Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Братската къща в Арбанаси. Можем ли да помогнем?


Recommended Posts

Вчера група приятели от Търновската младежка група /1987-1992 г./ пренощувахме в Братската къща в Арбанаси.Това място е концентрирало огромна духовна сила. Но за жалост- къщата е пред срутване. А средства за нова няма.

В момента се игражда Братски салон. И то благодарение на усилията на няколко ентусиасти.

Знам ,че времето е трудно. Много от нас едва покриват ежедневните си нужди. Но можем ли да помогнем със средства или труд /според възможностите/ изграждането на един нов духовен дом?

Сметката, в случай, че искате да помогнете:

Титуляр: Стефанка Тодорова Баръмова

Банка: УниКредит Булбанк АД, клон: Велико Търново

Адрес на банката: ул.Марно поле 2, 5000 Велико Търново

BIC: UNCRBGSF

Сметка в лева: IBAN: BG05UNCR70001509505832

Сметка в Euro: IBAN: BG52UNCR70001509506732

Снимки на част от строящия се салон:

image002.jpg

image003.jpg

Стаичката, където Учителя е написал Завета на цветните лъчи на светлината

image001.jpg

Линк към коментар
Share on other sites

  • Отговори 60
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Живеем в трудно време.Често парите не ни достигат. Но не може да се отрече,че понякога ,по светски,се поглезваме.Богати трапези ,хубави дрехи...Нека се опитаме да спестим от тези наши разходи поне десет лева месечно, в рамките на десет месеца.А след това, със събраните от нас пари ,братската група в Търново да закупи строителни материали за Братското място в Арбанаси.

Искам да направя и едно пояснение относно състоянието на Братската къща.

Никой няма намерение да я събаря ,защото е свято място.Напротив -искаме да я запазим и затова се опитваме да поставим някакви укрепващи подпори.Но ,за жалост ,тя скоро може да падне сама ,защото е на повече от 100 г и част от гредите и са изгнили.

Линк към коментар
Share on other sites

Помагал съм с труд за Братската къща в Арбанаси, когато се строеше навеса и портата, и пак мога да го правя. Група от Шумен редовно ходи през уикендите и помага.

:)

Линк към коментар
Share on other sites

Да.Така е.Шуменската група е една от най-активните.За радост, през последните месеци тя е приятното изключение.Заедно с няколко човека от Търновската група.

Аз не мога да помогна поради здравословни причини.Надявам се да събера някакви средства и с тях поне да се закупят строителни материали.

Линк към коментар
Share on other sites

Не само през последните месеци :) Аз съм ходил с шуменската група там още през 2005 г., домакините тогава казаха, че на нас разчитат, понеже никой друг от другите градове не се отзовава, освен още от Габрово. Като има ходене на Рила или на Мадара всички се отзовават, а когато трябва да се работи - всички се спотайват като мишки... Учителят казва: "Бъди пръв в труда и последен на трапезата". ;):huh:

Линк към коментар
Share on other sites

Напълно си прав!

Знам ,че ходите някъде от около 2005 г..Отначало е имало много хора , но през последните месеци почти никой не се е появявал.Може би има умора от Мадара и Рила.Много са били братските обяди и екскурзии.

А нещата са толкова прости .За довършителни работи до Нова година са необходими около 3000 лв.Това са много пари за част от нас , но са почти нищо ,ако всеки ,който се е качил на Рила или е бил на Мадара, даде малката сума от десет лева за едно свято дело.А що се отнася до майсторите- те ще се намерят.Макар и в по-студените месеци,които не са толкова подходящи за строителство.

Повярвайте!Там енергиите са невероятни! Не е случайно , че Учителят е избрал това място и че една от чудотворните икони се съхранява в местен манастир.

Най-вероятно до края на месеца ще бъде открита банкова сметка за набиране на средства САМО за довършване на салона в Арбанаси.Можете да събирате средства /по групи или индивидуално /и да ги изпратите/ след получаване на информация от посочените по-горе е.maili/.Ако ви е трудно да използвате банките ,можете да изпращате и пощенски записи.

Но най-добре ще е ,ако някой от групите помогне с труд в Арбанаси ,и занесе парите на приятелите от Търново.

Линк към коментар
Share on other sites

Aкцията започна да набира скорост.Надявам се следващата седмица банковите сметки за Арбанаси в лева и евро да са готови.

Подробности може да научите на е.maili: pravda36@mail.bg i solej@start.bg

Линк към коментар
Share on other sites

И аз бях измежду тази група приятели, които преспахме в Братската къща в Арбанаси. Това е всъщност къщата, в която Учителя е създал "Завета на цветните лъчи". За съжаление тя е в окаяно състояние и на мен ми се струва (без да съм специалист), че по - добрият вариант е, вместо да се прави опит за ремонт, да се събори и да се построи наново, което естествено изисква добра организация, архитект, работници и средства - нещо, което на този етап липсва. Ентусиазмът е хубаво нещо, но само гол ентусиазъм не стига. Именно поради тази причина и липсата на огласяване от 2005 година до сега не е направено много...

