Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Сатурнови цикли. Сатурнови кризи.


Донка

Recommended Posts

Какво представлява Цикълът на Сатурн в живота на човека? Имате ли свои лични опитности?

Ако човек добре познава влиянието на Сатурновите кризи и характеристиката на всеки от седемгодишните периоди, би могъл много по-спокойно и разумно да ги оползотвори и да предотврати конфликти и грешки във взаимоотношенията си и в своя собствен път. Имате ли такива примери?

С какво познаването на Сатурновия цикъл може да помогне на родителите и на педагозите, на лекарите и психолозите и психотерапевтите?

Линк към коментар
Share on other sites

Много интересна тема!

И странно, че малко астролози обръщат внимание на тези цикли в живота на хората.

В интерес на истината до скоро и аз също :P .

Преди година някъде си купих една книжка на Стивън Аройо - там имаше засегнат този въпрос. Преди това смътно, когато разглеждах нечии транзити примерно си давах сметка за определени обстоятелства и събития, които много закономерно се появяват в живота.

Специално за Сатурн - мога да кажа, че имам преки наблюдения, как през периодите, когато преминава през нашия първи дом, освен типичните други следствия, които можем да предположим, се наблюдава и едно понижаване на телесното тегло. Отслабването е видимо, дори и при слаби хора! И не е свързано непременно с някакво заболяване или диета.

Ако пък някой цели да отслабне - ето това е наистина много удачен период ;) .

Има и други интересни неща покрай него, но ще пиша по-нататък още.

Ще се радвам, ако се включат и други с коментари и наблюдения!

Линк към коментар
Share on other sites

Интересна тема.

Някой знае ли нещо по въпроса за т.нар.Сатурнова криза на съвпада ?

Кога се очаква или вече е имало такава криза за представителите на неподвижните знаци и какво е характерно?

Линк към коментар
Share on other sites

Не разбирам от астрология, макар че много уважавам тази наука. Но ми е любопитно всичко, което научавам за планетите и тяхното влияние върху нашия живот. И понеже сега чета книгата на Алена "Настоящето е само ден", ето каква информация дава тя за Сатурновите дупки:

Сатурновата дупка е понятие, което често е тълкувано в астрологията. Свързано е с дните непосредствено преди и след рождения ден на всеки човек. Време от календара, което някои астролози изпълват, неизвестно защо, с фатализъм и апокалиптични предсказания.

Сатурн е планетата, свързана с Кармата, но върху нея оказват влияние и останалите планети. Единствената разлика е скрита във факта, че той прави Кармата, която сами си градим, осезаема за всеки от нас и затова често е недолюбван.

.........

Грешка е да пренебрегваме даровете, които ни поднася планетата Сатурн, защото развивайки интуицията си и чувството си за самосъхранение, тя, от една страна, ни помага да намерим най-верния път за преодоляване на своите слабости и тяхното отстраняване. От друга страна, ни дава възможност да станем отговорни за действията си и дори в трудни за нас времена да сме готови за борба, а не за отстъпление и да не спираме в средата на своя житейски път.

Ето защо 40дни преди и 10 дни след рождения си ден всеки от нас изживява във всяка една година от живота си време в Сатурнова дупка. Това не означава, че Сатурн се намира винаги в съответния зодиакален знак, но е важно да се знае къде е, за да могат да бъдат извлечени ползите и преодолени отрицателните характеристики, засилени в дадения елемент. През първите 40 дни сме по-уязвими в емоционално отношение. Ето защо в тези дни ще се чувстваме по-добре, ако не се противопоставяме на изискването, което Съдбата ни налага веднъж във всяка година от живота ни: да се вгледаме в нашия вътрешен свят. Да видим грешките си и да осъзнаем смисъла на трудностите, които сме срещнали и за които сме длъжни да бъдем благодарни. Сатурновата дупка е изпитанието за нашето търпение, за умението да проявяваме разбиране към другите. Трябва да обновим себе си, да влезем от едно наше съществуване в друго- по-висше, защото не го ли сторим, сами ще творим нова, нелека Карма за себе си. Затова десетте дни след рождения ден започваме постепенно да излизаме към светлината, пречистени и готови за новия си живот, но избран от нас самите.

