Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Връзките, които започват във виртуалното пространство


Донка
 Share

Връзките във виртуалното пространство - за или против?  

71 members have voted

 1. 1. Имат ли смисъл и бъдеще връзките в интернет пространството?

  • Да - това е важно място за намиране на партньор
  • Зависи от отношението на участниците във връзката
  • По-скоро не, но има и щастливи изключения
  • Не - такива връзки са опасни и отдалечават участниците в тях от реалния живот


Recommended Posts

Идея за тази тема ми даде моята собствена история. Доста приятели още не ни вярват, че сме се запознали преди 6 години в Интернет сайт и от 5 години живеем щастливо сякаш винаги сме били заедно. Навремето моите родители също бяха ужасени, но сега се радват заедно с нас.

осъзнавам, обаче и колко много хора губят ценни години от младостта си в нереални виртуални връзки, попадат в опасни ситуации и преживяват разочарования.

Какви са вашите опитности и наблюдения?

Има ли здравословен начин и място да намерим приятел и партньор в живота в някакъв сайт или мрежа? Как си представяте това?

И един въпрос съвсем "право куме в очите":

Какво мислите - има ли място за едно кътче тук, в този форум, където всеки ще може да потърси и намери човека, с когото ще живее щастливо?

(Огромна благодарност на Чебурашка, че съживи една стара идея, която на времето удавихме в празнословие...)

Link to comment
Share on other sites

Guest hrisko_89

Зависи си от отношението на хората, но най - вече зависи от това дали им е писано. :hypocrite: И като се има предвид, че повечето хора не са се запознали и Събрали чрез нета, от тук следва, че верният отговор е В)По-скоро не, но има и щастливи изключения

Edited by hrisko_89
Link to comment
Share on other sites

И един въпрос съвсем "право куме в очите":

Какво мислите - има ли място за едно кътче тук, в този форум, където всеки ще може да потърси и намери човека, с когото ще живее щастливо?

Да. И твърдо заставам зад думите си, че няма значение мястото на срещата. От значение е нашата откритост. Тя е предпоставка за изграждане на приятелство, което впоследствие може да бъде пренесено и в реалния живот и да остане приятелство или да прерастне в нещо повече при взаимно желание.

Аз лично имам активно участие в няколко сайта от различно естество - с цел публикации или с цел подържане на групи и дискусии. Тук във Форума дойдох по покана на приятели и по сърце - защото се чувствам най-много сред себеподобни.

В този смисъл - именно този сайт е мястото, където сме се събрали единомислещи и къде, ако не тук на това място, измежду цялото виртуалното пространство бихме имали по-голяма възможност да срещнем себеподобни и да изградим връзки, основаващи се на повече сходства. Единственото условие - това е взаимната честност и откритост. Всичко останало - или се получава по естествен начин, или пътищата се разминават.

Аз лично, навсякъде в интернет, където общувам - съм пределно открита, дори и понякога с цената на възможни противоречия, спорове и различия.. но, това са несъществени неща. Такава ме знаят всички - и виртуално, и реално.

И всички хора, които съм определила като приятели в профилите и групите си - също са се съотнесли открито с мен, имала съм личностно общуване с всеки от тях и те са докоснали сърцето ми с това, което са споделили с мен.

С други - просто не сме се забелязали, поради отсъствието на взаимна необходимост и сходства.

Да Хриско, всичко зависи от отношението на хората, така беше и с приятелството ми с теб - събра ни нашата честност и сходство. Няма нищо "писано" - има резонанс на излъчването и припокриване на намеренията за приятелство.

Link to comment
Share on other sites

Лично аз предпочитам да опозная човека в реалното пространство.Във виртуалното всеки може да се представи за какъвто си иска.

Във Форума разкривам част от себе си, и то без да лъжа.Другата част разкривам само пред реалните си приятели.

Знам, че има прекрасни приятелства създадени във виртуалното пространство,но знам и за житейски трагедии започнали пак там.

По принцип трудно допускам хора в личното си пространство.Радвам се на малко приятели в реалния живот,но пък са истински.:)

Link to comment
Share on other sites

Доста се чудих, защото признавам не съм се замисляла по този въпрос.

