Jump to content
Порталът към съзнателен живот

България и Българският дух в световен мащаб


Guest НиколаДамянов

Recommended Posts

Guest НиколаДамянов

Някой гледал ли е „ 10-те най…” по БТВ за световните български постижения ?

Малко лигаво шоу,... понякога с доста тъпи теми, но "случайно" вчера попаднах отново на него и се роди идеята за тази тема.

Накратко:

1. Джон Атанасов – първият дигитален компютър .

2. Киселото мляко – уникалният микроорганизъм, който е открит през 1905г.от ученият д-р Стамен Григоров. Бактерията Лактобацилус булгарикус е характерна само за нашите географски ширини.

3. Петър Петров - изработва първият дигитален (електронен) ръчен часовник !

4. Изпълнение на Валя Балканска „Излезнал е Дельо хайдутин”, която е върху златната плоча с послания от човешката цивилизация, …плоча намираща се на борда на изстреляния космически кораб през 1977г., който има интергалактическа мисия т.е. носи послания за извънземни в други галактики! :)

5. Стефка Костадинова – световен рекорд на висок скок – 209 см.-30 август1987г.- НЕНАДМИНАТ РЕКОРД!

6. Първата в света въздушна бомбардировка -16 октомври1912г. – Балканската война –Одринската крепост. (Радул Милков и Продан Таракчиев)

7. Мария Гигова - худ. гимнастика три световни титли, и 20 години по късно този успех е повторен от друга българка – Мария Петрова, която е и гинес рекордиор, защото печели титлите си в три последователни години. НЕНАДМИНАТ РЕКОРД!

8. Йорданка Донкова - 1986г. световен рекорд за жени при бягане с препятствия -12сек. и 21 стотни за 100м. – НЕНАДМИНАТ РЕКОРД!

9. Дан Колов – борба, 1500 мача и само две загуби. Истински абсолютен световен шампион по кеч.

10. Христо Явашев – арт проект „Опаковане на Райхстага” . 100 хиляди квадратни метра полипропиленова материя със 15 километра въжета.

11. Румен Антонов – първата в света автоматична 5-степенна скоростна кутия.

12. Иван Ночев – изобретил УНИКАЛНИ реактивните двигатели на лунния кораб, благодарение на които се каца безпроблемно на Луната.

13. акад. Георги Наджаков – откривател на фотоелектректното състояние на веществата през 1937г., благодарение на това сега са създадени всички копирни машини.

Ако се замислим по-задълбочено можем да направим доста сериозни изводи за духа на Българите и за това, че сме избран Народ.

Да вземем например ненадминати световни постижения и рекорди, които изискват изключителна воля, а нима волята не е необходима основа и генезис на всяко духовно израстване? Без да имаш диамантена воля можеш ли да постигнеш истинско духовно развитие? – Според Учителя това е невъзможно.

На всичко отгоре сме и „миропомазани” с киселото мляко, което само на нас се "дава"…Правите ли някаква аналогия с манната Небесна и евреите ? Дали нашите политици не са тръгнали да правят от земите ни пустиня, че да изпробват тези библейски истини …? :) Дали ще се намерят хора за да им кажат, че има и по-лесни начини за доказване на Божествената подкрепа, която има Българският народ ? ОК! –да спрем до тук. Това са шеговити и реторични въпроси, които не са цел на тази тема!

Нека тук в темата да събираме неща и факти, които правят известна и уникална България по света.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest НиколаДамянов

Винаги, когато се замисля за тази тема се зареждам с енергия и позитивизъм, прозирайки Божествения замисъл и мисията, която е отредена на България и Българите,…и за което е споменато не веднъж в беседите на Учителя.

Мисля,че почетно място в тази тема трябва да заемат Св. св. Кирил и Методий, известни още и като Солунските братяканонизирани като светци, считани за равноапостоли от православната църква. Интересното е, че сега в края на ХХ в. папа Йоан Павел ІІ ги обяви за “покровители на Европа” – едно голямо признание от католическата църква.

„От 1-ви януяри 2007 г. с встъпването на България в Европейския съюз, заедно с латинската и гръцката, кирилицата е една от трите официални азбуки на общността.”

