Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Паневритмия. Въпроси от начинаещи.


Иво

Recommended Posts

Здравейте приятели на Паневритмията,

Ако искрено искате да научите да играете Паневритмия и все още нямате опит, задайте своя въпрос в тази тема.

Ако отскоро сте започнали да практикувате или посещавате курсове и също имате неясни моменти, попитайте.

Във форума има дългогодишно практикуващи, преподаватели по Паневритмия, включително от комисията по Паневритмия, които с радост ще се отзоват.

Желая ви радост и вдъхновение в изучаването и практикуването на този божествен танц!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Моля бихте ли споделили информация по следните въпроси:

1. Благодарение на чии заслуги е въведена паневритмията в българските училища през 1940г.

По какъв учебник се е преподавала?

Кои са били и как са се подготвяли първите преподаватели?

Има ли документални кадри стях?

Имало ли е силни репресии срещу тях след това?

А някой проследил ли е какво е станало с тези чиновници,които после са забранили паневритмията?

2. Споровете относно вариациите на определени движения от паневритмията не са затихнали.

И това лято на Рила е имало достатъчно спорове, а това разваля духа на приятелство и сърдечност. да не говорим, че критиката/клюкарстването не би трябвало да е присъщо на духовния ученик....

Прииска ми се да се запиша на курс по паневритмия, но силно се зачудих кой и какво ще ми преподавава? Преди имах един 'учебник', а сега казват, че не е верен?!

Едно време всичко бе ясно и просто - отиваш на Рила и някой от опитните ти показва. А сега тези, които преди са показвали едно, показват друго. Чувствам се объркана и изумена.

И след като Учителят не е "заковал точни правила" за игра, то кой определя кое е правилно?

И на един човек дава ли му се информация за стиловите различия и от какво са породени?

Както и право да се запознае с аргументите на всяка от страните в дебата.

И има ли човек свободна воля сам да е отговорен и да си избере стил?

(Боже, колко глупаво звучи този въпрос!)

Предлагам коментари и аргументи и на двете страни да се публикуват в специална тема и тук в този портал, за да се избегнат бъдещи недоразумения.

(Това че питам само аз не означава,че само аз се вълнувам от темата).

И дано се стигне до прилагане на практика на разбиране и толерантност.

Редактирано от Viki3
Линк към коментар
Share on other sites

Притеснявам се от задължителната форма за изучаване на Паневритмия в училищата. Точно критериите за правилно/неправилно. И да не стане налагане, догматизиране... Може би е по-добре да е в някакво извънкласно занятие и да е по желание...

Децата днес са различни, времето е различно и са нужни специфични, разчупени подходи... Много любов и благост... :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Притеснявам се от задължителната форма за изучаване на Паневритмия в училищата. Точно критериите за правилно/неправилно. И да не стане налагане, догматизиране... Може би е по-добре да е в някакво извънкласно занятие и да е по желание..

Чух много добри отзиви за една учителка в Плевенско начално училище. Имали са Паневритмия като кръжок. Децата са били много весели, много се пеели, имало е и нещо като занимателни игри за развитие на координация, въображение, интелекта, интуицията. Детето, за което знам е ходило по свое желание и с удоволствие, било му е много интересно.

Ще разпитам за подробности.

Линк към коментар
Share on other sites

Притеснявам се от задължителната форма за изучаване на Паневритмия в училищата. Точно критериите за правилно/неправилно. И да не стане налагане, догматизиране... Може би е по-добре да е в някакво извънкласно занятие и да е по желание...

Децата днес са различни, времето е различно и са нужни специфични, разчупени подходи... Много любов и благост... :feel happy:

Напълно съм съгласна с написаното от теб. Точно така стоят нещата и ако се опитаме да ги догматизираме, до никъде няма да стигнем.

Към Вики: Има известна информация за подготовката на учителите по физкултура с помощта на Милка Периклиева какато и снимки, може би ще получиш повече детайли по въпросите си от някой друг. Но колкото до това по какъв учебник да се учиш и с какъв преподавател - остави на своите духовни водачи, нали това им е работата. ;) Между обучавания и обучаващия трябвада протича любов или поне взаимна симпатия. Но отварянето на дискусия с излагане на аргумените на "всяка страна" е уморително и изчерпващо, а и опита ни от 1999 г. насм показа, че не води до уеднаквяване. Нека си останат някои различия.

Линк към коментар
Share on other sites

Но отварянето на дискусия с излагане на аргумените на "всяка страна" е уморително и изчерпващо, а и опита ни от 1999 г. насм показа, че не води до уеднаквяване. Нека си останат някои различия.

Благодаря!

