Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Семената на Любовта


Донка

Recommended Posts

Новото Учение не трябва да вдига шум около себе си.

Ние не сме дошли да кореним; пред нас има други, които ще коренят и разработват. А ние ще сеем семената и ще ги отглеждаме тихо и спокойно, докато пораснат.

Изворът на Доброто - Зазоряване

Много често напоследък ми минава през ума тази мисъл. Все се оглеждам и се опитвам да осъзная дали изобщо съм успяла някога някъде да посея семенце от тези, закоито говори Учителя, дали не съм изоставила някое без грижи... Друг път се съмнявам дали съзнателно трябва да сеем и отглеждаме семената или е по-добре да го правим без да го осъзнаваме?

Вие как сеете и отглеждате семената на Любовта и Доброто? Радвате ли се на покълнали и пораснали вече семена и на плодовете им?

Как разбирате сеенето и отглеждането на тези семена в съвсем конкретни житейски измерения?

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Истината е,че човек сам за себе си трудно преценя дали е посял и дали се е грижил достатъчно за семенцето, за да покълне то и даде добра реколта. Обикновено изисква много време и търпение, докато резултатите станат неоспорими и видими. Но много от нас, пишещите тук, можем да кажем, че семето на любовта към живота ни, такъв, какъвто е, към Учителя и неговото Учение, към смисъла на добрите отношения и толерантността към близките ни и между нас, на любовта към нас самите и отражението на това във всичко, което правим, е резултат от топлата грижа, която намираме тук в Портала.

Линк към коментар
Share on other sites

Съзнателно или не, всеки "пръска" своите семенца от знание и емоции. Любов и Мъдрост идват по-скоро от Учителите. Затова ги четем и препрочитаме и всеки път откриваме "нови" неща, неразбрани от първия път.

Но аз си мисля, че и ние побутваме някого в определена посока( дано да е вярната за него самия). И едва ли го правим съзнателно, просто "споделяме".

Така "сеем нашите семена". А когато те носят имената: "Благодаря!" и "Обичам те!" е много хубаво. :3d_046:

Линк към коментар
Share on other sites

Семената на Любовта, как ги сеете и отглеждате?

Няма готова рецепта за това. Всеки трябва да постигне своята универсалност :feel happy: . Ммммм сега се сещам: " Най- същественото е невидимо за очите" - по памет и не си спомням точно откъде :hmmmmm: дали не беше от "Принца на Египет!?"

Линк към коментар
Share on other sites

Сещам се за това, как едно време се е сеело житото...

... и за едно стихотворение:

„Ще мога да летя на изгрева с лъчите над Земята,

когато всички още спят,

но вече и не спят...

И в този миг свещен на границата на съня

ще мога в хорските сърца да роня зърна от Светлина,

които с изгрева ще могат да покълнат

в безброй души

със огнените багри на духа.“

Из „Властелинът на нощта“

Как сеем? – С пълни шепи, като хвърляме нашироко и надалеч.

Кое семенце ще поникне, никой не може да знае. Ако почвата е подходяща и реколтата ще е богата.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Да, има семена, които се сеят така, а има и други, които се държат в длани и внимателно в подходящ момент се засяват в подходящото място...

Мислих върху това - защо точно семена? Да се посее семе означава да се даде възможност на нещо заложено в семето, но все още съвсем непроявено да се развие само свободно. Нашата роля е само да му осигурим подходящи условия - не ние да определяме какво и как да порасне...

Сега се сещам за едно такова семенце, което посади в моя живот една моя любима учителка - вече заминала от този свят. В труден за мен момент на колебания и липса на вяра в собствените ми сили, тя ми даде своята подкрепа и сигурност в успеха ми. Даде ми кураж да започна нещо, с което не си представях дори как ще се справя. Почти не ми се наложи да отивам за помощ при нея, но самата мисъл, че тя е сигурна в моите сили и шаносве за успех, ме зареждаше с всичко, от което се нуждаех тогава.

Е, семенцето порасна и даде плод - не само за случая, за който бе посадено...

Сега всеки път, когато погледна с одобрение някого и му дам кураж и вяра да започне нещо, което му се струва невъзможно, си спомням за това семенце, което порасна в мен... Има моменти, в които и на мен ми се струва лъжа тази подкрепа, и случаят си е обективно безнадежден, но... казвам си нека почакаме, поливаме и държим на топло... и ще видим какво ще порасне от това...

Линк към коментар
Share on other sites

Семената на Любовта, как ги сеете и отглеждате?

Няма готова рецепта за това. Всеки трябва да постигне своята универсалност :feel happy: . Ммммм сега се сещам: " Най- същественото е невидимо за очите" - по памет и не си спомням точно откъде :hmmmmm: дали не беше от "Принца на Египет!?"

Принца на Египет друг път :( . Да се събудиш прозрял грешката си отпреди дни... Това вече означава, че трябва да спра за малко :( .

"— Ето моята тайна. Много е проста: истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите."

Антоан дьо Сент-Екзюпери

Редактирано от Fut
Линк към коментар
Share on other sites

Да се посее семе означава да се даде възможност на нещо заложено в семето, но все още съвсем непроявено да се развие само свободно. Нашата роля е само да му осигурим подходящи условия - не ние да определяме какво и как да порасне...С усилие засявах семената на доброто и любовта в мен самата.Слагах ги на мястото на самокритиката , критиката,взискателността.Помагаше ми една малка книжка на Учителя с мисли за всеки ден.Засяването беше по-трудно,порастването по-лесно,защото светлина дойде от много места.Налагането на "моето добро" на другите не им позволяваше да бъдат свободни.След време плодовете сами пръскаха семената си и порастваха там,където има благоприятна почва и условия.

Линк към коментар
Share on other sites

Исая 40:3

Глас на един който вика: Пригответе в пустинята пътя за Господа, Направете в безводното място прав друм за нашия Бог.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...