Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Имуностимулатори - природни и алтернативни


Иво

Recommended Posts

широкоспектърни имуностимулатори - ехинацея, кръвен здравец, сминдух, органично свързан цинк и колоидно сребро (сребърна вода).

Какви други природни и алтернативни имуностимулатори познавате?

Какъв опит имате с тях?

При какви случаи и колко често ги ползвате?

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Пила съм какво ли не, но шведската горчивка и тибетската гъба на младостта са най-добрите имуностимулатори, според мен.

От ваксини нямам нужда.

Линк към коментар
Share on other sites

Всички пчелни продукти съдържат имуностимулатори-> мед, восък,прополис,перга(прашец),пчелна отрова ,но

най-вече пчелното млечице . Комбинацията от мед прашец и пчелно млечице става уникален имуностимулатор .

Линк към коментар
Share on other sites

Преди 10-тина години, когато на пазара стъпиха водораслите от езерото "Кламат" ми оказаха великолепно въздействие. Опитах отново преди около 3 години, но мисля, че както с всеки търговски продукт в началото е по-добър и когато го ударят на търговия, нещо в качеството се променя.

Сега: спирулина и биоцитрин /цитросепт/

Линк към коментар
Share on other sites

Чесъна... Страшно мощен имуностимулатор също...

При нас напр. китайските гъби ги няма - има чесън...

Във всяка точка на земята има различни възможности с еквивалентен резултат...

Поздрави

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

От отдавна се каня да напиша за моя опит с един имуностимулатор :rolleyes: .Преди няколко години от едно изложение си купих китайски продукти и към тях бяха добавени няколко брошури, едната от които ми направи силно впечатление с интересното си съдържание за билка наречена лиции (известна е и като мерджан). Ето част от съдържанието на брошурата:

Легендата:Било по времето на процъфтяващата династия Танг. Търговци, идващи от Запада, срещнали млада девойка, която ругаела и биела един немощен старец. Те се притекли на помощ, но били изумени от факта, че това е майка, наказваща своя непослушен син. Жената всъщност била на повече от 300 години, а нейният син - на 90 години. Той преждевременно остарял, оглупял, изгубил зрението и жизнените си сили, защото отказвал да приема "магическата " билка, създадена от природата. Търговците заплатили щедро, за да научат името на билката, наричана по различен начин през различните сезони и даряваща на човека необикновена жизненост и дълголетие.

Научните факти: Лицият (Lycium Barbarum, Lucium Chinese) е източноазиатско растение от семейство Solancea. Плодовете, познати с китайското име gouqizi или още императорски плодчета са използвани от древността. Съгласно първата съществуваща китайска медицинска книга, написана 100 г. пр.н.е., те имат свойствата да обогатяват Ин, да подхранват кръвта, да тонизират бъбреците и черния дроб, да овлажняват белите дробове. Химичните анализи доказват наличието на 18 вида аминокиселини, 8 от които са жизнено необходими, микроелементи- Ca, P, Zn, Fe, Cu, K, Se, Mg, Na, витамини- А1, В1, В2, С, а главните активни съставки са полизахариди бетаин и физалин.

Научните изследвания потвърждават свойствата на лициевите плодове да регулират имунитета повишават съпротивителните сили, да предпазват от злокачествени заболявания и да забавят процесите на стареене. Плодовете имат благотворно влияние върху черния дроб, като подобряват функцията му и го предпазват от затлъстяване, понижават вредния холестерол, регулират липидите в кръвта и я подхранват, предпазват от атеросклероза. Доказан е положителният им ефект при хронични гастрити и проблеми с храносмилателния тракт, при кожни проблеми, свързани с алергии. Продължителната им употреба подпомага понижаването на кръвната захар и кръвното налягане, подобрява зрението и виждането на тъмно, тонизира бъбреците, повишава потентността.

Поради приятния им вкус плодовете могат да се консумират директно или да се поставят в храни и напитки. Препоръчителната дневна доза е 10 g. (разделена на два приема сутрин и вечер на гладно) за период от 2-3 месеца. ....

Когато си купих за първи път едно пакетче лиции от 100 g. не усетих абсолютно никакво въздействие. Може би е било с изтекъл срок, въпреки че датата на пликчето не беше извън посочения гаранционен срок. След известно време в един китайски магазин видях същата билка и реших да опитам още веднъж. За начало взех 4-5 плодчета (приличат на малки червени стафиди) и след това не можах да заспя цяла нощ. Сутринта на следващия ден реших, че трябва да взема още няколко плодчета, за да мога да съм свежа през деня. След това продължих да си взимам по 10-тина плодчета сутрин на гладно около 2-3 месеца и наистина се радвах на необикновена издръжливост и свежест през целия ден. Интересното е, че след като спрях да ги взимам не ми липсват и не се чувствам уморена. Не ми се живее чак 300 години ;)

Информация в интернет за лиция намерих на този адрес -

http://hanlin.hit.bg/wolfberry_bg.htm

Линк към коментар
Share on other sites

Пазарът е залят оново със синтетични продукти. Няма да ми стигне мястото само да ги изредя.

