Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Мисъл на деня - 01.06.2009 г. - 07.06.2009 г.


Recommended Posts

Мисъл на деня – 1 юни 2009 г.

Нека остане в ума ви мисълта: бъдете доволни от малкото, което денят ви носи! Не мислете за утрешния ден. Той сам ще помисли за себе си. Благодарността и доволството внасят радост и веселие в човешката душа. Само така човек ще стане като дете и ще влезе в новия живот, в Царството Божие. Само така той ще придобие светлина и мощ, ще влезе в Божествения живот, който носи условия за освобождаване на човека от робство.

Из Доволството, УС, 24 ноември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 2 юни 2009 г.

Задачата на човека е да разреши правилно противоречията. Това се постига с доволството. Ако си беден, бъди доволен от беднотията си; богат ли си, бъди доволен от богатството си. Не се обезсърчавай! Всякога превръщай недоволството в доволство. Във всичко търси добрата страна.

Из Доволството, УС, 24 ноември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

И религиозните, и светските хора са недоволни. И тяхното недоволство се изразява чрез нетърпение. Религиозният поглежда натук-натам и казва, че не може да търпи този или онзи. – Защо не може да го търпи? – Защото не се проявявал, както трябва. Този не бил истински набожен, онзи не бил справедлив и т.н. Светският човек изразява недоволството си по отношение на материални работи: за ядене, за облекло, за наредбата в къщата и т.н. Какви са качествата на набожния човек? Едно от неговите качества се изразява чрез даването. Ако влезе в едно общество, той ще даде нещо от себе си. Ще каже нещо, с което да обърне внимание на хората, и те ще започнат да мислят. Той ще им помогне в разбирането. Ако преди него не са разбрали нещо, в негово присъствие ще го разберат. Ще каже някой, че преди да разбере нещо не може да го възприеме и приложи. Обаче има неща, които първо ще направиш, ще ги приемеш в себе си, а после ще ги разбереш. В това отношение светлината дава пример. Тя първо влиза в очите ви, в къщата ви, и след това ви дава възможност да я разберете. Речете ли първо да я разберете, а после да я възприемете, всичко е изгубено. Тя се движи с такава бързина, че не можете да я стигнете.

Трудно е човек да разбира ближните, а още по-трудно е да не ги съди. Но понякога различни ситуации могат да бъдат осмислени само след като се преживеят.

Истината дава звание на човека. Тя внася светлина в неговото съзнание. Истината всякога дава нещо на човека. Тя го освобождава и от най-малките му ограничения. Не са страшни големите ограничения, а малките. Не са страшни големите желания, а малките. Не е страшно голямото зло, а малкото. Една българска поговорка казва: „Малкото камъче спъва колата“. Време е вече хората да оправят живота си. Как ще стане това? Някои разчитат на Христа, други – на себе си, трети – на обществото, на държавата и т.н. Какво искат сегашните хора от Христа? В миналото едни искаха изцеление, други – спасение на душите, трети – слава и т.н. Майката Заведеева дойде при Христа и Го молеше да нареди единият ѝ син да седне от лявата Му страна, а другият – отдясно. Тя не знаеше какво иска. Христос не искаше слава за себе си, още по-малко може да даде слава и почести на хората. Да искаш това, което не те ползва, това значи сам да си напакостиш. Да даваш съвет на хората без да разбираш законите на живота, това значи да копаеш яма сам на себе си.

Изобщо, ако някой не иска помощта ти, не я давай, по-добре Бог да помогне на човека сам да научи урока си. Но това научих след доста грешки...

Нека остане в ума ви мисълта: Бъдете доволни от малкото, което денят ви носи. Не мислете за утрешния ден. Той сам ще помисли за себе си. Благодарността и доволството внасят радост и веселие в човешката душа. Само така човек ще стане като дете и ще влезе в новия живот, в Царството Божие. Само така той ще придобие светлина и мощ, ще влезе в Божествения живот, който носи условия за освобождаване на човека от робство.

Божият Дух носи всичките блага на живота.

Много ми беше трудно да съм благодарна за някои изпитания, но его-то се пречупи и сега много по-лесно приемам живота...

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Ако влезе в едно общество, той ще даде нещо от себе си. Ще каже нещо, с което да обърне внимание на хората, и те ще започнат да мислят. Той ще им помогне в разбирането. Ако преди него не са разбрали нещо, в негово присъствие ще го разберат. Ще каже някой, че преди да разбере нещо не може да го възприеме и приложи.

Ама че интересно! Какво съвпадение - мисълта за днес! Никога не ми се е случвало, а обичам да следя дневните мисли, но днес два пъти ми се случи да ме питат: "Обясни ми, че не разбирам!"...и разбраха!

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-3 юни 2009 г.

Задачата на човека е да разреши правилно противоречията. Това се постига с доволството. Ако си беден, бъди доволен от беднотията си; богат ли си, бъди доволен от богатството си. Не се обезсърчавай! Всякога превръщай недоволството в доволство. Във всичко търси добрата страна.

Из Принципи на нещатаООК, 4 май 1927 г.

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 4 юни 2009 г.

Бог е образец на всичко, към което ние се стремим. Бог е идеалът на човешката душа. Ще кажете, че се стремите към съвършенство. Само Бог е съвършен. Следователно вие се стремите към Него. Не е важно дали всички съзнават това. Важно е, че съвършенството е идеал на човека. Той е недоволен, безпокои се постоянно, че не е дошъл до съвършенството, не е постигнал идеала си.

Из Огън на пречистване, УС, 1 декември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 5 юни 2009 г.

Раят е човешкото сърце, човешкият ум, човешката душа и човешкият дух. Когато говоря за Небето, аз разбирам човешкото сърце. Само там може да живее човешкото сърце. На Земята сърцето не живее, но робува. И умът не живее на Земята, но слугува. На Земята и душата, и духът са ограничени. И в Писанието е казано, че духът, който имаме, се намира в голямо утеснение, в голямо ограничение. Следователно ние още не сме добили своята свобода.

Из И не можаха на това да му отговорят, 7-ма НБ, 14 ноември 1937 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 6 юни 2009 г.

Светът е създаден за човека да изучава Природата, живота и техните прояви. Който не разбира предназначението си, очаква да слезе Духът върху него, както някога върху апостолите, и да го научи на всичко. Духът слиза само върху онзи, който учи, работи и прилага наученото. Духът слиза само върху онзи, който прилага Любовта, Разумността, Истината и Добродетелта. Не ги ли прилага, Духът остава далеч от него.

Из Причини за страданията, УС, 29 декември 1935 г.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл на деня – 7 юни 2009 г.

Най-първо, има един език, на който си говорят всичките хора от всичките народи. Този език не е есперанто. В старите времена са го наричали ватански, сега го наричат мистичен език. Всичките добри хора, като се срещнат, те се познават, говорят си. Единият може да говори на български, другият на френски, но разбират езика си. Нали на Петдесетница, като бяха събрани апостолите, говореха на този език! Като говореха на всичките езици, разбираха се. Когато Духът дойде в човека, когато Любовта дойде, вие ще говорите на всички езици и онова, което говорите, ще ви бъде понятно.

Из Блажени сте ако любите!, 36-та НБ, 3 юли 1938 г.

Молитвен наряд за неделя:

Добрата молитва

Псалом 91

Псалом 23

Господнята молитва

Да се прослави Бог... - формула

В началото бе Словото - песен

Добрата молитва

Псалом 61

Редактирано от Моника13
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...