Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Коледа


Recommended Posts

Здравейте :) ,

идва едно много приятно и празнично време на годината - Коледа. Хората се отпускат, чувстват се по близки - нещо ново като че се ражда в душите. Всичко ни се струва по дружелюбно и гостоприемно.

Как го усещате вие и какво мислите за Рождеството - как Христос се ражда всяка година в нашите души и цялата Природа?

Поздрави :) ,

Ради

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 28
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Здравейте Ради и всички форумци... :)

За жалост в съзнанието на хората този светъл празник се е превърнал във време за хачене на пари и купуване на вещи и ценности. Или поне аз тва наблюдавам.

Може би е по-редно да помислим защо празнуваме? Само за да починем малко от всекидневните ни задължения?

Как празнуваме? Като подготвим много ястия и преядем (и в още по-лошия случай - препием) за една седмица напред?

Може би това е по-скоро време за размисъл, време да помислим за ценности в живота ни, време за преосмисляне на свършеното през годината, време да помислим за нас и нашите близки (но в холистичен план), за хората които обичаме и ни обичат, за Любовта... А още по-надълбоко.... на запад (пък и в БГ) се говори за Христово съзнание, Христови добродетели (не в църковния смисъл на думата, а в езотеричния)... До колко сме ги проявили през изминалата година в живота ни? А колко ще ги проявяваме за в бъдеще?

Дали не е по-добре върху това да помислим и да предприемем крачки в тази посока?

Как мислите?

Линк към коментар
Share on other sites

Много актуална тема! :) Наистина моите наблюдения са, че много малко хора се замислят над същността на самия празник. Като че ли хората правят всичко по Коледа като по график, а вложените чувства са някък малко. Имам усещането, че вложеното чувство в Коледния подарък е някък си механично. Някък си духовните ценности са на заден план. За огормно мое съжаление повечето благотворителни акции се задействат само по Коледа... което е като “всяко чудо за 3 дни”. Но пък лично моето удоволствие е да пратя коледни картички по добрата старомодна поща до приятели из цял свят. Това ми носи огормно удоволетворение, не коства нищо, а донася много положителен емоционален заряд. По какъв начин вие радвате себе си, радвайки околните? :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте всички :),

Наистина не предполагаме колко е дълбок празника и какво значи той за нашите души и цялата природа. Ако трябва да се изразим "езотерично" бихме казали - Христос се ражда в нашите души. Ако оставим думите - онова красиво и дълбоко чувтво на Любов към всички и радост.

Което за съжаление се опитваме да заглушим доста често. Както казва Иво в пазаруване, преяждане, препиване....

А истинската радост е това да дадеш радост на другите, и иситнския поздрав носи предимно духовна енергия.

Като например картичките изпратени с дълбоки и истински чувства, за което писа Деница.

Дано всички използваме това свято време и станем малко по-добри и малко по-човечни :) .

Поздрави :),

Ради

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Коледа това е момента, когато се запалва една искрица в нашите души искрицата на любовта. Тя се запалва в средата, в която най-добре може да се разгори в 'семейството'. В зависимост от нашето дух.развитие, тя може да се появи в 'тази ве4ер' за миг и да изгасне, но може да се разгори и да съществува и с 4асове и дни. В обществото в което живеем, тя 'искрицата' бързо изгасва и за това всяка година хората /христиани.../ я празнуват отново и отново до момента до който тя незагасва ве4е или може би докато се появи новото дух.у4ение.... в тези коледни дни подарете усмивки, внимание, топлина 'любов', на близките ви хора, а ако сте по 'силни' я подарете на вси4ки познати и не познати хора около вас.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

много хубави са думите на Михаил и аз се присъединявам към неговия призив.

Нека си подарим повече Светлина и Топлина през тези дни! :)

Поздрави,

Ради

Линк към коментар
Share on other sites

периода 24.12 - 6.1. - като особен период, в който възможностите за духовна работа и връска с йерархиите са по-благоприятни,

Земята по-близко до слънцето.

Има връска и със зимното слънцестоене.

Линк към коментар
Share on other sites

"Съвременното човечество прилича на сухи кости, разпръснати по цялата земя, без никаква вътрешна връзка. И сега се иска да съживим тези сухи кости, за да се почувства човечеството като едно. И всички ще станат на краката си и ще познаят, че са изпратени да бъдат свободни и да служат и работят за великото благо на всички." :)

Б.Дуно "За двете риби и петте хляба"

Линк към коментар
Share on other sites

За мен всеки празник е преди всичко метод за социално общуване. Защото конкурентната икономическа среда води до отчуждение, засилване вличнието на его-то... А на обществото му трябва единство все пак. Така го виждам празника - ден, посветен на нашите ближни.

