Jump to content
Порталът към съзнателен живот

06.03.2008 г. - Две неща има, които обединяват хората


Recommended Posts

Мисъл на деня - 6 Март 2008 г.

"Две неща има, които обединяват хората: тяхната доброта и тяхната справедливост. Или, нашето сърце и нашият ум са, които ни сближават... Важна роля на всичките жени е да съединят човечеството по сърце. Всичките жени трябва да работят, да обединят човечеството по сърце. Това е жената. Задачата на мъжете е да обединят човечеството по ум. Тогава жените ще подхранват Доброто, а пък мъжете – Справедливостта."

Из Доброта и справедливост, 34-та НБ, 12.IX.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Вместо разсъждение, защото не мога да го кажа така ясно:

"Ние се нуждаем от доброта – това е материалният свят. Ние се нуждаем от справедливост – това е реалният свят. Ние се нуждаем от красота – това е [идеалният] свят. Ние се нуждаем от разумност – това са бъдещите блага, които идат отгоре. Ние трябва да ги възприемем, да ги вложим в живота, да се ползуваме ние, да се ползуват и нашите ближни. Това е да изпълним волята Божия, да се прослави името Божие, да отворим път за Царството Божие и неговата правда в света.

"Бащата е Любов, майката е Обич. Семейството са тия добродетели: доброта, справедливост, красота и разумност."

Семейство, което има тия добродетели, е семейство, а семейство, което ги няма, то е осъдено на смърт. Един народ, който има тия добродетели, има бъдеще. Ако той страда, липсва му нещо от тия добродетели. Всеки един народ трябва да навакса това, което му липсва. Тия неща са необходими. На българина му трябва красива душа."

Из Двата принципа

Линк към коментар
Share on other sites

Да, на нас са ни нужни принципи. Това, което важи за мен, да важи и за другия. Това е справедливост. Не да прощавам на някого, защото имам симпатии към него, а на другия, дето е чужд може всякак. Общочовешките закони да са валидни. Да се спазват от всички. Нужно ни е да се прилага. Че, ние, българите сме добри теоретици, ама практика... няма.

Да, ние, жените имаме важната задача да започнем да обединяваме чрез обичта и да възпитаваме деца разумни и изпълнени с толерантност и доброта. Да имаме желанието и знанията, както и Вярата, че Бог ще ни помага.

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

жените ще подхранват Доброто, а пък мъжете – Справедливостта."

Мъжкото и женското във всеки от нас.

Женската ни част подхранва Доброто в нашите чувства и мисли и постъпки. Ако, обаче, прилагаме само Добротата без Справедливостта, в един момент тя ще стане пропусклива за несправедливостта и ще даде зелена светлина на агресията - от доброта.... Одобри ли женската ни част агресията тя вече няма да знае Доброто ли подхранва или агресията.....

Мъжката ни част подхранва Справедливостта. Ако, обаче, прилагаме само Справедливостта без Доброто в един момент Справедливостта ще се трансформира в Осъждане - без разбиране и без милост, без свобода за различията...

Добротата, приложена със Справедливостта ще роди Свободата... (Понякога и ограниченията са свобода - като предпазните колани и глобите :) - освобождават ни от нашата небрежност и безотговорност....)

Христос донесе в Себе си тази абсолютна доброта. Не като човек. Донесе една абсолютна справедливост. Туй, което някои го наричат една слабост.

Христос казва: „Ако вие Ме последвате в Моето учение, Аз ще направя римляните ваши братя и добре ще живеете, не като роби, но като братя. И вие ще бъдете като братя на римляните.“

Трябва една мисъл, в която да има справедливост, трябва едно благородно чувство, в което да има доброта. Трябва да има една права постъпка, в която да има свобода. Дотогава, докато ние не сме справедливи, дотогава, докато ние не сме добри, дотогава не сме свободни.

Да знаеш, че онова, което правиш, е добро; да знаеш онова, което правиш, че е справедливо, не само за тебе, но и за окръжаващите. В тия постъпки ще бъдеш радостен и весел в себе си и всички окръжаващи ще бъдат и те доволни.

Доброта и справедливост

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...