Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Роботиката


Recommended Posts

Здравейте. Надявам се темата, която отварям, да не ви се стори скучна или дразнеща. Любопитно ми е как бихте коментирали твърдението на някои учени, занимаващи се с продуцирането и програмирането на роботи, че в тях има наченки на душа и съзнание, което бъдещите учените ще развият? Нещо подобно на онези историйки във филмите. Интересно ми е какво мислите вие по въпроса.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако искаш сериозен отговор, нужно е да цитираш поне едно такова мнение и името на учения, който го е дал.

Линк към коментар
Share on other sites

Не бих могъл да го направя, защото бях попадал на такава статия преди доста време в някакъв вестник. Но дори и да не бях попадал, може да се предположи, че има, дори и учени, които имат подобни теории, колкото и глупаво да звучи. :) Но който смята темата за твърде глупава, незаслужаваща дори коментар, може да не пише разбира се, бих го разбрал. :thumbsup1:

Линк към коментар
Share on other sites

твърде глупава, незаслужаваща дори коментар
:3d_146:

... има, дори и учени, които имат подобни теории

Далай Лама каза че не вижда пречка душа да се въплъти в машина

http://www.transhumanism.org/index.php/WTA/faq21/83/

Линк към коментар
Share on other sites

Спомняте ли си филма "Artificial Intelligence"?

За хората и роботите . Съвременната история на Пинокио .

Новата песен на група "Уикеда" - Пинокио .

Впечатляващ текст , снощи в "Полет над нощта ",те я изпълниха наживо .

Wickeda- Pinokio -alive

Пинокио

Остана си стар ерген

дълго време старият Джепето,

Но реши веднъж на връщане

от работа в жепето.

От бук със длето в почивните

дни да издяла човече,

Което по-поносима да направи

самотата на татко Джепето.

Яйца да му пържи,прахта да забърсва,

Да носи вечерния вестник,

ако ли пък не Джепето наистине

да го лекува с топли компреси.

Тъй унесен в мисли и мечти

работеше Джепето, та не усети как

издялка със мерак и от дърво детето.

The Gangsta.

Стана Пинокио почти като истински.

Ходеше,пееше,скач /> Можеше той дори и да мисли.

А татко Джепето остана доволен

И просто така дори без да му мисли

Купи на детето от "Mason`s"

съвсем стински джинси.

Прати го после татко Джепето

да учи серсема в 3-то,

А той да изкара пари за детето

работеше по цял ден в жепето.

А то пък детето се случи проклето

и само където почти не докара

до инфаркт татко Джепето.

Тревата гали, почна да пие и

вчера в училище пак някой пребил е.

Вика, крещи и го пердаши Джепето,

Но не помогна и ето:

Мери по цял ден улици и тротоари,

Все гангстери е събрал за другари,

Пие и пуши, и то не само цигари,

Момко от бук ,ще се опариш!

Разболя се от мъка татко Джепето,

Скара се с всичко живо

И го съкратиха от жепето.

"Виж колко е добро,мислеше си той,

на съседа детето"

Франкенщайн издялах от дърво и

счупи длетото.

Съсипани нерви,инфаркти прекарани,

Грешни пари за образование,

Той моят бандит не става за нищо:

Само за назидание.

Но такива неща се случват

И в най-добрите английски семейства:

Happy End има само във приказка

И в глупава песен.

Редактирано от Инатари
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте. Надявам се темата, която отварям, да не ви се стори скучна или дразнеща. Любопитно ми е как бихте коментирали твърдението на някои учени, занимаващи се с продуцирането и програмирането на роботи, че в тях има наченки на душа и съзнание, което бъдещите учените ще развият? Нещо подобно на онези историйки във филмите. Интересно ми е какво мислите вие по въпроса.

Хич не е скучна тема, много е интересна дори. Първо трябва да дефинираме какво е душа и съзнание. Това може да се каже че са висши форми на мисловна дейност. По-висши от логиката която се използва в една компютърна система, частност на която е един робот. Представете си следното: трябва да се спаси едно дете и един възрастен. Ако робота прецени, че шанса за оцеляване на възрастния е по-голям той ще спаси него. Човек, обаче знае че трябва да спаси детето, защото това е по-морално. Този пример показва разликата между душата и логиката в роботите. Човека е склонен да прави нелогични неща, защото те са по-морални от логичните. Защото той притежава нещо, което роботите нямат - душа.

Това, обаче е засега. В момента роботите нямат и една малка част от потенциала на човешкия мозък, който е 10 пъти по-голям от това, което и хората използват от него. Тяхните процесори, платки, памети, хард-дискове и т.н. не им позволяват да имат такива висши форми на мислене, като душа. Но с напредване на технологиите, с намаляване на размерите на електронните компоненти, с развитието на нанотехнологиите, може един ден да се появят роботи, изградени от нано-боти, които да имат много близки технически характеристики до човешкия мозък. И заедно с това да им се даде възможност да развият душа - достатъчно голяма изчислителна мощ, която да им позволява да преценяват какво е добро и какво е лошо - и още повече - да могат да почувстват гняв, радост, щастие, както и хората.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако се каже, че един робот притежава душа, това би означавало тялото, което този робот представлява за душата да отговаря на кармата натрупана от нея. В противен случай душата не би се въплътила в тяло което не и предоставя възможност за развитие. Когато става въпрос за клониране, нещата са малко по-различни, но при роботите се нарушава и принципа на подобието.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Здравейте ... чета ви от скоро ... тази тема просто ми хареса малко повече от останалите ...

