Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Биокалендар


Leonid

Recommended Posts

Здравейте!

Четох в една книга(1001 въпроса и отговора за природосъобразен начин на живот) за биокалендарите,които се изготвят с цел да се види в кои дни човек не е предразположен да кара автомобил,да взема решения и т.н. И понеже не успях да разбера как се прави искам да попитам дали има някой запознат???

Благодаря предварително :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

http://bgastro.hit.bg/articles/martun.html

БИОДИНАМИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

КАЛЕНДАР НА БЛАГОПРИЯТНИТЕ ДНИ ЗА ЗЕМЕДЕЛСКА РАБОТА

Мария Тун

В много страни по света биодинамичното земеделие успешно се развива вече повече от 70 години. Широко известно е качеството на земеделската продукция със знака "Деметра" /в България още не е толкова известно, но на Запад е популярно. Става дума за екологично земеделие - бел.ред./, който получава стопанството работило с тези методи не по-малко от 3 години.

От 1963г. земеделският календар на Мария Тун се превежда и издава на 22 езика. В него е описан 45 годишен опит за работа с растения по биодинамичните методи в основата, на който лежат 3 базови принципа: работа с препарати получени от билки; изследване и отчитане на ефекта от положението на планетите и Луната в Слънчевата система и на трето място: особен поглед върху борбата с плевелите и другите вредители.

Недалече от град Марбург /Германия/, сред живописни хълмове, на площ от 5 хектара е разположена опитната станция и изследователската лаборатория на Мария Тун. Тук тя е направила своите изключителни открития за влиянието на зодиакалните съзвездия върху развитието на плода в четирите различни части на растението /корен, стебло-листа, цветове, плодове-семена/. Тези открития лежат в основата на нейния земеделски календар.

Намирайки се между Небето и Земята, подчинявайки се на законите на Природата, растението е обкръжено от 4-те елемента /стихии/: Земя, Вода, Въздух-Светлина, Огън-Топлина. Като семе растението е подобно на Земята, само благодарение на Водата, то покълва, във Въздуха се развиват листата в стремежа си към Светлина; поради Топлината плода узрява и се образува новото семе.

Луната обикаля Земята за 27 дни и преминава през 12 зодиакални съзвездия. Тя предава влиянието на съответното съзвездие, отнасящо се към един от 4-те елемента на растителния свят. Разделяйки всички растения на 4 групи: кореноплоди, листови, цветкови и плодови, и избирайки подходящ ден от календара за тяхното садене, обработване и прибиране - ние можем да стимулираме растежа и развитието им, а също така да получим несравнимо качество.

Всички астрономически изчисления за съставянето на календара Мария Тун прави сама. Тя сади растения на всеки 15 минути и чрез тях определя съвсем точно кога Луната и Слънцето преминават от едно съзвездие в друго. Така установява границите на съзвездията, на които реагират растенията. Едва след 7 годишни изследвания, наблюдавайки развитието на растенията във времето, Мария Тун публикува резултатите от своите експерименти. Това е единствения случай, когато автор на земеделски календар, учен - изследовател, пише за своите открития, базирайки се на личния си, практически опит.

Описаният в този календар принцип на подход към растението няма нищо общо с популярните Лунни календари. Като правило в тях се разглежда само влиянието на Слънцето и Луната, без да се отчита влиянието на целия Зодиак и планетите. Всичко живо на Земята е подчинено на ритмите на Космоса, за жизнените процеси в растенията това се отнася в максимална степен. Всеки може лично да се убеди в ефекта от съобразяването с календара на Мария Тун просто като си посади нещо и го сложи на перваза на прозореца.

