Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Психотерапия при астма (задух-разг.)


Recommended Posts

Астмата е интересен медицински феномен. Пишат се хиляди статии за астмата, правят се стотици изследвания, създават се теории и се оборват други. Засега астматиците продължават да страдат. Все пак, благодарение на научните изследвания в медицината, са създадени контролиращите инхалаторни кортикостероиди, антилевкотриени, теофлин с удължено освобождаване, кромони и анти-LgE терапии. Тези контролиращи средства се употребяват дългосрочно и всекидневно и служат за контрол на астмата. Създадени са и бързооблекчаващите в криза средства - бронходилататори (инхалаторни бета 2-агонисти с кратко действие, теофилин с бързо действие). Последните не се препоръчват за редовно прилагане, но само при тежка астматична криза. Само засягам бегло тази тема, тъй като тя е приоритет на соматичните специалисти.

Около 5-7% от възрастното население и около 10% от децата страдат от астма. Астмата е разпространен здравен проблем единствено във високо развитите индустриални държави. Среща се два пъти по-често при мъжете. В глобален план годишно от тежък пристъп на астма умират приблизително 250 000 души (по данни, предоставени от Панайот Рандев). В Б-я годишно имаме няколко десетки смъртни случая, резултат от тежък астматичен пристъп. Астмата изглежда, че представлява плод на изкуствеността в цивилизацията ни, на откъснатостта ни от природата. Една интересна взаимовръзка в този контекст на разсъждение - установена е корелация между прекомерната, до стерилност хигиена и астмата.

.......................................

Психотерапия при астма

Психотерапията при астма допълва медицинските грижи. Пациентът продължава при нужда да ползва инхалаторите си - имаме взаимодопълване, не и взаимоизключване между соматичния и психотерапевтичния подход към цялостната терапия на астмата.

Обща структура на психотерапия при астма:

- Изследва се структурирано психодинамиката на пациента, установяват се основните му несъзнавани убеждения, комплекси, характеровата му структура и психосоциалното му поведение. Допуска се съществуването на вторична несъзнавана полза от съществуването на астмата - открива се, преформулира се позитивно и се задоволява (ползата) с адаптивно модели на мислене, чувстване и поведение.

- НЛП, хипноза - създава се едно позитивно, приятелско отношение към астмата. Тя се разбира, приема се и се трансформира нежно и умело. Прерамкира се менталното отношение към астмата, създават се ново обуславяне (котви) между симптомите и психичната реакция към тях. Пациентът е учен да "плава" със симптомите в състояние на релаксация на тялото и ума. Програмира се самоувереност, вяра в справянето, в себе си, в положителния изход.

- Дишане - заедно с практиката на хипноза/ автохипноза и медитация, на които пациентът е обучаван, се усвоява комплекс от дихателни практики. Ключовото дишане за справяне с астмата е йогийсткото медитативно дишане "Кевали". В съвременния си вариант кевали дишането е ползвано и предлагано като дишане "Бутейко". Пациентът е учен в състояние на индуцирано/ автоиндуцирано леко или по-дълбоко самовглъбяване да практикува древната пратика на дишането 'Кевали". При него се поддържа повишено ниво на въглеродния двуокис в организма, което имитира телесното преживяване по време на пристъп. Сега обаче пациентът се сприятелява с преживяването и вместо да се бори с него, което го усилва допълнително, умишлено пребивава в него с менталната нагласа на приемане, радост и "прегръщане" на телесните и ментални преживявания. Според някои изследвания, кевали/ бутейко дишането, ако е практикувано систематично ежедневно по час или повече от пациентите с астма, излекува или силно подобрява състоянието им!

Линк към коментар
Share on other sites

.......Астмата е разпространен здравен проблем единствено във високо развитите индустриални държави......

Ами защото в тези индустриални държави има мания за потискане на агресията.

Астмата и алергията казват, че не са друго, а потисната агресия, която се превръща в самоунищожение.

Или по-точно казано неизползване на енергията на агресията в правилна посока.

В индустриалните държави се прави всичко възможно да се потиска агресията в хората, а ние българите сме маниаци да потискаме агресията у децата си.