Радвам се, че може да си останат различията!!!!

Това за мен е изчерпателен отговор!!!

Благодаря!!!

:3d_041::3d_047::3d_041:

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравейте! Попаднах на нещо чудесно което много бих искала да споделя с вас, но не знаех къде и реших, че темата е подходяща. Поздрави!

http://www.panevritmia.com/page_13_9.html

:3d_053:

Линк към коментар
Share on other sites

Елф, благодаря ти за линка!

Направи ми впечатление, че някои упражнения се играят по по-различен начин от този, който аз знам (и по-точно "Подвижност"). По принцип аз съм начинаеща, тепърва сега се запознавам с правилата на паневритмията. На курса, който посещавам, ни учат да играем по определен начин, но пък и винаги ни казват, когато едно упражнение се играе и по втори начин. Например упражнението "Подвижност" изпълняваме с ръце успоредни една на друга, а не например с докосване на върха на пръстите. А в този сайт е показано по трети начин. Всичко това малко ме обърква ?!

Другото, което ми направи впечатление в този сайт е първото упражнение "Пробуждане" - играе се с длани обърнати нагоре. Доколкото разбрах, Учителя първоначално го е дал така, а после го е показал и с длани обърнати надолу и ми се струва, че именно така се изпълнява днес. Може ли да се каже, кое е по-правилно или не?

Като цяло изглежда обаче, че има доста неяснотии по изпълнението на някои упражнения. Откъде произтича това? От това, че Учителя ги е показвал по различен начин или че не са били документирани в подробности? Или и двете? :)

Според мен е добре да има правила, които да произтичат от ясното разбиране, защо това упражнение се играе точно така, а и за да има синхрон в изпълнението. Разбирам обаче, че не е толкова просто, когато едно упражнение има няколко начина за изпълнение и не може да се достигне до решението, кое е по-правилно. В такъв случай май е необходима свобода - човек да играе така, както усеща и разбира. Или поне така ми се струва засега :)

Редактирано от devashaktika
Линк към коментар
Share on other sites

Добре е, наистина да има ясно определни правила за изпълненине на паневритмичните упражнения. Има едно такова правило:1. Паневритмията е хармония.smile.gif Колко просто и абстрактно звучи. Започвам с него, защото в продължение на години имаше войнстващи мнения в подкрепа на един и друг вариант от някои упражнения. Винаги подкрепени с цитати от Учителя и позоваване на него! Как иначе! Нали веки участник се бореше за чистота и автентичност. Провеждаха се срещи, семинари, често едната страна си изпускаше нервите и изкрещяваше убежденията си на другата.

Слава Богу, умереният тон накрая възтържествува и масово хората решиха че преди всичко трябва да запазят хармонията. Може дори да играеш в двоойка с човек, който играе по-различно от теб.

Някои упражнения са се променяли още по време на Учителя, той ги е променял, други детайли вероятно са променени неволно. Когато човек иска добросъвестно да разбере целия дълъг процес на рзвитие, това е едно наистина увлекателно пътуване, което ни води към изучаване на законите, описани в лекциите на Учителя. Именно те стоят зад всяко едно движение. Тогава ще знае човек защо играе един вариант а не друг. Но още по-важно, ще е тръгнал в Пътя, по който най-важно е да запазиш мира. Да не създаваш конфликти. "Моят мир ви давам" Обаче, как да излъчваш хармония и мир, ако ги нямаш в себе си?sad.gif

По-конкретно: наистина упражнението Пробуждане е дадено първо с длани нагоре, при което обаче Учителя го е играел с длани андолу. Тогава брат Борис Николков е попитал: защо ние го играем по различен начин, Учителя му е отговорил" Рекох, игарейте и вие така" Точният разговор е описан в ръкводството по Паневритмия, изд. на Бяло Братство, не помня коя годин , но е полседното издание.

Подвижност - преди да излезе архивният филм с Учителя имаше вече два варианта на това упражнение: при единия дясната ръка се плъзгаше върху лявата с цяла длан, при другия се поглаждаха само средните пръсти. На архивния филм се видя, че Учителя играе това упражнение с успоредни ръце и така се наложи този вариант.

Права сте, че най-важното е човек да знае защо игаре един вариант а не друг.

Аз предпочитам варианта с поглаждане на ръцете, защото по-женствен, и отговаря на смисъла на упражнението(магнетичният, мек принцип). Обаче - ако сега някой започне да ме убеждава, ч е е верен другия с успорените ръце - ОК, играй го така, ккато съответва на вътреното ти разбиране.

