Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Първи стъпки във вегетарианството - моля за съвет


Recommended Posts

Здравейте! Аз съм нова във форума, надявам се да можете да ми помогнете. Тази година покрай Великденските пости спрях да ям месо. Мислех си, че няма да издържа дълго, но се оказа, че изобщо не ми беше трудно. Великден мина и аз продължих да не ям месо. Вече три месеца не съм вкусвала, спрях го изведнъж, не постепенно, не знам дали това има значение.

Проблемът е, че започнах леко да напълнявам. Качих 2 кг. за тези месеци, което не е много но усещам че драхите ми вече са ми тесни.

Опитвам се да избягвам всякакви нездравословни храни. Тестени изделия почти не ям, ям пълнозърнест хляб, без брашно.

Единственото за което се сещам като причина за това напълняване е , че започна да ми се яде по-често сладко. От сладките неща ям само шоколад. Не ям вафли и други подобни, захар също не консумирам почти, кафето и чая ги пия без.

От другите нездравословни храни също не вкусвам нищо - чипсове, снаксове и подобни не ям изобщо. Не пия газирано, нито измислените натурални сокове по магазините. Пия само вода, чай, айрян. Много рядко ми се случва да изпия една чаша бира или вино.

Бих казала, че от както отказах месото доста разнообразих храненето си. Вярно, че ям по-често картофи или ориз, но ям също много зеленчуци, плодове, ядки.

Описах каквото се сетих, надявам се не стана прекалено дълго. Въпросът ми е защо напълнявам и нормално ли е? И защо сега ми се прияжда по-често сладко от колкото преди - под сладко визирам шоколад?

Дайте ми съвети какво да променя и как да продължа напред с вегетарянството :)

Линк към коментар
Share on other sites

Привет, всеки избира как да стане вегетарианец. Рядко е без никакви сътресения да се получи, ако го прави наведнъж. Това си е стрес, организмът пищи за серотонин, а шоколадът е най-лесният изход... Но от друга страна след като това се преживее, ако не се правят после груби грешки, обикновено пълното приспособяване не отнема много месеци. Бих посъветвал още малко хранително съобразяване, има продукти, вкл. подправки, билки, добавки, които регулират психофизиологичната система и без толкава калории. И най-важното - вегетарианството като самоцел не е кой знае какво, добре е човек да се мотивира с духовни и екологични подбуди.

Линк към коментар
Share on other sites

Привет и от мен,

Съгласен съм с Добромир, че на първо място трябва да се поставят духовните съображения и тези за състоянието на животните. От друга страна, човек не винаги съзнава това на първо време, така че при всяко положение ви поздравявам за решението да опитате. Самият аз започнах късно с вегетарианството - бях към 19-годишен и мога да споделя своя опит. Най-труден за мен бе първият месец, след това първите три месеца, после първите две години. От там нататък свикнах и се адаптирах към режима, като съответно си създадох и един нов. Аз лично преминах към строг режим веднага, но една година ядях риба от време на време. Струва ми се, че промяната изведнъж всъщност е по-лесна, защото иначе човек много време може да си променя мнението относно това дали да продължава или не и в края на краищата трябва през всичкото това време да се бори с нужди, които иначе при пълното спиране намаляват сравнително бързо и се появяват само понякога след това, да кажем, през период от един или няколко месеца, докато накрая изчезнат.

По отношение на яденето на сладкото, бих препоръчал следното. Аз втората година имах по-голям апетит към яйца и в последствие към млечни продукти, но това намаляваше апетита към сладкото. Така ще може и да си набавите белтъчини, което ще помогне по-лесно да свикнете. Иначе ако мислите да заместите шоколада с плодове, мисля, че това е най-удачното. При шоколада, след като се изяде, може да възникне по-късно желание пак да се яде, но при плодовете не е така. Ефектът на шоколада се постига добре, например, с банани. А към това, което пишете, бих препоръчал да опитате ядки, соеви продукти и например овесени ядки. Също така, ако ядете солени храни с плодове, може това само по себе си да намали апетита към сладкото (под солени разбирам храни, които не са сладки, иначе и аз не използвам много сол, даже почти никак) - например бобени култури и т.н. Общо взето, ако ядете плодове, когато Ви се яде шоколад или сладко, може да решите проблема, иначе балансирането на диетата може да дойде и по-късно.

