Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Как да отгледаме бебето без памперси


Recommended Posts

Здравейте!

Мнозина от вас сигурно са чували от бабите си, че едно време са отглеждали бебетата без пелени и те отрано, още преди годинка, са имали изградени тоалетни навици.

Днес, в забързаният век, методите на нашите баби са забравени, за повечето хора памперса е станал неизбежна част от отглеждането на бебето и те не познават друга алтернатива. Други пък, които са чули, обикновено имат неправилна представа за този подход към детето – едни смятат, че това е вид ранна тоалетна тренировка и бебето се заставя да седи на гърне от съвсем малко, други смятат, че трябва непрекъснато да вървиш след детето и да миеш подове…

Това съвсем не е така. Методът, който ще ви представя се основава на взаимно доверие между родител и дете, на общуване и лична инициатива. Ще говоря от личен опит и от опита на наши познати, които го прилагат.

Нарекохме го Естествена Бебешка Хигиена, защото той е точно това – продължение на естествената хигиена заложена от природата в децата ни. Всяко бебе, още от раждането си има инстинкт за чистота и ако му помогнем то с радост ще остане чисто. Не е по-различно от котката, която още от съвсем малка има навици за чистота. От нас се иска само да се научим да общуваме с малкото човече и да му помогнем в нужния момент да свърши работата само. Няма изисквания, няма настояване – детето само иска да е чисто. И се радва, че прави нещо самостоятелно с помощта на мама и тати.

Общуването може да става със жестове, звуци, комбинация от двете и дори телепатично. Опитали сме от всичките и знам че работят. Детето само избира начина. В началото му казваш някакъв звук, да речем „псссс”, когато го видиш че пишка. Детето свързва звука и действието и не след дълго ще прави пиш щом го хванете над мивката и кажете „псссс”. По-нататък то може само да започне да казва сигнала, когато му се пишка. Самуил казваше „брррууу”, когато искаше над легена. По-нататък, когарто имаше нужда, си дърпаше памперса, искаше да го свали… Често усещахме интуитивно (особено в началото) и го изпишквахме точно навреме. Разбира се, имаше и „гърне” по график – след хранене, след ставане и т.н.

Когато за първи път чухме за ЕБХ бяхме естествено скептични - знаехме от книгите и педиатрите, че децата до годинка, годинка и половина нямат никакъв контрол над изхождането. Но все пак решихме - защо да не пробваме, нищо не губим, нали? И бяхме удивени, когато още на втората седмица след раждането си детето започна да ни сигнализира че иска да се облекчи. Нещо повече – веднъж усетил удобството на сухото дупе, той (Самуил) правеше всичко възможно да бъде сух и чист. Например, когато го обличахме, а той има пиш, се сърдеше, риташе, докато не го подържим над легенчето да се изпишка, след което се успокояваше. Скоро той си научи легенчето и щом го хванехме над него започваше да се труди… Първият мит падна – че детето нямало контрол. Как да вярвам, като виждам с очите си, че 40 дневно бебе прави пиш в легена щом го подканим (особено удобно преди разходка).

Пропуски, разбира се имаше, и памперси ползвахме. Но изкарвахме цял ден а понякога и два дни с един памперс. Детето беше доволно, ние също. Щом започна да сяда стабилно, му купихме гърне и той започна да го ползва по предназначение, без тоалетни тренировки и прочие. Около 5-ти месец вече нямаше нужда от пелени, и носеше обикновени гащички, защото си казваше сигурно и можеше да задържи няколко минути докато намерим гърне, храст или тоалетна. Това беше голямо улеснение, особено когато бяхме в парка, във влака или на ресторант – много по лесно и хигиенично е да отидеш с бебето до храстите или в тоалетната … Носехме си и „походно” гърне за всеки случай. А когато се разхождахме в паркам, особено в летните горещини виждах колко по-леко и прохладно се чувства Самуил с обикновени гащички пред връстниците му, опаковани със спарващ пластмасов памперс. Ако да имаха избор бебетата, мислех си аз, всички биха избрали памучните гащи пред памперса …

А когато проходи, Самуил сам отиваше до гърнето и сядаше на него или ни го носеше.

bez_pampersi.jpg

Така около годинка той вече беше тоалетно трениран, така да се каже, и то по негова инициатива, без настояване, стрес и тренировки. Ние само му помогнахме да поддържа хигиената си. В крайна сметка всички бяхме доволни - ние, че спестихме над 1500 лв. от памперси и съхранихме природата на България, а той – че е с проветриво и чисто дупе без памперс.