„Варианти на кирилицата днес ползват книжовният български език, руският, белоруският, украинският, русинският, македонският, сръбският и неговите варианти в страните от бивша Югославия, а също така монголският и езиците на страните от бившия СССР в Азия и Източна Европа ”. (от уикипедия)

Сутринта станах с такава мисъл – Значи не само сме участвали активно в „даването” за човечеството на средства за комуникация като компютъра и ксерокса (1 и 13 от тук ), но преди време сме дали своят не малък принос и в писменостите, без които фактически съвременните средствата за комуникации се обезсмислят ! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
Guest НиколаДамянов

Здравейте! :)

Вече си имам книга по темата ... " 1000 причини да се гордеем, че сме Българи"

Онзи ден я донесе куриера и на пръв поглед мога да кажа, че съм много доволен ! За сега я слагам като "настолна книга" до монитора.

Определено дава страхотни теми за размисъл ... Могат да се открият много интересни неща!

Примерно днес научих, че Велико Недев (179) от Елхово през 1888г. в Брюксел се представя на изложение с най-големите зърна жито ("като дренки") и ПЕЧЕЛИ ЗЛАТЕН МЕДАЛ! Описан е и метода му - чрез селекция, от който може би трябва да се учат всички гени инженери ...

А някой знае ли за Васко Абаджиев (171) - 1926г.-1974г. ...Български цигулар, виртуоз. Наричан е "детето чудо" и "Паганини на 20век" . Няма да пиша подробности, но концертира от 6 годишен,...Давид Ойстрах "Най-гениалният изпълнител на Бах за нашето време",...извънредно отличие от конкурса "Изаи" в Брюксел 1937г., Първа награда от "Крайслер"1938г. ....

Какво ще кажете ? - От кога сме влезли в Европа ? Колко са мънички и нещастни тези, които сега се тупат в гърдите и си преписват заслуги, А ??? :)

Българският народ, ако е сплотен и единен,... ако няма завист и егоизъм,... потенциала му е НЕВЕРОЯТНО голям!

Мъчно ми е за авторите на тази книгата и за авторските им права, иначе бих платил на някой да я качи в Интернет и да я разглеждат всички.

Между другото някой може ли да ми направи оферта за да си я имам в електронен вариант за лично ползване ?

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Чудесна тема, дава ми надежда, че не всички са "маскари" :) Ще си я потърся и аз книгата, доста добър мотиватор в трудни моменти.

Линк към коментар
Share on other sites

През 8- ми век България спасява Европа от арабската инвазия. Българският владетел Тервел, който е бил християнин е обявен от Западната църква за светец ( св. Тривелий). Десетилетия наред западните хронисти го възхваляват като спасител на Европа. Понеже е бил християнин са вярвали, че той е покръстил българския народ.Тази битка има огромно значение за пътя на развитие на Европа през следващите векове.Арабите създават митове, според които един български воин може да се противопостави успешно на 100 -200 арабски войни.

http://www.vbox7.com/play:2a44348c

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Нека тук в темата да събираме неща и факти, които правят известна и уникална България по света.

Няколко хилядолетия преди Христа прабългарите създават една от най-точните системи за измерване на продължителността на Земната година. Прабългарският календар е признат от ЮНЕСКО за най-точния в света.

Последните изследвания показват, че началото на календара се отнася към 5505 пр.Хр. Календарът прилича на китайския, но е по-древен. Негов двойник се среща при саките – древен и многоброен народ, обитаващ територии между Имеон и Каспийско море. В земите им била въведена нова система на летоброене – сакска ера с начало 78 г.от н.е. – годината на идване на саките в Индия. Към сакската ера индийските астрономи дълго време са прибягвали, когато трябвало да изчислят местоположениена Юпитер сред съзвездията от еклиптиката.

13.jpg

На това пано е изобразен прабългарския зодиак.

Годините в този календар са слънчеви, а всяка година от 12-годишния цикъл носи име на животно. Счита се, че този 12-годишен цикъл в прабългарския календар се основава на 12-годишния орбитален период на Юпитер.

Този особен зодиак се състои от 12 съзвездия, по имената на които се наричали годините от 12-годишния цикъл.Саките използвали бройна система с основа 12 като прабългарите. Календарната им система се основавала на слънчевата година и 12-годишният орбитален Юпитеров цикъл, а според друга версия – на 12-те зодиакални съзвездия . Годината Сомор - Мишка, от която се отброявало началото на всеки нов цикъл настъпвала тогава, когато Юпитер навлизал в съзвездието Водолей на сегашните звездни карти – там било съзвездието Мишка. Сега на това място няма нито една от равноденствените точки или точки на слънцестоене, но вземайки предвид прецесията, излиза, че през шумерската епоха – преди 2 300 години – точката на зимното слънцестоене, е била точно там.

