Jump to content
Порталът към съзнателен живот

БОГ...


bulgaro

Recommended Posts

Здравейте всички,

Във форумите непрестанно се споменава Бог... В думите на Беинса - също...

Както съм писал и друг път - възприемам по-простичко нещата...

Без отвлечени и имагинерни дефиниции и т.н.; да бъдем повече човеци...

Имам въпрос към всички вас от форума...

Какво е БОГ... За всеки от Вас...

Как си го представяте, как бихте го дефинирали, как го усещате?

Поздрави...

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 158
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Висша Сила - първопричината на нашето битие и живот,но не изключвам да са повече от една и дори да е нещо извън нашите възприятия...

Ще ми е интересно ако не се използват цитати .

Линк към коментар
Share on other sites

Бог е Великият Архитект, намиращ се в НЕбитието и еманирал Универсума / битието/.

Небитие не означава нищо, а нещо коренно различно от познатото ни битие.

Линк към коментар
Share on other sites

Е, хубаво, но нали без отвлечени дефиниции - какъв архитект, каква висша сила тогава? не че не е така - но конкретно за нас какво е Бог - имагинариум, свързан с хормонално насищане на чувства или по-практическа реалност?

Според историята и антропологията Бог е сборно понятие (елохим, деви...) за същества от напреднали цивилизации, с които примитивното човечество е влизало в допир.

Според психологията Бог е организиращият психиката ни принцип, интегриращият вътрешен наблюдател:

Трансперсоналона психология: висше Аз, свръхсъзнание

Когнитивна психология: Метакогниция

Биологична психология: паралелната работа на асоциативните мозъчни зони

Психоанализа: Регресивна проективна фиксация в бащината (майчина) фигура - инфантилна фиксация

..

Според окултните системи - знаете - но там нещата до голяма степен се свеждат до доверяване на думите на някой, който евентуално знае повече - което не е наука, защото не е повторяемо проверимо знание разбирано прагматично иприземено действено (поне не при всеки) - макар че е нещо, което всички тук уважаваме безкрайно - стремежът ни към знание, обич и вечност!

Линк към коментар
Share on other sites

Е, Орлине, след твоя пост разбрахме според много науки и т.н. какво според ТЯХ е Бог, само дето не разбрахме какво според ТЕБ е Бог :rolleyes:

Редактирано от Диана Илиева
Линк към коментар
Share on other sites

Наистина дефинициите са много и няма и как да са точни за нещо токова сложно и необяснимо , а всищност е можеби обратното :rolleyes: ,

просто

за всеки си е някакво вътрешно усещане и разбиране дори мисля че думи не са нужни.

Редактирано от bee_bg
Линк към коментар
Share on other sites

Според мен думите са нужни - всичко което не се вербализира остава в сферата на несъзнаваното - вербализирането може да е и само мисловно и словесно - но е нужно, ако искаме да осъзнаем нещо - поне в сферата на възможностите си. А те са всичко което имаме!

Диана, за мен Бог е всичко, което е казано по-горе. Като теоретична концепция споделям разбирането на сравнителната религия, което се припокрива с това на езотеричните системи.

Като практическо - прагматична наличност в живота ми обаче изцяло споделям възгледа на психологията (в този случай без психоаналитичното разбиране). Тоест Бог за мен е реален, емпирично изучаем, осезаем и преживяван ендогенно - психически принцип, с който съм в допир постоянно! Свидетелят отвътре!

Линк към коментар
Share on other sites

Ами тя самата тема беше така поставена:

Какво е БОГ... За всеки от Вас...

Как си го представяте, как бихте го дефинирали, как го усещате?

И в такъв случай дали ще обясним как си го представяме, дали ще даваме дефиниция - нещата са близки: просто първото може и да не е толкова изчерпателно и точно, но по принцип и при двете описваме нещо непознато с помощта на други вече познати неща.

