Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Окултните упражнения


Recommended Posts

Окултни упражнения - Дадени от учителя Беинса Дуно през август 1920 г. във Велико Търново

“Тези упражнения ще правите един път през деня и то, ако се правят е сутрин, е прекрасно, на обед - хубаво, а вечер - добро. Тези упражнения трябва да се правят много бавно и правилно, с добре обтегнати ръце и крака, ако искате да имате добри резултати. Движението на ръцете е за развитието на сърцето и гърдите. Със съсредоточаването на мисълта се усилва умът. Изпълнението на всички упражнения пък усилва волята.

Тези упражнения са едни от най-хубавите окултни упражнения. Гледайте, обаче, те да не ви станат като една примка, а се проникнете от тяхната полза. Считайте, че сте ги знаели някога, а сега си ги припомняте”.

Първите ми стъпки в Учението минаха през Окултните упражнения. Може би съм имала нужда от тях като подготовака на ума, сърцето и тялото ми. Спомням си, че отначало ми се струваха странно-елементарни. Но усещах, че ми се отразяват добре и тялото ми си ги искаше, умът и сърцето също. Не бях правила "гимнастика" от ученическите си години и разбирах колко ми е липсвала през годините.

Много силно ми действаха първите две - за урегулиране на предната част на мозъка и за урегулиране на чувствата. Но като че ли решаващото за промяната вътре в мен беше шестото. Затова ще си позволя да го цитирам цялото:

6. ШЕСТО УПРАЖНЕНИЕ

Магнетично събличане и обличане

Издигане на ръцете встрани на височината на раменете. Бавно издигане нагоре, докато се допрат пръстите на ръцете над главата (магнетично обличане). Повдигане на тялото на пръсти и в това положение - бавно присядане долу, при което ръцете се снемат надолу покрай тялото (магнетично събличане). Прави се шест пъти.

Упражнението представлява завършване на първите пет упражнения.

Имате ли опит с упражненията, дадени от Учителя? Вашите мнения и впечатления?

Как са повлияли при вас? Кое упражнение бихте препоръчали?

Упражнения за хармонизиране на енергиите в човешкото тяло

Според Учителя Петър Дънов правенето на различни видове упраж-нения (физически, музи-кални, за дишане и др.) е основен метод за физическо, духовно и умствено израстване на човека. Затова той почти във всяка своя лекция или беседа дава поне едно упражнение, което е съобразено както с темата, така и с периода, в който се намира човечеството. Условно те могат да бъдат разделени на: упражнения за физическо укрепване, упражнения за духовно укрепване,упражнения за развитие на мисълта и упражнения за закаляване на волята. Част от тях са универсални, а друга - съобразени с физическата и духовна характеристика на българите. Задачата на всеки, който трябва и желае да ги приложи, е да открие тези, които са предназначени за него.

Още упражнения

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

къде могат да се видят изброените упражнения и дали е нужно учител за тях или сами по описание да ги правим благодаря предварително

Линк към коментар
Share on other sites

Разбира се, не е нужен учител, Словото, което Учителя ни е дал е за наша лична, вътрешна 'употреба'. Всеки според възможностите си и това, което му е близко да прави. Няма значение от къде се започва, постепенно човек се увлича и търси... Важно е да опознаваме и развиваме себе си...

Донка е дала линкове, които могат да са от полза :)

Тук във форума просто споделяме нашите опити и разговаряме, за неща, които ни вълнуват. Никой, никого не поучава!

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Имате ли опит с някои от тези упражнения?

Напоследък много силно ме заинтригува (и не само мен) издадената от Издателство Бяло Братство книга "Окултни упражнения". Започнахме публикуването на избрани упражнения от книгата в Портала. Книгата е много богата и ще сме ви благодарни, ако споделите опита си с упражнения, които са ви оказали благотворно влияние - да ги публикуваме с предимство.

Упражнение за развиване на интуицията и прозорливостта:

Ако попитате вашето разумно сърдце дали времето в понеделник ще бъде хубаво и не мислите повече върху този въпрос, като се оставите в положението на онзи философ, който уповава само на очите си, вие ще си отговорите точно. Оставете светлината свободно да пада върху очите ви и тогава ще дойде нейното психическо отражение. Ако в понеделник времето бъде отлично, вие, щом се оставите в това пасивно положение на мисълта, ще усетите под лъжичката си едно приятно разположение, без никакво раздвояване. Туй показва, че времето ще бъде хубаво. Обаче ако усетите на това място едно малко стягане - времето ще бъде лошо, нищо повече! Може да направите и ред други опити. Срещнете един човек, запитайте се: “Мога ли да живея добре с този човек?” Като запитате тъй разумното си сърдце, и нещо ви стяга, сърдцето ви подсказва, че този човек няма добри навици и не ще можете да живеете с него. Този човек не е лош, но не е предизвикал своите добри навици. На друго място пък сърдцето ще ти каже: “Ти можеш да живееш с този човек”. И ти чувстваш едно приятно разположение. Каквото ти каже разумното ти сърдце - неговата дума е вярна.

Добрите навици. Разумното сърдце

Линк към коментар
Share on other sites

  • 8 months later...

Напоследък много силно ме заинтригува (и не само мен) издадената от Издателство Бяло Братство книга "Окултни упражнения". Започнахме публикуването на избрани упражнения от книгата в Портала. Книгата е много богата и ще сме ви благодарни, ако споделите опита си с упражнения, които са ви оказали благотворно влияние - да ги публикуваме с предимство.

Къде в Портала са публикувани тези упражнения?

Книгата с окултните упражнения наистина е чудесна! Благодарности на търновската група!

Нося си я като ходя сред природата и разучавам тези, за които се вдъхновя на момента :). Засега най-често съм правила упражненията за дишане и тези за свързване с природата.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...