Объркващо лие за начинаещи?31.gif

И така, начинаещият откъде да започне? Има няколко чудесни източника: в настоящия сайт има филми за теглене, в сайтовете www.bratstvoto.net i www.panevritmia.info също.

Сега, понеже наближава 22 и първата паневритмия, духовете около нея се раздвижватsmile.gif . И моят съвет е да вярвате на учителката /я си, особено затова, че ви дава различни източници. С течение на времето сама ще изберете.

Май стана много дълго.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, Светла!

Благодаря ви за разясненията!

Всъщност не, че е чак толкова объркващо, но човек просто си задава въпроса, защо се получава така, че има разновидности и каква е разликата между различните движения. Като се замисля погалването на ръцете в "Подвижност" наистина по-съответства на женския принцип и магнетизма, иначе с успоредните ръце по-наподобява на "Красота", където движенията са по-резки и не така плавни. От друга страна, нали в тези две упражненията се съчетават и двата принципа и идеята е хармонизирането им. Само си разсъждавам :)

Що се отнася до курса по паневритмия, аз съм много щастлива, че започнах да го посещавам, много добре си паснахме с учителката. Харесва ми, че не казва задължително "така трябва" или "просто е така", ами често обсъждаме, даваме мнения и въобще получава се диалог. Сещам се, че тук във форума се разискваше, дали начинаещият трябва да посещава подобни курсове преди да се включи в игра. Аз лично първо играх без никакъв опит (за мое щастие хората около мен бяха много мили и никой не реагира негативно, дори напротив, насърчиха ме), след което реших, че искам да посещавам курс. Сега в края му разбирам, колко много ме е обогатил и колко много светлина ми е дал. Предполагам, че това е и поради личността на учителката и групата, която се събрахме.

Редактирано от devashaktika
Линк към коментар
Share on other sites

Светла Б. благодаря за разясненията. Искам да Ви уверя че ни най- малко лично аз съм имала намерение да разбунвам духовете. Тук говорите за начинаещи, а аз дори такава не съм защото живея в малък град и тук паневритмия никой не играе, но сте права за вътрешното ръководство и глас. Попадайки на това, аз усетих такава неземна хармония, радост, красота, топлина и слънчево излъчване, че просто поисках да го споделя с целия свят. Всеки е привлечен от нещо и по някакъв начин нали :))). Разглеждайки сайта на който съм попаднала установих точно това, а именно, че съм попаднала на сестри (и братя може би), които имат мир и хармония вътре в себе си и я излъчват към целия свят. Мен ако питате най- много ме привлякоха детските упражнения и смятам да си ги разуча първо тях ръководейки се от вътрешните си усещания.:hypocrite:

P.S. Аз също смятайм че прекаленото взиране в детайлите и споровете върху тези въпроси водят до отклоняване от същественото и до дисхармония. Там където е Божият Дух там е Свободата, така че всички варианти предложени с Мир и Любов в името на Бога на Любовта,Мъдростта и Истината са добре дошли и всяка душа сама ще открие своя начин и път :). Поздрави!

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Сега може и да ми се смеете, но цял ден в главата ми е песничката -

По двама все напред (марш) и ми идва да литна :). Не знам при вас които играете как е, но на мен това ми въздейства повдигащо и направо летежно...:angel::3d_053:

Редактирано от Eлф
Линк към коментар
Share on other sites

Още за Подвижност

Ще се върна на това упражнение, не само защото има три варианта на изпълнение, които и да се изпълняват едновремнно не биха нарушили хармонията в кръга, а защото е един пример за разбиране на магнетичните линии в паневритмията, като част от двете природни сили (електричество и магнетизъм) .

Знаем от записките на Боян Боев, че в паневримичните упражнения има три вида движения - електрични, магнетични и тези на светлината. Те са комбинирани, но понякога ги срещаме в по-чист вид. Ето описанието на смисъла, дадено от Боян Боев за двете упражнения, които се играят след Квадрат: Красота и Подвижност . от Акордиране на човешката душа (из архива на бр.Боян), т. 3, стр.38, могат да се намерят и в ръководстото по Паневритмия на Б.Братство2004:

18.Красота. С тези движения се обработат силите, получени от Квадрата... Линиите, които се описват са прави и можем да кажем, че чрез това упражнение е изразен мъжкият, положителният принцип, който обработва Квадрата. Това е електричество.

19. Подвижност. Това упражнение е продължение на предното. Извършат се плавни движения с ръцете и нозете и човек обръща към центъра ту лице, ту гръб. Правят се меки, криви линии, тук е в действие женският, отрицателният принцип, който обработва Квадрата. Това е магнетизмът.