И понеже винаги има симетрия м/у външен и вътрешен живот - също и ден, посветен на себе си, на вътр. си свят. Егото си взема "отпуск", не е толкова активно по това време.

Ден за тържество на Духа.

Понеже още не е толкова укрепнал, за да тържествува през всичките дни.

Всеки си има собствено разбиране за празник, преживява го различно. Но общият ефект без съмнение е (+).

Празникът може да се разгледа като форма за колективна медитация, пригодена към сегашното състояние на човечеството като цяло.

Линк към коментар
Share on other sites

“Животът е най-естественият и най-силен стремеж на човеиката душа; той е богатството, което тя желае да припечели.

Човек е притежавал някога вечен живот, но го е изгубил. Изгубил го е по една проста причина и сега се стреми да изправи своята грешка. Тази негова грешка е причинила смъртта и само когато човек е почнал да изпитва постоянно разрушение на своята душа, на своя ум, на своето сърце, на своя организъм, на всичко онова, което гради, само тогава той е разбрал какво нещо е изгубил.

Христос е дошъл тъкмо да ни научи как да спечелим изгубения живот. Той казва :”Аз съм животът.” По какво се отличава животът от другите сили? Той е една сила, която строи, въздига, съединява, обединява, дава радост и веселие на човешката душа.

“А вечният живот е това, да познаваме Тебе, Единаго Истиннаго Бога и пратения от тебе Исус Христос.”

Тук са важни три думи: “живот”, “познание” и “Бог”. Животът е целта, към която се стремим, познанието е методът за постигане на тая цел, а Бог е средата или условията, от които можем да черпим тоя живот.

Първото нещо е да се научите да обичате Господа и тази обич ще ви свърже с Него. Имате хиляди случаи да се съедините с Него и да направите живота си щастлив. И когато се съедините с него и влезете във вечния живот, във вас всичко ще се преобрази и всичко ще дойде на своето място.

И тъй, сложете си за задача първо за две минути, после за пет минути да изпъдите чуждите мисли от себе си и след като останете сам, почнете в това дълбоко съзерцание да размишлявате върху този велик проблем: защо сте на земята, защо сте неразположени, защо нямате благородни мисли и сърце, защо нямате воля да разрешите известен въпрос и Христос ще ви отговори. Той ще ви отговори в тази форма: “Аз съм пътят, истината и животът; значи когато изпъдите всичко навън и приемете в себе си Мене, когато познаете за Бог моя Отец, Който живее в Мене, Който е дал живот вечен на Мен, ще даде такъв и на вас.”

Трябва да приемем Христос в себе си, за да се свържем с Бога.”

Беинса Дуно

“Необходимостта да познаваме Бога”, Неделни беседи 1914г.

:hypocrite::1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

:v: Здравейте, приятели!

На Коледа Христос се ражда в нашите души

:) Казват , че всяка година имаме възможността..... да се роди Христос в нас...готова ли съм за това раждане...мисля си винаги с едно особено вълнение за това по това време....мисля си защо трябва да е всяка година...и за смисъла на символите....Изтока, овчарите, тримата мъдреци...Каспар?Гаспар , Балтазар?Валтазар и Мелхиор?Мелкон...а и мислейки гледам, че темичката отлежава цели две годинки... :)

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Утре, неделя, 18.12 в Пловдив, зала "Съединение" от 17 ч. ще има лекция на тема "Мистерията на Витлеем - раждането на божествената душа в човек" вход: свободен

Който има време и желание, може да иде

Линк към коментар
Share on other sites

:) Звездата...Витлеемската...била свръхнова звезда...оповестила раждането на Христа...да не би да е Пентаграмата.. тя...някой ходил ли е на лекцията :)

:feel happy: Любов + Светлина + Мир + Радост :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

:)

Здравейте приятели,

Тук стана въпрос за Пентаграма, затова пак ще цитирам Учителя:

"В разговор Учителя казва:

“Някои считат Пентаграма като една мъртва форма, без никакво действие. Те много се лъжат. Пентаграмът е извор на живот, извор на светлина. От Пентаграма постоянно извира, излъчва се светлина, която със своите лъчи се разпространява. Защо?- Защото Пентаграмът не е обикновена фигура, а е поктроен по окултните закони. Окултни сили действат в него. Че действнително е така се вижда от един факт, който е знаел Гьоте. Когато Фауст начертава Пентаграма на прага на своята стая, то Мефистофел не е могъл да прекрачи прага, за да влезе в стаята. Значи Гьоте е знаел, че в Пентаграма се крият окултни сили”.