Обаче като прецених какви са възможните плюсове и минуси ... - гласувах с отговор А.

Ами вижте, и до сега има подобни (да не кажа съвсем същите!) начини за запознанства. Както и хора, които са ги ползвали и са доволни, също и такива, които са се излъгали по някакъв начин.

А колко са излъганите при реално запознаване на живо whistling.gif - май най-много, просто като най-многобройна (засега) група.

Имам предвид например запознаване чрез вестник. Каква е разликата с интернет - само бързината на размяна на писмата. Общуването също е задочно, също може да се изпрати (просто не в мрежата, ами в писмото) чужда снимка, може да се излъже за годините, качествата и недостатъците, навиците и т.н. Чувала съм за хора, които дори дават на някой приятел да им напише писмото, с неговия си почерк и с неговия начин на изразяване.

Обаче, ако някой тръгне с идеята да излъже ... какво може да очаква той самия от това? За мен самия човек се насажда на пачи яйца. И за съжаление връзва и още един човек (ако успее, де wink.gif ).

Така че, за мен това е основното - с какви намерения подхождаме. Като "случайно" и отговорът е най-често адекватен - не случайно си имаме "Каквото повикало, такова се обадило."

Link to comment
Share on other sites

И един въпрос съвсем "право куме в очите":

Какво мислите - има ли място за едно кътче тук, в този форум, където всеки ще може да потърси и намери човека, с когото ще живее щастливо?

Да изкажа и аз своето скромно мнение по този въпрос, така и така духът от бутилката е пуснат както се казва :). Добре е, но ако на първо място всичко се разглежда в светлината на Учителя е учението. Както знаем сайта е - beinsadouno.com , аз знае се, че "Няма въпрос от битието, който Беинса Дуно да не е обожествил."(тук директно ще си позволя да цитирам думите в това интервю с Елеазар Хараш) и ще ги подкрепя с:

Мисли за Любовта Мисли от Учителя за Любовта

Мисли за мъжа и жената и хармонията между тях

Мисли за семейството и женитбата

Мисли за майката и майчинството

А всички останали могат да споделят своите знания, опит и т.н... и така да се гради върху стабилна основа. Иначе сайтове за запознанства в нет пространството бол, кой от кой по- хубав и там учени и интелигентни хора също бол, но за да потърсят хората такива съвети и връзки в сайт чийто патрон е името на Беинса Дуно те или са тръгнали по този път и търсят сродни души или те първа пристъпват в него, а и дори още умовете им да не съзнават това то душите им знаят и търсят светлината и опората на Учителя, нека не останат излъгани доколкото това зависи от самите наи и от човешките ни възможности, а останалото което е най- важно с доверие да го оставим в Божиите ръце. Поздрави!

Edited by Eлф
Link to comment
Share on other sites

...

за да потърсят хората такива съвети и връзки в сайт чийто патрон е името на Беинса Дуно те или са тръгнали по този път и търсят сродни души или те първа пристъпват в него, а и дори още умовете им да не съзнават това то душите им знаят и търсят светлината и опората на Учителя, нека не останат излъгани доколкото това зависи от самите нас и от човешките ни възможности, а останалото което е най- важно с доверие да го оставим в Божиите ръце. Поздрави!

Елф, какво имаш предвид с това подчертаното? Имаш ли конкретна идея как да се осъществи?

Защото такава застраховка против излъгване никой и нищо не може да ти гарантира; дори е вредно и опасно да се играе на тази струна!

Това е обществен форум, достъпен за всички. Аз лично познавам много хора, приятели на сайта, които не са последователи на Учителя. И това е съвсем нормално. А да попитам теб - измежду последователите на Учителя, които ти познаваш, лично и виртуално, всички ли са хора, които би приела с отворени обятия? Най-малкото поради сериозни характерови или други различия с някои от тях, взаимното ви общуване сигурно би било противопоказано.rolleyes.gif