Това беше и във връзка с въпроса, че двете енергии трябва да бъдат балансирани. Всъщност при изпълнение на една и съща мелодия два пъти със съвсем различни движения, едните вертикални, електрични а другите хоризонтални, магнетични, се постига съвършен баланс.

За посоката на дланите в първото упражнение Пробуждане . Интересно е, че ако се обърнем пак към описанието на смисъла, там става въпрос и за даване. "Това упражнение се нарича Пробуждане, понеже когато у човека се роди идеята за даване на това, що е възприел, това е вече ярък признак за пробуждане на съзнанието му." (същият източник, стр.33)

Сега, ако изиграете упражнението с длани нагоре и надолу ще изпитате различни усещания. Дланите, обърнати нагоре, към небето са отворени да получат. Когато ги обърнем в края на движението надолу, те вече дават на земята полученото. Може би - това е мое разсъждение - Учителя е играел винаги това упражнение с длани надолу, защото той винаги е давал. И колко е давал! А в началото учениците естествено са го играели с длани разтворени нагоре, като разтворен цвят, получаващ светлината. Много силно се усеща разликата в изпълнение на двата варианта.

Изобщо, когато не сме сигурни, нека отново да се върнем към първоизточника.Понякога смятаме, че помним описанията на смисъла, но ако го прочетем отново, може да дойдем до ново разбиране. А ако си поставим за задача да разбираме още по-дълбоко какво играем, отговорът е в лекциите.

Честит празник 8 март на всички!

Е, това е принципът ПОДВИЖНОСТ - сестра Марта обръща към нас ту едното, ту другото си лице!

Линк към коментар
Share on other sites

Светла_Б, благодаря ви за хубавия пост!

Аз също, когато се замислих за изпълнението на Пробуждане, точно тази представа изникна и в мен - с длани нагоре като приемане, а с длани надолу като даване.

Наистина много интересно и важно е човек да си даде сметка за смисъла на упражненията.

Благодаря ви още веднъж!

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Здравейте,искам да попитам може ли човек да се занимава с паневритмия сам?Живея в Холандия и нямам познати тук които да се интересуват от подобни неща и не знам как да си намеря учител.Също така тук прочитам че се играе по двойки,задължително ли е?

Поздрави и благодарности :3d_103:

Линк към коментар
Share on other sites

nonik, можеш разбира се учебно да изучаваш Паневритмия сама ако условията в момента не позволяват нищо друго. Можеш даже да играеш известно време сама, и аз съм го правил в някои изключителни случаи. Но все пак, както знаеш, Паневритмията е колективна игра и се играе с група в кръг.

Ако в Холандия, в града, в който живееш, няма група, можеш да създадеш такава и да поканиш преподаватели по Паневритмия от България да ви научат. :)

Другият вариант, за който се сещам е, когато се връщаш в България, да я учиш, за да може да продължиш после в Холандия с групата, която сте си създали.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Здравейте :) Имам въпрос към Светла_Б :)

Нашият кръг обикновено варира между 6-20 човека.

От няколко седмици при нас все възниква въпрос как да играем Слънчеви лъчи. Невъзможно е да направим 12 лъча по 12 човека - за затварящ кръг да не говорим. Обикновено надделява мнението да запазим кръга от предишната част като само сменят местата си мъжете и жените. Обаче няколко пъти за експеримент (ние обичаме да правим нови неща и да следим усещанията си) се разпределихме в лъчи към центъра. Вчера, например играхме 6 човека - 3 двойки обърнати към центъра хармонично разположени в кръг (по-скоро триъгълник). Беше много вълнуващо и ни повлия страхотно. Днес, обаче, някой каза, че имало такова правило, според което ако няма 12 лъча и затварящ кръг, не бива да се играят в лъчи, а само в кръг. Споменаха за някакви енергии и че на езерата се играело така. От друга страна, нашата учителка в курса ни е казвала, че е важно д се играя и към центъра, и в кръга... Засега ние, ако има против да играем в лъчи, за да запазим хармонията, играем в кръг и въобще гледаме да няма спорове.

Какво е вашето мнение?