Иначе имам желание да помогна и със средства, и с труд, но искам да видя идея в цялата работа... Искам да има човек, който да организира нещата и да бъде отговорен за това, което се прави или не се прави и който във всеки един момент да може да даде информация и да представи документация за средствата, които са постъпили и за какво са били изразходени. А що се отнася до Арбанаси - само който не е ходил там, не е почувствал магията и красотата, и особения енергиен заряд и магнетизъм на това свято място, където не случайно е имало 17 манастира и църкви. Чудесно място (и то средищно, в сърцето на България!), където бихме могли заедно да създадем истински оазис на духовността - център, в който бихме могли да организираме братски срещи и да имаме духовно общение помежду си.

Линк към коментар
Share on other sites

Да.Условията, при които се строи в Арбанаси ,са такива.Има много още да учим относно организацията и самото строителство.

Но, мисля ,че поне експертната помощ е подсигурена.

Но основният въпрос в този случай е дали на духовните хора от Северна и Централна България е необходим такъв център.Повечето от нас знаят ,че средства са необходими и за София.Аз не искам да преча на тази задача.Но си мисля ,че някои от нас могат да ''позатегнат коланите'' и да се лишат от някои ''глезотии''.Нали можем да да живем и с две , и с двеста.

Риск навярно има.Но ...ако някога чакахме идеалните условия, може би нямаше да го има Младежкият събор край Мадара или поне няколко години от него щяха да бъдат ''загубени''.

Има и други примери.Защото се учим чрез проби,грешки и ''в движение''.

Линк към коментар
Share on other sites

Според моето скромно мнение Къщата в Арбанаси не е просто братска къща в Търново. Нито е или може да стане духовен център само на хората от Централна и Северна България.

Мястото, където е написан Заветът, е духовен център на всички хора, на всеки човек. Всеки, който е чел книгата "Всемировият Учител Беинса Дуно и Велико Търново", осъзнава колко много означава това място:

Велико Търново е било едно от любимите места на Учителя, което Той често е посещавал. Тук от 1910 г. започват да се провеждат съборите на Бялото Братство. Защо Учителя избира именно Велико Търново? Отговор на този въпрос може да ни даде едно писмо на Боян Боев от 10.11.1950 г. до търновския ръководител на Бялото Братство Стамат Тодоров:

„Учителя казва, че има едно магнетично течение, което иде от Хималаите и минава през областта на Търново. От Търново се спущат няколко клона магнетични течения в разни посоки. Един клон отива към Сините камъни при Сливен, оттам продължава към айтоските върхове и по-нататък. Друг клон отива от В. Търново към Света гора и т.н. Ето защо В. Търново е мистичен център и ненапразно Учителят избра В. Търново за съборите."

Учителя казва в една съборна беседа от 1922 година:

„Ние идем в Търново, за да създадем на търновци една благоприятна атмосфера. Защо съм избрал Търново? Аз съм го избрал като един център, дето земните влияния на България се срещат и може да се подобри здравословното състояние на българите. Целта ми не е да се увеличат моите съмишленици, а да могат мозъците на българите да станат нормални, да се образува една мека атмосфера и при това да се подобри положението на техните ниви, да раждат повече жито. Това имам предвид."

На първия събор, състоял се в Търново (1910 г.), на Учителя е зададен следният въпрос: „Какво значение има за българския народ събирането тази година на Веригата в Търново?"

Учителя отговаря: „Ние се срещаме в Търново през тази година, за да решат духовете какво трябва да правят с България. Събрахме се в Търново още и затова, защото всички духове са живяли тук и затова се събират. Те гледат сметката на България и резултатът от тази сметка ще бъде известен бъдещата година."

стр.10 от книгата

Искам тук да изразя дълбоката си признателност и благодарност към бартята и сестрите от Търново, подготвили и осъществили със събрани от тях средства издаването на тази книга.

Мисля, че между нас тук могат да се намерят не един специалист - архитект и строител, които да направят всичко, което е по силите на съвременната технология, за да се съхрани и укрепи оригиналната сграда. Живяла съм в Стария Пловдив и съм била екскурзовод по къщите-музеи - убедена съм,че може да се намери начин те да бъдат съхранени и реставрирани без да се събаря конструкцията - тя носи в себе си енергиите на хората, живели вътре.