Не случайно дните около рождения ден са дни, в които по-често се замисляме и си правим равносметка на изминалите дни и години и стореното от нас. А понякога са и дни за ново начало.

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина интересна тема!

Аз също преминавам през  Сатурнова дупка в момента.Чела бях един материал на  древните Шумери за 30 дни преди датата на раждане и 30 дни от втория месец след датата на раждане.Предупрежденията са да не се започват сериозни начинания-работа, нов проект въобще някакво ново начинание.За себе си наблюдавам силна емоционалност.Често не успявам да овладея "егото " си, да надделее разума. <_< Живота е едно безкрайно училище как да владеем.Тук имам много ,много работа. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Значи, първо, Сатурновите кризи, описани от Алена нямат нищо общо с астрологията, а с нумерологията. Второ, няма криза на Сатурнов съвпад. Нямам идея кой го е измислил това. Кризите се появяват най-често, при съвпад на сатурн с асцендента и не винаги са такива. Всеки ги отработва различно.

Линк към коментар
Share on other sites

Значи, първо, Сатурновите кризи, описани от Алена нямат нищо общо с астрологията, а с нумерологията. Второ, няма криза на Сатурнов съвпад. Нямам идея кой го е измислил това. Кризите се появяват най-често, при съвпад на сатурн с асцендента и не винаги са такива. Всеки ги отработва различно.

Здравей kabala.

През 2005 до към 2007 година в живота ми настъпиха доста промени,които наложиха сериозна смяна на курса от моя страна,ако мога така да се изразя.Сега имам за себе си мнение и обяснение за всички въпроси,които имах по повод на събитията в живота си.В никакъв случай не смятам,че Сатурн или кризата на съвпада е "виновника",но може би и това е способствувало по някакъв начин.Слагам думата виновник в кавички,защото това определение не се вмества в днешните ми убеждения,но в оня момент си бях един объркан и търсещ отговори човек.Какво беше изумлението ми ,когато случайно попаднах на ето този материал в нета:

www.temura.net/сатурновата-криза-на-неподвижните-зн/

Трябва да ти кажа,че на база на случилото се при мене ,това макар и популярно описание на въпросната криза съвпадаше,както по време,така и като характеристика.

Няма как да преценя дали ако бях подготвена,сиреч имах информацията преди въпросните събития,щях да ги посрещна по различен начин.По-скоро не,защото пътя си всеки от нас просто трябва да извърви.

Но това ми мнение също е предположение,както вече казах.

Е следващата такава криза за моя знак ще бъде около 2035 година.Тогава ще наблюдавам събитията по-внимателно. :D

Надявам се разбрахте опита ми да се пошегувам.

Не подценявам и с интерес чета астрологични коментари,в които аз самата признавам си съм пълен лаик.

Поздрави

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Първото нещо, заради което бях заинтригувана от Сатурновите цикли и кризи, бе професията ми.

Age 7 - 13/14. [1/2 SATURN cycle]

The child begins to really socialize during this SATURN cycle. Children also start to break away from the tight control of their parents. Most kids gain some independence and a few could survive by themselves well . The later part of this cycle is when a real sex education should begin, actually the earlier the better. The huge number of Teenage Pregnancies in the United States is utterly ridiculous and a social travesty.

