Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Църквата и дъновизма


hope_

Recommended Posts

Попаднах случайно на това и бях възмутен от начина, по който авторът се изказва. Що за християнин е този, който показва толкова негативизъм? А и не за първи път се сблъсква с хапливия стил на авторите на сайта, от който взех статията. Та ето я и нея:

"Златни дни за „белите братя” в България. След главозамайващия успех на своята PR кампания, която осъществиха чрез играта „Великите българи”, сега дъновистите очакват златна жетва. В пазарното общество, където рекламата определя стойността, те успяха да лансират успешно своя „нов продукт” - окултната еклектика на Петър Дънов. С второто си място на велик българин акциите на Дънов на пазара скачат. За почтеността на хората, които решиха чрез масирана SMS-атака да популяризират учението си, няма да говорим. Комерсиалното им решение може да е модерно и съвсем в духа на PR науката, но в духовната сфера принципът „целта оправдава средствата” е компрометиран в очите на всеки поне малко чувствителен духовно човек.

Думата ни ще бъде за онези, които са впечатлени от рекламата и ще идат да търсят на родния духовен пазар (много оживено място напоследък) що-годе качествена стока и ще се завъртят около рафта на дъновистите. За да не разчитат само на телевизионния шум около една игра и да не се окаже, че са им пробутали вместо „велико учение” някое пиратско копие, ще кажем няколко думи за сертификата на дъновиския продукт.

Дъновизмът легитимира себе си като християнско учение, учещо за Христос, но малко по-различно - не за онзи популярен Христос, в който вярват бабичките в църквите, а за другия Христос - онзи, скрития, чието учение само интелектуалци и посветени можели да разберат. На специализиран език на това му се вика езотерично християнство - т. е. християнство, което не се вижда с прости очи, а трябва някой да те въведе зад паравана на профанното и да ти разкрие едно друго учение, достойно да бъде следвано само от "достойните". И хората, които познават християнството само в неговия ощетен и даже карикатурен образ на битова религия, задоволяваща първични материални и емоционални потребности, а в същото време не могат да си обяснят защо симпатизират на християнското учение, се подлъгват и тръгват след услужливите и винаги усмихнати „братя в бяло” зад паравана на очевидното. Там ще им предложат коктейл от приятна музика, изпълнена на цигулка, елегантна гимнастика, чист планински въздух и човек още малко и ще повярва, че е попаднал в рая на земята, в осъществилото се царство Божие. Стига да не усети фалшивите нотки в откриващата му се земна идилия. Лично аз нямам никакво доверие на винаги усмихнатите хора. Още повече пък облечени в бяло. Прекалено щастливи ми изглеждат, твърде стерилни, за да са истински. По ми приличат на участници в реклама на „Ариел”, където хората са винаги налудничаво щастливи от безупречно бялото си пране...

А що се отнася до езотеричното им учение, то всеки човек с по-задълбочени познания във философията и религията знае, че всяка религиозна еклектика е фалшива, защото се стреми да обедини на едно повърхностно ниво учения и принципи, които в своята дълбочина са несъвместими. Както ухото на музиковеда ще различи безпогрешно фалшивите ноти в една композиция, които за неспециалиста може да останат напълно незабелязани, така и познаващите развитието на философията и религията виждат безпринципното съчетание на източни религии, християнство, окултизъм и т.н. в един миш-маш, който може да удовлетвори интелектуалното любопитство, но не може да даде насъщна духовна храна. Но тъй като болшинството от хората, разбира се, не са завършили нито философия, нито богословие, то тяхна единствена защита срещу всяка форма на религиозна манипулация остава естествената им интуиция или духовните рецептори, които Бог е вложил във всеки от нас. Ако те са здрави, то би трябвало да ни сигнализират, че зад красивия имидж на белите братя прозира смътният образ на активна секта и спечелването на второто място в играта „Великите българи” чрез организирана SMS-атака го доказва; че в духовната сфера не е чистоплътно да разделяш хората на извисен елит и на профани, че това деление всъщност гъделичка честолюбието ни и желанието да сме част от някакъв таен елит, докато всъщност през вратата на ласкания егоизъм няма как да стигнем до дома на Отца...