Годините в календара, който прабългарите са донесли по нашите земи, са били слънчеви и подредени в цикли от по 12 години и се назовавали с имена на животни, а всяка година съдържала 12 месеца, всеки със свое име.

tablica.jpg

Не е известно кога е започвала годината в календара, но има признаци, че началото е било астрономически значим ден. Според някои това е 22 декември (деня на зимното слънцестояние), който прабългарите наричали идинак или енинак /единак/. Това е денят, “който останал от Бога небоядисан” или Божият ден. Наименованието му идва от “ен” – небесен, божествен. От друга страна, българите наричат Юпитер Енкул или Янкул – Бог на времето, на календара – от “ен” – небе и “кул” – годподар, което може да приеме като потвърждение, че именно орбиталният период на Юпитер е основа за 12-годишната цикличност на календара.

15.jpg

Прабългарският календар е слънчев с 365 дни. Годината започва от деня на зимното слънцестоене, който се счита за нулев. Във високосните години се предвижда втори нулев ден, наречен "Ден на слънцето”. Сезоните са с по 91 дни и се разделят на три месеца, всеки с по 31 дни. Както в китайския календар, така и в прабългарският има 60-годишен цикъл. Неговата цел е да коригира високосния ден. В 60-годишният цикъл се вместват пет 12-годишни цикъла-мъжки и женски, които се редуват.

/източник/

По-подробно за календара може да се прочете тук и тук.

Редактирано от Ани
Линк към коментар
Share on other sites

Уникални сме и с мартеницата.

Българите са единственият народ на земята, който пази древната традиция за закичване с мартеница при пробуждането на пролетните плодоносни сили като част от култа към Слънцето (древния Мар). Тя е вид контактна магия, която се е изработвала от най-възрастната жена в семейството, като при сплитането на белия и червен конец се е баело. Червеното винаги е символизирало женското начало, здравето, кръвта, зачеването и Материята, а бялото – мъжкото (соларно) начало, светлината, силата и Духа. Като цялостен образ червено-бялата усукана нишка е образ на единството на двете основни енергии у човека и природата. (По-тясно погледнато, може да се приеме и като здравословното равновесие между белите и червени кръвни телца у човека, които са носители на определени сили.)

http://www.spiralata.net/kratko/articles.p...g=bg&pg=137

Линк към коментар
Share on other sites

6. Първата в света въздушна бомбардировка -16 октомври1912г. – Балканската война –Одринската крепост. (Радул Милков и Продан Таракчиев)

В последното предаване "Операция слава" по bTV от изминалата събота беше загатнато всъщност, че първите въздушни удари над Одрин са дело на италианци.

От същото място разбрах и, че българинът Асен Йорданов е изобретил тази част от самолета, позволяваща му да каза по-плавно и безопастно - задкрилките

http://www.youtube.com/watch?v=UJ6WPeI8Ka8...FD&index=59

Редактирано от LG_
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Този път Росен Петров е напълно прав. Той не казва, че първата бомбардировка е извършена от италианци, а че първият боен полет принадлежи на италианци. За първи път самолетите са използвани за военни цели във войната между Италия и Тур. от 1911-12 г. когато итал. завзима Либия и Южните Споради.

На Аметист трябва да кажа, че мартениците не са само български патент. Колкото и странно да се струва на наякой но мартеници имат и кюрдите. Според някой автори това е поредното доказателство за иранския произход на българите, а според др. мартениците са преминали у нас чрез траките.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Борис Георгиев-портретите от Индия.Рисувал е душите на хората.Дълбок и велик художник.

Можете да разгледате портретите на великите индийски водачи, рисувани от българина Борис Георгиев в статията:"Ганди, Тагор и Неру в изкуството на българския художник Борис Георгиев от Варна"

:)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 10 months later...