SATURN - THE ENFORCER by Jim D'Amato

превод:

По време на този период детето започва реална социализация. Децата също започват да се откъсват от плътния контрол на своите родители. Повечето деца постигат известна независимост, а някои дори могат да оцеляват сами добре. През втората половина на този период би трябвало да започне реална полова просвета, всъщост колкото по-рано, толкова по-добре. Огромният брой на бременностите в тази възраст в САЩ е крайно нелепо и е една социална пародия"

Макар че добре познавам тази възраст и тези наблюдения не са новост за мен, текстът ми прозвуча стряскащо. Ние - родителите и педагозите виждаме този период по съвсем друг начин. За нас детето е 100% ученик с домашни, проблеми с мързел и капризи и какво ли още не, но не и малък мъж и малка жена, които изживяват първите си влюбвания и сексуално привличане. Връщам се назад и си спомням отлично собствените си преживявания в тази възраст, които ревниво и страхливо криех от всички, особено от родителите си, срамувайки се от това, което се вие в малката ми главица. Какво друго освен порицание или подигравки можех да очаквам тогава. За съжаление отлично си спомням, че после като родител - също се отнасях с ирония към преживяванията на моите собствени деца.

А бихме могли, ако сме грамотни и внимателни родители и учиели да помогнем на детето да извлече от този период най-доброто за своя живот, не да натрупа комплекси, които после ще разчиства с десетилетия.

Интересни са и кризите в границите на този период - 7 години - първи клас и 14 години - "ужасният" период седми - осми клас!

Имате ли положителен опит при преодоляването на тези кризи - като дете с вашите родители и учители и като родител и учител?

Линк към коментар
Share on other sites

Донче, според моите начални познания Сатурновият цикъл е седмият, последен в периода. Т.е. в седмата година на детето. Ако то започне 1. клас на 7 навършени години, вече е прилючило изреждането и е отново в 1. цикъл - Слънчевият, най-успешният за нови начинания.

От др. страна през първите 7 год. детето е изцяло в Слънчев период, който с началото на осмата година се сменя от Лунния. Това по-скоро би имало влияние върху промяната в училище.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Може би в самото начало следваше да уточня какво имам предвид под сатурнови цикли и кризи и каква връзка имат те със себепознанието.

Тъй като не се чувствам достатъчно свободна в астрологията ще си позволя да цитирам със съкращения:

Събитията в живота ни се случват циклично. Тези цикли са обусловени от движението на няколко планети. Седемгодипните цикли са обусловени от движението на сатурн.

Духовната наука приема,ч е на всеки седем години настъпва голяма промяна в живота на индивида, като се изгражда ново тяло. Това е съпроводено с житейска криза, позната на психолозите, която бе;лежи края на стария етап и слага началото на новия.

За малко повече от 28 години сатурн прави пълна обиколка около слънцето и се връща на мястото си в рождения хороскоп. Това е събитие, наречено в астрологията Сатурново връщане или Сатурнова революция....

Така се формират седемгодишните цикли, всеки от които е под управлението на една от седемте вътрешни планети.

0-7 г. Управител е Луната. Майката и семейството играят основна роля за формиране на детето – физически и психически. Около седмата година Сатурн прави квадрат на рождената си позиция. Налице е първата криза, обусловена от новите изисквания, които животът поставя пред детето. Промяна на придобитите в семейната среда навици и влизане в обществото.

7-14 г. Управител Меркурий. Учителят и училището излизат на преден план в изграждането на качества, разширява се знанието за света. Следва втората криза, обусловена от позицията на Сатурн с рождената му позиция, около четиринадесетата година. Противопоставянето е основният белег на тази криза. В търсене на собствена идентичност младежът се противопоставя на авторитетите и изискванията на обществото, които дотогава е приемал. Животът на чувствата е бурен.

14-21 г. Управител е Венера. Обективният ум се развива. Знанията за света се разширяват. На преден план излиза търсенето на идеал в любовта, копнеж по красота и любов, романтични чувства. Стигнахме до втория квадрат на Сатурн с рождената му позиция, на около 21 години. Това съвпада с първия стремеж към самоопределение, избор на професия и поле за житейска реализация. Първи предизвикателства, обусловени от избора на житейски път. Духовната наука казва, че в този момент ангелът хранител на младежа се отдръпва за да остави място за свободна проява на волята в следващите 7-години, защото от 21 г. започват трите цикъла с управител Слънцето, които са периоди на осъзнаване ни израстване на индивидуалната воля.