Трябва да кажа, че за около две-три години свиквах към диетата, като имаше и различни ефекти. По едно време загубих тегло, после имах повече апетит и т.н. Физическото усещане също се променя през първите две-три години, но като цяло би трябвало да се чувствате по-добре. Поне така ми се струва.

Бих препоръчал да заместите въглехидратните храни, които описвате (картофи, ориз) с белтъчинни (ако не харесвате яйца и млечни продукти, може бобови растения, например; самият аз вече почти не ям яйца) понякога, защото иначе дори и да не ядете хляб, само картофите, оризът и плодовете също имат много въглехидрати, които създават желание за поглъщане на още въглехидрати - и може би сладки неща. Шоколадът има отношение и към черния дроб, ако ядете лимони и портокали, би трябвало да не ви се яде толкова много. Като цяло - не си налагайте някакви изкуствени санкции, защото трябва и организмът да покаже от какво има нужда. Ако не прекалявате може да си изградите някакво усещане след време. Също така пийте течности понякога, но по-добре да не е след хранене.

Линк към коментар
Share on other sites

Ядки - много и разнообразни, най-вече следвайте собствения си вкус, но да не са солени по възможност. ( Солените понякога ги накисвам във вода.) Изглежда от тях състоянието на ноктите и косата ми се подобри още, защото други промени не съм правила ( освен изключването на месото).

И по принцип - разнообразна и вкусно приготвена храна. И да се консумира според препоръките на Учителя.

Линк към коментар
Share on other sites

Към съветите на другите бих добавила и нещо от моя личен опит. Преди да премина към вегетарианство, се хранех разделно, което определено оказа влияние върху намаляване на теглото. След като вече свикнах по този начин и сега, след 10 години вегетарианство продължавам да се храня така - когато ям картофи, ориз или хляб например, ги съчетавам със салата, а не помежду им. Топла вода с лимон всяка сутрин преди всичко останало. И ядките, за които и късметче е споменала - аз накисвам във вода дори и суровите ядки, например орехи и бадеми за около 7-8 часа, след което те стават вкусни като пресните и до колкото знам, са близо до кълновете по полезност.

Линк към коментар
Share on other sites

Бях забравил и за още нещо. Може да се опитате да замените шоколада с мед. Само по една лъжица може да помогне, най-добре е да се взима в един или два от часовете 5-11(12)-17(18)-22(23), защото 6-12-18-24 е цикъла на гликогена и взимането на една лъжица мед един час по-рано има добър ефект. Ако обаче от това по-скоро ядете повече сладко (в смисъл, пак Ви се яде, но освен това ядете и мед), по-добре се опитайте да замените понякога сладкото с мед, без да следвате определени часове. Поне медът е една от най-полезните сладки храни, за разлика от други такива, разбира се, стига да го харесвате.

Линк към коментар
Share on other sites

Хората, които са по-емоционални имат нужда от месо за да балансират Лява Симпатикова Нервна Система.

Хората, които са активни и футуристични е добре да балансират Дясна Симпатикова Нервна Система с вегетариянство.

Линк към коментар
Share on other sites

Има достатъчно много вегетариански храни, които също могат да свършат работата на месото. На първо място, това са всички храни под влияние на марс - къри (много голямо съдържание на желязо), спанак, чушки, евентуално домати и коприва, на второ място всички ядки. Балансирането на емоциите не бива да става едностранно, така че към това бих прибавил млечни продукти, евентуално яйца и дори сусамени продукти - последните трябва всеки да опита индивидуално, понякога са много подходящи и произвеждат добри ефекти, но не поради влиянието на марс (защото те не са под неговото влияние).

Преди всичко, важно е разбирането. Ако човек има желание и разбиране, адаптирането ще дойде от само себе си, рано или малко по-късно. Съвсем не мога да кажа, че човек има нужда от месо - има достатъчно алтернативи, но донякъде нещата зависят от самия него и в крайна сметка - от мотивацията. Познавам достатъчно емоционални хора, за които точно вегетианството като че ли е било по-добрият избор, но не искам да прекалявам с препоръките.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Аз бих ти казала така: можеш и да отслабнеш, можеш и да не...зависи от това, което ядеш след това.Аз съм вегетарианка от 2 години, но едва в последните месеци отслабнах колкото искам- сега съм 46-47кг, защото освен, че не ям месо и т.н. "мръсна храна", спортувам и се движа много :) С други думи не е достатъчно само да спреш месото...