Линк към коментар
Share on other sites

За "Слънчеви лъчи" Най-често през седмицата играят малко хора и от години се обсъжда въпросът как да се построят лъчите. Ще разгледаме няколко варианта, но ще започна с това, че НЕ се продължава с обиколка по окръжността. "Слънчеви лъчи" е нов дял, в който посоката се сменя на 90 гр. от първоначалната и играчите стават радиуси на кръга. Темата за смяната на посоката беше обсъждана и на последния семинар за преподаватели по паневритмия, където и Николай Конакчиев и Георги Стойчев я свързаха с промяна в съзнанието, т.е. изкачване на по-високо ниво. (При "Пентаграм" за трети път сменяме посоката на движение, вече не се движим към центъра и обратно - към периферията, а ставаме движещ се радиус - отново обратно на часовниковата стрелка. )

Така че, въпросът за обиколка по окръжността не стои , но различните групи се споразумяват (или не се споразумяватrolleyes.gif) за един от трите варианта:

1. Да се запълни един лъч - шест двойки, ако е възможно) и останалите да се наредят във втори и евентуално трети и т.н. лъчи. Аргументът е, че "Слънчеви лъчи" е танцът, "мистерията" на числото 12 ( 12 лъча по 12 души) и все пак е добре да има един пълен лъч, след като обичайно не можем да съберем 144 души в градовете

2. Да се направи един лъч ( ако участниците са под 12 д.) от толкова двойки, колкото е възможно, като зад лъча винаги има една двойка, която представя външния кръг . Аргументът е, че "лъчът" влиза към Божествения център и предава на света - кръга Придобитото. Кръгът около 12-те лъча представлява "Колелото на живота", което се завърта по този начин. Така че двойката зад "лъча" представлява "дъгичка" от това колело.

3. Този вариант съм виждала във Видин и е симпатичен: ако двойките са само две или три, те просто се нареждат радиално, като всяка двойка е един лъч и играят по този начин.

Аз лично предпочитам варианта с дванадестте души в един лъч (ако има толкова участници), защото ми се струва нумерологично, че има значение да се спази числото 12. От друга страна е важено да има и представяне на външния кръг.... Понеже няма писани правила , всяка група може да направи избора си. Само да няма в последния момент викове и забележки.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Искам да попитам какви са точно думичките за 28-то упражнение? Нали съм мъж и като ходя в малкия ни кръг, аз би трябвало да ги казвам, а не ги знам... А те се сърдят жените ако се импровизира нещо, па макар и от сърце... :)

Линк към коментар
Share on other sites

28. ПРОМИСЪЛ ЗАКЛЮЧИТЕЛНО УПРАЖНЕНИЕ

Формула:

“Да пребъде Божият мир и да изгрее Божията радост и Божието веселие в нашите сърца.” (З пъти)

Изходно положение: Изпълнителите са наредени с лице към центъра, краката прибрани, ръцете спуснати покрай тялото, съсредоточена мисъл.

Ход на движенията: Когато се произнася “Да пребъде Божият Мир” – ръцете бавно се издигат отстрани, докато пръстите с длани една към друга, се допрат над главата и образуват остър ъгъл. (Фиг. 28)

28.jpg

Докато се произнася останалата част от форму­лата, ръцете се отделят, спущат се отстрани на лицето (обливане) и дохождат в изходното положение.

(Когато се прави обливането, т.е. спускането на ръцете отгоре надолу, леко се допира с пръстите на двете ръце горната част на главата, където е “хилядолистникът”.)

Прави се три пъти.

Обяснение: Вдигане на ръцете и обливане.

Това движение изразява, че трябва да приемем всички Божии благословения преизобилно и с пълна свобода. Когато ръцете се вдигнат горе и се съединят над главата, тогава сме в контакт с енергиите на висши­те мирове и ги пренасяме надолу, на физическия свят. Когато дойдат във физичес­кия свят, ръцете се разделят. Значи във физическия свят имаме поляризиране – два полюса. Когато сме на физическото поле, ние сме далеч от Реалността, която стои в основата на Битието.

Туй упражнение може да се нарече още: Метод за влизане във връзка с Идеалния свят.

Забележка: Когато кръгът е образуван от изпълнителите, не бива да се пресича. Само музикантите могат да седят в средата. Ако някой иска да отиде от едната страна (на кръга) до другата, да заобиколи.

Източник

ВИДЕО ТУК

Редактирано от Светлата
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря! :) :) :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

Искам да се занимавам с изучаване на паневритмия. Живея в Бургас. Знаете ли към кой трябва да се обърна?

Благодаря .

Морски поздрав,

Сабина

Линк към коментар
Share on other sites

Guest devashaktika

Здравей Сабина!

Мисля, че няма курсове по Паневритмия в Бургас. Играе се на поляната до ЦУРКА (виж темата: Паневритмия в Бургас) рано сутрин малко след изгрева на слънцето. Можеш да се свържеш с хората на следните контакти:

А. Запрянов

0899 926304

a3_bv_stga@abv.bg

Препоръчвам ти да разгледаш сайта www.panevritmia.info, там са дадени и материали за изучаване, както и темите в този форум :)

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...