Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Sex Pistols и "пънк" модата


Inatari

Recommended Posts

"Секс Пистълс" са широко свързвани с инициирането на пънк движението в Oбединеното кралство на Aнглия и създаването на пропаст между поколенията , поради различието си .

Въпреки ,че тяхната същинска кариера е продължила само 3 години ,като са създали 4 сингъла и един студиен албум "Never mind the bollocks",групата е описвана от BBC като "най- добрата английска пънк- рок банда".

"Секс Пистълс" възникват като отговор на помпозния прогресив рок и сантименталната попмузика,които са доминирали на музикалната сцена през 70-те. Това е начинът , по който е звучала революцията тогава - експлозия от пънк- рок китарен звук и дивите крясъци на Джони Ротън.

"Секс Пистълс" се превръщат в национален скандал за Англия и са успели да постигнат това още с излизането на дебютния си сингъл.

Рокендролът никога повече няма да бъде същият след тяхното изригване и възмпламенияване на пънк- рок революцията в Британия .

Въпреки цялата бъркотия , предизвикана от движението , този нов революционен стил направи няколко неща ясни за международната публика .

Като музикално течение и нова субкултура , пънк - рокът успя да събори много бариери в изразяването на музикалния език и внесе социална свобода в модерното общество . Успя да идентифицира комерсиалната музикална индустрия и се превърна в нужна алтернатива на отегчителната популярна музика.

Но преди всичко идеологията на пънка се опира на самостоятелния активизъм и индивидуален протест на младия британец.

Пънк - рок движението успя да намери своето оригинално лице , което целия свят видя и възприе по някакъв начин , превърна се в субкултурно течение ,което донесе много свобода и постави нови въпроси пред младите хора и обществото.

Пънкът е ранен манифест на деконструктивната мода , която е важен компонент на късният постмодерен стил на 20- ти век и продължава да живее в работите на много съвременни дизайнери.

"Постмодерен " е често определение и за колекциите на Вивиан Уестууд ,смятана за "кралица на пънка".

Самата тя казва"

"Пънкът е боклукчийска култура ,превърнала се в авангард или авангард , превърнат в боклук.

Както Дада се опита да унищожи институцията на изкуството , така и пънкът се опита да унищожи високата институция на модата ".

Пънк- модата е уникален продукт на обществото и резултат от социо- културната история след 1980.

Пънкът е и двете - продукт и жертва на капитализма. Най- бързо разрастналата се субкултура , стигнала до бунт- апогей и паднала в жертва на масовия маркетинг.

Стремежът към унифициране и желание за тотално различие са продиктувани от уеднаквяването на естетическите и морални ценности , които обществото си разменя, издига в култ или просто усъвършенства .

Именно модата като индустрия популяризира определени субкултури ,които стават тотално мото за цели поколения .

Може би и нуждата от постоянно обновление и промяна налагат абсорбирането на тези субкултурни идеи и превръщането им в модна тенденция , наложена от дизайнерите , които са длъжни да уловят "духовната вълна" на човечеството .

Протестът към вече установените порядки е в самата същност на модата , да еволюира , да търси по- новата идея , да рециклира старото в по- синтезирана и мултикултурна форма .

Особено ,когато става дума за тотални новости и напълно некоординирани , зараждащи се течения в изкуството , то отзвукът е многопластов в обществото .

Ярките хора носят нови идеи ,които завинаги ще променят хода на човечеството и ще забързат еволюцията ни по различен начин.

Едни от тези различни хора се оказват и музикантите от групата "Секс Пистълс", която се създава през 1975 г. в Лондон.

Кои са "Секс Пистълс" и защо са решили да минат всички граници на обществото , проповядвайки анархия и разрушение ?

На този въпрос отговаря Джони Ротън в рецензията на биографичната си книга "No Irish, No Blacks, No Dogs":

" Това не е просто музикална книга . Музиката е отражение на живота , а той е на първо място.

Като някой роден през късните години на 50-те , минал през 60-те като дете, наблюдавал драстичните промени в културата на младите и виждал повечето от тях да се провалят , аз и момчетата създадохме група извън всякакви ограничения . "Секс Пистълс" освободи хората от сексуалните и расистки роли,определени от обществото .