Затова и valentinus е казал Велик Архитект, а аз мога да кажа например Велик Програмист (не за друго, ами защото е по-близко до моето светоусещане), bee_bg на практика е казал Великия Основоположник и Създател и т.н. И всички се въртим около Истината и се опитваме да я предадем с думи, обаче както вече стигнахме до единодушие (в една друга тема) с думи не става, нужно е Слово, а то пък е поставено на много висока лавица и колкото и да се надигаме на пръсти, трудно го достигаме ... :)

В крайна сметка - или ще използваме думи и наистина всеки ще опише простичко той какво усеща, разбира и т.н., или ... ще си мълчим както казва bee_bg :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен думите са нужни ...

Не не ме разбра правилно .

Мисля си че думите ''не стигат'' да се определи Бог

затова смятам че не е и нужно да се правят някакви дефиниции...

Линк към коментар
Share on other sites

Освен това Булгаро пише в първия си постинг за желателната липса на отвлечени имагинации!

Ако искаме отвлечен имагинариум - вземаме Блаватска ил иАни Безант или Макс Хайндл -четем за глобуси, сфери, цикли, кръгове - създаваме в съзнаниет оси схема, поредица от схеми, насищаме ги със съитветното чувство за величие и висота - зад това чувство стои отделянето на окситоцин и ендорфин - чувстваме се добре. И си живеем в сферата на имагинариума си. Нищо лошо - въпросните знания са неизмеримо велики. Но - кат оотмине ефекта на самодрогирането с такъв род дейност, животът ни продължава и между висшата идея и него остава бездна.

Подобни на гореспоменатите сгеми могат да бъдат правени с персоналния "Бог" на всеки човек, като за някой той би бил математиката или биохимията или генното инжинерство - схемите там са не по-малко сложни от тези в теологията... и се получава същото вътрешно задоволство, предизвикано от хормонални процеси.

Твъердя,че такъв род мисловна реал;ност има смисъл само ак ое приложима в действения живот - математическия "бог" и този на генния инжинер имат такава приложимост. как да приложим имагинариума си - различен за всеки от нас, следващ една ил идруга насока за подобни имагинации - в практическия си живот?

Тук стигаме до практиката на реалното прагматично преживяване на Бог - а защо не и вербализирането на тов апреживяване - какво ни ползват висшите светове ако не правим практически стъпки, за да скъсим процепа между тях и нас? Нищо! Тогава практиката е в действителното актуално живеене в този вътрешен Бог!

Интернализацията на гореспоменатите абстракции до действено ниво. Бог за мен е именно този съществуващ реално вътрешен център на цялот оми същество. Той е преживяем и е в мен константно! идентификацията с нег ом иноси радост, центрира живота ми м идава опорна точка в хаоса на противоречията! Това е център на светлина и мощ - търси се с това, коет осе нарича от някои медитация. Но - това е прекалено мистифицирана дума. Нещата са пределно простички, а се иска сдамо да бъдат напипани емпирично. Именно емпирично!

Линк към коментар
Share on other sites

...Нещата са пределно простички, а се иска сдамо да бъдат напипани емпирично. Именно емпирично!

:thumbsup:

...нещо токова сложно и необяснимо , а всищност е можеби обратното
Линк към коментар
Share on other sites

Понеже съм на мнение, че принципа на аналогията на Хермес (Тот или както искайте го наричайте) е валиден навсякъде във Вселената, то по отношение на всяка съзнателна същност съществуват същности от които тя е съставена, а самата тя влиза в състава на друга по-висша същност. Еволюцията е безкрайна, няма крайна точка. Слънцето е една разумна същност. Системата на Сириус включва нашето Слънце, така както последното включва Земята (която също е самосъзнателна). Сириус е част от друга система за която не можем да имаме никаква представа. Но тя също не е Бог в абсолютния смисъл на думата. Надолу е същото - Земята, човек, милиардите животи съставящи човека, по отношение на които е Бог. Никой никога не е наблюдавал нещо по различно от описаната от мене схема от взаимоотношения (разбира се за това, което надхвърля моето поле на виждане се позовавам на твърденията на някои от Учителите, а те на по-висши източници, но съзнателен абсолютен Бог никой от тях, никога не е срещал, а и не може да си представи, тъй като това би било изключение от природните закони). Затова, че моята представа за съзнателен Бог е малко политеистична, ако Бог не се приема като нещо абсолютно, и атеистична в обратния случай. Граници няма - това е смисъла на безпределността.