Най-добрите имуностимулатори за мен са естествените - дишане на чист въздух, пиене на чиста вода, по възможност дестилирана или преварена, в някои случаи минерална, включване на повече плодове и зеленчуци в ежедневното меню и то от туквиреещите, от нашите, родни - те са пригодени най-добре за нашите организми от природата, също родните билки.

Меда - отличен имуностимулатор! Само не го смесвайте с гореща вода - губи много от качествата си, може с по-хладка.

Житото също е прекрасен продукт. Соята, овеса.

От ядките - орехи, фъстъци, слънчоглед.

От плодовете - ябълки, грозде, касис, малини, всички цитруси.

От зеленчуците - зеле, моркови, червено цвекло, ряпа, карфиол.

Зехтинът.

Броколите се оказаха един мощен имуностимулатор - богати на витамините С и Е, бета-каротин, от групата В, на желязо, цинк, фолиева киселина, калций - достатъчни са 200-250 грама сварени броколи дневно, за да се предпазите от много заболявания, вкл. зимни вирусни и бактериални инфекции, Helicobacter pylori, карциноми. Според френски и американски изследователи мощното им антимикробно действие се дължи на веществото сулфоран, което се съдържа в големи количества в тях.

Аз си приготвям супа от броколи и я подправям със зехтин и сок от лимон, с малко кисело мляко, копър и сол и така ми е вкусна много, а е и полезна.

От билките - тези, повишаващи капилярния тонус и подобряващи микроциркулацията, съдържащи природни антиоксиданти - хибискус, шипка, глог, жълт кантарион, ехинацея. Най -добре под форма на топли чайчета.

От подправките - магданоз, чесън, лук.

Сокът от алое.

Не забравяйте и българското кисело мляко.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

широкоспектърни имуностимулатори - ехинацея, кръвен здравец, сминдух, органично свързан цинк и колоидно сребро (сребърна вода).

Какви други природни и алтернативни имуностимулатори познавате?

Какъв опит имате с тях?

При какви случаи и колко често ги ползвате?

Ние си купихме миналата година пречиствателна инсталация за водата. Сложиха ни я след водомера. Тя работи със сребърни йони и има филтър за абсорбиране на разни гадости във водата -желязо, олово, манган, амоняк и някякви други работи. Също има и магнитна обработка. От както я ползваме почти не боледуваме, а не купуваме вече и минарална вода. Среброто във водата, като я пиеш създава нещо като втора имунна система, а също лекува разни кожни заболавания и стимулира кръвоносните органи. Магнитната обработка пък повлиява много добре бъбреците и се нормализира обмяната на веществата. Инсталацията е българско производство, мейла им беше ivtove@abv.bg

Линк към коментар
Share on other sites

Слънцето

Линк към коментар
Share on other sites

Слънцето

:thumbsup2:

Молитвата също :3d_053:

А някой прави ли "Петимата тибетци" Пет упражнения за стимулеране на чакрите и от там жлезите с вътрешна секреция. Ако има опит някой моля да го сподели.

На мен ми действат много стимулиращо.Дори си мисля че се пристрастявам към тях, което не ми харесва. В смисъл ако пропусна ден без да ги упражнявам имам усещането , че тонуса ми спада. :3d_161:

Редактирано от Mdrya1953
Линк към коментар
Share on other sites

Последният хит на пазара е продукт на американската компания BioShield - препаратът Biosine (Биозин).

Това е една хранителна добавка, а не лекарство и не съдържа никакви лекарствени вещества, освен природни.

Много мощен имуномодулатор е и продукт от съвсем ново поколение.

Съдържа ехинацея, сибирски жен-шен, чесън, прополис, инозитол, Вит. С и цинк. Инозитолът участва в състава на клетъчните мембрани във вид на фосфоинозитиди, които са 2-8% от мембраните на нашите клетки. Под действието на ензимите фосфоинозитол-три-кинази, инозитолът в молекулите на мембранните фосфолипиди се фосфорилира и се образуват инозитол-три-фосфат и инозитол-ди-фосфат. Инозитол-три-фосфатът играе ключова роля при повишаване вътреклетъчната консумация на свободен калций, което от своя страна води до отваряне на калциевите канали на клетките. Ензимът протеинкиназа С се активира от повишаването на вътреклетъчния калций и това обуславя повишената транскрипция и транслация на гена, кодиращ интерлевкин-2 (интерлевкините са цитокини - вещества с протеинна природа, в имунната система играещи роля на важни регулиращи междуклетъчни медиатори) интерлевкин-2 - рецептора, а контактът на Т-лимфоцитите, носещи интерлевкин-2 - рецептор с интерлевкин-2 води до тяхната пролиферация.

