Jump to content
Порталът към съзнателен живот

НЛП - рапорт и повеждане


Recommended Posts

Невро Лингвистичното Програмиране се състои от поредица универсални техники, приложими във всяка една област на общуването. Терминът рапорт може да се разбира като спечелване на доверието чрез изграждане на синхрон, резонанс в: мисленето, идейния живот, терминологията, използвания език, скоростта на речта, езика на тялото, дишането. По-дълбок и ядрен обаче е емпатичният рапорт с емоционалния живот на човека, чувстването и сливането със сърдечния му живот - това се постига с отворено приемащо сърце, при което разумът е в режим интуиране. Хората директно чувстват установяването на такова сърдечно разбиране, съпреживяване. При водена хипноза/ транс този емпатичен рапорт плюс финото калибриране към езика на тялото/ фината моторика на лицето и очните ябълки позволява до голяма степен следване на вътрешните преживявания на човека - директно чрез чувстването му. А чувстването е контекст на когницията. Ежедневното практикуване на подобен рапорт повишава медитативната разтвореност на практикуващия, като самият живот се превръща в медитация. А за да се получава това, е нужно умение за пребиваване в състояние на разтворено свободно внимание над собствените мисли, чувства, както и на тези на околните - едно наблюдение, при което собствената и на другите личности се преживяват почти еднакво външни по отношение на зрителя наблюдател, който осъзнава тези психични движения.

Рапортът в нлп се прави с:

- тялото - стойката, движенията

- дишането - говори се предимно при издишване на слушателя

- темпоритмиката на речта му

- лексикона, речевото богатство на човека и репрезентативната му система - зрителна, слухова или кинестетична

- идеите му

- емпатичен рапорт с емоциите

- чисто енергиен рапорт, изравняване, закачане за енергията на човека, за да може да бъде издърпан след това чрез техниките на психотерапията

Калибрирането представлява фините настройки на рапорта, на гореизброените сфери на рапорт

Аз лично прктикувам рапорт вече няколко години, поне докато съм на работа, далеч преди записването ми в сертифициран нлп курс. Външните нива на рапорта изглеждат механично изравняване с човека - и наистина са. Сърцевината на рапорта обаче според мен си остава вчустването и свързването с енергията на човека - а това вече няма как да се направи механично, но се тренира - то е една динамична медитация. Въпросното емпатично синхронизиране обаче изисква вътрешна стабилност и сила - когато даденият човек, с когото установяваш синхрона има болезнена язвителност, садистични агресии и навик за защитна нападателност, въпросното закачане може да е болезнено. Но то е единствения път за спечелване на доверието - човекът отчаяно желае да издържиш съпротивата му, язвителността му и да съумееш да го приемаш заедно с тях - което е част от терапията. тогава той се разтваря за теб - но въпросното издържане изисква сила. А силата изисква дисциплиниран живот.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

В окултизма това се прави с преминаване в променено състояние на съзнанието, докато общувате с човека и сливане с него.

Ами то нормално. Все пак НЛП-то е извлечено от будистки практики.

Много интересно. Ще ми се и аз да намеря време да ида на курс.

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...