Jump to content
Порталът към съзнателен живот

13.12.2007г. –“За да се даде на някого името мъдрец “


Ани

Recommended Posts

Мисъл за деня - 13 Декември 2007 г.

За да се даде на някого името мъдрец, той трябва да мине през такива тежки изпитания, каквито обикновеният човек не може да си въобрази. Искате ли и вие да придобиете светлина и знание, да станете мъдреци, трябва да напуснете лесния път. Вие искате да влезете в Небето, като място на забавления. Не, Небето не е място за забавления. Небето е място на щастливите хора, но щастието не е забавление. Щастието е нещо велико. То представя онзи истински живот, отдето може да се види смисълът на живота.
Синаповото зърно

Ето някои интересни мисли на Учителя по отношение на умен,разумен и мъдър човек. Да си призная, досега не се замислях, че има разлика между умен и разумен.:)

Каква е разликата между разумния и умния човек? – Умният човек се проявява в повече области, а разумният – само в известни посоки. Интелектът пък обхваща повече обективните способности на човека. Интелектуалният човек не е много дълбок, но има ясен поглед върху природата. Той схваща нещата ясно. Като говорим за умен и за разумен човек, те се взаимно допълват. Разумният човек живее в причинния свят. В него причинността на нещата е силно развита. Той има силна логика, никога не прави криви изводи. Разумният може да изненада противника си, но никога не използва слабия. Към слабите и онеправданите той е снизходителен. В много случаи разумният постъпва като мъдрец. Той предвижда условията и ги използва....

Разумният работи с доброто, в което се съдържат всички възможности в човека. Кой трябва да бъде разумен? – Днес старият минава за разумен, а младият – за умен. Според мене младият трябва да бъде разумен, а старият – мъдър.

Кой човек наричаме „мъдрец“? – Който се справя с всички положения в живота. Мъдрецът познава законите на живота. Той е умен човек. Няма въпрос, който мъдрецът не познава. Мъдрецът не е от тези учени, които разрешават въпроса за квадратурата на кръга.....

Разумността

Редактирано от Бина
Линк към коментар
Share on other sites

Прекрасно, благодаря Бина!

Да си разумен също значи и да имаш житейски опит, да си опознал някои особености на живота. Да си се освободил и от страховете си, защото вече знаеш, че всичко е за добро...

Линк към коментар
Share on other sites

Според мене истинска женитба, т.е. женитба по любов е онази, когато, мъжът и жената, като се оженят, никога да не виждат нищо отрицателно... да виждат само добро.

Желанието на човека да подигне света трябва да бъде лично желание. ... Ако в една жена няма желанието да се подигне сама, никой друг няма да я повдигне...Никой не може да действува против вярата на човека.

разумният човек, като ходи в пътя си, той не трябва да пълни кесията си с кал... за подаяние кал не може да се дава. Ако носиш нещо със себе си, ти трябва да носиш някакъв скъпоценен камък или някакъв предмет от най-чистото злато. Ако носиш нещо в торбата си, ти трябва да носиш най-хубавия хляб, най-чистата вода, най-хубавите дрехи и обуща

Вие трябва да носите в ума си само една идея – да учите.

Бог е дал пълна свобода на човека, но го е оставил да носи последствията и отговорността за всички свои постъпки.

При сегашните условия на живот много съблазни има в света. Съблазните не могат да не дойдат. Те неизбежно ще дойдат, но да се избегнат, човек трябва да изпълнява волята Божия. Вие трябва да виждате във всички хора доброто, което се крие в сърцето им.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Синаповото зърно

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...