Повече материали за ЕБХ ще намерите в сайтa www.BezPeleni.info. Нека вие имате алтернатива как да запазите детето и природата чисти. Дайте на детето избор, то само ще ви каже кое предпочита.

Линк към коментар
Share on other sites

Поздравления!

Първото си дете отгледах без памперси, не бяха популярни още в България (само преди 20 год. ), а с пелени от плат.

За второто купувах , но ползвах само по един на ден - нощем и много рядко за дълги разходки или гости (беше по време на Виденовата зима, инфлация и т.н.)

Тогава знаех за варианта да се държи бебето над леген, но не ми достигаше време и търпение, признавам си. Обаче като навършиха 6 месеца, и двете можеха да седят и ги слагах на гърне - научиха се за няколко месеца, а с прохождането ( на 11 мес.) самички отиваха и си сядаха "на трона" :) .

Сега ми е мъка , като гледам вече големи човечета да се мотаят с тежки и мокри топузи между краката. И също ми се иска да кажа :

Майки, защо подценявате интелигентността на децата си?

Линк към коментар
Share on other sites

Да, и аз мога да потвърдя, че спокойно може да се отгледа бебе почти без памперси.

Моите деца са по-малки и памперсите бяха станали много популярни. Обаче първо на мен ми се струваше много нехигиенично бебето да се изпишка 2, 3 пъти на едно и също място (колкото и добре да попива въпросния памперс), второ и двете ми деца са родени през май - т.е "летни" бебета, беше горещо, а и двете са едни белички, с много тънка, нежна кожа, забелязвах, че дори ако сме 2 часа на разходка при тези темеператури и дори и памперса да е останал сух, той просто задушава кожата и пак има признаци на подсичане. Освен това с леките памучни гащички и едно сгънато тензухче между краката детето се чувства много по-комфортно, а най-готино им беше като останат само по блузка и ритат свободно, за да правим някъде в парка слънчеви бани от кръста надолу :) . Постилала съм по едно найлонче под памучната пеленка в долната част на количката и съм носела допълнително бельо за преобличане, ако стане "авария" по време на разходката. Като станаха малко по-големи (на 3-4 месеца) им уших от памучен плат едни тънки дючешета/подложки вътре с едно найлонче и с памучна вата, за да попиват повече течност и така ...

Памперси съм слагала само нощем. Но дори и тогава (не си спомням вече на колко месеца бяха, когато забелязах), ако успеех сутринта бързо да взема и да изпишкам детето, пелената биваше спасена за повторна употреба, защото то цялата нощ си е било сухо. Случвало се е да е мокро, само ако поради никнене на зъби или някакъв друг проблем е спало неспокойно.

Детето наистина е в състояние да покаже, че има определени нужди, а и (за моя изненада с първото дете) то също разбира "кога" да прави съответните действия - достатъчно беше да се махнат пеленките или гащичките и започва ... :) Така че по-скоро бебетата научиха мен, да имам един леген под ръка в детската. Чак скандализирахме бабите ни - те казваха, че бебето трябва да е стегнато повито (поне първите няколко месеца) и да не се разповива често-често, освен това, как ще изпишквам бебе на 1 месец например, ами нали дори не мога да разчитам на здравината на ставите на крачетата :blink: - аз обаче го държах като на втората снимка на pencil - под гърба и за двете крачета едновременно. Сега някой да не остане с погрешни впечатления - пак перяхме и гладехме почти всеки ден, но все пак хем много по-малко, хем почти без памперси.

Да не говорим, че като станаха малко по-големи сами започваха да си дърпат гащите или по друг някакъв начин сигнализираха за наличните им нужди.

Още по-късно, когато станаха по-подвижни (дори преди да проходят) си отиваха в ъгъла при гърнето, постепенно се научиха сами да си сядат на него - верно понякога без да събуят долните или дори и два чифта гащички :D , в други случаи ставаха подпирайки се на пода или много рязко и съответно го обръщаха върху балатума, но желанието за ползване на тоалетна наистина е факт. Майки - използвайте го! :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

Натали, добре дошла във форума.

Не се разбира, като не иска памперсите в къщи, изпуска ли се или върши работите на гърне?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...