Ако под Бог се разбират Природните Закони - да те са неизменни. Всяка същност от най-великата (ако може да се употреби такъв израз по отношение на безкрайността) до най-малката (приближаваща се но винаги надхвърляща несъзнателността на изначалната материя - още един безсмислен израз) се подчинява на тези закони. Не можем да говорим за техен създател - те нямат начало, нито край. Вечността изключва тези понятия. Жизнения принцип - енергията оживотворяваща всичко съществуващо - нещата са същите както при Законите, няма нищо над тях, а действието им се осигурява от същества от всички степени на безкрайната еволюционна стълбица. По-висшите еволюции отговарят за протичането на по-нисшите.

Говорейки за Бог, аз в повечето случаи се ограничавам до Слънцето, въпреки че и то е много над възможностите ми за осъзнаване. Да се отива по-далеч е безсмислено. Дори и в земната еволюция присъстват същности далеч надхвърлящи човешката представа за съвършенство, и то не една.

Схемата действаща в битието е перфектна. Някои отношения изложих по-горе, други - не, трети едва започвам да разбирам и все още не мога да ги формулирам, четвърти предусещам смътно само интуитивно, а за най-голямата част си нямам никаква представа. Засега ще спра дотук.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

""И понеже Бог е така дълбоко скрит, затова хората постоянно Го търсят отвън и искат по външен път да се доберат до Него, да докажат съществуването му. Бог обаче не е една същина, която може да се доказва. Да искаме да доказваме съществуването на Бога, значи всъщност да твърдим, че няма Бог. Всяко доказателство за съществуванието на Бога е един механичен процес. Иска ли човек доказателства за съществуванието на Бога, той е прекъснал - в съзнанието си, своята връзка с Него. Възстанови ли се тази връзка, животът започва непрекъснато да тече от Бога към човека и от човека към Бога. В ума, сърцето и волята на човека има тогава един непрестанен прилив от Божественото съзнание. И тогава престават всички онези празни и нелепи въпроси: Има ли Бог, няма ли Бог? Обича ли ни Бог, или ни е забравил?

Защото Любовта към Бога, от която произтича живата връзка между Него и човека, е мистичен, вътрешен опит, който се проявява в най-различни форми и степени. Магическата сила на този опит се крие в онзи момент, когато човек отправи ума си, сърцето си, душата си и духа си към това вечно Начало без никакво колебание, без никакво съмнение. Дойде ли до този момент, човек всичко може да постигне. Само тогава той може да разбере смисъла на живота. Защото само Бог може да му разкрие този смисъл. И тогава човек ще разбере, че той се е родил, за да люби Бога и да запечата живота си с тази Любов, а не да бъде слуга на човешки разбирания. А това му нашепва и неговата душа. Защото - не забравяйте това, - възлюбеният на човешката душа, това е само Бог. Ето защо, аз наричам човек само онзи, който е възлюбил Бога. Моментът, в който той се е самоопределил и е възлюбил Бога, го определя като човек. Такъв човек привлича вниманието на всички добри и разумни хора, и те казват: "Днес стана нещо Божествено.""