...................

Астрология и астропсихология за всекид-р Светла Балтова стр.265-266

В интернет могат да се намерят доста материали, но за съжаление почти всички са на английски език the Saturn Cycle -в гугъл.

Мисълта, с която отварях темата беше да споделим свои познания, разсъждения и опит, които могат да ни бъдат полезни в опознаването на себе си, на своя житейски път, на потенциала и заложените трудности на периода, в който се намираме ние самите и нашите близки и на хората, с които животът ни е сложил един до друг...

Линк към коментар
Share on other sites

Вероятно различието идва от това, че разделението на цикли, което аз си спомням, почива на кабалистичните познания.

Това е интересна съпоставка впрочем, но темата е друга, а и аз имам съвсем начални познания, които засега няма да задълбочавам.

Някой друг сигурно ще е по-полезен.

Линк към коментар
Share on other sites

В последно време ми привличат вниманието Сатурновите цикли 21-28 и 28-35 и особено техният граничен период. Може би, защото съм достатъчно далече от него, за да осмисля обективно случилото се с мен самата тогава, а може би работи и майчинския инстинкт да предупредя децата си за евентуалните проблеми.

Според Стивън Аройо в Астрология, карма и трансформация

По това време, почти винаги, се изискват важни корекции, преглеждане на позициите, важни решения, промени в това, каква отговорност поемаме, или в това, как приемаме тези задължения, а понякога и радикални промени на стила на живот, професия, работна структура и личен живот. От всички транзити на възвръщането на Сатурн (на приблизителна 29 и 58 годишна възраст) е отделено най-голямо внимание в астрологичните книги. За съжаление тълкуването на тези критични периоди често е ставало откъм достатъчно негативната им страна, като се подчертава доколко трудни се усещат те....

Когато говорим за възвръщането на Сатурн, първото обстоятелство, което трябва да се изясни е, че качеството на всички преживявания и степента, до която те се чувствуват като “трудно” време, зависи изцяло от това как е живял човек през предишните 29 години, доколко ефективно е работил за постигане на определени цели, каква дълбочина е достигнал в разбиранията и творческите стремежи и до каква степен е изразявал или потискал своята “коренна натура”.....

Вероятно е в продължение на много години индивидът да е включвал в своя характер сатурновите качества и осъзнаването на практичните изисквания и задължения; следователно, уроците на Сатурн няма да станат сюрприз или шок за него и могат да се възприемат като време за утвърждаване и заздравяване на много от ориентациите, които бавно е развивал в продължение на много години...

Първият цикъл на Сатурн през рождената карта в продължение на първите 29 години от живота, е основан главно на реакция към минали условия, карма, родителско влияние и обществен натиск. През този период от живота човек обикновено не осъзнава кой е всъщност. Но след това, при първото възвръщане на Сатурн, често му се струва, че изплаща стар дълг, а много кармични модели и задължения, се отстраняват доста внезапно. По това време личността може да преживее много сложно състояние на съществуване, тъй като едновременно присъствува чувство за неизменно ограничение в жизнената структура и чувство на вътрешна свобода, което в някои случаи е съпроводено с приятно възбуждане и вдъхновяваща радост. Чувството на ограничение възниква от факта, че личността съзнава по-добре отколкото когато и да е преди каква е нейната съдба и какво трябва да прави оттук нататък.

Вече няма тези, изглеждали безкрайни възможности и алтернативи; сега знаете, че сте изпълнили вашите експерименти и сте изживели младежките илюзии, а от този момент трябва да работите за изпълнението на своята роля в безбрежната драма, дори и ако нямате никаква представа за това, как сте дошли до предназначената роля, която играете. Задълженията ви към себе си и другите сега се виждат много ясно, и е възможно, някои от тях да се усещат тежки и ограничаващи. Но, в същото време, може да изпитвате дълбока вътрешна свобода, защото сте осъзнали, че вече не сте свързани със старите задължения, страхове и вътрешни ограничения. Това чувство на неограничена вътрешна свобода се основава също на по-ясно разбиране на реалните ви потребности, способности и творчески потенциал.

