Jump to content
Порталът към съзнателен живот

35. Спасението


Recommended Posts

Наряд за начало:

песен Фир Фюр Фен

Добрата молитва

песен: Да имаш вяра

формула: Заповедта на Учителя: Обичай съвършения път на Истината и Живота.

Постави Доброто за основа на дома си. Правдата за мерило. Любовта за украшение. Мъдростта за ограда и Истината за светило. Само тогава ще ме познаеш и аз ще ти се изявя.

Неделна беседа-Спасението

Наряд за край:

песен: О, Учителю благати

формула: Верен, истинен, чист и благ всякога бъди и Господ на Мира ще изпълни сърцето ти с всички добрини. (3 пъти)

Спасението, 25 февруари 1917 г., Неделна беседа

Беседа, държана на 25 февруари 1917 година

София

Думата „спасение“ има много значения. Думата „спасение“, в обикновен смисъл, подразбира връщането на един човек от едно болезнено в едно здравословно състояние. Но, за да бъде човек спасен, трябва да влезе в живота. А кои са условията за това? Спасение разбирам да влезе човек в условията на живота, да се възстанови онази първоначална връзка между човка и Бога. Всяко същество, което изгуби своите отношения към първоначалния източник, се нуждае от спасение. Никакво друго спасение, вън от това, не съществува. Законът на спасението е един постоянен закон, който действува всяка минута. Всяка минута човек трябва да се спасява. Казвате: „Спасен ли съм?“ Днес може да си спасен, но утре ще те хване някой за гушата; днес може да си сит, но утре може да бъдеш гладен; днес може да имаш добра мисъл, а утре да ти дойде лоша мисъл. Значи тази трояка връзка у човека трябва да съществува. Това наричам Закон на спасение. Следователно Христос дойде да възстанови тази трояка връзка: между хора и хора, между ангели и хора и между Бога и хората. Това е спасението.

Младият момък, който запита Христа какво да прави, за да наследи живот вечен, Христос му отговори: „Не убивай!“ Убийството е една причина, която скъсва тези връзки, пази се, да не скъсаш връзките на тялото, връзките между твоите братя. „Не лъжи.“ – Тя е втората причина, която скъсва връзките на спасението. „Не кради и не лъжесвидетелствувай.“ – И те също скъсват връзките на спасението. „Почитай баща си и майка си и ближните си.“ Първите пет заповеди са Христовото учение, а вторите пет – Мойсеевия закон. Първите пет заповеди принадлежат към сегашната епоха, те са законите на духа, а другите пет са законите на физическия свят.

„Убийство“ подразбира не само когато убиете някого, но и когато убиете в себе си една добра мисъл, пожелание. Убийство е когато вие убиете една добра мисъл у някой човек.

Аз не бих желал да обръщам кесиите, нито сърцата, нито ума на хората към Господа. Аз бих дал на човека ключа на неговата врата и бих му казал: „На ти ключа, отвори си къщата, изчисти я, нека слънцето влезе вътре.“ Това е твоето право. Не пущайте вашите слугини да чистят твоята църква, тя е за тебе съградена. За да влезем в този Божествен храм на душата си, трябва да отхвърлим от себе си всякакъв гняв, защото гневът води към убийство, а убийството – към кражба, а след това ще започнеш да мислиш, измисляш лъжа, за да прикриеш това убийство. Тези четири заповеди, са свързани една с друга и те ни посочват, какво не трябва да правим. Има други три заповеди, които ни посочват какво да правим, те са: Почитай душата си, духа си и ближните си. Тези ближни са вашите мисли, желания, които са оставили дълбоки корени у вас и сега трябва да ги поправите или в друга форма бих казал, да вземете вашата земя, да я посадите с най-добри растения, т.е. да обърнете вашите желания и мисли от лоши в добри.

Като разгледате живота си до днес и от днес нататък, кажете си: „Няма вече да крада, да убивам, да лъжа.“ Обърнете се към Христа и кажете: „Какво не ми достига още, Господи?“ Едно не ви стига: раздайте всичко, което имате, на вашите ближни. Кои са тези ваши ближни? Някой ден станете сутрин весел, пеете, свирите на пиано или цигулка. Това веселие, това са вашите братя, раздайте на тях всичко, това е един велик закон. Всичко, което посеете вие, това е вашето царство, вашият свят, там е Христос.

Бог казва: „Привлякох ги с нишките на своята любов.“ И любовта има такива нишки, такива връзки.

Някой казва: „Аз съм много нещастен.“ Изхвърлете това нещастие, не го събирайте. Не се лъжете, вие имате всичко, Бог всичко ви е дал, не сте сиромаси.

Значи, ако вие дадете на вашата плът преимущество, ще се роди човекът на чувствата и Свети Петър, който се моли за вас, ще яде бой три пъти на ден. Никога не се молете в света за физическо благоволение, преди да има връзка между Бога и вас. Един вълк, колкото и да го храните, все вълк ще си остане.

Върни се при мене, при Първоначалния източник и тогава ти ще станеш силен, ще разбереш смисъла на живота и като бъде Този велик Учител с тебе, всички страдания в света ще бъдат една приятна музика.

Вяра, жива вяра трябва у всички вас! Не трябва да се делите от света, а да влезете вътре в този свят и да го облагородите. Трябва да бъдем верни пред нашия Учител. За да бъдете свободни, трябва да бъдете верни и чисти пред Този ваш Учител, Който ви е дал всичко.
Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Законътъ на спасението е единъ постояненъ законъ, който дѣйствува всѣка минута. Всѣка минута човѣкъ трѣбва да се спасява. Нѣкои казватъ, че човѣкъ трѣбва само единъ пѫть да се спаси. Азъ съмъ голѣмъ невѣрникъ, не вѣрвамъ въ това. Не вѣрвамъ, защото човѣкъ не само единъ пѫть трѣбва да яде, не само единъ пѫть трѣбва да диша, това е постоянна връзка и така е и съ спасението. И ако човѣкъ постоянно не се спасява, никога нѣма да се спаси. Това показва, че трѣбва да има постоянна връзка между Бога и човѣка и тя се нарича „връзка на спасение“.

Вѣра, жива вѣра трѣбва у всички васъ! Не трѣбва да се дѣлите отъ свѣта, а да влѣзете вѫтрѣ въ този свѣтъ и да го облагородите. Едно врѣме прѣпорѫчваха да се бѣга отъ свѣта, а сега казватъ: „Влѣзте въ свѣта.“ Едно врѣме се казваше да се бѣга отъ пъкъла, а сега казватъ да се влѣзе вѫтрѣ въ пъкъла, да се работи.

Какво означава да се влезе в пъкъла да се работи? И защо всеки момент трябва да се спасяваме?

Живее ли човек, неизменно се натъква на трудности, изненади, изкушения... С тях идват грешките, заблудите, колебанията, опасенията, негативните емоции... Но само от тях човек може да се учи - т.е. да се променя и развива заедно с Живота - да проявява божествената си същност. Пъкълът са всичко около и в нас нас, което може всеки момент да отнеме от нас свободата и любовта ни. От нас зависи дали това ще се случи. Но спасението е не с борба и не с бягство, а с работа - внимание, послушание, учение, мислене, прилагане...

Ако се оттегли от света, няма да ги има, но няма да има и развитие - ще има застой. Застоят означава скъсана връзка с Живота, с Бога.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...