Интересуващите се от същността на учението на Дънов могат да намерят немалко неща, които показват нехристиянския му характер (прераждане вместо възкресение, Христос като учител, но не и като въплътилия се Бог и т. н.). Ние ще се задоволим единствено да отбележим, че по самата си природа християнството не може да бъде езотерично и окултно. Прекалено голямо и съдбовно е решението на Бога да стане Човек и то човек завинаги, за да си позволи Той това Негово дело да бъде достъпно за ограничен брой "еволюирали" духовно "посветени". Христовото дело е много повече от учение, дори в същността си то не е учение и затова не може да еволюира. Христовото дело е един онтологичен факт - фактът на роденото Богочовечество. Към тази нова онтологична реалност в живота на човечеството всеки може да се приобщи. И за да няма ощетени откъм расов, национален, интелектуален или друг признак, Бог е определил механизми за приобщаване към Неговото дело, които не зависят от субективните характеристики на личността, а кореспондират директно със самата същност на човешката душа. Православието не е нищо друго освен личен разговор на Бога с всяка душа.

Дъновистите обаче презират Христовата Църква (ако са искрени пред себе си) - считат я за по-низш стадий в духовното развитие на човечеството, който те са надскочили, влизайки в епохата на Бялото братство. Дори само този елемент от учението им показва, че не подозират за случилото се преди 2000 години във Витлеем и нямат нищо общо с новата история на човечеството, която започва тогава. Иначе нямаше да заобикалят Бога, роден в пещерата, в търсене на по-възвишено учение.

Всеки, разбира се, може да вярва в каквото иска, може да създаде, ако е достатъчно умен, каквото си иска учение, но не е почтено да използваш като параван за учението си Христос, в Когото всъщност не вярваш.

Духовната нечистоплътност белите дрехи не могат да я скрият. А впечатлените от второто място на Дънов не бива да забравят, че все пак става дума за едно шоу. Ако духовните ни рецептори обаче са станали нечувствителни към фалша на рекламата, то значи сме идеалните потребители на ТV Shop продукциите и напълно сме си заслужили идеалния нож, който не реже, кухненския робот, който мисли вместо нас, и духовния сурогат на дъновизма."

Очаквам коментари.

Модераторска бележка: Най-вероятния източник на този материал е ТУК

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 36
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

'hope_'

Попаднах случайно на това и бях възмутен от начина, по който авторът се изказва. Що за християнин е този, който показва толкова негативизъм? А и не за първи път се сблъсква с хапливия стил на авторите на сайта, от който взех статията. Та ето я и нея:

След главозамайващия успех на своята PR кампания, която осъществиха чрез играта „Великите българи”, сега дъновистите очакват златна жетва. В пазарното общество, където рекламата определя стойността, те успяха да лансират успешно своя „нов продукт” Комерсиалното им решение може да е модерно и съвсем в духа на PR науката, но в духовната сфера принципът „целта оправдава средствата” е компрометиран в очите на всеки поне малко чувствителен духовно човек.

От кой фанатичен православен сайт е това "творение на изкуството"? За всички е ясен агресивния почерк на православните "свети отци", които вместо да се захванат да изчисят и подобрят учението си, да направят нещо добро и за другите хора, както го е подобрил Беинса Дуно, тръгват да лаят като глутница кучета. Срамно и непочтено е от тяхна страна подобно поведение. Те ли ще ми говорят за почтеност? След като знаем, че мнозина "видни" свещеници в днешно време въртят сериозен бизнес и сериозни пари.

се подлъгват и тръгват след услужливите и винаги усмихнати „братя в бяло” зад паравана на очевидното. Там ще им предложат коктейл от приятна музика, изпълнена на цигулка, елегантна гимнастика, чист планински въздух и човек още малко и ще повярва, че е попаднал в рая на земята, в осъществилото се царство Божие. Стига да не усети фалшивите нотки в откриващата му се земна идилия. Лично аз нямам никакво доверие на винаги усмихнатите хора. Още повече пък облечени в бяло. Прекалено щастливи ми изглеждат, твърде стерилни, за да са истински. По ми приличат на участници в реклама на „Ариел”, където хората са винаги налудничаво щастливи от безупречно бялото си пране...

