Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл на деня - 23.02.2009 г. - 01.03.2009 г.


Recommended Posts

Мисъл на деня - 23 Февруари 2009 г.

„Дай ход на своите чувства, не реагирай върху никое чувство вътре в себе си. В съвременната окултна наука казват: „Убий всяко желание!” Желанията и чувствата са две неща различни. Желанието в човека е нещо, скроено от самия човек – ти имаш желание към едно нещо. Чувствата в човека са нещо Божествено, на което трябва да дадеш ход. То е един извор, който трябва да канализираш. Всичките нещастия на съвременния живот произтичат от потискане на нашите чувства.”

Из Три фази, 34-та НБ, 19 юни 1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 24 Февруари 2009 г.

„Хората сега се стремят към Любовта и страданията са се увеличили. Големи изпитания идат. Искаме ние да знаем защо идат страданията. Страданията идват, понеже хората задържат Любовта, не я проявяват. Любовта задържат в себе си и на другите никак не я допущат. Пък законът е, че Любовта е сила – щом ти я спреш, едно от двете: или ще умреш, или ще се разтопиш. Сега под думата „смърт” разбирам да дойдат ония, големите ограничения.”

Из Блажени сте ако любите, 36-та НБ, 3 юли 1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 25 Февруари 2009 г.

„Оставете човешкото да се оправя само. Досега никой не е оправил човешките работи, и вие няма да ги оправите. Не се месете в човешкия порядък! Не се опитвайте да определяте кои неща в човешкия порядък са прави и кои са криви. Дойдете ли до този порядък, ще си мълчите и няма да разсъждавате. Ако искате да се развивате правилно, влезте в Божествения порядък. Там има условия за растене и развиване. Който иска да живее едновременно и в двата порядъка, всичко ще изгуби. Каквото спечели в Божествения порядък, щом влезе в човешкия, ще го изгуби.”

Вътрешните качества на числото 12. Дванадесеттях хляба. Божественият и човешкият порядък (продължение).

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 26 Февруари 2009 г.

„Днес от всички хора се изисква молитва. Защо е нужна молитвата? Понеже те се намират на границата на един несигурен свят, където всеки момент стават промени в реда и порядъка. Идват дни на скърби и страдания, за които Писанието казва, че Слънцето, звездите и Луната ще потъмнеят. Това означава, че всички религиозни схващания, всички религиозни вярвания ще изгубят смисъла си; светската власт ще се помрачи, ще изгуби своята сила. Ето защо окултните ученици трябва да работят върху себе си, да се облекат в броня, в шлем – да издържат на тази вълна на страдания и изпитания, през която ще мине цялото човечество. Тази броня не е нищо друго освен Любовта.”

Из Забравената дума, ООК, 27 април 1927 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 27 Февруари 2009 г.

„Мъчно се живее по законите на човешкия порядък, понеже са много и неустановени. В Божествения порядък има само един закон – законът на Любовта. Който има Любов, няма противоречия; който няма Любов, има противоречия, той се ръководи от човешки закони. В който порядък живееш, трябва да спазваш неговите закони, а това става само чрез Любовта. Порядъкът като сбор от закони и правила подразбира вътрешно прилагане. Ако се прилагат само външно, натъкваме се на нещо механическо.”

Из Двата порядъка, УС, 6 октомври 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня - 28 Февруари 2009 г.

„Хората казват: „Докога ще страдаме?” – Докато излезете от вашия свят, който сами вие сте образували. Докато имате тези понятия и вярвания в живота, все ще страдате. Съвременните хора имат изопачени понятия за Бога, за духовния свят, за държавата, за бащата и за майката, за дома, за какво ли не. Възгледите на сегашните хора са по-широки и по-добри, отколкото са били в миналото, но все още има някои изопачени идеи.”

Из Някой си стотник, 29-та НБ, 1 май 1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 1 март 2009 г.

Старите българи били крайно гостоприемни и практични. Като им дохождал гост, те го приемали с радост – гощавали го добре, слагали му богата трапеза. Целият дом бил на негово разположение. Те го считали гост само за 24 часа. На другия ден всички ставали рано и отивали на нивата. Домакинът на къщата се обръщал към госта с думите: „Ние тръгваме на работа и те каним с нас. Ако дойдеш, ще бъдеш добре дошъл между нас. Ако не дойдеш, довиждане!” Те го посрещали по нов начин – с любов и радост, а го изпращали по стар начин. За да не става нужда да се прилага старият начин, вие трябва да бъдете будни, да разбирате хората и да не спъвате тяхната работа. Новият човек се приспособява към живота на другите хора, влиза в положението им и е готов всякога да помага.

Из Коприненият конец, УС, 15 декември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...