Линк към коментар
Share on other sites

Както при спиране на цигарите нерядко се увеличава количеството храна, така и при спиране на месото. Похапва се повечко храна с по-силен вкус, който да компенсира спирането на удоволствието от яденето на месо. Това удоволствие обаче не е само вкусово, но и психично. Месоядството дава чувство на агресивна сигурност, егоистична пробивност дори през труповете на съперниците. месоядството погледнато от духовна гледна точка, представлява получаване на психични ресурси на сигурност, сила и спокойствие чрез вампиристично плътоядство. Месоядството предпоставя психичните движения на егоцентрично засмукване на социални междуличностови ресурси към собствената личност при частично или по-пълно откъсване от духовния източник и мъдрост!

Така че, за да не се качват килограми при преминаване към вегетарианство или веганство, е нужно да се намери психичният извор на любов, радост, сигурност и мъдрост! Да се разтвори психиката за допира и до духовността - преживелищно, а не само пожелателно и когнитивно знанийно!

Разбира се, има месоядци прекрасни хора, както и вегетарианци психопати. И все пак, горните психични факти и движения са реалност, която е ако не твърд факт, то поне трудно преодолим кохорт във връзката между психиката и храненето!

Линк към коментар
Share on other sites

Орлин толкова сложно го каза, че почти нищо не разбрах.

Да опитам по-простичко, а!?

Когато бях месоядец /преди 20-тина годинки/ килограмите ми бяха постоянна величина в много атлетична фигура на телосложението на лекоатлет. Първите години на вегетарианската ми диета бях "винкел и брезент". Сега съм с такова "достойнство " отпред, че ме е срам да кажа, че съм вегетарианец и ям по 2 пъти на ден доста често даже и без млечна храна. Нека не забравяме, че за правилен хранителен режим са важни и годините на човек. По един начин се храни бебе и подрастващо дете, по друг начин младеж в пубуртетска възраст, съвсем друг е хранителният режим на зрял човек между 20-40 години и съвсем друга е нуждата от храна за хора над 50 годишна възраст.

Имам впредвид , че не винаги храната оказва влияние на фигурата. Всичко зависи от организма на човек и от това какво и по колко работи. Всички хора сме различни и не могат да се дават рецепти за отслабване "анблок". Ако сте леко пълнички , но със здрав организъм и се чувствате комфортно - що ви трябва да отслабвате насила, изкуственно и да си разваляте здравето ???

А бе, яжте си колкото и каквото ви е сладко и разбира се според наличните ..такова в джоба, все още това е важен фактор в България за много хора.

С храна или без храна по-духовен никой няма да стане. Но нека не забравяме все пак, че храната е за живите хора.

Линк към коментар
Share on other sites

Незнам дали ще отслабнеш,защото незнам точно какво разбираш под вегетарианство.Има много хора,които се наричат вегетарианци,само защото не ядат месо,но пък от друга страна се хранят супер нездравословно.Та мисълта ми беше,ако станеш вегетарианка,което означава едно 80% от дневното ти меню да е сурова растителна храна-със сигурност ще отслабнеш.Но,ако откажеш месото и се тъпчеш с вафли,бонбони,сладолед,сладкиши,баници ,кифли и други тестени неща,както и манджички постни и вегетариански пици-отслабването може само да го сънуваш. :D

Линк към коментар
Share on other sites

С храна или без храна по-духовен никой няма да стане. Но нека не забравяме все пак, че храната е за живите хора.

Тъй, тъй! Напоследък се сблъсквам пряко и челно, като трабантче в тир :) , с една много разпространена сега човешка черта: перфекционизмът! Разбира се, има нормално желание за отслабване. Има обаче и едно вманиачено свръхусилие за отслабване, което неминуемо превръща както живота на отслабващия, така и на хората около него в ад. Защото ведно с този перфекционизъм върви силна критика и автокритика, болезнено дразнене и садо-мазо емоционалност. Та, по-добре дебел и щастлив, отколкото слаб и невротичен. Но, ако отслабването е в разумни граници и е придружено с радост, толерантност и мекота в характера, тогава всичко е на мястото си!