Ако сте от хората, които през младостта си чакат времето, когато ще могат в действителност да намерят себе си и ще започнат да изразяват своето “Аз” с увереност и подчертано влияние, очакването е завършено. Сега е време да се действа, да се работи и живее в настоящето с приемане на съдбата си и с радост от знанието, че пътят ви сега е ясен. Този преходен период не става изведнъж; всъщност може да се извърши в продължение на две до две и половина години около датата на сатурновото възвръщане.

Но, ако в детството и юношеството винаги сте се разстройвали, и вероятно сте чувствували, че просто отбивате времето си и сте задължени на неща, които не са нито удовлетворяващи, нито контролируеми, можете да мобилизирате енергията си с голяма мощ, честолюбие и даже чувство на облекчение, че вашето очакване е завършено и сега можете да започнете да формирате собствения си живот с някакво съзнание.

Много точно съвпада с моите лични опитности в тази възраст - особено ако се вземат предвид и индивидуалните особености...

Малко преди 30тата годишнина осъзнах:

- че в професионален план съм намерила мястото си точно и че съм щастлива където и каквато съм. Имах пред себе си избор тогава, но съзнателно без натиск избрах това, което съм сега, пренебрегвайки научна работа и кариера на ръководител в сферата на образованието. Наистина бавно и сигурно бях работила и продължавах да работя над това, но Девата в мен избра "щастлива, когато съм максимално и видимо полезна на възможно повече хора". И не съм сбъркала.

- в личен план животът се опита да ме принуди да осъзная зависимостите си - обаче вместо да започна да ги изчиствам и да се освобождавам, аз приех страданието като симптом на "голяма истинска любов" и задълбах в трънака. Слава богу, когато Сатурн беше в опозиция - на 42 години, и възелът около личния ми живот вече грозеше да ме задуши окончателно и заедно с мен беше започнал да задушава и растящите ми деца, започна да ми просветва, че може би нещо съм се заблуждавала дотогава... Явно ми бяха нужни повече експерименти и провали и болка.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Имам въпрос към тези, които имат опит или наблюдения за възрастта на цикъла преди втория съвпад - Сатурновото възвръщане между 49-50 и 56-58 г. :) Може би защото съм влезнала в този период. Прочетох, че ако по време на Сатурновия 7-годишен цикъл, човекът отработи спокойно задачите си, по време на съвпада това, което е трябвало да бъде криза, ще се окаже награда.

Когато говорим за възвръщането на Сатурн, първото обстоятелство, което трябва да се изясни е, че качеството на всички преживявания и степента, до която те се чувствуват като “трудно” време, зависи изцяло от това как е живял човек през предишните 29 години, доколко ефективно е работил за постигане на определени цели, каква дълбочина е достигнал в разбиранията и творческите стремежи и до каква степен е изразявал или потискал своята “коренна натура”.

Стивън Аройо

Аз лично имам преки впечатления от живота на мъжа, с когото живеем щастливо в момента. Някъде около 50 години той преживява много тежка криза в семейството си, която го изтиква вън от гнездото, което е смятал за вечно, но не е бил щастлив в него. Следват няколко години на много трудно връщане към вярата в своите сили и любовта към себе си и своята лична свобода. Колебание между плена на привидното осигурено материално съществуване, стандартно за обществото, и със стандартните проблеми в него - и нестандартното, често осъждано "дезертиране и егоизъм", което всъщност са етикетите на процеса на вътрешно освобождаване. Изборът е бил - няма връщане назад, но търсене на стабилност само при условието на свободата в нея. Дори с цената на самостоятелен (самотен) живот.