Да за почна с един цитат:

Nanorobots are theoretical microscopic devices measured on the scale of nanometers (1 nm equals one millionth of a millimeter). When fully realized from the hypothetical stage, they would work at the atomic, molecular and cellular level to perform tasks in both the medical and industrial fields that have heretofore been the stuff of science fiction.

Нанотехнологията от няколко години е приоритет за "великите сили" (страни) ... Статии няма нужда да търся и да поствам защото това е неуспорим факт.

По горе видях да се прави сравнение между човека и робота(компютъра) на база логика и морал ...

Какво е морала ? Полуточнен начин на мислене и действие на индивида ... тоест зависи дадения човек какъв морал има или дали изобщо има ...

Защото не погледнем въпроса така ... програмен код за Морал-Логика 1.0

if човек x плюе на пода в банка

then действието е неморално ниво 1

if неморално are ниво 1

then гримаса на възмущение ( примерно следва команда към нанороботчетата да се изместят образувайки гримасата на лицето на робота)

""" Тук ще отбележа, че взависимост от нивото на неморалност следва различно действие """

Какъв е извода? Че дори човека действа на база някаква логика във всеки един момент ... Защо е така? Аз мога да смятам за логично да псувам на всеки 5 минути защото така действа моята система например ... Да но друг човек вижда това като неморално и нелогично мое действие ...

Отворете си малко дяла въображение в мозъка ви и не слагайте всички компютри под един общ знаменател ... amd , intel , mac ..

А можем ли да разширим темата като добавим и "изкуствен интелект" ?

Линк към коментар
Share on other sites

А можем ли да говорим за изкуствена воля? Човек може да действа както рационално, така и нерационално. Според модела който описваш в дадената ситуация, роботът може да реагира по един единствен начин. Значи няма никаква свобода. Щом няма свобода, няма и съзнание (връзката е обратна, но в случая това не е съществено). Вярно е, че до голяма степен действията ни са повлияни от програми, но ние сме в състояние сами да се препрограмираме, защото колкото и тези програми да влияят върху съзнанието ни, те не са самото съзнание, а модели на поведение, привички и навици утвърдили се в съзнанието ни като линия на най-малкото съпротивление. За да се направи избор извън тази линия на най-малко съпротивление, т.е. за да се вземат решения различни от програмираните е нужна воля и то достатъчно силна за да се справи със съпротивлението на програмата (модела на поведение, навика).

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Да, Станимир е прав, освен това действията, за които пишеш LorDDemonic, опират по скоро до възпитанието (т.е моделът на поведение, както казва Станимир), а не до морала.

Линк към коментар
Share on other sites

"...роботът да развие душа..." - тръгвате от най-трудното и измествате темата към "Възпроизвежда ли се душата, каква част от нея, къде, как... /" Хайде да не задълбаваме( извисяваме :rolleyes: ) толкова и да останем на :

Може ли готова за прераждане душа да приеме тяло, създадено от технологии на наша или друга цивилизация.В техническо отн. тук въпросът се разклонява, засега да се опрем на реалността : Ние вече го правим, но сме толкова далеч от крайния резултат, колкото еднклетъчното от бозайника(разни видове импланти).

Остава да се намерят най-подходящите материи и да се изобретят най-фините технологии(2 или20 хил.години?), за да "хареса " душата продукта в зависимост от кармата си.Но щом се е тръгнало към технически прогрес, значи пътят съществува.

И вторият, по-интересен въпрос - има ли смисъл, с какво зачеването ще е по-лошо от изкуствения вариант и каква е ролята на ЧУВСТВАТА (най-често Любов :3d_015: ) ,които придружават зачеването ,в духовния път...

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Да, ама има и елементална еволюция. Не е достатъчно да се направи подходящо тяло, а е нужно всяка клетка по отделно и органите и системите като съвкупност да отговарят на еволюцията на атомичния живот на съставящата тялото материя. Всеки атом, клетка, орган от тялото ни е с развитие в определено отношение с нашата собствена еволюция. Не знам дали се изразих достатъчно ясно, но на практика това означава да бъдат запазени всички съотношенияя, аналогии и зависимости съществуващи в човешкото тяло, тялото на планетарния логос, на слънчевия логос и в макрокосмоса като цяло. А и всичко казано се отнася само да физическото тяло. Душата освен него има нужда и от етерно, емоционално, и от ментално тяло, както и способност да усвоява жизнената енергия (праната) от обкръжаващата среда (необходима за поддържане на клетъчния живот).

Линк към коментар
Share on other sites

Ако формулата е

душа + тяло = човек в материалния свят,

предполагам обстойното дефиниране на събираемите отляво ще помогне.

И още, простете неинформираността ми, досега не съм срещала мнение, идеи, предположения за възможността за зараждане на нови души . Кой може да сподели нещо?

Линк към коментар
Share on other sites

Синът не може да надскочи бащата. Т.е. на каквото ниво е създадено нещо, това е най-високата точка до която може да се развие. Всичко създадено от човешкия ум, не може да надхвърли човешкия ум. За да бъде създадена душа, това трябва да стане на ниво по-високо от нивото на душата. За да бъде създаден дух, това също трябва да стане от по-високо ниво от това на духа. Висшето издига нисшето, защото нисшето не може само да прехвърли собствените си ограничения.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...