Много патогенни микроорганизми произвеждат един ензим - хиалуронидаза, който разгражда хиалуроновата киселина, намираща се в нашите междуклетъчни пространства. Препаратът Биозин блокира този ензим и предпазва от нашествието на микробите в тъканите.

Веществата в растенията и билките, съдържащи се в този имуномодулатор, са тритерпени - разрушават клетъчната мембрана на причинителя, флавоноиди - инхибират освобождаването на хистамин и имат противовъзпалителен ефект, танини - разрушават клетъчната стена на причинителя като образуват хидрофобни връзки с протеините й, фитонциди - имат мощен бактерициден и бактериостатичен ефект, цинк - осигурява синтезирането на имуноглобулините и образуването на аминокиселините.

Биозин се прилага при следните инфекции:

-- Вирусни: грип, херпес симплекс, херпес зостер, СПИН, хепатитни вируси, папилома вирус, Ебщайн-Бар вирус (вирусът, причинител на инфекциозната мононуклеоза), аденовируси, цитомегаловирус, рубеола, паротит.

-- Бактериални: стафилококи, стрептококи, салмонела, шигела, ешерихиа коли, клебсиела, стрептомицес, бацила на Кох - туберкулозния бацил.

-- Антипротозойно действие: трихомонас вагиналис, стиломихия.

-- Гъбични инфекции: кандида албиканс, епидермофитон, микроспориум.

Този препарат има синергичен ефект при прилагане с антибиотици.

Под форма на капсули е и е в опаковка от 30 капсули от по 400 мг.

Дозовият режим е: при остри инфекции 2х1 к. дн. в продължение на 30 дни, при хронични инфекции - същата доза за 60 дни, профилактично - 1х1к. дн.

Дозата за деца над 6г. е 1х1 к. дн.

Цената на една опаковка е около 18 - 20 лв.

Линк към коментар
Share on other sites

Слънцето

:thumbsup2:

Молитвата също :3d_053:

А някой прави ли "Петимата тибетци" Пет упражнения за стимулеране на чакрите и от там жлезите с вътрешна секреция. Ако има опит някой моля да го сподели.

На мен ми действат много стимулиращо.Дори си мисля че се пристрастявам към тях, което не ми харесва. В смисъл ако пропусна ден без да ги упражнявам имам усещането , че тонуса ми спада. :3d_161:

:thumbsup: Аз ги правя от 6-7 месеца и определено съм "за" с двете ръце за тези упражнения!Освен,че ме зареждат с енергия,ми създават и настроение,и желание за всичко,което ми предстои да направя през деня.Понякога и аз имам чувството,че се пристрастявам към тях,но определено не мисля,че е така.Понеже много пътувам,ми се случва да не ги правя по 2-3 дни на няколко месеца.И тъй като съм старателна и обичам стриктно да изпълнявам указанията(а те са,че тези упражнения трябва да се правят без прекъсване),малко ми докривява,но не съм забелязала да ми спада тонуса.Хубавото е,че не се нуждаят от много място и не отнемат много време(не повече от 10 мин.),също включват дълбоко вдишване след всяко от тях.Освен това,откакто ги правя,проблемите ми със съня почти изчезнаха.Тъй като регулират разпределението на енергията по цялото тяло,мисля,че са невероятен жизнен и имуностимулатор!!!

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup: Аз ги правя от 6-7 месеца и определено съм "за" с двете ръце за тези упражнения!Освен,че ме зареждат с енергия,ми създават и настроение,и желание за всичко,което ми предстои да направя през деня.Понякога и аз имам чувството,че се пристрастявам към тях,но определено не мисля,че е така.Понеже много пътувам,ми се случва да не ги правя по 2-3 дни на няколко месеца.И тъй като съм старателна и обичам стриктно да изпълнявам указанията(а те са,че тези упражнения трябва да се правят без прекъсване),малко ми докривява,но не съм забелязала да ми спада тонуса.Хубавото е,че не се нуждаят от много място и не отнемат много време(не повече от 10 мин.),също включват дълбоко вдишване след всяко от тях.Освен това,откакто ги правя,проблемите ми със съня почти изчезнаха.Тъй като регулират разпределението на енергията по цялото тяло,мисля,че са невероятен жизнен и имуностимулатор!!!

Към тях има още едно 6-то, правиш ли го и какво смяташ за него.

Линк към коментар
Share on other sites

Кои са тези упражнения, я споделете.