Това е и с участието на големите корпорации, за които послушния и непротестиращ работник е най-добрия работник.

Астмата е и средство човек все пак да изрази агресията си: чрез хриптене и тръшкане и затова пациента има полза от нея.

А вярата в себе си намалява отрицателната самооценка за себе си и повишава гъвкавостта на управление на агресията.

Не знам доколко различните видове дишание не изместват проблема...включително и към следващ живот, но явно са полезни :)

Линк към коментар
Share on other sites

Важно допълнение.

Агресия всъщност означава жизнена сила.

Жизнената сила на човек трябва да получи простор, за да може той да се развива.

Телата ни се развиват по 7 години всяко и сега и преди хиляди години.

Но какво се получава. Едно време са смятали възрастта за пълнолетие и съответно време за посвещаване на момчетата 14-15 години.

Сега е наложено пълнолетието да е на 18 или 21 години?! През това време до 18 или 21 години човек трябва в днешнно време да стане послушен (т.е. да потисне естествените проявления на жизнената сила) и да се изучи да стане полезен работник в индустриалното ни общество.

Едно време момчето на 14-15 години е получавало посвещение и му е обясняван и практически показван смисъла на живота.

Сегашните 22 годишни дангалаци продължават да мислят, че маминка знае и им е казала всичко :)

На 14-15 години почва развитието на астралното тяло. Как може да се развие то като на съвременните младежи са наложени куп ограничения и забрана в чувствата.

Да, точно забрана в чуствата, защото на тях им е забранено да чувстват любов и изпитват любов към връстниците си, "недайси Боже това да им навреди на бъдещата кариера и печеленето на пари.

И допълнително им се налага конкурентна обстановка и идеята, че трябва да превариш другите иначе няма да си щаслив.

А със силно забранени чувства как може децата да развият астралното си тяло. И без да са разбрали смисъла на живота. И се получават психически отклобнения и личностни проблеми.

В САЩ е най-висок прага на пълнолетивето - 21 години и там има най-много серийни убийци. Това твърдение е по-скоро илюстрация на цялата картинка, но колко далеч е от истината е?!

Ето, ние се учудваме, че ромите раждат деца на 14-15 години. Друг е въпросът, че има и българки, които разждат на 14-15 годиним, но за това не се говори :)

Пълнолетието наистина би трябвало да почва с половото съзряване.

И не съм за раждане на деца на тази възраст, но за даване на свобода на младежите да дишат, да се развиват и да учат как правилно се използва жизнената сила.

Ромите се грижат уникално за децата си до 3 години. С много повече любов. След това ги пускат да се оправят сами :)

Но така ром на 10 години вече знае всичко за живота и може и сам да се оправи.

Между другото това, че ромите имат много деца означава, че имат много любов в душите си.

И не сексуална, както веднага си мислите, а истинска любов.

Деца могат да се създадат само с любов.

Сега ще кажете, ама тези деца живеят като скотове. Ето, отново материалистичното мислене, където материалните удобства са на първо място.

Моя учител по пеене навремето казваше: "всеки ром има слух и може да пее. Няма ром, който не е музикален".

А това говори много за хармонията с природата.

Започвам да си мисля, че ромите са сред нас не да се учат от нас, а ние да се учим от тях :)

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Guest Кристиян

Агресията е "тестостеронова продукция", а един от най-важните прекурсори на тестостерона е холестерола. Повишава се нивото на холестерола, нарушава се усвояването му, кръвоносните съдове си го отнасят- образуват се плаки, и те се втърдяват, повишава се кръвната захар, което пък е предпоставка за възпалителни процеси- от афти в устата, през апендицит, до различни локализации на абсцеси по кожата и меките тъкани.

При астмата не е замесена агресия, а страх. Трудността в дишането на асматика не е в поемането на въздуха, а поради спазъм на бронхите, издишването е затруднено...Интересно е това, че вещества като адреналин (освобождава се при стрес) въздействат върху бронхите дилатиращо и всъщност...агресията при астмата би прекратила пристъпа, независкимо дали е насочена навън или навътре (автоагресия). Почти всички астматици са или астеници, или са пастьозни хора с наднормено тегло, или са от т.нар. "лимфатичен тип"- няма да ги обяснявам, но при нито един от тези типове агресията е по-скоро липсваща и дефицитна, камо ли излишна...Но, страхът е в изобилие...

