Jump to content
Порталът към съзнателен живот

03. Четирите основни елемента


Recommended Posts

Молитвен наряд за начало:

Добрата молитва

В началото бе Словото (песен)

"Господи на Любовта, Ти Си изпълнението на всичкия закон вътре в нас. Ти Си радост за всички от сега за през всички векове." (формула),

Беседа: Четирите основни елемента - Неделна Беседа, 06.04.1914 г.

Молитвен наряд за край:

„Милостивий, Святий и Благий Господи, изяви ми светлината на Твоето Лице да сторя Твоята Воля.“ (формула),

Аум (песен),

Молитва на Духа*

*
При даването на тази молитва Учителят е казал: „Като четете тази молитва, ще бъдете много внимателни, не бързайте, да дойде умът ви на мястото си; вие започвате без сърце. Съберете умовете и сърцата си на мястото си. Съсредоточете ума и сърцето си към Бога и да произнесем тази молитва“. Прочита се „Молитва на Духа“ като се коленичи с десния крак на земята и дясната ръка вдигната нагоре. „Ще мислим върху всичко онова, което прочетохме в молитвата, да дойде да се реализира сега в душите ни“. Прочита се още веднъж молитвата пак коленичили с десния крак, но с вдигната нагоре лява ръка.

Ако имате дадена задача, лично за ваша работа, вземете си Молитвата на Духа и 91 Псалом, да я казватe, да бъде в джоба ви, за да си изпълните задачата, за която отивате, като ученик.

Трябва да имаме четирите основни елемента – Божествената Любов, Божествения живот, Божествената мисъл и Божествената воля, за да насадим в нас вкус, сърце, ум и интелект и да развием нашите сърце, душа и Дух.

Трябва да се освободим от всички лъжливи понятия и външни влияния и да се съветваме с Бога, който е в нас. Нека слушаме вътрешния си глас – да се съветваме с Бога, който е в нас; нека слушаме вътрешния си глас – душата си.

Хората са нещастни, защото търсят Любовта. А какво е Любовта? То е да си готов за саможертване. Ние обичаме някого много, защото ни дава. Ние обичаме Христа, защото ни храни, защото се самопожертва за нас чрез житното зърно, което ядем. Затова е казано: „Да ядете плътта Ми и да пиете кръвта Ми.“ Искате ли да ви обичат, трябва да сте готови да се самопожертвате; да любим, значи да се жертваме, т.е. да сеем – трябва да посеем Любов, за да пожънем Любов.

Четирите основни елемента

Линк към коментар
Share on other sites

Бог е в душата – мога; и дяволът е в душата – не мога; т.е. на всяко дело Божие трябва да казваме „мога“, а на всяко не Божие дело има смисъл да казваме „не мога“. Щом речем „мога“, Бог ще дойде и ще ни помага и за най-мъчните неща – като кажем „мога“, непременно ще го изпълним. Дяволът е силен, защото му казваме „мога“, когато той ни кара да лъжем и други подобни. Жената прави погрешка, когато каже: „Не мога да угодя на мъжа си“, и майката, когато каже: „Не мога да възпитавам децата си.“ Христос иска да употребяваме две думи: мога и не мога. – Мога да любя, не мога да мразя; мога да казвам истина, не мога да лъжа и т.н. По този начин двата духа се явяват, всеки ден са при нас – добрият ни казва нещо, ние го отхвърляме, но не сме свободни, защото духът на злото ни чака. Христос иде да ни научи, когато дойде Доброто, да казваме „мога“, и когато дойде злото, да казваме „не мога“. Една нива не може да бъде притежание на двама господари – трябва да бъде или на Доброто, или на злото. Такъв е и човекът. Господ ни учи на всичко, което е Добро. Бъдете верни на Бога, който живее във вас.

Четирите основни елемента

От днес започвам целенасочено да упражнявам "мога" и "не мога". До края на седмицата ще споделя опита си. Чудесно е за всяко добро нещо да кажеш "мога" и за всяко лошо - "не мога".

Линк към коментар
Share on other sites

Щом сме здрави, умни и бодри, Духът е с нас и Господ е с нас. За този живот и свят не се изисква особена програма, достатъчна е за изпълнение даденото ни от първоначалния Божествен план и ще бъдем богати. Ние страдаме, защото изменяме Божия план. Трябва да се освободим от всички лъжливи понятия и външни влияния и да се съветваме с Бога, който е в нас. Нека слушаме вътрешния си глас – да се съветваме с Бога, който е в нас; нека слушаме вътрешния си глас – душата си.

