Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл за деня - 27.04.2009 г. - 03.05.2009 г.


Recommended Posts

Мисъл на деня – 27 април 2009 г.

Защо идат изпитанията? – За да те възпитат. Ако личните чувства в някого са крайно развити, ще го поставят на такива изпитания, които да изгладят малко върховете на тези чувства. Ако е голям скъперник и мисли само за себе си, ще го поставят при условия, че който мине край него, да му вземе нещо. Този ще го обере, онзи ще го обере, докато се научи доброволно да дава. Ако е прекалено набожен и се натрапва на хората със своето духовно разбиране, ще го изложат на присмех. Днес ще го подиграват, утре ще го подиграват, докато го заставят да се крие пред хората. Не е нужно окръжаващите да знаят твоите духовни възгледи. Духовният елемент е нужен на човека дотолкова, доколкото той сам да разбере вътрешния смисъл на нещата.

Из Вътрешният закон, УС, 17 ноември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 28 април 2009 г.

Какво представлява човекът? – Грамадно езеро или море. Като не съзнава богатството, което носи, той се ограничил в себе си, за нищо не мисли. Време е вече да прокопае канали, да даде нещо от себе си и на другите. Само така той ще се оживи. Какво може да даде едно затворено езеро или море? Затворените езера трябва да се отворят, да се втичат едни в други.

Из Трите родословия, УС, 22 септември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 29 април 2009 г.

Какво прави затвореният човек? Той се е индивидуализирал, мисли само за себе си и очаква щастие. Щастието не влиза в затворени езера. То отива там, дето душите се обменят, дето езерата се втичат и изтичат. Бог прониква от най-малкото същество до най-голямото. Той не се ограничава и не оставя да Го ограничават. Той е лъч, който прониква всичко живо. Ако виждаш този лъч, ти си на прав път.

Из Трите родословия, УС, 22 септември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 30 април 2009 г.

Ние не трябва да търсим щастието, понеже сме родени щастливи. Всеки, който търси щастието в света, ще стане нещастен. Защото щастието трябва да го носим със себе си. Щастието зависи от един вътрешен процес. Ако ти обичаш някого, ти си щастлив. Ако не обичаш, не си щастлив. Два начина има, за да бъдеш щастлив: ако обичаш, ще бъдеш щастлив; ако те обичат, пак ще бъдеш щастлив.

Из Няма да ожаднее, 27-ма НБ, 3 април 1938 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 1 май 2009 г.

Религиозните хора говорят за Небето като място за почивка и радости. Не е така. На Небето има почивка, наистина, но и работа има там. На Небето всичко е организирано – и работата, и почивката, и храната, и облеклото, и жилищата. Там няма криза. Който влезе в Небето, не му остава друго, освен да учи, да се разхожда, да пее и да свири. Каквото пожелае, всичко му се дава... Животът на Небето е съвършен.

Из Източник на знанието, УС, 27 октомври 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 2 май 2009 г.

Откажете се от преходното, временното и дайте място на Божественото в себе си, което вечно живее. На цялото човечество предстои една голяма война за живот или смърт, за освобождаване или заробване. Всеки иска да бъде свободен. От какво? – От вътрешните заблуждения, съмнения, подозрения, противоречия. Откаже ли се от тях, той е придобил истинската свобода. Дойде ли до старите си навици, човек трябва да застане смело пред тях и да каже: „Свобода или смърт!”

Из Героите, УС, 3 ноември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 3 май 2009 г.

Мнозина се спират върху миналото, искат да знаят какви са били едно време. Това не е важно. Божественият порядък е в настоящето. Сегашният живот определя и миналото, и бъдещето. Живейте в Божествения порядък и не мислете нито за миналото, нито за бъдещето! Божественият порядък свързва човека с Първата причина на нещата и го води в нов, възвишен свят. Влезете ли в този свят, ще имате съдействието на съществата, които живеят там.

Из Двата порядъка, УС, 6 октомври 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...