Jump to content
Порталът към съзнателен живот

28.05.2008 г. - Използвайте богатствата, които имате в себе си!


Recommended Posts

Мисъл на деня - 28 Май 2008 г.

„Ако сте недоволни от сегашния си живот, вие нищо не можете да постигнете. Бъдете доволни от живота си и използвайте богатствата, които имате в себе си!”

Из Великoтo малко и великото голямо, 28-а НБ, 20.VI.1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Ето тази мисъл влезе в остро противоречие с друга - за недоволния човек и доволната свиня. Последната оформя начина на мислене вече на много поколения интелигентни хора.

Към доволния човек изпитваме пренебрежение, склонни сме да го смятаме за повърхностен - че не вижда в дълбочина нещата - там където са проблемите, недостатъците... Приема се, че доволният човек е човекът без желание да се развива, да работи за самоусъвършенстването си, човек, който предпочита да замаже проблемите с доволството си, не да ги реши... И така се е изградила и стабилизирала културата на недоволството.

Нужно ми беше време и доста размишления докато преобърна тези ценности и убедя ума си, че всъщност истината е диаметрално противоположна. Доволният човек вижда нещата по-дълбоко, защото умее да забелязва полезното и доброто в това, което не е очаквал, желал и се трудил да реализира. Точно доволният човек развива хармонично заложеното в себе си. Доволният човек не търси проблеми и не се бори с тях - той благодари за задачите и уроците, които му предоставя животът, защото те са които му помагат да расте и да се развива съзнанието, ума, емоциите, волята...

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...