Когато се събрахме за съвместен живот, съвпадът беше съвсем близо. Всъщност той протече пред очите ми. Самият Е. често казва, че това са най-щастливите години, които помни от детството си насам. През тези 2 години аз осъзнавах, че той е поставен в среда, в която никога не беше живял досега. С партньор с навици, които дори не си беше мислил някога, че ще приеме за нормални. Осъзнавах какво предизвикателство е това за него. Към края на периода взе категорично решение да се откаже от пушенето - навик от ранно юношество, който е спрял само по време на активните си спортни години. Постигна го.

Наскоро наша обща позната, която го познава от годините му преди 50-тата, ми сподели, че той се е променил до неузнаваемост, но към много по-добро и красиво и спокойно...

Мисля над това, което ми предстои и вашите споделени опитности ще ми бъдат от полза. Благодаря.

Линк към коментар
Share on other sites

Критична е силно казано; да го наречем: време за промяна 60.gif

Линк към коментар
Share on other sites

В лекцията си за планетните цикли и ритъма на живота (която определено събуди интереса ми към тази тема) д-р Светла Балтова определи възрастта 21 години така (цитирам според записки):

След 21-та си годишнина... Човек попада в и под влиянието на Урановата енергия – във вид на електрическа буря! Урановия период (урановият цикъл) е от 84 земни години. Тази енергия се излива на етапи,... Планетата Уран е свързана с новаторството!На 21 годишна възраст Човек е бунтар! Прави нещо и променя себе си! На 21-28гг. става първото инкарниране на Слънчевия аз; Аз-овите инкарнации –правят се първите погрешки (погрешките на младостта, които след това да има време да изправи);

За себе си мога да кажа, че в тази възраст имах усещането, че са ми отворили вратичката на клетката и съм в свободен полет. направих много глупости в личния си живот, но без тях нямаше да науча уроците в живота си. Възрастта ми даде твърде голяма увереност в своите сили, която тогава засили необмислените рискове и упоритостта да докажа на себе си, че теориите ми бяха правилни.

Професионално се насочих към правилната посока, но имаше много изкушения тогава - можех и да поема лекомислено към нещо престижно или с външен блясък.

Линк към коментар
Share on other sites

29 години (първият Сатурнов цикъл) са една граница, праг, който трудно се обяснява на непреминалите през него. Казвам го, защото съм наблюдавала поведението и взаимоотношенията между хора на 25-28 години и такива на 29-30 и нагоре. Уж неголяма разлика в годините, но съществена. Възникват неразбирателства основно на база "неусвоен" (още) Сатурнов урок у едните. Тези уроци винаги са свързани с нуждата да се проявява отговорност, сериозност, задълбоченост, зрялост, търпение и т.н. в живота. Някак си човекът, който не е преминал още през един пълен Сатурнов цикъл, не разбира за що иде реч, убеден е, че животът е в краката му, здравето му е вечно, постъпките му - без последствия, и че това никога няма да се промени. И само времето ще го научи - в най-добрия случай. Защото хората, пропуснали да научат задоволително един Сатурнов урок, са жалка гледка и за самите себе си. Може човекът да има огромен потенциал, но ако със Сатурн не се разбере, ще прекара живота си в безсмислие и самосъжаление. За съжаление тези уроци трудно се "наваксват", защото, както и твърдата материя и времето, които се управляват от Сатурн, възможностите за лавиране са ограничени. Самият Сатурнов урок е свързан с това - човекът да се научи да приема ограничението за свое лично израстване, да си смила всичко щателно и докрай, дори и да не е точно много вкусно и лесносмилаемо, да поеме отговорност за живота си и да се вгледа и в нерадостните му страни. И това човек за първи път сериозно го разбира на 29 години... или ако не го разбере - дупе да му е яко след това.

Линк към коментар
Share on other sites

Браво AZBUKI с това мнение уцели право в десятката.Казвам го то личен опит.При мен Сатурновите кризи са 'целогодишни' с лееки отстъпления.Вече 48 години.Но научих най -важния урок-НИКОГА ДА НЕ СЕ ПРЕДАВАМ.thumbup1.gif

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...