободни. Мъдростта няма нищо общо със знанието, има общо със свободата. Когато сте мъдри, вие сте свободни да използвате собствения си ум и да ръководите собствения си живот. Когато излекувате ума си, вие повече няма да бъдете наивни, а мъдри. Вие просто ставате отново като децата за много неща с една разлика. Детето е наивно и затова може да попадне в страданието и нещастието. Когато станете мъдри, вие ще уважавате тялото си, ще уважавате ума си, ще уважавате душата си. Когато станете мъдри, животът ви ще се контролира от сърцето – не от главата. Няма повече да саботирате себе си, своето собствено щастие, своята собствена любов. Няма повече да носите цялата тази вина, няма повече да осъждате себе си. От този момент нататък, всички вярвания, които са ви правили нещастни, които са ви подтиквали към борба в живота, които са правили живота ви труден, просто ще изчезнат внезапно. (Дон Мигел Руис)

Линк към коментар
Share on other sites

Изкуших се да цитирам още малко:

Добрата новина за останалата част от човечеството е, че емоционалната интелигентност може да бъде "научена" и развита във всеки индивид. Използвайте, например, съветите по-долу:

Първо: Проучете как реагирате на околния свят. Впускате ли се в спорове преди да сте научили всички факти. Стереотипни ли са представите ви за света? Важното е да можете да се поставяте на мястото на другите хора, да приемате техните възгледи.

Второ: Скромността много може да ви помогне да развиете емоционална интелигентност. Скромен не означава свит и смирен, нали? Идеята е, че вие знаете какво сте направили или правите. Оставете другите да "блестят".

Трето: Самооценете се (звучи и се пише даже по странен начин). Признайте слабите си страни – имате ги. Приемете най-накрая, че няма перфектни хора, а такива, които са добри в определена област. Коя е вашата?

Четвърто: Изследвайте реакциите си в стресови ситуации. Всеки път ли се разочаровате, когато нещата не се случват така, както би ви се искало? Обвинявате другите, макар че нямат никаква вина за вашия неуспех? Е, не го правете повече – научете се реагирате адекватно. Да останеш спокоен в труден момент е качество, което се цени силно не само в света на бизнеса, но по принцип.

Пето: Поемете отговорността за действията си.

Шесто: Преди да предприемате някакви действия, помислете как те ще се отразят на другите. Поставете се на тяхно място. Как ще се почувствате вие, ако се отнесат по същия начин с вас?

В крайна сметка, ако "обичайната" интелигентност винаги е необходима в живота, то емоционалната ни помага да се разбираме с другите и да постигаме собствените си цели. Тя е осъзнаване на чувства и действия – начинът, по който те рефлектират върху другите и означава, че цениш хората около себе си, че умееш да слушаш (и чуваш) техните желания и можеш да комуникираш с тях на всички нива.

Вие емоционално интелигентни ли сте?

(Източник)

Мисля,че съветите заслужават да им обърнем внимание. :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...