Духовете от Бялото Братство, които идват в сеансите, носят големи звезди или на челото или на главата, а онези от черното бротство не носят никакви звезди. Всеки един дух от Бялото Братство, който ще се яви, ще има или една петоъгълна звезда на главата си или на челото си , или един светъл кръг около главата си , или пък светла аура по цялото си тяло; тази аура и денем се вижда, той издава светлина от себе си. А онзи, който е от черната ложа няма никаква светлина около себе си. Черният маг не може да има звезда, тя изгасва, защото те крият светлината си. Те ходят в тъмнина, иначе в светлина ще се издадат. Щом си тури звезда, той става член на Бялото Братство. Ако един черен маг се опита да си тури звезда, въпросът е свършен, изключват го от черното братство. Той или трябва да се покае, за да се върне назад, или да мине в Бялото Братство. И ако някой ученик от Бялото Братство иска да изгаси светлината, същият закон е и за него, той престава да е от Бялото Братство.

Тази година (1911) ще ви се раздаде картината на Пентаграма, за да се занимаете с нея и проучите, защото у вас искаме да образуваме огнище, олтар за Господа. Господ се проявява в един народ само тогава, когато има огнище за Него. Когато Господ пребъдва в един народ, само тогава се той благославя.

Учителя е дал Пентаграма на учениците по две причини:

1.В Пентаграма нагледно е посочен Пътя на ученика, изложен е картинно и ясно – това, което именно е говорил Учителя в Школата за Пътя на ученика. Чрез Пентаграма е изложен целият път на ученичеството. По този начин пътят на ученика става по- ясен, по – жив и по- лесен.

2.Понеже Пентаграмът е извор на светлина, която се излъчва във всички посоки и има благоприятни влияния върху ученика, той може да действа върху ученика, понеже създава наоколо благоприятна аура чрез окултните сили, които действат в него.

Появяването на тази емблема, Пентаграма, ни показва, че времената са дошли: и най- първо Този (сочи образа на Христа), Когото зидарите отхвърлиха, застава на ъгъла.

Божиите закони не търпят отмяна и отсега нататък няма сила, която да препятства за идването на Царството Божие. Сега, за да не пострадат и българите, за да не се повтори и с тях историята, както що стана с евреите, които знаем, че страдаха от Вавилон, Рим, Филипа и прочее, за да стане правилно развитието на българите, то Пентаграмът има знакове, от които явства(обяснява ги), че Невидимият свят пази равновесие. Самата картина на Пентаграма говори и който има разбирането, нека схваща: Христос иде, за да се появи по- осезателно.

Работете повече със себе си, нежели със света. А светът ще бъде занят със себе си, та няма да ви закача. Пентаграмът рисува състоянието на света понастоящем и от него явства, че той се разправя сега с разни змии и други животни, следователно, Пентаграмът е тъкмо на своето място. Като му дойде времето, ще му се даде друга форма, но сега той е на мястото си."

Весели празници!!!

Бъдете здрави, силни, умни, смели и добри.

Таня

:)

Извинявам се, че забравих да посоча от къде е взет горния цитат.

От "Всемировия Учител Беинса Дуно и Велико Търново", том ІІ,стр.230

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Таня !

1.В Пентаграма нагледно е посочен Пътя на ученика, изложен е картинно и ясно – това, което именно е говорил Учителя в Школата за Пътя на ученика. Чрез Пентаграма е изложен целият път на ученичеството. По този начин пътят на ученика става по- ясен, по – жив и по- лесен

Ако някой иска може да прочете и това за Ученика: ТУК

Линк към коментар
Share on other sites

Коледен концерт "Познах те Господи"

участват

Велин Илиев орган

Надя Колева сопран

Пламен Бейков бас

Снежина Куманова мецосопран

Димитър Тенчев виолончело

Надежда Няголова цигулка

Цигулково дуо "езотерик"

Петър Ганев и Йоана Стратева

Юлангело - музикална формация

диригент: Йосиф Герджиков

Струнен оркестър

Диригент и аранжимент:

Петър Ганев

Концертна зала "България"

26 декември 2005, начало 11 часа

Вход свободен

Линк към коментар
Share on other sites

:)

"Здравей Таня !

QUOTE

1.В Пентаграма нагледно е посочен Пътя на ученика, изложен е картинно и ясно – това, което именно е говорил Учителя в Школата за Пътя на ученика. Чрез Пентаграма е изложен целият път на ученичеството. По този начин пътят на ученика става по- ясен, по – жив и по- лесен

Ако някой иска може да прочете и това за Ученика: ТУК "

Здравей Ваньо,

Не можах да отворя папката, но имам книжката "Пътят на ученика" изд.Духовно Общество Всемирно Бяло Братство, 92 г., от която извадих някои мисли на Учителя, които могат да бъдат полезни и на други.