Link to comment
Share on other sites

Хубаво си го подчертала Диана. Да не останат излъгани означава точно това, да се спази основната линия, а именно на първо място да се постави Учителя и светлината на Неговото учение що се отнася до този сайт, останалото е второстепенно, Божественото нека бъде на първо място независимо от всичко, а от там нататък всеки с пътя си и с уроците си. Доверявайки се първо и преди всичко на Учителя и стремейки се да вършим своята работа, своите задачи всичко ще бъде наред наистина. В противен случай...е, и другото е опит :)...Както се изразих и в предишния си пост, дори непоследователи на учението търсят, защото не умовете им, но душите им чуват и са привлечени от вечната основа и опора на живота-Божествената, а името на Беинса Дуно се свързва точно с това и ако главите на този сайт не поставят на първо място, за основа Божественото -Учението, а то бъде изместено на заден план и всичко си остане само един външен етикет, ето това ще бъде голямото излъгване така да се каже. А иначе всички ние сме хора несъвършени и от грешки никой не е застрахован затова ще се повторя, за стотен път сигурно, според мен Учителя по този и по всички останали въпроси би трябвало да е на първо място, за да може да се стъпи на най- стабилната основа и от там да се изгражда каквото и да било, а в процеса на изграждане всички ние ще се учим неминуемо...Това е, смятам, че напълно ясно се изразих и както казах, в нета има ехеееее много умни, знаещи, можещи и...хора и места, но специфичното на този сайт е това, че той има за патрон Учителя Беинса Дуно :).

Edited by Eлф
Link to comment
Share on other sites

Идея за тази тема ми даде моята собствена история. Доста приятели още не ни вярват, че сме се запознали преди 6 години в Интернет сайт и от 5 години живеем щастливо сякаш винаги сме били заедно. Навремето моите родители също бяха ужасени, но сега се радват заедно с нас.

осъзнавам, обаче и колко много хора губят ценни години от младостта си в нереални виртуални връзки, попадат в опасни ситуации и преживяват разочарования.

Какви са вашите опитности и наблюдения?

Има ли здравословен начин и място да намерим приятел и партньор в живота в някакъв сайт или мрежа? Как си представяте това?

И един въпрос съвсем "право куме в очите":

Какво мислите - има ли място за едно кътче тук, в този форум, където всеки ще може да потърси и намери човека, с когото ще живее щастливо?

(Огромна благодарност на Чебурашка, че съживи една стара идея, която на времето удавихме в празнословие...)

:3d_044:Има място за такова кътче...

А за виртуалните запознанства нямам добро мнение... Бях се регистрирала в един сайт и, изрично казвах там да не ми пишат за секс...а само такива ми пишеха. Получавах съобщения като: "Вечеря? Секс?" Или пък веднага иска да се срещнем и аз като отклоня поканата за среща, човека на часа изчезва. Вече не търся нищо никъде. Не мога примерно да се запиша на курс или група, с цел да се запозная с някой. Много хора го правят но аз не мога. Та, не търся - ако ме намери добре. Ако не, пак добре...:3d_041:

Link to comment
Share on other sites

:3d_146:Стана ми смешно. Докато ние тук обсъждаме тези така важни и сериозни въпроси в "сибир" не престават да ме затрупват с най- различни примамливи предложения...

Да ви поздравя с нещо от последната минута озаглавено - Нежност -

http://de.musicplayo...241207#id318338

п.п. Толкова са изобретателни и напористи, че просто нямам думи. А кой знае!? Някои от тях може би са много по- истински и искрени от много които се навъртат около ученичките/учениците с користни цели ;) щото и това го има. За тази цел Учителя е поставил знаци които ние трябва да открием в учението Му, за да можем да различаваме. Защото и много привидно далече от това хора може да се окажат истинските и обратно.

Edited by Eлф
Link to comment
Share on other sites

Елф, стига с това "би трябвало", "ние трябва", "кой знае"...

Щом имаш примамливи предложения, просто опитай 60.gif

Щото никой освен теб не може да знае какво е добре/подходящо за теб самата.

Или само гъделичкаш радиото, ей така, да не е без хич.

Пък и все Учителя, Учението - добре, и аз го уважавам и ценя, но ... не мислиш ли, че има стабилни и хармонични връзки между хора извън Учението?

Интересно ми стана, всички, които писаха против интернет-запознанстовото, никой от тях не се нае да ми обясни каква е разликата с друго задочно запознанаство, примерно чрез вестник или агенция? А то съществува доста отдавна. Или въобще не се замислихте май, ами просто си говорите ей така, наизуст, внушили сте си по някаква причина, че е така и толкова, а?