Уважаемият автор явно има много сериозен психически проблем, "прекалено щастливи изглеждали, за да бъдат истински". Явно това не се вписва в неговата представа за секта, в която трябва всички да са с промити мозъци и нещастни. Човек, на когото му се привиждат нереални неща, който не вярва на усмивките определено има нужда от преглед при съответен специалист.

А що се отнася до езотеричното им учение, то всеки човек с по-задълбочени познания във философията и религията знае, че всяка религиозна еклектика е фалшива, защото се стреми да обедини на едно повърхностно ниво учения и принципи, които в своята дълбочина са несъвместими. Както ухото на музиковеда ще различи безпогрешно фалшивите ноти в една композиция, които за неспециалиста може да останат напълно незабелязани, така и познаващите развитието на философията и религията виждат безпринципното съчетание на източни религии, християнство, окултизъм и т.н. в един миш-маш, който може да удовлетвори интелектуалното любопитство, но не може да даде насъщна духовна храна. Но тъй като болшинството от хората, разбира се, не са завършили нито философия, нито богословие...
Тук имаме пример колко много ги дразни широтата и обхватността на учението на Беинса Дуно, което разбира се е явен недостатък на православието. Напълно принципно са съчетани източни религии-християнство и окултизъм. Това е признак на истинно учение-търсещо и намиращо общата основа на всичката духовност, учение на което ограничеността не е присъща. За разлика от православието, което е тотално самоограничаващо се. Много обичат да използват думата "миш-маш", но в нея няма нищо лошо :) в крайна сметка в миш-маша има от всичко, затова е вкусен! И слава богу, че не съм завършил богословие, защото и моят мозък щеше да бъде промит и аз щях да пиша подобни измислици и клевети.

Дъновистите обаче презират Христовата Църква (ако са искрени пред себе си) ?#8220; считат я за по-низш стадий в духовното развитие на човечеството, който те са надскочили, влизайки в епохата на Бялото братство.

В настоящия материал си личи кой кого презира, коментарът е излишен. :thumbsup2: Крадецът вика дръжте крадеца. Църквата безкрайно много се страхува, че агънцата ще бъдат привлечени в друго учение, че ще изгубят контингента, който те странно защо и то с такава увереност смятат, че им принадлежи. Не Бялото братство, а те гледат през очите на политик, на бизнесмен, на сметкаджия! Отричат го, а в поведението им си личи.

Духовната нечистоплътност белите дрехи не могат да я скрият. А впечатлените от второто място на Дънов не бива да забравят, че все пак става дума за едно шоу.

Ей, като голям удар, който още не могат да преживеят, възприемат заслужения успех в кампанията "Великите българи". Лисицата като видяла, че не може да стигне гроздето казала, че е кисело :) Липсват им толкова основополагащи знания: "Приемай нещата, такива каквито са. Бъди толерантен. Не завиждай на успехите на другите..."

Иначе съвсем наскоро в личен разговор с мой познат-свещеник като отговор на статията ще спомена, че този свещеник-един от малцината истински православни и почтени хора сподели следното: "В църквата са като вълци, всеки гледа да заграби, събрали са се все едни кариеристи, пишат се за много духовни, а едно приказват, друго вършат, присмиват ми се, че искам да помагам на хората, тъжно ми е от този факт, не се издържа...Хубаво е, че ходите сред природата и правите събори. И аз имам нужда от това, нямам никакви приятели в църковните среди, ти си ми единствения приятел с който мога да отида сред природата, ако дойда с твоите приятели от Бялото братство или йога, ще разберат и ще ме отлъчат..."

Линк към коментар
Share on other sites

От кой фанатичен православен сайт е това "творение на изкуството"?
Моля авторът на поста с цитирания откъс да даде линк към сайта, в който е публикуван. Така всеки от нас ще може да прочете цялата статия, както и контекста, в който тя се намира.