Индивидуалността е основната тема на книгата .Това е трагедията на модерния живот , възприеман като най- доброто , като вид изкуство или в нашия случай като упадъчност. Модата следва индивидуалността и никога това ,което е около нея. "

ИНДИВИДУАЛНОСТ- e ключовата дума ,която ме провокира да възприемам "Секс Пистълс" като модни икони . Всеки дизайнер се чувства предизвикан от новите различно мислещи хора ,хората с оригинално и ново лице .

Пънк визията се асоциира с дрехи , които са били деконструирани и преработен отново ,незавършени ,разнищени или като нова комбинация от две

няколко дрехи.

Деконструктивни , анархистични и "анти -супер звезди са и "Секс Пистълс".

Скандални с "анти-модни " дрехи и непозволено поведение са точните им характеристики .

Понятието "анти-мода" е за първи път формулирано именно заради тях и пънк движението.

Лайфстайлът на така нареченото "middle class society ", с ограничени средства, безработните и студентите.

Нарязват се и се прекрояват старите дрехи от благотворителните клубове , разрушава се плата и се моделират отново "пънк дрехи"в маниера на грубото конструиране , нещо невиждано до този момент.

На фона на рафинираните модни тенденции и вече "престарялата хипи" визия , театралните "прогресив рок дрехи", пънк хората са възприемани като

упадъчни , но и авангардни.

Зад този "анти-мода " стил на групата "Секс Пистълс" стои техният мениджър Малкълм Макларън, който се присъединява към идеята "да използваме изкуството като начин да създадем проблеми".

Макларън е обсебен от модата и музиката и ги вижда като неделима част от"рокенрол гангстерския вид".Колекционирайки рокенрол предмети от времето ,когато рокът е бил смятан за джунглата ,която застрашава" бялата цивилизация ", той отхвърля доминиращата "хипи" визия и облича дрехи в стил"Теди бой".

Името Малкълм Макларън е тясно свързано с това на Вивиан Уестууд . Двамата заедно се фокусират на стила пънк , вдъхновени от момчетата "Секс Пистълс", виждайки в тях потенциално новите си клиенти ,както и в техните фенове.

Интересен е факта ,че заедно с променливите идеи на дизайнерите , техният магазин в Лондон , също сменя интериора си .

Младите хора прииждат от цяла Великобритания , допълвайки нишата на възраждане на периода "Елвис Пресли".

На първия си голям концерт "Секс Пистълс" излизат на сцената с дизайнерските дрехи на Вивиан Уестууд . Дрехите показват кулминацията на идеи ,които Вивиан е разработила до този момент .

Ципове- допълнения , бандаж ,логота , гербове ,всички включени в един революционен лук и тотално нова визия .

В резултат на това 200 000 млади хора определят себе си като анти- фашън млада стрийт култура и пънкът изплува като анархистично ,агресивно движение . Модата става синоним на шокиращите разглобени и отново сглобени дрехи.

Иронизирани по един авангарден начин са и версиите на "Секс Пистълс" ,които правят на рокенрол хитове на Елвис Пресли и Дейвид Бауи.

Контраверсии ,които покоряват Британия с нецензурните си ,осмиващи текстове.

"Секс Пистълс" създават култови пънк- рок сингли като "Anarchy in the UK", и "God Save the Queen",който се възприема като персонална обида към кралица Елизабет II, въпреки , че Ротън по- късно опитва да се защити с изказването ,че "е възнамерявал да критикува преференциите , дадени на кралските особи в по- широк смисъл",записът е отхвърлен от BBC и Радио 1.

В изключително модерна щампа се превръща снимката на Елизабет II, върху знамето на Великобритания , с надписа "God save the Queen", отпечатва се върху тениски, плакати и предмети.

По време на сребърния юбилей на Елизабет , сингълът достига до първа позиция ,но бива отхвърлен от официалната класация на Обединеното Кралство.

Концертите на "Секс Пистълс" често са отменяни от властите във Великобритания ,поради непрестанните анархистични прояви,групата е принудена да се представя под псевдоним .