За мен във виртуалното пространство човек оставя повече следи и инфо за себе си, отколкото при други задочни запознанства; най-малкото защото има възможност за общуване в реално време.thumbup1.gif

Link to comment
Share on other sites

Абсолютно няма значение къде ще се запознаеш с някого. Също така, няма и значение какви маски ще използва отсрещния - защото рано или късно истината излиза наяве.

Много хора изграждат за себе си нереален и напудрен образ, НЕ САМО в интернет, а и в реалния живот. И какво от това? Замисляли ли сте се, защо номерата им не минават пред всеки? Ами, по простата причина, че ако се оставим да бъдем излъгани - причината е в нас самите и в личните ни притъпени възприятия или желания да видим в тях нещо, което го няма. Много е лесно да си повикаме на помощ защитните механизми и да стоварим вината другиму.. Но, истината рядко се оказва толкова "нами щадяща" и рано или късно се изправяме пред факта, че "повредата е в собствения ни телевизор".

Затова, иска се цяло изкуство да бъдем обективни в погледа си. Нито да се самозалъгваме в илюзии, нито да сме прекомерно мнителни. И е толкова просто - нужна е отвореност и чистота на взгляда.

В крайна сметка нещата се свеждат наистина до това "Каквото повикало, такова се обадило". В природата ВИНАГИ има равновесие и справедливост, нищо че не ни се вярва и се правим на жертви.

Очаквайки да бъдем лъгани - ще бъдем. Лъжем ли и ние самите - това и ще ни се случи. Простичко е..

Edited by Чебурашка
Link to comment
Share on other sites

Ами да де, нали, за Истината и искреността говорим. Е, какво по - конкретно от това!? Пък после тръбели сме били за Учителя и Учението, ами че то е живо във всяко едно такова сърце, но пък това е сайт посветен точно на това имайки предвид името Беинса Дуно! Няма какво повече да споделя, а и и не искам.

Link to comment
Share on other sites

Ами като нямате какво да споделите - защо пишете? Тия цитати и назубрени неща - всички ги знаем. Хайде холан, да не сме дошли от инкубатора!

Първо излезте с истинските си данни и снимки - пък тогава ще говорим кой колко е честен и какъв му е живота наяве.

Диана, Ирина, Донка thumbup2.gif

Link to comment
Share on other sites

Дали са цитаи и назубрени неща това само един Господ знае и само пред Него отчет ще давам. Ако това познание не е живо за теб и ти изглежда така то е друг въпрос, а имам право да реша дали ще изляза с истинските си данни или не. Това пък е личната ми свобода с която аз решавам как да разполагам. Точка!

Edited by Eлф
Link to comment
Share on other sites

Виждам нещо много красиво и истинско в това, две души да се намерят, за да извървят част от пътя си един до друг точно тук - в сайт с адрес - духовното име на Учителя...

Преди време прочетох някъде - попитали Учителя, кой му е най-добрият ученик. Той помислил и отговорил: "Един пастир в планината, но той дори не е чувал името ми." Не в приказките, а в прилагането им виждам връзката с Учението.

Конкретно по темата

Ако все пак се опитаме да създадем виртуално пространство за запознанства в този форум, то как си го представяте:

- подфорум, в който всеки желаещ потребител има своя лична тема - нещо като свой блог, но специално поддържан за виртуални запознанства

- подфорум с теми - срещи на хора, които имат сходни интереси - например тема с профили на участници, които обичат туризма, или се интересуват от нещо специфично. Тогава един участник може да се представи в няколко такива теми според интересите си. Така търсенето ще бъде по интереси, не по личности

- могат да се съчетаят първият и вторият подход

Подобен подфорум ще организира периодично срещи в различни градове и места, защо не да събира участниците в подфорума и всички други желаещи на инициативи от най-различен характер... Важното е да има реална възможност всеки желаещ да се срещне на живо с останалите, но не като на "сгляда"...

Има сигурно още интересни варианти, за които друг ще се досети....

Link to comment
Share on other sites

Ами като нямате какво да споделите - защо пишете? Тия цитати и назубрени неща - всички ги знаем. Хайде холан, да не сме дошли от инкубатора!

