Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да се справя с неприязън към баща си?


Recommended Posts

Здравейте група, имам нужда от съвет. Как да се справя с неприязън и омраза към баща си? Напоследък работя доста надълбоко с детски травми и виждам как винаги спомените ме връщат към корена на нещо, което се опитвам да отработя към неговото отрвратително отношение в детството, което не се е променило и до днес. Хубавото е, че вече осъзнавайки това, мога да съм си родител и наблюдател на процесите вътре в мен, а не да се асоциирам и страдам от тях, но за вътрешните процеси съм отговорна аз. Как обаче да се отнеса към външното отношение към баща си? Те са още действащо семейство с майка ми и тя е нещо като модератор. Ако зависи от мен, вероятно бих се оттеглила и общувала с него само делово и ако се налага. Но понеже те все още са моето семейство се налага да ги виждам и общувам с тях. Днес е на баща ми рожденния ден, а аз не мога да се насиля дори да го поздравя. Противно ми е. Не го поздравих и по повод на скорошния му имен ден. Купих една картичка, надписах я и му я дадох. Преди съм му казквала как ме е карал да се чувствам като малка, имаше промяна за 2 дена и после нищо. Въпреки, че съм си поставила границите ясно и точно, не жеаля да се чувствам мишена на неговите нападки. Това е рядко токсичен човек. Мога ли да направя нещо друго освен да се отдалеча?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Quote

Как да се справя с неприязън и омраза към баща си?

Когато се тръгне от зародиша на проблема , по лесно се намират и пътища за преодоляването му . Обикновенно , тези чувства са следствие неприемливото поведение на другия .Но при децата , голяма роля играе и обществената среда . Детето всичко попива , преработвайки го през душевноста(която носи :) ) , изграждайки новата личност. 

Служебни отношения ,Това е начина . Когато отношенията са служебни , се нормализират по лесно .Смисъла е в точното външно поведение .Играеш най добросъвестно ролята поверена ти от съдбата .Вършиш своята работа която се очаква от теб и не допускаш събитията до вътрешното Аз  .Те се отнасят за ролята , не за теб самата .

Когато успееш да се разграничиш от ролята , за малко повече време . Можеш  да мислиш по проблема , не преди това .И цялата конкретика зависи от твоето творческо настроение .

Човека насреща не може да ти даде каквото очакваш . Може да даде каквото е във възможностите му .

Напр. , да обичаш баща си означава да му помагаш , като щадиш егото му , не да го глезиш . И това да върви от любовта към себе си. 

Дънов казва , че доброто поведение е да виждаш хубавото във всяко нещо . Напр. , човек си взима котка за да се грижи за някой и той да му показва обич като нежност , галене . Взима си куче хем да се грижи за някои , хем да получава обич по един много активен но различен начин .Това е лесно разбираемо , защото го правим съзнателно .До като роднинските връзки са на по финно ниво и често с ежедневното си съзнание не виждаме хубавото , ползата .За това е добре да изтърпим по разумен начин съдбата си .Ще рече да търсим хубавото , полезното от един по мащабен , над текущото ежедневие , поглед .

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...