Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Никулден


Recommended Posts

На 6 декември Българската православна църква отбелязва празника на свети Никола (Никулден). Св. Никола е роден в гр. Патра. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мир. През 1099 г. мощите на св. Никола са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега.

В православната вяра на българите светецът Николай, чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на рибарите. Според народно-християнския мит за подялбата на света нему се паднали моретата, реките, езерата. Той е господар на целия подводен свят - рибите и водните демони. На този ден задължително на трапезата се поднася риба, чието тяло е покрито с люспи (най-често това е шаран).

Никулден е православен празник на свети Николай Мирликийски - покровител на моряците, пътешествениците и банкерите.

В България празникът се отбелязва и като имен ден на хората, чиито имена са производни или близки до името Николай - Никола, Нейчо, Николина, Николета и др.

:3d_041: Честито на всички именници и всички останали които са свързани с този празник.

Линк към коментар
Share on other sites

Има нещо много хубаво в българската именна традиция.

Честит имен ден на Никола Дамянов,когото задочно познавам от многобройните и интересни за мен коментари тук.

Честит имен ден и на всички съфорумци,които празнуват днес ,но поради никовете не познаваме като именици.

Бъдете здрави и честити .. :3d_041:

Редактирано от Klaudia
Линк към коментар
Share on other sites

:):thumbsup:

Повечето ми познати с име Никола и Николай са силни и добри.

Чудесни приятели, открити, понякога раними, защото

ненавиждат несправедливостта и фалша.

Но и да страдат си остават добри.

Честит имен ден! :feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

И аз си имам Николай в къщи, вчера празнувахме както си му е реда с много настроение и любов, но без шаран...със мили и любими гости.

Редактирано от Аделаида
Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Честит имен ден на всички именници:3d_041:, да им е хубав празника!И в моето семейство имам именници, чиито покровител е Св.Никола!Да е честит празника и на банкерите, да хапваме повече шарани с люспи, за да се множат и парите!

Линк към коментар
Share on other sites

Люспите на шарана имат магическо действие – те се запазват и се носят за късмет. Колкото са повече – толкова повече пари ще влязат в къщата – гласи поверието. Обикновено се поставя по една по-голяма люспа в портфейла, за да имаме пари през цялата година.

Костите пък се заравят в земята или се хвърлят в река за здраве и благополучие. Някога майките използвали костта от главата на шарана, (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Честит празник и тази година, на всички носещи името на Чудотвореца :3d_043: .

История и легенди за Св. Николай

Още в детството си Св.Николай е бил пример на добродетелност и аскетизъм. През целия си живот се отказва от материалните облаги и ги раздава на бедните. След избирането му за епископ на Мира, в Югозападна Мала Азия, добродетелните му дела непрекъснато се множат. По време на пътуването му до Божи гроб силна буря застига кораба и убива един от моряците. С кротка и искрена молитва към Бога Свети, Николай успокоил морето и възкресил убития моряк.

Друго предание раказва, че Свети Николай спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката с шаран.

Популярни са и други добродетелни дела на светеца. Например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно

му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.Своята най-известна добрина Николай Чудотворец извършил в родния си град Петра. Един заможен и почитан гражданин ненадейно се разорил и не можел да омъжи трите си дъщери. Св. Николай още същата нощ подхвърлил през прозореца на бедняка голяма кесия със злато. Като се събудил на сутринта, бащата не могъл да повярва на очите си - насред стаята блестели жълтици. Скоро омъжил най-голямата си дъщеря за добър момък. Подир време Св. Николай подхвърлил още една кесия в дома на разорения и така била задомена и втората щерка. “Милостиви Боже, замолил се благодарният баща, покажи ми тоя благодетел!” Скоро желанието му било изпълнено. Една тъмна нощ беднякът дочул как някой отваря прозореца и през него за трети път влетяла пълна със злато кесия. Стопанинът скочил, затичал след непознатия и когато го настигнал, познал Св. Николай. Коленичил пред него и казал: “Ако не беше те пратил Господ да ни спасиш, аз щях да стана просяк или крадец. Благодаря ти, че ме запази от грях!” По-късно разореният човек станал рибар и при всяка хваната риба, целувайки я, казвал: “На Свети Николай Чудотворец!” Оттогава на 6 декември си хапваме риба и най-вече шаран, символизиращ силата и добротата.

Линк към коментар
Share on other sites

В жертва се принася риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба без люспи предвещава бедност. Люспите се почистват внимателно, така че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, няма да се радва на добро здраве през годината.

http://legendite.blo...og-post_04.html

nikulden21.png

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...