Питам ви сега:отде ще черпите законите, максимите за бъдещата наука? Ученикът трябва да черпи познанията, максимите и законите за новата наука от друг източник. Той, след като е минал всички школи на света като подготвителни училища, ще се ползува от един съвсем нов източник. Христос казва:”Като дойде Духът на Истината, Той ще ви научи на всичко.” Той казва и за Себе Си:”Както Ме е Отец Ми научил и както Ме учи сега, така и Аз ви уча.” Той всеки ден се учеше. Смирение имаше в Христа! Често работите ви не вървят добре.Защо?- Смирение няма у вас. В каква форма да употребя тази мисъл? Тя е една от най- щекотливите мисли. Като казвам, че “вие” нямате смирение, изключвам себе си от това число и обиждам вас. Ако кажа “ние”, включвам себе си, а по този начин себе си обиждам. Ако кажа някому “ти нямаш смирение”,обидата е още по- голяма. Ще кажа тогава: всеки, който не върши волята Божия, не е смирен. Защо?- Понеже частта се е индивидуализирала. Тя мисли, че е общ център, около който всички трябва да се групират, и е недоволна, че не може да върши каквото си иска. Тя казва:”Аз мога да употребя благото, което Бог ми е дал за, себе си. Не, Бог ни изпитва с благото, което ни дава. Ако не употребим това благо за Бога, ще го изгубим. Някой казва: “Аз не знаех това нещо.” Ако ти не знаеш тия неща, ученик не можеш да бъдеш. ...

...Това е правилното схващане за живота. Но смирение трябва!Когато човек добие смирението, всякакво терзание изчезва от него и той добива едно вътрешно спокойствие в душата си. Докато човек няма смирение, той търси почит и уважение от хората. Христос казва: Не търсете слава от человеците, но търсете слава от Бога!” Нека Бог има добро мнение за вас и Той ще ви научи на всичко.

Ще се върна на мисълта: коя е отличителната черта , по която се различавате от другите хора? Това е една от задачите на ученика. Цялата ваша еволюция седи в това, да познаете отличителната си черта като ученици...

Задачата на всеки едного е да познае себе си. Христос казва:”Това е живот вечен, да позная Тебе Единнаго Истиннаго Бога”. Да познаем Бога, значи да познаем себе си, да познаем Първата Причина, която ни е пратила в света, да познаем Единствения, Който ни обича, Който ни дава Светлина, Мир, Радост, за душите....

Божествената Любов, за която ви говоря е силна, мощна.Ти не можеш да излезеш срещу човека, който носи Великата Любов. Той е толкова гъвкав, толкова пластичен, дето и да го туриш, ще намери и най- малката дупчица, през която да излезе...

И той като ученик , започва да се занимава с Любовта, Светлината, с Мира и Радостта. Това са четирите предмета, които ученикът започва да проучва в началото на своя път. Той трябва да знае какво нещо е Любовта като предмет, да знае как да я прилага. Той трябва да знае какво нещо е Светлината като предмет, и да може да я прилага. Той трябва да знае какво нещо е Мирът като вътрешно състояние на душата. Той трябва да знае какво нещо е Радостта като плод на всички блага, които съществуват в света. Той трябва да знае как да я употреби за благото на своето сърце, както и да бъде полезен и на своите ближни- на майка си и на баща си. Като казвам, че ученикът трябва да служи на майка си и на баща си, значи да им служи тъй, както Бог изисква, а това подразбира да изпълнява Волята Божия.” Стр.94-103

Ще се радвам , ако всеки, преди Коледа, вникне в съдържанието на всяка дума на Учителя.

Весели празници!

Таня

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Таня !

Малко хора ме наричат така . Благодаря , но не знам защо не си обичам името - много болка ми е донесло .... :(((((

Но си безпределно права за ...:

Питам ви сега:отде ще черпите законите, максимите за бъдещата наука? Ученикът трябва да черпи познанията, максимите и законите за новата наука от друг източник. Той, след като е минал всички школи на света като подготвителни училища, ще се ползува от един съвсем нов източник. Христос казва:”Като дойде Духът на Истината, Той ще ви научи на всичко.” Той казва и за Себе Си:”Както Ме е Отец Ми научил и както Ме учи сега, така и Аз ви уча.” Той всеки ден се учеше.
Линк към коментар
Share on other sites

http://www.astrohoroscope.info/kartaTARO2.htm

Весела Коледа, Чудна Бъдни Вечер на всички, здраве и Любов, Мъдрост и Свобода желая на всички !!!!!!!!!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...