На мен горещо ми препоръчват в момента китайските Тян ши-Кордицепс, Био Калции и Био цинк, антилипиден чай и останалите им продукти.

Редактирано от adelaida
Линк към коментар
Share on other sites

Кои са тези упражнения, я споделете.

На мен горещо ми препоръчват в момента китайските Тян ши-Кордицепс, Био Калции и Био цинк, антилипиден чай и останалите им продукти.

За тези упражнения има 2 книжки в Спиралата със заглавие "Петимата тибетци" от различни автори,които разглеждат тяхната история и философия.Четат се бързо и са много увлекателни.Мисля,че е задължително преди да се пристъпи към самите упражнения да се прочетат тези книжки.А снимки на упражненията можете да видите тук:Лекуващи ръце.Казват,че те имат силно подмладяващо действие,белите коси придобивали естествения си цвят,но само ако сте постоянни и не се отказвате.Казах вече,че проблемите ми със съня значително намаляха.Усещам се по-адекватна и по-лесно се концентрирам в динамичните промени на ежедневието ни.Въобще "Петимата тибетци"са една добра алтернатива за поддържане на енергййния ни баланс и то без да ни откъсват за дълго от многобройните ни ангажименти.Успех! :thumbsup2:

Мdrya1953,6-то го знам,но не го правя засега. :unsure: Като събера опит и имам резултати,обещавам да споделя! :hypocrite:

Линк към коментар
Share on other sites

Кои са тези упражнения, я споделете.

На мен горещо ми препоръчват в момента китайските Тян ши-Кордицепс, Био Калции и Био цинк, антилипиден чай и останалите им продукти.

За тези упражнения има 2 книжки в Спиралата със заглавие "Петимата тибетци" от различни автори,които разглеждат тяхната история и философия.Четат се бързо и са много увлекателни.Мисля,че е задължително преди да се пристъпи към самите упражнения да се прочетат тези книжки.А снимки на упражненията можете да видите тук:Лекуващи ръце.Казват,че те имат силно подмладяващо действие,белите коси придобивали естествения си цвят,но само ако сте постоянни и не се отказвате.Казах вече,че проблемите ми със съня значително намаляха.Усещам се по-адекватна и по-лесно се концентрирам в динамичните промени на ежедневието ни.Въобще "Петимата тибетци"са една добра алтернатива за поддържане на енергййния ни баланс и то без да ни откъсват за дълго от многобройните ни ангажименти.Успех! :thumbsup2:

Мdrya1953,6-то го знам,но не го правя засега. :unsure: Като събера опит и имам резултати,обещавам да споделя! :hypocrite:

Това са 5 древни тибетски ритуала.

Първата издадена книга се нарича" Древната тайна на извора на младостта" от Питър Келдър . Скоро излезе втора със същото заглавие във по-разширен вид и повече обяснения за всяко упражнение - въздействие, кои страдания облекчава, научни обяснения и др. Има и загряващи упражнения към всяко от основните.

Втората се нарича "Петимата тибетци", от Кристофър Килам. Става въпрос за същите упражнения с добавка и много други тибетски методики

Линк към коментар
Share on other sites

Тези упражнения са 6, но последното не се препоръчва за млади хора.

Правя 5-те упражнения от 15 години и се чувствам невероятно.

Аделаида, продуктите, които ти се препоръчват, са чудесни.

Линк към коментар
Share on other sites

Кои са тези упражнения, я споделете.

На мен горещо ми препоръчват в момента китайските Тян ши-Кордицепс, Био Калции и Био цинк, антилипиден чай и останалите им продукти.

Мое лично мнение - тези продукти са свръхрекламирани. Калцият специално им е от свински кости, цинкът им струва жълти стотинки, а за колко се продава? Има по-добри и същевременно достъпни алтернативи, но ако човек настоява да опита от най-нашумелите неща и после да си прави изводите, това е възможно, стига да му е възможно и финансово...

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен добре действат, единственият им недостатък е цената. А в България, за да бъдат по джоба на средностатистическия българин, обикновено препоръчват поне 2 пъти по-малка дневна дажба от необходимата.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте!

Имам проблем с костната плътност и моята лекарка ми препоръча (освен лечението) да си купя "Петимата тибетци". Толкова бях очарована, че за миналата Коледа подарих по една книжка на всичките си приятелки.

А лично аз така и не успях да стигна до необходимия брой изпълнения. Стигам само до 8. Още на първото упражнение ми се завива свят от въртенето. Но не съм се отказала. Раздвижват всички връзки, съживяват мускулите. Супер са. Научила съм и 4-годишния си внук да ги прави.

Препоръчвам ви книжката. Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Мерси приятели, мерси, ще ги прочета книжките и ще се пробвам, дано имат резултат и при мен.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...