1,4 и 7 са енергийните центрове, които при астматиците са в сериозен дисбаланс. СТрахът се генерира предимно в 1-и енергиен център, а основния енергиен център, който неутрализира страхът е 7-мия, енергията е низходяща, и мястото на хармонизиране/неутрализация е по средата- в 4-ти център. Агресията се обезпечава от 3-ти енергиен център, но дебютира като проява или във 2-ри, или в 5-ти енергиен център, а балансиращия енергиен поток също е низходящ- спуска се от 6-ти енергиен център, и това е достатъчно. 2-ри и 5-ти енергийни центорве при хората функционират почти винаги като скачени съдове, така че тенденцията при тях е винаги да се уравновесяват един-друг, а когато енергията от 3-ти енергиен център се привлече като магнит от 6-тия, външната агресия намалява и изчезва. Автоагресията обаче не се овладява толкова лесно. В повечето случаи изтеглената нагоре енергия не постъпва в 6-ти енергиен център, а достига до вторичния чифтен енергиен център, чийто анатомичен субстрат се явяват максиларните синуси, които са част от горната челюст (максилата) и при достатъчно натрупване синуита е в кърпа вързану, както и възпалителни процеси на венците и увреждане на зъбите. За да бъде "изпусната" тази енергия пътя е възпаление, или разрушаване на зъбната структура ->кариес->неестествен енергиен отдушник, или си го отнася синусната лигавица, която хипертрофира, образуват се полипи и синуита хронифицира.

smile.gif

Линк към коментар
Share on other sites

АСТМА

Физически блокировки

Астмата има интермитентен характер. Нейният основен симптом е задухът, при който издишването става напрегнато и трудно, а вдишването е лесно и бързо. Това затруднено дишане е придружено от спазми в гърдите, които се чуват чрез стетоскоп, а често и без него.

Между пристъпите дишането е нормално и „свиренето” изчезва.

Емоционални блокировки

Тъй като астматикът лесно вдишва, но трудно издишва, тялото му му казва, че иска твърде много. Че той взема повече, отколкото трябва, и дава много трудно. Той иска да изглежда по-силен, отколкото всъщност е, защото мисли, че така ще го заобичат. Асматикът не е в състояние да оцени реалистично своите способности и възможности и иска всичко да е така, както той желае, но когато това не се получава - той привлича вниманието на околните чрез астмата си („свирейки”). Астмата за него също е добро извинение, че не е толкова силен, колкото би искал.

Психични блокировки

Астма-атаките са един сериозен сигнал колко много тровите и душите вашето тяло. Това е път, чрез който най-накрая трябва да признаете своите слабости и недостатъци, а именно - да признаете, че просто сте обикновен човек. Да се освободите от идеята, че властта и контрола над другите хора може да ви дадат тяхното уважение и любов, и да не се опитвате да доминирате над близките си чрез вашето заболяване.

Лиз Бурбо – из „Твоето тяло казва: Обичай се!”

Редактирано от Ирина - Horus - Чебурашка
Линк към коментар
Share on other sites

Кристиян, ами аз затова казах потисната агресия. Потисната жизнена сила

Затова агресия не можеш да я намериш.

Потисната е. Жизнеността е потисната.

Но пък си прав за страха, защото всяка агресия се поражда от страх.

Астматикът се страхува именно от жизненността всебе си и нейното изразяване и затова потиска тези пориви.

И същевременно намира лицеприятен за обществото начин да изразява агресията си като командва чрез нея всички около себе си да създадат една стерилна среда. Без алергени, без пушеци и т.н. Всички сев строяват в две редици. Това не е ли желание за контрол и агресия? :)

И както е посочила Ирина по-горе, асматикът иска всичко да вземе за себе си, а трудно дава, т.е. трудно издишва.

Това желание да поемеш всичко в себе си и да го запазиш само за себе си не е ли агресия или както казваш ти несигурност и страх? :)

Редактирано от БожидарЗим
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...