Линк към коментар
Share on other sites

Откакто спрях да консумирам месо започнах много бързо да отслабвам. Храня се предимно с прясно приготвена храна, сезонни плодове и зеленчуци и не вечерям след залез. Похапвам и хляб, и варено жито, и овесени ядки, и зеленчукови яхнии. Не ям вафли, шоколад, снакс, царевични пръчици, солети и бисквити. Както напоследък ги наричам храни в пакети.

Редактирано от wonderful
Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Не мисля, че може да се обобщи без да сгрешим, дали с вегетарианство се отслабва, напълнява или нищо не се променя. Например за хляба се казва ако искаш да отслабнеш да се откажеш от него, а аз например основно с хляб изяждан вечерно време предимно бях отслабнала доста много преди години. Има значение как се чувства човек, общото му състояние какво е за да отслабва или пълнее, не е само от храната. От спорт също някои гледат да отслабнат, а аз винаги пълнея в периодите, в които спортувам повече :)

Линк към коментар
Share on other sites

Дали ще отслабнеш или ще напълнееш зависи от това с какво се храниш.Ако поне 1/2 от хранителните продукти които приемаш са плодове и зеленчуци,със сигурност ще отслабнеш.Често за да заситят глада си много "прохождащи" вегетарианци прекаляват с млечните продукти(ако режимът им ги включва) или с ориза,картофите,хляба,снакса,сладкишите и т.н.В този случай човек не само напълнява,но може и да се разболее.

Линк към коментар
Share on other sites

На мен не ми харесва това, че като спрях месото : отсланах, а аз по принцип съм си слаб. От 69 кг. бях стигнал до 65,5 кг. въпреки че не съм гладувал. След това нарочно започнах да се тъпча повече ( увеличавайки и сладкото) и сега съм 67,5. У нас и когато бях 68 - 69 кг. ми казваха, че съм кльощав. А у баба ми ме мислеха за кльощав и когато бях 72 кг. :lol: И наистина съм по - скоро кльощав, отколкото с нормална физика за ръста ми ( това не ми харесва). Може би ако спортувам по - сериозно ще взема да качвам килограми, без обаче тези килограми да са главно тлъстинки. :D Такива са ми условията в общи линии, че след спирането на месото се налага да ям повечко сладко и др. животински продукти : от една страна за да се засищам, от друга : защото не винаги имам избор и се налага да ги ям просто защото няма растително с което да се наям. Ще се старая да увеличавам растителната храна в менюто си за сметка на другите ( доколкото имам възможност). Сега може и да се храня по - вредно от преди : не мога да преценя. Надявам се така да се променят нещата, че да имам желание, а и условия да се храня все по - правилно. Истината е че спрях месото най - вече от духовна подбуда : желание да засилвам връзката си с Бог. Другите причини ( етичната и здравословната) са ми на 2 и 3 място : тях ще ги използвам за параван/прикритие пред хората, които ме питат защо не искам да ям месо А пък и понякога постното ми е по - приятно на вкус.

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

Хриско, и аз а и много други начинаещи вегетарианци са имали подобни затруднения. Понеже все още си свикнал с месни ястия, може просто да си купуваш месни растителни заместители, каквито за щастие вече има по по-големите магазини както и по диетичните магазини. Произвеждат се от соя, пшеничен протеин, конопен протеин и др. (добре е да пише на тя хче не са генетично манипулирани).

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,ако стана вегетарянка,дали ще отслабна?

Аз мисля, че няма връзка между отслабването и вегетарианството. Струва ми се дори, че човек, ставайки вегетарианец, може да наблегне (особено в началото) на такива храни като ориз, картофи и всевъзможни тестени изделия, които едва ли ще допринесат за отслабване.

А за трайни резултати в отслабването е хубаво освен разтоварващ хранителен режим да се направи известно "разчистване" и на психиката.

Аз например напълнявам, когато се чувствам несигурна, уплашена или когато ме тормози някакъв стремеж за реализация... Още си спомням как на първата си изпитна сесия като студентка само за 1 месец качих 3-4кг :D Обаче след като се справих лесно и успешно, килограмите от само себе си се стопиха (вярно, че по принцип нямам склонност към пълнеене) и след това вече не наддавах на сесиите :)

Точно. От 40години съм вегетарианка, но теглото си трудно го балансирам, особено при горепосочените случаи.