Четирите основни елемента

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Трябва да имаме четирите основни елемента – Божествената Любов, Божествения живот, Божест-вената мисъл и Божествената воля, за да насадим в нас вкус, сърце, ум и интелект и да развием нашите сърце, душа и Дух. Да не казваме „не разбрах“, а само „разбрах“. Тогава Господ ще ни даде да разбираме всичко практически.

Как да приложим тия четири основни елемента? – Посредством Любовта. А какво е Любовта? То е да си готов за саможертване.

За да създадем тия четири, необходими са още шест неща, които трябва да знаем.

Има три неща, които лъжат: първо - вкусът, Второ -сърцето ни; Трето - интелектът.

Човек трябва да има три неща, които се изискват за Живота: здрав и дълбок Мир и самопожертване за Господа.

Бог е в душата – мога; и дяволът е в душата – не мога; т.е. на всяко дело Божие трябва да казваме „мога“, а на всяко не Божие дело има смисъл да казваме „не мога“.

Из Четирите основни елемента

Линк към коментар
Share on other sites

:thumbsup:

сърцето ни; то ни лъже, затова трябва да слушаме душата си – тя не ни лъже; защото сърцето приема ласки, а душата ги отхвърля.

каквото е отношението между сърцето и душата, такова е отношението и между интелекта и ума – те се контролират от Духа.

Първото условие за нашия живот е да се откажем от многото наши желания и нечистотии.

Нека слушаме вътрешния си глас – да се съветваме с Бога, който е в нас; нека слушаме вътрешния си глас – душата си.

когато дойде Доброто, да казваме „мога“, и когато дойде злото, да казваме „не мога“.

Една нива не може да бъде притежание на двама господари – трябва да бъде или на Доброто, или на злото.

Господ ни учи на всичко, което е Добро. Бъдете верни на Бога, който живее във вас.

Трябва да имаме четирите основни елемента – Божествената Любов, Божествения живот, Божествената мисъл и Божествената воля, за да насадим в нас вкус, сърце, ум и интелект и да развием нашите сърце, душа и Дух.

Четирите основни елемента

Линк към коментар
Share on other sites

За да се приближим към Господа, трябва да вложим Божествените Любов, живот, мисъл и воля. Щом ги вложим в нас, ще ги имаме в нашия живот и Господ ще изпрати Своя Дух и ще сме здрави и умни.

Да оставим греховете си и да не повтаряме постоянно: „Бог ще ги използва за нова почва, за да сее пшеница.“ Слънцето всеки ден грее, Господ е всеки ден пред нас. Бог живее над нас както Слънцето над Земята – то ни праща нужната топлина и светлина, за да растем, като премахва студа, който владее във Вселената и спира всеки напредък. Така и Бог чрез духовете Си ни осветлява, стопля и възраства. Щом сме здрави, умни и бодри, Духът е с нас и Господ е с нас. За този живот и свят не се изисква особена програма, достатъчна е за изпълнение даденото ни от първоначалния Божествен план и ще бъдем богати. Ние страдаме, защото изменяме Божия план. Трябва да се освободим от всички лъжливи понятия и външни влияния и да се съветваме с Бога, който е в нас. Нека слушаме вътрешния си глас – да се съветваме с Бога, който е в нас; нека слушаме вътрешния си глас – душата си.

Четирите основни елемента

Обещах да споделя упражнението с "мога" за добрите неща и "не мога" за лошите.

Първият въпрос, който си задавам е: Това добро нещо ли е или лошо?

Ако е добро, казвам "мога" и го правя. Мобилизирам се, идват ми сили и увереност в успеха. По този начин се постигат реални успехи и се развиват добри качества.

Ако е лошо, казвам "не мога" и не го правя. Тогава се радвам, че съм постъпила правилно. Чудесен метод за самоконтрол и преодоляване на недостатъците, за освобождаване от погрешни мисли, чувства и действия.

За съжаление помних два дни за упражнението и после просто го забравих. Но за тези два дни свърших повече неща, отколкото за две седмици преди това. Иска се внимание и усилие човек да си наложи самодисциплина, да е съзнателен в по-голяма част от времето и да развива определени качества.

Да посвети живота си, да пропусне Божията Любов през себе си, да дисциплинира, изчисти и обогати мисълта си, да кали и насочи волята си.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...