Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Поздрави за Деня на Учителя


Recommended Posts

Приветствам учениците на Всемирното Бяло Братство по случай Деня на Учителя!

Пожелавам Духът на Истината да пребъдва в нашите души!

Светослав

Линк към коментар
Share on other sites

Знание по случай денят на Учителите, или Гуру Пурнима както се нарича на изток. Този ден се отбелязва винаги през юли в деня на пълната луна.

Град без улици, цар без богатство, търговец без търговия, живот без мъдрост, живот без Гуру, са все едно и също нещо.

Аспектите са два: да имаш Гуру и да играеш роля на Гуру.

Защо толкова се набляга върху това да имаш Гуру, особено на изток. Каква е ролята на Гуру? Защо се нуждаеш от Гуру?

Животът не е прост. Той е сложен. Състои се от противоположности. Има удоволствие и болка, щастие и страдание, щедрост и алчност, страст и безстрастност. Животът е пълен с противоположности. Умът не е способен да се справи с тези усложнения. Просто се пречупва. Нуждае се от опора, от отдушник. Затова е на разположение мъдростта, светлината, Гуру.

Каквото не можеш да се справиш в живота, дай го на Гуруто. Ако има някакво изгарящо желание, което те тормози, то ще се превърне в безпокойство за теб. Гуруто е този, който има безусловна любов към теб. Предложи своите желание и болки на Него. Така че да имаш Гуру е способността да се усмихваш през цялото време, вървейки с увереност, безстрашно и с визия. И това е мъдрост.

Не можеш да кажеш, че имаш Гуру и въпреки това си притеснен и нещастен. Това означава, че не се възползваш от Гуруто. Глупаво е да кажеш, че си на шофьорското място, а не знаеш как да управляваш волана и да натискаш газта. Да имаш Гуру, означава, че работа е свършена.

Другият аспект е да бъдеш Гуру. Да бъдеш Гуру е да си необвързан същевременно да си изпълнен с любов и състрадание. Гуруто е необвързан същевременно изпълнен със загриженост и състрадание. Не можеш ли да играеш роля на Гуру за някой друг на този свят? Не можеш да обичаш друг човек безусловно без да очакваш каквото и да е в замяна. Ако е така, животът е незавършен. Играй роля на Гуру за колкото можеш повече хора. Така или иначе даваш съвет, сега бъди мъдър. Мъдрост е да си в центъра, да чувстваш: „Аз не съм тялото, аз съм духът, светлина, любов. Не чакай това да се случи някога в бъдещето. Просто започни. Започни да играеш ролята на Гуру.

Майката е твоят първи Гуру, след което в различните етапи идват различни Гурута. Дори твоят футболен треньор е Гуру. А Гуруто, който те учи на духовност е Сатгуру.

Гурупурнима е да преразгледаш твоето израстване. Колко си израснал през изминалата година. Колко по-силен и по-мъдър съм станал. Този преглед ще те окуражи. Ако смяташ, че не си израснал достатъчно през изминалата година, тогава преразгледай последните две или три години. Ако въпреки това пак се чувстваш така, то ти не си се възползвал от знанието. Ти със сигурност си израснал и си се придвижил напред. Дори ако се чувстваш заклещен някъде, дори това е израстване.

Гурупурнимата е да провериш егото си. Хората, който следват праведност се ядосват на другите и ги изкарват неправи. Техният гняв показва колко не мъдри са. От гордост до гняв до завист; израсни от тях.

На Гурупурнима, погледни себе си, колко знание си възприел. Колко още има да се приема. Това е ден да погледнем в себе си. Ако има някаква липса, Гуруто е за да запълни тази липса. Тази увереност носи пълнота. Пълнолуние е. Сърцето е пълно. Животът е пълен.

Днес си пожелай нещо. Но само едно желание, конкретно желание преди да си легнеш. По-добре е да нямаш никакво желание. Оставяйки всичко на божественото. Но когато умът иска да си пожелае нещо, можеш да помолиш. Ти трябва да помолиш, егото не може да помоли. Дори да молиш божественото, егото се изпречва на пътя. Когато си пожелаеш нещо, почувствай, че си никой, нищо не е в твоите ръце, твоето вътрешно състояние е като цвете. Чувства се свободно. Не се чувства потиснато, нежно е като перце.

Шри Шри Рави Шанкар

Редактирано от Максим
Линк към коментар
Share on other sites

Поздрав за всички ученици на Любовта :3d_053:

Сега ви оставям с тази мисъл: да познаете вашия учител – Христос.

Когато познаете вашия Истински Баща, тогава и ангелите, и светът ще бъдат ваши братя, и не един и двама, а с хиляди. С хиляди години ще ви развеждат из своето жилище на Небето. Там има много приятни работи, дълги разходки, образцови училища, нови слънца, нови същества и колко още неща!

И тогава ще кажете: „Сега разбираме дълбокия смисъл на живота, защо трябва да се живее“. То ще стане, когато имате само един учител.

Ако речете, че имате двама, ще кажа: „И мене, и Бога лъжете“.

Една майка има на физическото поле, на духовния свят – един Учител, на Божествения – един Баща, който е Господ. Всичко трима са. На земята един, между ангелите е Учителят, а между боговете е Бог. Когато минете през тия трима, тогава всеки от вас ще разбере дълбокия смисъл, вътрешната страна на сегашния живот, и с радост и песни ще понасяте всички страдания; няма за вас да има мъка в живота, и работите между мъжете и жените, между родителите и децата и между всички народи ще се оправят.

Учителите - Учителя

Сърце, чисто като кристал

Ум светъл като слънцето,

Душа, обширна като Вселената,

Дух мощен като Бога

и едно с Бога!

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Обичай съвършения път на истината и живота.

Постави доброто за основа на домът си, правдата за мерило, любовта за украшение, мъдростта за ограда и истината за светило.

Само тогава ще ме познаеш и аз ще ти се изявя. :3d_105:

Линк към коментар
Share on other sites

Честит празник! :3d_066:

Линк към коментар
Share on other sites

Мили братя и сестри , Честит празник , много

Любов , хармония и светлина да цари в нашите

сърца и благодарност , че Учителя живее в нас !

:angel:

Учител Бог ни прати от своето школо ,

да учим и да помним ,че туй е за добро!

с думи туй е малко да го изкажем днес

за туй що Той ни даде, а то ни прави чест

да назовем се с радост,че Божий сме чеда

и Ученици верни на Дънов наш баща !!!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...