Jump to content
Порталът към съзнателен живот

По какво се отличава Божественото от човешкото


Guest Fut

Recommended Posts

"Жаден си. Ще дойде някой отвън да ти говори сладки думи, да не усещаш жажда. Не, сладките думи са сладки сиропи, те не утоляват жаждата. Вода е нужна на човека. Като я приеме вътрешно, тя ще задоволи жаждата му. Без вода не може. Тя съдържа жизнена сила, необходима за организма. Сиропите са човешки изобретения. Колкото и да са хубави, те не помагат. Всички човешки тълкувания са все сиропи. — Отлични са сиропите. — Каквито и да са — човешки са те. Човешките тълкувания не помагат на живота. Човешкото се отличава от Божественото по това, че не уталожва жаждата. Дойде ли Божественото, и жаждата, и гладът са задоволени. Ето защо, ако искате да се успокоите вътрешно, приемете Божественото и не се месете в неговите работи. — Как ще се повдигна? — Не мисли за това. Какво е било миналото ми? — И за това не мисли. То е работа на живота. Божественото начало в тебе има грижа за всичко."

Из - Важността на размишлението

Линк към коментар
Share on other sites

Божествената Любов не се изменя, тя е постоянна.

Линк към коментар
Share on other sites

Божественото и човешкото е едно и също нещо, защото всичко е едно. Човек е Енергия. Бог е Енергия. Всичко е Енергия.

Знание + Изживяване = Битие. Ние сме тук на земята за да изживяваме.

Линк към коментар
Share on other sites

Божественото трябва да е за нас един идеал към който да се стремим, един пример. Ние сме човека. Не можем да се отречем от човешкото, нито да избягаме от него. Но можем да го трансформираме.

Това, което е характерно за човека, неговата отличителна черта е разума. Човек може да проявява разумност в живота си, а може и да не проявява. Значи, човешкото включва и двете възможности. В Божественото възможността за злоупотреба с разума е изключена. Аз съм против това да се отнасят всички разумни действия към Божественото, а всички неразумни - към човешкото. Човекът има потенциала да се доближи до Бога, както и да се отдалечи.

Линк към коментар
Share on other sites

Казва се, че човек е създаден по образ и подобие на Бога. Той гледа и вижда, че не прилича на Бога. Под образ разбирам, че човек е направен по закона на Мъдростта. Две неща има в човека: любов и интелигентност. И двете са по образ и подобие на Бога. За да приличаш на Бога, трябва да обичаш и да мислиш. Щом обичаш и мислиш, ти си по образ и подобие на Бога. Кое е по-добре: да обичаш, или да си интелигентен? С други думи казано: Да бъдеш направен по образ на Бога, или по подобие?

Има два начина на разсъждение: на сития и на гладния. Когато ситият разсъждава за хляба, това е отвлечена философия. Аз разбирам философията на гладния, който е гладувал. Само той може да говори за хляба. Да говориш на гладния за Бога, той ще има правилно разбиране за Него. Човек може да мисли за нещата с любов и без любов. Вие мислите, че интелигентността седи по-горе от любовта; всъщност, любовта създава интелигентността. Тя е причина за човешката интелигентност. Любовта заставя майката да мисли. Като обичаш някого, ти мислиш какво добро да му направиш. Мислиш да му предадеш любовта си по реален начин, да го задоволиш. Другояче казано: Който те обича, той предвижда всичките ти нужди. Понеже Бог ни обича, иска да ни облече в дрехата на съвършенството. Тя се шие, още не е свършена. Всеки ден трябва да я обличаме, да ни я мерят. Колко време е нужно, за да се ушие дрехата на съвършенството? Колко пъти ще се мери и поправя тази дреха, докато се ушие! Тя трябва да бъде готова за Великден. Под Великден аз разбирам деня, когато хората се освободят от греха и от своите слабости. Тогава те ще се освободят от стария си господар — фараона и няма да правят вече тухли в Египет.

Из - Важността на размишлението

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...