Разбирам проблема със събирането на сумите, но мисля, че и той може да намери решение. Моля всеки от нас, който има опит в това, да го сподели или да се заеме лично с помощта на Търновските братя и сестри.

Когато има необходимата готовност за това, можем да се организираме с личен труд - той би бил невероятен шанс за всеки от нас.

Братя и сестри от Търново - Порталът е с вас. :3d_053:

Линк към коментар
Share on other sites

Съгласен съм, че това място в Арбанаси е за всички духовни хора в България и по света.Посочих нашите приятели от Централна и Северна България , защото се предполага ,че те ще бъдат най-заинтересовани да го има. Поради близостта на Арбанаси ,те ще могат по-често да ползват базата.

Благодаря за подкрепата на инициативата от страна на http://beinsadouno.com

Екипът на http://www.bratsvoto.net също ще помогне тя да се осъществи.Вече изпратихме информация по мрежата ни.

Такива важни кампании осмислят съществуването ни в глобалната мрежа.

Надявам се банковите сметки /в левове и евро/ през тази седмица да бъдат готови.

Линк към коментар
Share on other sites

Парите са необходими за закупуване на:цимент,улуци,подови плочки,стъклопакети и др.Майсторите ще бъдат от нашите среди.

Бригадите продължават и тази събота и неделя.Тогава ще бъде направена и окончателната план-сметка.

Надявам се повече хора да се включат с труд и финансово подпомагане.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз съм много "за" отделни сметки за всеки самостоятелен проект, не само за този. И активен локален мениджмънт към него.

Очаквам сметките :)

Линк към коментар
Share on other sites

Васил е много прав .Време е да почнем да мислим и действаме съобразно новите условия.Мисля,че кампанията започна да набира скорост /Има писма на желаещи да помогнат/ .Макар че понякога я спират / за кратко време/ елементарни за света проблеми,които могат да се решат за минути. Но това си е наш ''патент''.Важното е да се учим от грешките си.

Благодаря на всички за подкрепата.Убеден съм ,че заедно ще свършим едно добро дело.Имаме и прекрасни примери от близкото минало.Имаше трудности и в началото на Мадарския събор , но той се превърна в една много добра духовна традиция . Аз не знам днес някой да се съмнява, че трябва да го има .

Така ще бъде и с Арбанаси.Това място ще се превърне в духовен център за много българи.То няма да е само за търновци ,каквито опасения има ,а за всички нас.

Предлагам и дата за празника на братското място в Арбанаси-22 септември или дните около тази дата.Както е на братското място край Айтос.

Е ,спирам с мечтите!

На работа!

Линк към коментар
Share on other sites

След дълги дискусии има открити банкови сметки .Има и адрес ,на който магат да се изпращат пощенски записи.Който желае да се включи в кампанията,може да ми пише.Някои от братските групи започнаха да събират пари.Има запитвания и от чужбина.Дано успеем да съберем някаква сума поне за качествени улуци.Но това зависи от всички нас.

Линк към коментар
Share on other sites

Всички условия са налице, но кандидати да помогнат почти липсват.Идва ми да цитирам заглавие от световната класика.

Но това не ме изненадва.Много са по-интересни разказите и анализите за мравките,цветенцата,ангелите,всемирната любов...Но като че ли почти винаги спираме до тук..Тъй като това е тема ,значима за много от вас,поне да бяхте ме наругали... А сега ...бездушие.Или ако пак цитирам класиката...мълчание.

Благодаря на Максим ,че поне изрази мнението си в лично съобщение.Макар че не съм напълно съгласен с него.

Благодаря и на всички ,които въпреки скромните си приходи ,решиха да помогнат с малки суми.Те няма защо да се чустват неудобно ,защото такава беше идеята на кампанията/по 10 лв. месечно/.Няма смисъл да припомням и една емблематична притча от Библията за такива случаи.

Кампанията продължава до завършването на Братския салон.А може би и след това.Зависи от нуждите.Все още има достатъчно време.Който иска , може да подкрепи братското дело.

За духовното значение на Арбанаси и В.Търново можете да прочетете в началото на http://bratstvoto.net .Но,според мен ,повечето от вас знаят много повече от написаното там.

Бих искал и да припомня ,че ако духът е с нас ,кампанията ще успее и салонът ще бъде построен.

Приятно писане и ... мъдруване!

Линк към коментар
Share on other sites

:) Похвално е старанието ти да организираш тази инициатива, но в крайна сметка всеки продължава да си гледа неговото си семейство, неговите потребности да са удовлетворени на първо място, а за общото благо няма...или "то може да почака"...или "нека друг се отзове аз сега не мога", "имам финансови проблеми" и т. н. ... ясно беше че така ще стане. Само като има ходене на Рила по екскурзии, тогава хората масово се отзовават, за свой кеф, но ако е за помагане - няма никой, всеки се скрива в миша дупка. Когато се организира Братския събор на Мадара, домакин е Шумен и всички разходи за храна, както и за транспорта до Плиска и Преслав, бяха поемани от братската каса на местната група и от дарения на местните хора. Ето го примерът.