ПОЯСНЕНИЯ КЪМ КАЛЕНДАРА

Редом с датата и деня от седмицата в таблицата са обозначени съзвездията, където се намира Луната и времето, когато тя навлиза в тях. В следващата колонка са показани положенията на планетите в съзвездията, които са определящи за развитието на растенията. Това са данни от типа на: в кое съзвездие се намира Слънцето /в началото на месеца/ и момента на неговия преход в следващото; възлите на Луната /северен и южен/ и възлите на планетите; момента, когато Луната се намира най-близо до Земята /перихелий/ и най-далече /афелий/; новолунието и пълнолунието; лунните и слънчеви затъмнения, а също времето, когато Луната става възходяща или низходяща, което определя началото и края на подходящия период за засаждане. Последната колонка е полезна най-вече за пчеларите и показва Елемента /Огън, Вода, Въздух или Земя/, в който се намира Луната за деня. Топлинните въздействия при възможност за буря с порой не са отбелязани в графата "Елемент", а са обозначени със знака 7. В следващата графа е указан плодовия орган на растението, който се подкрепя от Луната и планетите. В последната графа е дадена прогнозата за времето или природните явления, които я нарушават. В дните отбелязани със символа К /критичност за движение по пътищата/ е нужно особено внимание при шофиране. Ако в един и същи ден са указани различни елементи, които не съответстват на положението на Луната не става въпрос за печатна грешка, а за по-мощното влияние на други небесни тела /планетите и Слънцето/, което променя импулса предаван от Луната и така се въздейства върху други органи на растенията. Лунните и Слънчеви затъмнения винаги са неблагоприятно време за земеделска работа. С букви в последната графа са указани: З - възможно земетресение; Н - неблагоприятно време за работа; ВП - благоприятно време за напояване; Г - възможна градушка; В - вулканична активност /за нашата страна не е актуално - бел.ред./; Б - буря.

ЗЕМЕДЕЛСКИ КАЛЕНДАР ЗА МЕСЕЦ ЮНИ 2001г. ДАТА Луна в съзвездие Разположение на планетите Елемент, в който се намира Луната Влияние на Луната или планетите върху частите на растението в подходящите дни Природни явления 1. Дева Слънце в Телец Земя корен ВП 2. Дева Луна в тригон със Слънце Земя Листата до 10-ти и от 11 до 19-ти корените 3. Везни Меркурий в Близнаци Земя/Въздух Цветове 4. Скорпион Слънце опозиция Плутон Въздух/Вода Цветове до 16-ти, а от 17-ти листата 5. Скорпион Вода листата В 6. Скорпион Пълнолуние Вода листата Б 7. Стрелец Южен лунен възел Вода/Огън Плодовете до 16-ти 8. Стрелец Огън /топлина/ Плодовете 9. Козирог Огън/Земя Плодовете до 13-ти, а на 14-ти корена 10. Козирог Земя корена 11. Водолей Афелий на Луната Земя/Въздух Корена до 15-ти и от 16-ти цветове З 12. Водолей Марс опозиция Юпитер Въздух цветове 13. Водолей Слънце опозиция Марс Въздух цветове К 14. Риби Вода листата З В 15. Риби Вода листата З В Б 16. Риби Вода Листата 17. Овен Вода/Огън Плодове 18. Телец Огън/Земя Корени и плодове 19. Телец Сатурн съвпад Слънце Земя Корени 20. Телец Слънцето преминава в Близнаци Земя Корени З Б 21. Близнаци Слънчево затъмнение Земя/Въздух Да не се работи 22. Близнаци Въздух цветове Б 23. Рак Перихелий Въздух/Вода Да не се работи З 24. Лъв Вода/Огън Листа и плодове Б 25. Лъв Тригон на огъня Огън Плодове 26. Лъв Огън Плодове Б 27. Дева Огън/Земя Плодове и корени 28. Дева Земя Корени 29. Дева Земя Корени Г 30. Везни Земя/Въздух Корени и цветове 7

/Мария Тун е последователка на Р. Щтайнер/

Редактирано от tzveti
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря, tzveti, ще се запозная с публикациите на М. Тун :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...