Не ни е за пръв, нито ще е за последен път да чуваме и четем подобни неща и затова се присъединявам към Бенита:

На такива упреци може да се отвърне по Християнски, с любов и молитва за душата на този човек, а за останалото Бог ще има грижата

:thumbsup:

Наистина е добро напомняне за нас да са ни искрени усмивките и любовта ни към всички и всичко, да пазим душите, мислите, думите и постъпките си бели като дрехите си, да вярваме в доброто безусловно, да го намираме във всеки човек, да посрещаме с усмивка и благодарност и запазваме щастието си дори когато ни нападат злостно. Прости им Господи, те не знаят какво вършат на себе си.

Линк към коментар
Share on other sites

Няма смисъл според мен да се навлиза с който и да е по какъвто и да е начин в духовни спорове.

Всеки разбира нещата както е решил ,защото е стигнал до това духовно равнище.

С един подобен спор никоя от страните няма да е ни най малко удовлетворена ,а по скоро положението се нагнетява.

А в същото време като се вникне в дълбочината на нещата всички говорим за едно и също.

За църквата незнам,но напоследък подействах като магнит на хора от "Свидетелите на Йехова",решиха да ме навестяват у дома и да ми говорят.

Много мили жени на възраст,гледах ги и им се усмихвах , как да споря с тях ами то няма смисъл.Те донесли едни книжки които са си прочели и като фанатизирани повтарят едно и също ,а думите им ми бледнят , бледнеят,за какво да споря с тях?Послушах ги и когато ми заговориха за едно от евангелията се усмихнах възможно най- сърдечно и ги попитах "А вие не знаете ли ,че П.Дънов казва същото?"Реакцията беше смехотворна ,а въпроса потресаващ :"Ама той признава ли Библията?"Хаххахахаахаха ,как да спориш и да убеждаваш незнаещия човек , няма смисъл.

Нека всички са живи и здрави ,а който иска научава ,на който трябва му се посочва.

Линк към коментар
Share on other sites

Моля авторът на поста с цитирания откъс да даде линк към сайта, в който е публикуван. Така всеки от нас ще може да прочете цялата статия, както и контекста, в който тя се намира.

Аз не съм автор на този пост, но съм срещала тази статия в Двери БГ.Автор Златина Иванова

четвъртък, 22 февруари 2007

Не ми направи толкова голямо впечатление и не е единствената на тази тема. :whistling:

Линк към коментар
Share on other sites

автор Златина Иванова

Странно, не очаквах жена да е способна на такава агресивност, мислех че "творението" е от мъж. :whistling: А иначе от този сайт загрижен християнин редовно ми препраща материали със съдържание против йога и Дънов. Аз ги хвърлям в кошчето. :hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

Да, точно от Двери.бг е тази статия. Не мисля, че е редно човек да критикува каквото и да е духовно течение. Не знам защо, но искрено се подразник като прочетох подобни коментари от човек, дето се мисли за християнин. Ама както и да е, след това попаднах на още статии против Дънов, написани от "праведни" християни, така че явно това е рутина от страна на българската църква. За пореден път се убедих, че християнството и църквата са две съвсем отделни неща.

Линк към коментар
Share on other sites

За всеки запознат с материята е видно, че темата е чисто спекулативна, както и противоборстващите мнения.

Тази статия първо е една от многото, макар, че против учението на Дънов са писали много хора, особено след 49-та година на XX век, след смъртта на Георги Димитров, но това е друга тема.

Няма място за учудване, както и за оплакване. Никога нито една официална църква няма да е доволна от конкуриращо я духовно учение, особено такова, което съчетава няколко пласта и концентрира усилията на други езотерични традиции. Самият Дънов не е очаквал нито да го потупват по рамото, нито да го обичат - това, което е написал, то е достатъчно като аргумент.

Аз, лично, не виждам никакъв проблем всеки да пише каквото мисли, а дали е знаме на истината или на лъжата, ще покаже единствено идващото време, то е единственият съдник.

