Jump to content
Порталът към съзнателен живот

27.04.2008 г. - Ако вкусите от плода на Любовта, ще възкръснете.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 27 Април 2008 г.

"Ако вие вкусите онзи, първия плод на Любовта, вие ще възкръснете... Ако вие вкусите от плода на Любовта, ще имате любов към всичките хора. Ще обичате всеки един човек. Понеже вие, като хапнете от този плод, всички, които са около вас, понеже съставят един организъм, тази кръв ще мине в другите и ще започнат да чувстват като вас. Вие искате да обичате някого, но връзка няма между двама ви. Ако се образува вътрешна връзка, онази Божествена връзка, в която ние живеем и се движим, тогава онова, което аз придобивам, придобиват го и другите. Каквото другите придобиват, това и аз го придобивам."

Из Елате да разсъждаваме, 25-а НБ, 30.V.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

...някой казва за себе си, че има любов. Какво означава тази дума? Тя не е нищо друго, освен число, т.е. количествено съдържание на нещо. В понятието „любов“ влизат сбор от желания, повдигнати в трета степен. Събрани заедно, тия желания образуват една форма. Да обичаш някого, това значи да му дадеш нещо от себе си. Ако учителят обича ученика си, ще му предаде част от своето знание. Колкото повече го обича, толкова повече ще му даде. Ако ученикът, когото учителят обича, цени любовта му, ще учи по-добре. Колкото повече го обича учителят, толкова по-добре учи ученикът. Това е подобно на плащането. Колкото повече плаща ученикът, толкова по-усърдно работи учителят с него.

Следователно и в любовта единият плаща, а другият предава. Единият обича и дава, а другият възприема. Всички отношения между хората – материални, сърдечни, умствени, са все любовни отношения. Разликата се заключава само в степента на любовта, а степента се определя от полето или света, в който тя се проявява. Между търговец и клиент отношенията са пак любовни. Мислете върху проявите на целокупния живот и ще видите, че всички отношения между живите същества имат за основа любовта. ... Всеки човек има инструмент – сърце, на което свири. Сърцето трябва да гори от желание да свири. Сърцето е Божественият елемент в човека. Щом имате този инструмент, ще нагласите мислите си хармонично и с разумната воля ще свирите и пеете.

Всяка сутрин, като ставате от сън, първата ви работа е да нагласите сърцето си, да свири правилно. Нагласяването на струните подразбира хармонизиране на мислите. Щом нагласите сърцето си, започнете да свирите. Като свирите добре, хората ще ви слушат с разположение и ще ви ръкопляскат. Не свирите ли добре, ще ви освиркат. Щастието на човека зависи от неговия ум, от неговото сърце и от неговата воля. Дръжте в изправност ума и сърцето си, да бъдете добри музиканти и певци, да ви обичат хората.

Какво значи да обичате някого? Това значи да направите нещо заради него, в негово име. Да обичате Бога, това значи да направите нещо за Него. Ако обичате Бога, а не мислите, не чувствате и не действате заради Него, в Негово име, това не е любов. Любовта подразбира най-великата работа, която човек може да свърши. Най-великата работа в света е Любовта.

Музика и работа

Между напредналите хора може да има красиви отношения.

Те обичат и оставят хората свободни.

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

Колкото и цитата да напишете за Любовта, все ще са малко, защото тя не се описва с думи. Когато разберете Бога, тогава ще разберете и Любовта, т.е. няма да е скоро. Не казвам, че и аз я разбирам.

Линк към коментар
Share on other sites

Да, наистина не можем да разберем Любовта напълно, но като говорим за нея, като разсъждаваме за същността и или се опитваме да я почувстваме, ние се свързваме с нея, с доброто, с Бог доколкото можем. Любовта е необходимост, не можем да избягаме от нея, това че не я разбираме не я прави по-малко необходима. Всъщност ние разбираме Любовта, но не изцяло. Но и това малкото което знаем за нея ще ни помогне да се научим по-пълно да я проявяваме, стига да го поставим за основа на живота си.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...