По време на сръбско - българската война ( 1885г.), сръбски войски нахлуват в едно българско селце, но местните българи с подръчни средства и с помощта на високия си боен български дух обръщат сръбските нашественици в бягство. :thumbsup2: В един от районите на сраженията, докато сърбите са гърмяли по нашите позиции с оръдията си, нашите войски са извършвали церемония по предаването на знамето на една бойна част.Знамето на тази бойна част не е било първоначално при нея, не си спомням каква е била причината. Докарано е малко по - късно и е извършена церемонията, въпреки неспирния сръбски огън, който е заствашавал живота на церемониалстващите. :lol: Сърбетата са се шашнали от безумната храброст на българите. :D

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

Когато Сърбия напада България през 1885г., почти цялата българска армия е струпана на южната граница, където очаква евентуално настъпление на османските войски. По границата със Сърбия има малобройни погранични отряди, които успяват да забавят сръбското нашествие. За два дни, пеша българските войни извършват чутовен сто и петдесет километров преход от пловдивско ( където е свършвала жп линията по онова време) до западната граница и с "ура" на уста, и с атака на нож се хвърлят в бой със сърбите и побеждават въпреки умората и безсънието.По пътя до западната граница, нашите са се движили в колона по трима ( двама придържат другаря си в средата, който върви и спи). По думите на подполковник Брекнер, офицер през 1885 г. в германския щаб, „от времето на Александър Македонски и Юлий Цезар не е имало такъв маньовър, какъвто извършиха българските войски през 1885 г.”

Линк към коментар
Share on other sites

Утре е Гергьовден. На този ден празнува Българската армия. Може би доста хора няма да се съгласят с мен, но мисля, че ако има за какво да се гордеем през тези повече от 13 века съществуване на нашата държава, то това е Българската армия, това е честта на българското оръжие и бойни знамена, това е силата на българския дух и славата на българските победи. България е била предавана от своите политици много често, но от българския войник – не!

http://www.youtube.com/watch?v=dANOi02Rtuk&feature=related

Линк към коментар
Share on other sites

Благородна проява на българския дух : след победоносната за нас сръбско - българска война (1885г.) е издигнат паметник на български войник. Но този паметник не е изразявал някаква надменност/гордост от победите, а е изразявал тъга от това, че се е стигнало до братоубийствена война, изразявал е съжаление. :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

Излезе доклад на ООН, според който България е пета в света по ниво на застаряване, сигнализират от ВМРО.

24% от българите са на възраст над 60 години, показва още изследването.

“Българите изчезват. Не че това е новина, но явно е, че се налага да бъде напомняна”, констатират воеводите...

Очаква се през 2040 г. българското население да намалее с 1.5 млн., а броят на пенсионерите да се увеличи с 400 хиляди.

Това каза на дискусия за пенсионната реформа управителят на НОИ Христина Митрева. По думите й демографското положение в България е едно от най-неблагоприятните, като най-голям натиск от застаряване на населението ще има след 2030 г.

След 30 години хората над 65 години ще бъдат 46 на сто от общия брой на населението.

(Б. ред.: За справка http://bgsviat.narod.ru/)

Към момента средната възраст на населението у нас е 43 години, а след 20-30 години ще бъде 47 години, отбеляза Митрева. Според нея демографската картина в страната налага предприемането на мерки за постигане на стабилност на пенсионната система.

През 2040 г. 46 % от населението на България ще са пенсионери

Линк към коментар
Share on other sites

1. Джон Атанасов – първият дигитален компютър .

2. Киселото мляко – уникалният микроорганизъм, който е открит през 1905г.от ученият д-р Стамен Григоров. Бактерията Лактобацилус булгарикус е характерна само за нашите географски ширини.

3. Петър Петров - изработва първият дигитален (електронен) ръчен часовник !

4. Изпълнение на Валя Балканска „Излезнал е Дельо хайдутин”, която е върху златната плоча с послания от човешката цивилизация, …плоча намираща се на борда на изстреляния космически кораб през 1977г., който има интергалактическа мисия т.е. носи послания за извънземни в други галактики! :)

5. Стефка Костадинова – световен рекорд на висок скок – 209 см.-30 август1987г.- НЕНАДМИНАТ РЕКОРД!

6. Първата в света въздушна бомбардировка -16 октомври1912г. – Балканската война –Одринската крепост. (Радул Милков и Продан Таракчиев)

7. Мария Гигова - худ. гимнастика три световни титли, и 20 години по късно този успех е повторен от друга българка – Мария Петрова, която е и гинес рекордиор, защото печели титлите си в три последователни години. НЕНАДМИНАТ РЕКОРД!

8. Йорданка Донкова - 1986г. световен рекорд за жени при бягане с препятствия -12сек. и 21 стотни за 100м. – НЕНАДМИНАТ РЕКОРД!