Фактът, че неговото духовно учение има толкова последователи, говори за неговата устойчивост и цялостност.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз предлагам да не се впрягаме . Нека бъдем богати и да приемем като свои Зарашутра, Лао Дзъ,Буда,Христос,Мохамед.Както Учителя е приемал всички.Защото ако тръгнем по пътя на конфронтацията,може да спорим и за това колко Ангела ще се съберат на върха на иглата .От опит го знам има ли и следа от омраза и презрение към опонента то това е направо поражение.

Редактирано от mihailo
Линк към коментар
Share on other sites

О, тук не става въпрос за омраза или нещо подобно, поне от моя страна, просто леко мимолетно раздразнение и желание да разбера какво мислят хората относно тази статия.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля , че е абсурдна . И предполагам има много такива като нея .

Линк към коментар
Share on other sites

В малкото градче в което живея има един Иранец, и може би не случайно тази сутрин бяхме седнали на една маса в едно кафене.От дума на дума той ми разказа една приказка която и аз сега ще ви разкажа:"Един дядо и едно момче повели едно магаре.Така както си вървели, срещнали по пътя си хора които им казали:

-Може ли да сте толкова глупави, вие вървите пеш и водите магарето вместо да го яхнете.

Позамислил се дядото и казал на момчето:

-Право казват хората, я се качи на магарето :).

Качило се момчето и тръгнали, след малко ги срещнали други хора които казали:

-Как може така :angry: момчето язди магарето,а възрастният човек ходи пеш.

Сменили се те, но след малко други хора минали и се възмутили, че възрастният се вози, а детето ходи. Най-накрая и двамата се качили на магарето и тръгнали, но хората пак били много възмутени, този път, че животното било много натоварено :).

И какъв е извода?- Хората винаги ще намерят, за какво да говорят, така, че наистина е по-добре да ги благославяме и да им отвръщаме с Любов и Молитва :).

Фактът, че неговото духовно учение има толкова последователи, говори за неговата устойчивост и цялостност.

Да :thumbsup2: ,ако едно учение не е Божествено то никога няма да устои, а учението на Учителя не само устоява, но се и разраства :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

автор Златина Иванова

Лелееее какво невежество лъха от тази статия. Просто смешно.....Такава бъркотия от понятия и цялостно познание за Християнството и Учението на Дънов.

Тя лисицата като не можела да стигне гроздето викала:”Кисело, кисело”. Та и тази авторка.......

Линк към коментар
Share on other sites

"Аз предлагам да не се впрягаме . Нека бъдем богати и да приемем като свои Зарашутра, Лао Дзъ,Буда,Христос,Мохамед.Както Учителя е приемал всички."

И аз съм против спора.

В подкрепа на мнението ти ,Михайло, и на другите, които мислят по същия начин, ще цитирам Учителя:

"Питаме се:Кога ще се оправи светът?Светът може да се оправи в един ден. външният свят е много оправен, добър е той, но нашият вътрешен свят като е изопачен, казваме:Кога ще се оправи външният свят?

и тъй, за да се оправи светът, всеки от нас да приложи трите принципа- на Любовта, Вярата и Надеждата, за себе си. За мене е безразлично към коя църква принадлежите, какви са вашите вярвания, надявания. Аз засягам въпроса принципиално. На първо място всеки човек трябва да има дух, мисъл, душа, да е пълен с чувства, да влиза в положението на всяко същество.

И тъй, за да проявим своята любов на земята, необходимо е да дадем от нея на онези, които се нуждаят от любов. А Любовта се проявява в някаква услуга, в какъв да е смисъл: или с една сладка дума, или като нахраниш някого, или като го нагледаш, когато е болен, или когато дойде някой при тебе и му окажеш всичкото си доверие."

Източник на горния цитат: Учителя; Трите основи; Надежда

Линк към коментар
Share on other sites

Буря в чаша вода, това мисля аз.

