Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл за деня, 6-12.Х.2008 г.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 6 Октомври 2008 г.

„Нужна е вяра на човека, но вярата му трябва да се обърне в наука за разпознаване на онези основни закони, които регулират човешкия живот. Любовта трябва да се превърне в друга наука, която носи всичките елементи за човешкото щастие. Много се говори за любовта, но къде е изкуството на любовта? Изкуството на любовта се крие на две места в човека, а именно: той трябва да възпита езика си, да възпита гърлото си. След това ще вземат участие и неговите очи.”

Из И не можаха на това да му отговорят,НБ, 14 ноември, 1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 7 Октомври 2008 г.

„Много пъти човек ще се отклонява и отдалечава от правия път – това е неизбежно и естествено. Такива са земните пътища – те криволичат, извиват, пак се изправят. Ученикът, обаче, не трябва да се плаши. Неговата задача се състои в това, да разбира кога се отклонява; да познава колко се е отклонил и да има силно желание да се върне в правия път.”

Из Възможни постижения, ООК, 2 март 1927 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 8 Октомври 2008 г.

„Днес всички говорят за правия път като спасение за човечеството. Каквито усилия да правите, не можете да вървите постоянно по прав път. Начертайте една права линия и се опитайте да вървите по нея без никакво отклоняване наляво или надясно. И при най-голямото внимание все ще излезете ту наляво, ту надясно. Правата линия ще бъде посоката на движението, но все ще има малко криволичене. Значи огъването, обикалянето е неизбежно. Следвайте правия път като цел в живота си, но правете съзнателни обиколки и огъвания.”

Из Вътрешният закон,УС, 17 ноември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 9 Октомври 2008 г.

„Истински религиозен или духовен човек е този, който няма юлар на главата си, нищо странично не го увлича, нищо не го смущава. Ето защо, за да се определи като духовен, човек трябва първо да си отговори на въпроса свободен ли е или не. Хвърлете всички юлари, които са ви ограничавали! Откажете се от всички стари религии, т.е. връзки, които са ви държали пред ясли, пълни със слама, и сте разисквали върху качеството на сламата, върху оборите. Това е старата философия на живота, философията на юларите, яслите и оборите. Ние не се интересуваме от тях.”

Из Доволството, УС, 24 ноември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз бих се опитал да преведа част от мисълта в контекста на съвременността така:

"Издигнете се над всички вътрешни ограничения! Откажете се от удобните илюзии и от сигурността, която те ви дават, от упованието си в този илюзорен живот - той може да ви предложи единствено заместители на това, което съкровено желаете в душата си. Това е старата философия на живота, философия на заместителите на Истината и Свободата. Ние не се интересуваме от тях."

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 10 Октомври 2008 г.

„Любовта или много дава, или нищо не дава. Ако някой мисли, че Любовта трябва само да дава, той не разбира закона... Когато Любовта дава и когато не дава, резултатите са еднакво силни. В разумния живот даването и недаването са два метода, с които Любовта си служи. На вас не ви остава нищо друго, освен да благодарите и за едното, и за другото.”

Из Спасителни положения, ООК, 16 март 1927 г., София.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 11 Октомври 2008 г.

„Условията, при които живеете, изискват будно съзнание. Човек трябва да се тренира, да се самовъзпита. Той трябва да работи, да учи, да се домогне до законите на Кабалата, до законите на висшата математика.”

Из Силните течения, ООК, 9 март 1927 г., София.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 12 Октомври 2008 г.

„Любовта на физическото поле и в най-долното състояние любов, и в духовния свят – в своите чувства, и в умствения свят – в своите мисли, и в своето най-възвишено състояние – резултатите са едни и същи. На физическия свят нещата се посаждат, в духовния растат, а в Божествения свят дават плод. Ако във физическия свят не посееш, в духовния няма какво да порасте и в Божествения няма какво плод да даде.”

Из Да Му служим без страх, 39-та НБ, 18 септември, 1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...