9. Дан Колов – борба, 1500 мача и само две загуби. Истински абсолютен световен шампион по кеч.

10. Христо Явашев – арт проект „Опаковане на Райхстага” . 100 хиляди квадратни метра полипропиленова материя със 15 километра въжета.

11. Румен Антонов – първата в света автоматична 5-степенна скоростна кутия.

12. Иван Ночев – изобретил УНИКАЛНИ реактивните двигатели на лунния кораб, благодарение на които се каца безпроблемно на Луната.

13. акад. Георги Наджаков – откривател на фотоелектректното състояние на веществата през 1937г., благодарение на това сега са създадени всички копирни машини.

Хора, не се заблуждавайте и не изпадайте във фалшив патриотизъм. "Богоизбраността" е опасна настройка на психиката, която може да доведе до много беди.

Да започнем с това, че Джон Атанасов е американец, а не българин. Човекът е израстнал там, получил е образованието си там и е отгледан с американски хляб. Стефка Костадинова била скочила 209 см. Е и? В сета има хиляди и десетки хиляди спортни рекорди, нормално е няколко от тях да се паднат и на нас. И т.н., да не продължавам.

Предлагам ви да излезете в чужбина и да се сварите с другите народи по всички направления. Тогава ще видите, че не сме нищо особено, даже май сме назад в много отношения. Нека бъдем обективни. ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Преди няколко дена бях приятно изненадан от един човек, който възкликна: Супер ми е в България! И в другото прераждане пак искам да съм тука - за да бъда по-близо до словото на Учителя.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

През 8- ми век България спасява Европа от арабската инвазия...

Инстинктивно дадох плюсче на този коментар. Втората ми мисъл, обаче беше "и какво от това?". Доста български инвазии са били разгромявани и вероятно други нации се гордеят, че са ни избили.

Само националист е способен да степенува значимостта на живота според националността му...

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...

 

През 8- ми век България спасява Европа от арабската инвазия...

Инстинктивно дадох плюсче на този коментар. Втората ми мисъл, обаче беше "и какво от това?". Доста български инвазии са били разгромявани и вероятно други нации се гордеят, че са ни избили.

Само националист е способен да степенува значимостта на живота според националността му...

 

В коментара, който си цитирал, не виждам степенуване на животи и гордост от това, че еди  колко си араби са били избити. Става въпрос за признаването на нещо добро - спасяването на България и Европа от арабско владичество. Не за пръв път ми се случва, да попадам на коментари, от които излиза, че написалите ги са видели нещо, което на практика не съществува на съответното място. Причината е в подвластността им на Майа. Не че и аз не съм и подвластен, но струва ми се, че разбирам по - добре смисъла на едни или други текстове в сравнение с други хора, които намират в тези текстове, смисли които не са вложени и дори заявяват тези несъществуващи смисли като безспорни факти.

Редактирано от Кон
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 years later...

През 1973 г. Мартин Купър провежда първия разговор по мобилен телефон.
През 1959 г., инж. Христо Бъчваров създава мобилен телефон, който показва на изложение в Москва!! Не започва масово производство на апарата му, понеже частите не били български... (предполагам са били западни и там е бил проблемът за системата).

"Третата ми жена, която сега е в Италия, попитала наскоро нейни приятели италианци дали знаят, че аз съм изобретил този апарат, а те й отвърнали, че това го е измислил американец през 1980-а година. Звъни жената по телефона и пита: „Коя година ти беше патента на радиотелефона?“. Казвам: „Мисля, беше 1964-та“. Отварям патентите и какво гледам – 1959-а...В Москва, във BДНХ представях радиотелефона, който съм изобретил, събраха се всички в космическия център, започнаха да звънят на жените си, голямо удивление беше. Но от цялата работа за мен остана само една кошница с медали и ордени. Като ги погледнеш сега, виждаш, че са изработени от пиринч – не стават и за претопяване, а пише, че са златни." (http://e-vestnik.bg/3914/?fbclid=IwAR19f6Hth6gNTqc75twEa7szRl8S5AGO1gyu-ZyyH6uYCn2V28u6l7ewCwQ-).

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

В памет на баща ми!!!

Най-тежката му емоционална песен. И за тези, които не са запознати със събитията в Беломорието, защото на някои от нас родът ни е от Драма и Кавала.

Светла му памет!!!

За един живот, живян с достойнство!!!

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...