Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Изкуство ли е хумора ?


Recommended Posts

Изкуството (на старобългарскиискоусъ  – опит,изпитание е разнообразна гама от човешки дейности и произведения, създадени с естетичен цел, но също така и комуникативни чрез визуални, слухови или изпълнителни материали, показващи въображаемите и техническите умения на автора, предназначени да бъдат оценени с печалба тази красота и емоционален заряд [3] В най-общата си форма тези дейности се включват на произведенията на изкуството, което към вида на изкуството, изучаването на историята на изкуството и естетическото разпространение на изкуството.   

Изкуството е компонент на културата , което разбира разбирането за икономическите и социалните основи, както и предаването на идеите и ценностите, присъщо на всяка човешка култура в пространството и времето . Обикновено се смята, че ритуалът на хомо сапиенс , изкуството първоначално придобива върху функцията (палеолитното изкуство), но тази функция се променя с развитието на човешките същества, придобива естетически компонент и социална функция, и образователна, търговска или просто декоративна.     

Идеята на изкуството да остане предмет на дълбоките спорове, тъй като неговото определяне е открито за многобройни интерпретации, които варират в зависимост от културата, движението или обществото, за които срокът има специфично значение. Думата изкуство има широко значение – кулинарно изкуство, медицинско изкуство, бойни изкуства и т.н. В това значение е синоним на способности, умения,  талант и опит. Изкуството обаче често се разглежда като икономическа дейност на предприятието, което произвежда серия от предмети (производство на изкуството), които са значими и особено цел е особено естетическа. Изкуството се разбира като средство за човешко изразяване на творчески характер. 

 

В модерното използване след 17 век, когато естетическата точка е от първостепенно значение, художествените изкуства са отделени и се отличават от придобиването на умението на човека като цяло, като декоративното или приложното изкуство . Изкуството може да се подобри с понятията като мимезис (образ на реалността), разказване (разказване на историята), израз, комуникация на емоциите или други качества. По време на романтизма изкуството се възприема като „специална на човешкия ум да бъде разделен по религия и наука“ Въпреки че е определено за това, е изкуството се оспорва        и се променя с течение на времето, общите описания на споменаването на идеята за творчески и технически умения, произтичащи от човешкия индивид и творчеството. 

Естеството на изкуството и с него понятията, като творчество и тълкуване се изследва във известния философски отрасъл, като като естетика  . 

Как говориш като нямаш мозък ? --Попита Дороти .

--Не знам . Каза плашилото,--Но тези , които нямат мозък , обичат да говорят ...

,,Магьосникът от Оз "

Може да бъде изображение с 2 души, хора, обувки на висок ток и текстово съобщение

ПАТИЛАТА НА ЕДНА "ПОЕТЕСА"
Аз па, са да ви разкажа моята патила,
че животът ми протече, като в приказка,
аз съм млада поетеса към петдесет,
англичанин ме ареса - убав и напет.
Той реши да ма покани, тъй като като да видиш свет,
нарамих чушки и буркани, капачки и оцет,
трушийка да му спретна блага, че нямал си жена,
чорапите да му закърпя, та купих и игла.
Багажа с най- последното, дойде и моя ред,
отидох на фризьор, гореща, вредих се най-отпред:
Косата по английски!! - казах, със лимба на челото,
мустака да го изтъните, а вЕждата да е в едно.
Излязох първа убавица от модния салон,
една красива кукувица, със новия бретон,
вървя по улиците и важни всички гледат мен,
мама английска - ще сполуча със тоз красив ерген.
Запътих се към евро мола, за него да се пременя,
бельо си купих - розови кюлоти, сутиен за сто лета,
напъхах се в лилави гащи на малките морави цветя,
облякох блузка на райета и ле- ле - аз летя.
Е, те ме те, у Англията вече, ослушвам се за това ерген,
а той като видя ме, мили Боже, попадна мигом в плен,
загуби си гласа на човека, изпадна във захлас,
а аз усмихнах се щастливо и го почерпих с праз.
Та каза ми да го изчакам малко, да донесе един букет
и пръстен, и бонбони дори, и питчица със мед...
Та още чакам да се върнеш, вися от месеца тук,
добре, че имам във торбата домати, чушки, лук.
автор: Цветелина Стефанова
 
Съвременно :
,,Не е срамно мъж да плаче . Срамно е когато му се размаже гримът ."
 
,,Добре че дойде демокрацията и тези варварски времена , когато правеха саламите от животни , отминаха ."
 
,,Кат, обърнеш гъза на запад ,спират газа от изток !"
 
 
279823560_1341875536308179_6588095864885
 
 
 
Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за въпроса :) 

Комичното е естетическо явление или категория. Това означава, че то може да се прояви във всички видове изкуства - словесно, музикално, изобразително, сценично. Всяко изкуство може да изрази комичното със своите средства. 

Що за естетическо явление е комичното? 

Естетическите явления представляват специфични начини за пречупване на неутралната действителност през призмата на субективните емоции и ценностни нагласи на автора. Типичен пример за такова пречупване е романът Дон Кихот. В него неутралната действителност на психично заболяване и неадекватно поведение, пречупени през призмата на автора Сервантес, се превръщат ту в комично, ту в трагично явление. 

Изключително интересни са изследванията на различно литературоведи върху основата, върху която се ражда комичното и средствата, с които се постига комичния ефект. Много често това е неочаквано разминаване между претенциите, очакванията, предположенията, от една страна, и действителността от друга, особено ако това става внезапно и неочаквано. Както се вижда и по-горе много често хумористичният ефект (комичен) се постига с помощта на словесни каламбури (гъза - газа), антоними (изток - запад). Използваните думи, изрази и синтаксис винаги носят допълнителен смислов заряд и се свързват с някакви злободневни теми. Често хумористичният ефект се постига при уж-сериозните коментари на съвсем сериозни неща - незабравимият Георги Парцалев бе виртуозен комичен актьор. 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...