:thumbsup: Фанатиците не разбират, че писанията им действат единствено на хората, които и без това са фанатизирани. Най-много да подтикнат един фанатик да се прехвърли от една догма към друга, но това не променя нищо същностно. Макар и рядко обаче, срещат се широко скроени хора и в православието, и в другите официални религии и даже в т.нар. секти. Но извън тях процентът на по-високо еволюиралите индивиди е по-висок, това именно е коренната причина за кризата в споменатите институции и техните пропаганди. Те през изминалите десетилетия не успяха да заинтригуват духовния авангард на обществото. Много рядко чета нещо от техните форуми, но ми се струва че съм я срещал тази Златина вкл. да критикува порядките в православните си структури, затова си мисля, че не е подставено лице, но наистина се интересува от възхода на вярата си и я боли от това, че той не е налице... Но разбира се, има други хора, които се възползват от искрения плам и безкористното усърдие на такива фанатици... :3d_150:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Тъжна е цялата тази лошотия в статията, жал ми е за автора.

Петър Дънов е вторият по популярност велик българин, да! Истината е много по-проста от параноично-зложелателните "предположения" за маркетингови манипулации - Петър Дънов е познат, обичан и ценен от българите. Това е, друго няма!

Редактирано от Теодора Андреева
Линк към коментар
Share on other sites

И аз няма да споря по въпроса за така наречения "Дъновизъм" и Православната църква.

За мене няма Дъновизъм, има Езотерично Християнство. Защото Петър Дънов е имеменно такъв - езотеричен християнин, но постигнал повече от много други чрез Вярата си. Това си е мое вътрешно убеждение и не искам да го натрапвам на никого.

Само ще изразя становището си по въпроса.

На 30 Ноември 2006г. се срещнаха вселенският латриарх и папата в Турция за да работят за сближаването на християните изповядващи Източното Правослвние и Католицизма.

Лично за мене тези остри думи от Двери БГ са породени от изкуствено посятата вражда между братя по Вяра. И на кого ще угодим ако враждуваме и си казваме хулни думи един на друг?

Та ние, които изучаваме и прилагаме законите на Езотеричното Християнство по-лоши или по-добри сме от католиците например? Католиците не постят, ние езотеричните християни постим. Тогава защо питам се, Ортодоксалната църква официално търси помирение с католиците, а с нас не? Нали сме и ние християни? Няма ли да бъдем по-силни ако сме единни.Има нужда от добра воля, от хора, които вярват в това единство и правят всичко възможно да го постигнат. Не става дума за това, няколко души на върха да решат това единство, обикновените християни, те трябва да работят за него.

След като постя по каноничните Пости определени от Ортодоксалната Църква, че дори и повече, не би трябвало да има разединение. Защото официалната църква държи дасе пости "от-до" , ние езотеричните християни постим почти цялогодишно. Но ако те държат да се пости на "от-до", мисля, че ние които постим цялогодишно /след като сме вегетарианци/ трябва по-добре да разбираме силата на единението и повече да търсим сближаването. Разделянето на източното православие от католическата църква се свързва често с 1054 година, когато двете страни се анатемосват една друга.

Тази година обаче маркира само една част от дългата история на отчуждението между източната и западната християнска църква. И докато взаимната анатема е отдавна премахната, четвъртият кръстоносен поход продължава да тежи върху отношенията между двете църкви. През 1204 година латинските кръстоносци завземат Константинопол, убиват и измъчват с нечувана жестокост жителите му. И все пак папата и вселенският патриарх се събраха да обсъдет единението.

Та на нас езотеричните християни, какво ни пречи да сме в единение с официалната църква? Значи будисти и йоги приемаме, а братя християни като нас - не. Май само будистите и йогите ще се радват ако сме разделени ние езотеричните християни и официалната църква. Разбирайки Вселената по-добре като езотерици, трябва да приемем като част от Вселената будистите и йогите. Те съществуват. Аз ги приемам, ако те приемат мене - значи няма проблем. Тогава? Но да не забравяме, че първо сме християни и тогава езотерици.

Но твърде е възможно аз да бъркам в разсъжденията си.