Линк към коментар
Share on other sites

На мен не ми харесва това, че като спрях месото : отсланах, а аз по принцип съм си слаб. От 69 кг. бях стигнал до 65,5 кг. въпреки че не съм гладувал. След това нарочно започнах да се тъпча повече ( увеличавайки и сладкото) и сега съм 67,5. У нас и когато бях 68 - 69 кг. ми казваха, че съм кльощав. А у баба ми ме мислеха за кльощав и когато бях 72 кг. laugh.gif И наистина съм по - скоро кльощав, отколкото с нормална физика за ръста ми ( това не ми харесва). Може би ако спортувам по - сериозно ще взема да качвам килограми, без обаче тези килограми да са главно тлъстинки. biggrin.gif Такива са ми условията в общи линии, че след спирането на месото се налага да ям повечко сладко и др. животински продукти : от една страна за да се засищам, от друга : защото не винаги имам избор и се налага да ги ям просто защото няма растително с което да се наям. Ще се старая да увеличавам растителната храна в менюто си за сметка на другите ( доколкото имам възможност). Сега може и да се храня по - вредно от преди : не мога да преценя. Надявам се така да се променят нещата, че да имам желание, а и условия да се храня все по - правилно. Истината е че спрях месото най - вече от духовна подбуда : желание да засилвам връзката си с Бог. Другите причини ( етичната и здравословната) са ми на 2 и 3 място : тях ще ги използвам за параван/прикритие пред хората, които ме питат защо не искам да ям месо А пък и понякога постното ми е по - приятно на вкус.

Уф, те бабите все така мислят ама понякога са си много прави жените :)

За спорта - на мен точно така ми действа - качвам някой и друг килограм, но и се стягам същевременно, то май е характерно за слабите хора.

Линк към коментар
Share on other sites

Хриско, и аз а и много други начинаещи вегетарианци са имали подобни затруднения. Понеже все още си свикнал с месни ястия, може просто да си купуваш месни растителни заместители, каквито за щастие вече има по по-големите магазини както и по диетичните магазини. Произвеждат се от соя, пшеничен протеин, конопен протеин и др. (добре е да пише на тя хче не са генетично манипулирани).

"Такива са ми условията в общи линии, че след спирането на месото се налага да ям повечко сладко и др. животински продукти : от една страна за да се засищам, от друга : защото не винаги имам избор и се налага да ги ям просто защото няма растително с което да се наям." Имах предвид, че като отида на студентския стол ( вечер) не винаги има постно ястие, на обяд има по едно ( и на това съм доволен...). Явно ще трябва да намаля посещенията си вечер и да ям в квартирата, така и така имам възможност вечер да си ям в квартирата ( на обяд не винаги мога да го правя). Не се толерира много вегетарианство и това си му е ... :D Почвам да се чудя дали не избързах с промяната си в храненето, но пък от друга страна ми е неудобно да отстъпя, защото у нас съм водил спорове . :D Ще помисля относно варианта за заместителите, благодаря за съвета. Но ако нямам възможност да си ги набавям или пък са ми скъпи, ще си остана на яйца ( за сега). На яйцата им е хубавото това че са евтини, лесно се намират, бързо се приготвят за ядене ( и във фитнеса доколкото знам са ценни

. Имах предвид, че засега като че ли на са ми особено добри условията да се храня с повечко сурова и разнообразна растителна храна : основно ям готвена растителна, животински продукти, сладко. Ще пробвам колкото мога да си подобрявам храненето. Явно ще трябва да положа Повече усилия, за да се храня по - добре. Взех да се отнасям по - спокойно вече, но първият път след като спрях месото и като влязох в студентския столал една вечер и като видях, че не са сготвили постно ястие ми стана НЕприятно,че ще трябва да ям банан, портокал, таратор, хляб и сладкото което си взех ( вместо да ям готвенко както съм свикнал : хубавото е че някои месни ястия имат малко по - голяма гарнитура и бих могъл да си ги взимам заради нея). На всичкото отгоре в онзи случай ми стана тежко на стомаха, а не съм сигурен че съм приел всички нужни за организма ми съставки ( тази вечер пак така се получи). :angry: И това е стола, на който готвят по - разнообразно в сравнение с един друг. :D Взех да свиквам да преяждам, което не е хубаво : от една страна го правя за да надебелея и у нас да са по - спокойни, от друга страна го правя от страх да не продължа да слабея и да взема да се разболея. :31:Взе да ми става навик. Явно ще ми се налага понякога да ям често и по малко. :)

Редактирано от hrisko_89
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...