Избрани мисли, съставител: Георги Радев

Линк към коментар
Share on other sites

Бог - Аз Съм

Вечно съществуващия

Алфа и Омега

Началото и Края

Всичкото и Нищото

Това, което Е

Бог Е

Аз Съм

Ти Си

Той Е

Тя Е

То Е

Ние Сме

Вие Сте

Те Са

Линк към коментар
Share on other sites

Хубав текст - теософията обаче казва КАКВОе Бог, но не казва КАК да постигнем Бога. Обяснения много, но реалното преживяване и развитие на това осъзнаване до жив процес на разширение на перцепцията, съзнанието, сформиране на вътрешните тела - фактическото извършване на този процес -това е пътят към Бога. А в началото и в края м устои това вътрешно преживяване на Бога като източник на всички други психични компоненти - преживяване отвъд логиката, но донякъде описуем оот нея.

Линк към коментар
Share on other sites

Какво е БОГ... За всеки от Вас...

Как си го представяте, как бихте го дефинирали, как го усещате?

Орлине, отговорих на въпросите поставени в темата.

Но ако трябва ще отговоря и на въпроса КАК, пак с помоща на теософията.

Линк към коментар
Share on other sites

Какво е БОГ... За всеки от Вас...

Как си го представяте, как бихте го дефинирали, как го усещате?

Няма верен отговор на този въпрос. И грешен няма.

Най-оглушителната Тишина и най-смайващото, страховито, приказно мълчание - еднакво и неоспоримо чуваемо и от цветето, и от вятъра, и от червея, и от шимпанзето, и от най-злия демон, и от Смъртта, и от Серафима. Неизброими са пътеките, но Пътят няма име и за него няма последна дефиниция.

Вечната и непостижима Истина, без която не можем.

Всичко, всичко е необяснимо.

Редактирано от aorhama
Линк към коментар
Share on other sites

Хубав текст - теософията обаче казва КАКВОе Бог, но не казва КАК да постигнем Бога. Обяснения много, но реалното преживяване и развитие на това осъзнаване до жив процес на разширение на перцепцията, съзнанието, сформиране на вътрешните тела - фактическото извършване на този процес -това е пътят към Бога. А в началото и в края м устои това вътрешно преживяване на Бога като източник на всички други психични компоненти - преживяване отвъд логиката, но донякъде описуем оот нея.

...(впрочем не бива да се доверявата на [Разбулената]Изида буквално. Тази книга е само опит да бъде отвлечено вниманието на спиритуалистите от техните превзети концепции, за да бъде насочено към истинското положение на нещата. На авторката беше указано да направи някои начеци и да сочи вярното направление: да показва това, което не отговаря на истината, без да разкрива самата истина ...)

8.07.1881 г.

Блаватска никога не е имала за цел да дава завършено учение, а е поставила само известни основи.

Линк към коментар
Share on other sites

Блаватска е велика жена! Теософията е велика система! Както и Агни Йога!

...

Иска ми се да подходим практически преживелищно и житейски приложимо към въпроса, нищо повече! :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Станимир, Орлин, Иво :thumbsup2:

Испитвайте писанията.

Ев. И. 5:39

Всичко, що е отнапред писано, за поучение нам е написано, та чрез търпението и утешението на писанията да имаме надежда.

Рим.15:4

Бог за мен е универсалната енергия, предадена ни от някой по-висши/развити същества, достигнали високо измерение. Както и всички негови прояви, т. е. всичко около нас, в нас под и над нас... та чак до и отвъд Слънцето... енергия-Любов... :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Имам въпрос към всички вас от форума...

Какво е БОГ... За всеки от Вас...

Струвами се че първо ти трябваше да отговориш за теб какво е

''простичко'' както казваш...

Иначе се отвличаме от темата

Линк към коментар
Share on other sites

Казваш тогава: „Аз вярвам в Бога. Аз минах през една голяма опитност и зная вече какво нещо е Божественият огън. Няма какво хората да ме убеждават има ли Господ или няма. Аз излязох от едно страшно положение и зная вече има ли Господ или не. Аз минах през големи изпитания и вярвам вече в Бога.“

http://triangle.bg/books/1936-09-27-10.199...7-04-25-10.html

Какво е Бог? - За мен Бог се проявява чрез Любовта, Мъдростта и Истината!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...