От пролетта на 1977 тримата постоянни членове периодично записват с Крис Томас , в неговото студио тракове за дебютния си албум,който първоначално се е казвал "God save the Sex Pistols", но в последствие е бил преименуван на "Never mind the Bollocks".

Рецензиите на Rolling Stone magazine са следните :

"Албумът звучи като 2 влака идващи от противоположни страни ,които се блъскат , а 4 стъпки под земята , крещят жертвите .Бандата свири с енергия и убедителност , която е трансцендентална в своята лудост и треска ".

"Never Mind the Bollocks ", е смятан днес за един от най- влиятелните записи в историята на рокенрол музиката.

Името на албума създава проблеми на "Секс Пистълс" при издаването му. Дори е повдигнат съдебен процес срещу тях за "непристойно писменно значение " .

Турнетата и концертите в Англия се оказват невъзможни за тях и след едногодишно забавяне "Секс Пистълс" най- сетне получават разрешение от американските власти за турне в Щатите ,включващо срещи само в южните части.

Турнето се превръща в наказание за самите Пистълс ,заради непрестанните вътрешни размирици ,лошо планиране на концертите и дори физическите нападения от страна на публиката .

На 17 януари 1978г. бандата се разпада официално .

През 1996 Джони Ротън, Стив Джоунс, Пол Кук и Глен Малък се събраха отново за турнето Filthy Lucre Tour, кръстено така на едно от статиите ,които излизат по техен адрес. През 2002 те направиха два големи концерта и няколко турнета през 2003, 2007 и 2008.

Красноречив факт е че на 24 февруари 2006 , Секс Пистълс бяха приети официално в Rock'n Roll Hall of fame , но отказаха да присъстват на церемонията и нарекоха известният музей " а piss of stain"/петно от урина/.

Дори след толкова години "Секс Пистълс" не преодоляха гнева си от отхвърлянето на обществото във Великобритания ,където буквално бяха приети за анархистична атака от официалните институции.

Стотици хиляди хора определят себе си като поклонници на пънк културата и днес , вдъхновени от бунтарския ироничен дух на Секс Пистълс .

Като културна тенденция на 20 -ти 21-ви век , влиянието на субкултурите ни кара да се идентифицираме по един индивидуален начин , с независимо и оригинално лице , да изразим свободно мнението си , дори с външния си вид.

Визията на съвременния млад човек е странна смесица от различните субкултурни влияния , съпътстващи порядките на широката обществена култура .

Като извод бих извлякла сентенцията , че за мен модата е индивидуалност и свободно изразяване чрез визуалните форми на дрехите .

Дори ,ако трябва те да бъдат деконструкция и разпадане на общоприетите определения за "естетичен", "модерен " или "луксозен".

Свободата да изразя себе си , създавайки уникално лице пред аудиторията на широката общественост .

"Секс Пистълс " отвориха тези граници за младите хора .

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

"God Save the Queen "- Sex Pistols :3d_052:

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Anarchy in the UK - Sex Pistols

Редактирано от Ина Трифонова
Линк към коментар
Share on other sites

По-добре да забравим злото в миналото  и да не го даваме като пример за подражание.

И още нещо робството и расизма одавна е премахнат в Европа преди да бъде премахнат в USA.

Това че USA  гражданите са били прекалени расисти и националисти, а след това всяка втора група през 60-те се дрогира с наркотици си е техен проблем.

Проблемите на американците въобще не ме вълнуват,вълнуват ме проблемите на азиатците.

На последната сбирка на световните сили знаете ли какво казаха за Китаи.

Че Европеиският съюз бил с наи-голям брутен вътрешен продукт в света,

втори били сред кризата Китаи и USA са чак на трето място.

А пък специално англичаните именно с тези групи като "Секс Пистълс" започнаха да ме отвращават.

На този етап Japan може да даде много повече култура на света и прогрес отколкото голямата,велика Великобритания.

И двете страни много си приличат,морски са,високо развити икономически.

Да допълня че светът вече има избор.

Да подражава на USA културата или на културата от изтока,където има десетки уникални държави.

