Jump to content
Порталът към съзнателен живот

14.02.2008 г. - Бог е дал ум на човека да мисли, а не да се тревожи


Recommended Posts

Мисъл на деня - 14 Февруари 2008 г.

"Бог е дал ум на човека да мисли, а не да се тревожи. – Ама защо светът е създаден така? – Това не е ваша работа. – - Кое верую е най-право? – Това са въпроси, които не се разрешават само с теория. Те се нуждаят от практическо приложение. За да си отговори на въпроса кое верую е най-право, човек трябва да следи за резултатите на дадено верую, приложено в живота. Казано е в Писанието: „От плодовете им ще ги познаете.” Същото може да се каже и за всяко верую. Ако си здрав, учен, силен – твоето верую е право; ако си болен, невежа и слаб – твоето верую не е право."

Из Две категории хора, Лекция, 3.IX.1930 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мястото, на което е поставен човек, определя неговата служба и начина, по който трябва да живее. Перото, което е поставено на писалката, има задача да пише. Всеки, който държи писалка, трябва да пише. Всички останали работи, в дадения случай, са второстепенни. Че трябва да ядеш, да се обличаш, да обичаш, това е второстепенна работа. Докато писалката е в ръката ти, ще пишеш. В дадения момент работата ти е ограничена и с тази ограничена работа ти не можеш да разрешиш всички спорни въпроси. С писалката ти можеш да напишеш една забавна работа, да решиш една задача, да напишеш една философска книга, но все пак работата ти е ограничена.

Като живее на земята, човек се натъква на два закона: закон на Цялото и закон на частите. Дойдете ли до първия закон, вашата основна задача е да определите отношенията си към Цялото, без да се мъчите да проникнете в неговата същина. Вашата задача е да имате правилни отношения към Цялото, да се съзнавате като негови удове. Докато ръката съзнава, че е част от тялото и не пожелава да се откъсне от него, целият организъм е в хармония. В който момент ръката се откъсне от тялото и тръгне по свой път, хармонията на целия организъм се нарушава. Ако един нерв само в тялото се засегне от нещо и престане да функционира правилно, целият организъм заболява. Болестите и болезнените състояния показват, че е станало някакво разместване в организма.

Да сме щастливи от това, което правим, да сме в хармония със себе си и с Цялото, така и хармонията с околните ще я има. хареса ми една мисъл във филм с Франко Неро-"Силният и смел воин може да бръкне в огъня и да стисне жив въглен. А мъдрият ще запази ръката си от изгаряне, защото тя му е нужна да държи оръжие..."

Мирният воин ще държи писалката и ще пише, тя е неговото оръжие. Защо да се тревожим за неща, които не зависят от нас? Важно е да правим това, което е по силите и любовта ни, останалото Бог ще си нареди...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Вярата и думите ни винаги се подлагат на изпитание, ето в това съм се убедила аз. Нещо в което вярвам и го мисля+казвам винаги се е подлагало на проверка. И това е най-хубавото защото иначе ще си останем само с голите и красиви приказки които няма да дадат никакъв плод, а това вече не е израстване, а застой. Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...