Първо излезте с истинските си данни и снимки - пък тогава ще говорим кой колко е честен и какъв му е живота наяве.

Диана, Ирина, Донка thumbup2.gif

Мисля, че не можем да настояваме за истински данни и имена. нека всеки участник сам реши как ще се представи и как ще разбере дали другият говори истината. Мисля, че Ирина - Чебурашка много точно го каза: Ако някой иска да бъде излъган и право в очите да му вреш истината, той ще ги стиска и ще си прожектира своя филм.

Лично аз ще настоявам за свобода на всеки сам да определя как и какво да пише и как да участва. свободата е основен стълб на Учението.

Link to comment
Share on other sites

Guest Мона

Аз мисля, че такъв форум или подфорум е излишен.

За мен виртуалните и другите връзки нямат особена разлика, ако хората са достатъчно интелигентни. Всеки може да разбере кой стои насреща и дали нещо има смисъл. Ако няма, то ще се разпадне от самосебе си.

Link to comment
Share on other sites

Виждам нещо много красиво и истинско в това, две души да се намерят, за да извървят част от пътя си един до друг точно тук - в сайт с адрес - духовното име на Учителя...

Преди време прочетох някъде - попитали Учителя, кой му е най-добрият ученик. Той помислил и отговорил: "Един пастир в планината, но той дори не е чувал името ми." Не в приказките, а в прилагането им виждам връзката с Учението.

Именно, нали и аз това споделих в една от темите, че Той е жив във всяко искрено сърце, във всеки истински човек...

п.п. Донка свободата, а не слободията има огромна разлика.

А подкрепям мнението на Мона, мислех си от снощи с усмивка, че те нещата се случват отдааавна така, че нищо ново всъщност не се случва.

Edited by Eлф
Link to comment
Share on other sites

name='Eлф' date='07 февруари 2010 - 01:19 ' timestamp='1265541588' post='105888']

...Божественото нека бъде на първо място независимо от всичко, ...

thumbsup.gif

name='Чебурашка' date='07 февруари 2010 - 03:10 ' timestamp='1265548252' post='105906']

Абсолютно няма значение къде ще се запознаеш с някого. Също така, няма и значение какви маски ще използва отсрещния - защото рано или късно истината излиза наяве.

thumbsup.gif

name='Донка' date='07 февруари 2010 - 04:57 ' timestamp='1265554639' post='105924']

Виждам нещо много красиво и истинско в това, две души да се намерят, за да извървят част от пътя си един до друг точно тук - в сайт с адрес - духовното име на Учителя...

Преди време прочетох някъде - попитали Учителя, кой му е най-добрият ученик. Той помислил и отговорил: "Един пастир в планината, но той дори не е чувал името ми." Не в приказките, а в прилагането им виждам връзката с Учението.

thumbsup.gif

А според мен, чрез ЛС вече съществуват много нови приятелства!!!thumbup2.gif

Познавам и две прекрасни души, които се wub.gif и събраха чрез този форум!!!!thumbup2.gif

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Идеята е добра, особено с това с интересите, но как ще се съберат толкова много хора от даден град, че да се заформят групи?!

От сайтовете за запознанства съм вдигнал ръце, имам някои познанства от преди 2-3г години, които все още тлеят... но ми се струва несериозно, не виждам смисъла, дори някои които са писали че търсят приятелство, а не връзка - всъщност е обратното и само си губиш времето, по добре да излезе човек навън в парка или на разходка в планината - по-голям шанс има да се запознае с подходящ човек, а и опознаването още във виртуалното просттранство не ми допада <_<

Все пак подкрепям идеята, за сбирките, групите по интереси (макар че ще трябва по голяма численост тогава), всеки може да остави кратка визитка и неговите търсения... но не в подробности. :v:

Всеки ден си мисля къде мога да се запозная с личности които има голяма вероятност да са от моята черга или с що годе общи възгледи, ценности...

Edited by hakama
Link to comment
Share on other sites

hakama, ето това е ключа от бараката 59.gif

Значи всеки ден мислиш, обаче ... май само до там си оставаш, с мисленето.