Така че напълно си прав с мнението си.

Линк към коментар
Share on other sites

Всички условия са налице, но кандидати да помогнат почти липсват...Приятно писане и ... мъдруване!

Често очакванията ни не се изпълняват. В конкретнят случай могат да бъдат посечени редица фактори за това:

1) Може би засега е рано за категорични изводи; От факта е нечие съзнание е узряло за нещо, не следва, че автоматично всикиостанали съзнания ще станат узрели в момента на тяхното информиране. Както на автора на този призив, и на читателите им е необходимо известно време.

2) Този сайт все пак се чете от много разнообразни категоии хора. С почти същият успех може да се очаква реакция на читателте на метсен вестник, да речем.

3) Може би потенциалните дарители все още се нуждаят от още яснота по въпроса и нямат достатъчно време, за д си я набавят сами. Ако е така, може би не всички условия все още са налични?

Имам нещо на ум как да помогна генерално по въпроса. Това обаче не се очертава да се случи в близко бъдеще. За момента смятам да се включа в кампанията с малки суми ежемесечно.

Успер, Solej! Не губи надежда! :thumbsup1:

Линк към коментар
Share on other sites

Аз определоно имам желание да помогна... и с труд, и със средства, колкото и скромни да са, но... ми прави впечатление, че никой от търновските приятели не се включва да пише тук, в този форум, по тази тема... да ни покани и да каже:" Приятели, тази събота и неделя ще има работа в Арбанаси. Тези от вас, които имат желание и възможност да помогнат, нека да заповядат или да изпратят някакви средства." Пълно мълчание от Търново! Защо? Ето, в момента аз искам да знам, кога евентуално ще бъде възможно да се съберем доброволци и да свършим някаква работа? Нека човек вътре от "кухнята" да ни посочи дати, когато наистина ще са необходими хора, работници, и аз, ако нямам някакъв друг ангажимент, ще се отзова на драго сърце... А мисля, че и други ще ме последват... И ще съчетаем полезното с приятното, практичното с възвишенето. Има ли желаещи? :)

Линк към коментар
Share on other sites

Ето, в момента аз искам да знам, кога евентуално ще бъде възможно да се съберем доброволци и да свършим някаква работа? Нека човек вътре от "кухнята" да ни посочи дати, когато наистина ще са необходими хора, работници, и аз, ако нямам някакъв друг ангажимент, ще се отзова на драго сърце...

Аз също.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

Ето, в момента аз искам да знам, кога евентуално ще бъде възможно да се съберем доброволци и да свършим някаква работа? Нека човек вътре от "кухнята" да ни посочи дати, когато наистина ще са необходими хора, работници, и аз, ако нямам някакъв друг ангажимент, ще се отзова на драго сърце...

Аз също.

И аз също.

Линк към коментар
Share on other sites

Ако някой се интересува от някаква информация за Братското място в Арбанаси ,нека да ми пише.Ще се постарая да му отговоря подробно.В общи линии картинката ми се изясни.Макар че понякога източниците на информация си противоречат.

Разбрах ,че в събота е имало бригада от около 15 човека .Част от хората в нея са били достатъчно компетентни в областта на строителството.Свършили са доста работа.Очаквам да ми изпратят от Търновската група някакъв план за работа и прогнозната сметка.

Предлагам първо да съберем пари за улуци.За най-качествените няма да са необходими повече от 1000 лв..След това за плочата-около 3000 лв...

Хубаво е да се съберем в Арбанаси и да помогнем с труда си.Но като няма строителни материали...

А ако не купим най-необходимото сега ,ще ни е по-трудно да го направим през пролетта.Защото покрай световната криза цените навярно ще са повишат поне с 10 %.

Линк към коментар
Share on other sites

Вече разполагаме с подробна план-сметка за довършване на строежа.Който желае ,може да я получи от мен.

Мога да му изпратя и снимки от последната бригада .Въпреки трудностите ,основните строителни дейности са завършени.

Разбрах ,че има братя ,които искат безплатно да вложат не само труд ,но и материали.Явно Духът работи чрез тях и мечтите ни започват да придобиват реалност.

Благодаря на всички ,които се събуждат и дават своя принос /според възможностите си /,за реализиране на това велико дело.Явно в тях е жив и духът на Възраждането, когато хората по- малко пишеха и говореха , а строяха манастири дори на почти непристъпни места,училища ,църкви...

Всеки може да прецени къде в момента сме ние.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...