Не са важни думите,думи като пънк,важни са делата и примера за подражание.

Катъв пример за подражание са "Sex Pistols"

Даи текстовете на техните песни,сигурно в тях ще има единствено гавра с реалността.

Защото пък аз мога да ти дам текстове на Japan групи които са пълни с позитивизъм,но същевременно пропити с тъга и болка.

На хората им писна от бунтари,наркомани и полудели хормонално допингирани говеда.

Не благодаря,те са част от тъмното минало.И там ще си останат.

Линк към коментар
Share on other sites

По-добре да забравим злото в миналото и да не го даваме като пример за подражание.

И още нещо робството и расизма одавна е премахнат в Европа преди да бъде премахнат в USA.

Това че USA гражданите са били прекалени расисти и националисти, а след това всяка втора група през 60-те се дрогира с наркотици си е техен проблем.

Проблемите на американците въобще не ме вълнуват,вълнуват ме проблемите на азиатците.

На последната сбирка на световните сили знаете ли какво казаха за Китаи.

Че Европеиският съюз бил с наи-голям брутен вътрешен продукт в света,

втори били сред кризата Китаи и USA са чак на трето място.

...

tomodashi, не зная дали си даваш точна сметка, но ти буквално си заслепен от омраза към USA и същевременно си издигнал в култ Азия и в частност Япония.

Дотолкова, че не се съобразяваш с реални факти от близкото минало и с такива от реалността днес:

- за робството и расизма в Европа и САЩ не си прав, можеш да направиш справка в историята и то от недалечното минало, а за съжаление точно през последните години отново се засилиха позициите на националистическите партии в много европейски държави, както и расистките прояви;

- наркотиците именно в някои европейски страни са съвсем законни за употреба, а най-много наркотици се употребяват в Азия;

- защо те вълнуват повече проблемите именно на азиатците, а не на европейците примерно? а защо не те вълнуват американците, те не са ли хора?

- каква е връзката на националния брутен продукт на държавите както и останалите неща, които си написал, със съдържанието на тази тема, в която се изказваш?

Линк към коментар
Share on other sites

Последователи на SEX PISTOLS в съвременната музика са музикантите от групата Green Day . Ето и няколко техни клипове .

Green Day - Working Class Hero

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

И още едно много мелодично парче :

Green Day - Boulevard of broken dreams

А това последното е точно критика към американското консуматорско общество и ненапразно се казва :"American Idiot "

Green Day - American Idiot

">
" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 years later...

Това е официалният сайт на Секс Пистолс: 

http://www.sex-pistols.net/

Линк към коментар
Share on other sites

Поствам тук още веднъж клипа на Грийн Дей.

Линк към коментар
Share on other sites

Уникалното изпълнение на Сид Вишъс на "My way" :)))))

Линк към коментар
Share on other sites

Тази тема се простира в две големи вселени - музиката и модата. Защо я отворих през 2008 година, защото наред с цялата история на субкултурната мода и понятието "модни икони", които изучавахме като магистри в НХА, аз преоткрих отново бунта на едно поколение от едно десетилетие. Това е смисълът да се познава музиката и взаимовръзката между отделните изкуства, влиянието, практиките, идеите, които различните творци взаимстват, изследват, статуквото срещу, което се бунтуват. 

В този смисъл "Sex Pistols",субкултурата на пънка и модните дизайнери, които споделят естетиката на Вивиън Уестууд и днес имат влияние върху модата и музиката на съвременното поколение, хубаво е да си познаваме онези революционни моменти от културната история на човечеството, които са ни донесли свободата и правото на глас и израз днес в 21 век, които са част от смисловите концепции и кода на едно художествено произведение и днес.

vivienne-westwood-537x402.jpg

15_Vivienne-Westwood_Broi_3.jpg16_Vivienne-Westwood_Broi_3.jpg

new-vivienne-westwood-collectionhell-yes292246-defile-de-vivienne-westwood-2-637

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

И малко автобиография на Сид Вишъс като култова фигура от групата Sex Pistols, любовната история и смъртта на Нанси, както и последвалата негова.

Редактирано от Inatari
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...