Не ми се сърди, но имаше навремето една много подходяща за случая песен на Милена: "Искам, искам и все така заспивам ..."

И другото - веднага започваш с претенциите и условията - не ми харесва това, ще трябва онова, третото ми се струва съмнително да стане и дори най-абсурдното: по ми се струва вероятно еди какво си - защо, по каква причина, след като, доколкото разбрах, това дето ти се струва по-вероятно, също не е дало успешен резултат при теб (поне до сега).

За мен, когато един човек иска нещо, ама наистина силно го иска, въобще няма право на разни условия, претенции, изисквания за гаранции ... И знаеш ли защо? Защото именно тези неща са спъвали осъществяването на това, което уж иска.

Обаче ти продължаваш да ги толерираш и уважаваш тези убеждения-спънки. Докато не промениш у себе си някои неща, докато не премахнеш (ама истински, не само на думи) тези стари и неудачни/неработещи модели - все така ще е. Ясно ми е, че на теб ти се струват нормални тези изисквания и условия, особено гаранциите за успеваемост ти се струват много разумни и предпазващи те от разочарования.

Но ти и в момента си разочарован - в смисъл, че не си доволен от живота си, обаче продължаваш по този начин.

И знаеш ли - 100% гаранция никой и нищо не може да ти даде. И ако ти не си готов да рискуваш, да направиш нещо по-нестандартно, по-смело ... ще си останеш там, където си. Не казвам да стиснеш очите и да правиш очевидни дивотии, но е добре да преодолееш някои страхове, някои убеждения, които не ти помагат и не те предпазват, ами по-скоро ти пречат. В същност, те може и да те пазят донякъде, в някакво отношение, но ... нали не искаш да си останеш все вътре в яйцето, защитен от черупката?! Нали ти се иска да се излюпиш някой ден и да се радваш на света и хората извън черупката thumbup2.gif

Е, някои хора, както и някои неща и събития, може би няма да ти харесат, но все ще има и такива, които да ти допадат (и кой знае - може дори да са болшинството60.gif ). А вътре в черупката нямаш никакъв шанс да ги срещнеш и да ти се случат.

Link to comment
Share on other sites

Подкрепям Диана - от личен и отрицателен и положителен опит.

Моите дисхармонични връзки всички бяха хора от "удобно" място, с "подходяща" външност (и ръст!) и работа, с достатъчен интелектуален потенциал ... и т.н.

Когато се запознахме в нета с настоящия ми съпруг, той живееше на 80 км от мен. Никой от нас не се замисли дали има смисъл да продължаваме връзката - ние се чувствахме толкова добре заедно още от първата среща, че винаги намирахме начин... Изпробвахме така около 10 месеца и когато усетихме, че можем да бъдем щастливи заедно, той направи решителната крачка. Така че разстоянията са като вятъра за огъня....

Link to comment
Share on other sites

Диана, съгласен съм с това което казваш, като се замисля се ужасявам от провалите, все търся нещо с 99-100% гаранция че ще стане, като се сетя преди години за какви недостатъци съм махвал с ръка на доста момичета и съм си оставал сам, с този мой идеализъм...<_<

Трябва да се опитва, пробва, от опит глава не боли са казали. След като гледах "Навитакът" с Джим Кери, няколко дни след това бях малко по-отворен, но до там :(

Донка, едно е 80км , друго е 300 или 550км :rolleyes:

Как ще се анонсира този "подфорум на изгубените сърца/души", каква ще е схемата... :sorcerer:

Edited by hakama
Link to comment
Share on other sites

hakama, животът ни е даден не да го мислим, предполагаме или да се страхуваме, а да рискуваме и да го живеем. Как иначе ще придобием опитност и мъдрост? Само с мислене не става, знаеш..

А и какво са някакви си километри растояние, съотнесени със скоростта на Светлината и Любовта? Още повече, че живеем в толкова динамичен век.. и придвижването с каруци и писмата чрез гълъби - отдавна са отживелица 3d_146.gif

И колкото повече мислим и се страхуваме да рискуваме - толкова повече отлагаме пълноценното изживяване на живота си. А единственото, което губим така не е страхът, а времето, през което е можело нещо да научим 3d_049.gif

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share


×
×
 • Create New...