Само разсъждавам на глас.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля, че не им харесва принципа "Бъдете организирани, но не бъдете организация" - официалната църква особено държи на йерархията. Но си мисля, че точно строгата йерархия я държи в оковите на консерватизма. Ако в Братството я нямаше свободата и равенството, уважението към избора на всеки и различията помежду ни, ако имаше канони, не бих била тук.

Линк към коментар
Share on other sites

Значи будисти и йоги приемаме, а братя християни като нас - не. Май само будистите и йогите ще се радват ако сме разделени ние езотеричните християни и официалната църква. Разбирайки Вселената по-добре като езотерици, трябва да приемем като част от Вселената будистите и йогите. Те съществуват. Аз ги приемам, ако те приемат мене - значи няма проблем. Тогава? Но да не забравяме, че първо сме християни и тогава езотерици.

Но твърде е възможно аз да бъркам в разсъжденията си.

Само разсъждавам на глас.

Всички сме братя, защото сме произлезли от един общ Източник. Без значение как се назоваваме: будисти, йоги, християни или някакви други. Не знам кое върви първо-християни или езотерици, но определено преди християни сме частици от Божественото! Всички хора на тази Земя, абсолютно без значение на религиозна принадлежност имаме общ Баща, притежаваме една и съща Божествена искра в сърцата си. Ако забравим това и продължим да се делим на йоги, будисти, християни, езотерици, окултисти, дъновисти и т.н. светът няма да се движи във вярната посока, а тя е движение към принадлежност и единство.

Има една съществена разлика във взаимоотношенията: езотеричните християни уважават будизма, йога и окултизма, както и йога, будизма и окултизма уважават езотеричното християнство. Единствените, които не се вписват в тази толерантност са традиционните християни, които отричат както езотеричното, окултното, така и будизма и йога.

Донка

Ако в Братството я нямаше свободата и равенството, уважението към избора на всеки и различията помежду ни, ако имаше канони, не бих била тук.

:thumbsup: Абсолютно същото смятам!

Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Има една съществена разлика във взаимоотношенията: езотеричните християни уважават будизма, йога и окултизма, както и йога, будизма и окултизма уважават езотеричното християнство. Единствените, които не се вписват в тази толерантност са традиционните християни, които отричат както езотеричното, окултното, така и будизма и йога.

Защото някой изкуствено е създал това отрицание. И продължава да го поддържа.

А този който върви към разединението се нуждае от осъзнаване ако е "слепец" или от нещо друго ако е "виждащ". Така си мисля.

Тази думичка "виждащ" се нуждае от много сериозно внимание при тълкуване от четящия по темата.

Няма да е тълкувам тук. "Слепец" съм още.

Линк към коментар
Share on other sites

Всъщност аз съм православна християнка. Кръстена съм в църква и от дете майка ми ми говореше за вярата и събуждаше пламъчето в мен. Ходим на църква, казваме молитвата "Отче наш", вдишваме от ароматният въздух на тамян и поглеждаме с усмивка към иконите. Имаме си и любим свещеник- отец Бисер, много благ, приветлив, топъл човек. Последният път като ходихме, Йоанна го погледна и ме попита:"мамо, това Господ ли е?" Усмихнах се и и казах, че не е Господ, а е свещеник. Той я взе на коленете си и си поговориха.

Ръководя се от това, което мисля и чувствам. А то е да приемам хората с любов.

Уважавам и се възхищавам на всеки един мъдър човек. Един от тях за мен е и Петър Дънов.

Интерес представляват за мен и йога(най-вече хатха йога) и будизма и останалите религии.

Не приемам агресията, липсата на толерантност. А също нагрубяването и обиждането. Така, че се дистанцирам от хората, които същите тези неща ги привличат.

Редактирано от wonderful
Линк към коментар
Share on other sites

Не по темата.

Мислех да не го пиша, но "граматическата" ми чувствителност е наранена.

Термин като "дъновинизъм" не може да битува лексикално. Правилно е да се каже дъновизъм от Дънов. Името му не е Дъновин, нали?

Моля създателят на темата да промени това, ако има добро желание, разбира се.

Модераторска бележка: Заглавието на темата е променено. Правописната бележка е на място.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...